8 Μαρτίου 2010

Μια ακόμη διάκριση για το τυρί Ταλαγάνι Γαργαλιάνων

Μια ακόμη διάκριση για το περίφημο τυρί ταλαγάνι Μεσσηνίας που παρασκευάζει η εταιρεία Αποστόλου στους Γαργαλιάνους. Αυτή την φορά κέρδισε το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία των γαλακτοκομικών προϊόντων σε διαγωνισμό που έκανε το περιοδικό ''Olive'' του Ηλία Μαμαλάκη. Η διάκριση αυτή αποδεικνύει αυτό που διαπιστώνουν όλοι όσοι το έχουν δοκιμάσει, ότι πραγματικά πρόκειται για ένα ξεχωριστό τυρί που μόνο να κερδίσει μπορεί τον καταναλωτή. Το ταλαγάνι έχει προέλθει από μια παλιά συνταγή με κάποιες μικρές τροποποιήσεις που επιχείρησε και πέτυχε η Ελένη Αποστόλου μαζί με τον σύζυγό της Κώστα, οι οποίοι ξεκίνησαν αυτή την επιχείρηση με πολύ μεράκι και την βλέπουν σήμερα να προχωρά με γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης - δείγμα της αποδοχής που έχει το προϊόν τους στους καταναλωτές. Πέρα από την συνταγή παρασκευής του τυριού, το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται και στο γεγονός ότι όλα γίνονται χειροποίητα, καθώς πρόκειται για ένα προϊόν παρασκευασμένο στο χέρι χωρίς αυτοματισμούς και μηχανοποιήσεις. Κάτι που το κάνει ξεχωριστό και το οποίο θέλουν να διατηρήσουν, όπως μας τόνισαν και οι δύο. Οι διακρίσεις όμως και η αποδοχή του προϊόντος αύξησε και τις απαιτήσεις. Ετσι πλέον η διανομή του γίνεται μέσα από την εταιρεία ''Optima'' η οποία το προωθεί και το τοποθετεί στα ράφια όλων των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η επιχείρηση για την πρώτη της ύλη που είναι το πρόβειο γάλα, πέρα από τις ποσότητες που συγκεντρώνει από τα δικά της ζώα, στρέφεται και στους κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής στηρίζοντας έτσι και την τοπική κτηνοτροφία.

Πηγή: εφημερίδα Ελευθερία