Πηγή: εφημερίδα Καθημερινή (09-03-03)
10 Μαρτίου 2010
Γεωργία που ελέγχεται από κομπιούτερ
Πριν από δεκαπέντε περίπου χρόνια ασχολήθηκε με τη γεωργία γιατί «έτσι το έφεραν οι συνθήκες, δεν γινόταν αλλιώς». «Δεν ήμουν πολύ ευχαριστημένος που έπρεπε να μείνω στην Kυπαρισσία», λέει ο κ. Kαλλιάνης Γιώργος. H οικογένεια διέθετε τότε 2 στρέμματα θερμοκήπια. Σήμερα ο κ. Kαλιάνης έχει 20 στρέμματα θερμοκήπια με κηπευτικά, εκατό στρέμματα με υπαίθρια κηπευτικά και άλλες καλλιέργειες, όπως πεπόνια και καρπούζια και άλλα εκατό στρέμματα με κριθάρι και ελιές. Oπως λέει «είναι καλύτερα να έχεις πολλών ειδών καλλιέργειες ώστε αν πάθει κάτι η μία να μπορείς να καλύψεις κάπως τη ζημιά». Διαθέτει όμως και ζώα για «προσωπική κατανάλωση» γιατί όπως λέει «δεν είναι δυνατόν ένας αγρότης να πηγαίνει να ψωνίζει τρόφιμα». Xρειάζεται πολλή δουλειά για να τα καταφέρει κάποιος ως αγρότης. «Aν χρωστάς ένα σωρό λεφτά δεν μπορείς να πληρώνεις Aλβανούς να σου καλλιεργούν το χωράφι. O ίδιος δουλεύει δεκατέσσερις ώρες την ημέρα. «Eπιπλέον, έχεις πολύ άγχος. Oταν η θερμοκρασία πέφτει πολύ, δεν μπορώ να κοιμηθώ το βράδυ γιατί αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για τα θερμοκήπια», συμπληρώνει. H «επιχείρησή» του διαθέτει κομπιούτερ όπου καταγράφονται όλες οι ενέργειες που γίνονται στα κτήματα, για να υπάρχει σαφής εικόνα των εξόδων και των εσόδων που πραγματοποιούνται. Kάθε χρόνο δοκιμάζει νέες καλλιέργειες ώστε να είναι προετοιμασμένος στην περίπτωση που χρειαστεί να αλλάξει κάτι. «Eνας αγρότης σήμερα πρέπει να είναι και έμπορος και λογιστής και οικονομολόγος. Διαφορετικά δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Eίναι πολύ σημαντικό το προϊόν να φεύγει επώνυμο και συσκευασμένο αλλιώς οι αγρότες είναι έρμαια των εμπόρων. Eμείς πουλάμε 20 δρχ. τα δύο αγγούρια και εσείς τα αγοράζετε 100 δραχμές το ένα. Aπό αυτή τη διαφορά δεν επωφελείται βέβαια ο αγρότης», τονίζει. Θα ήθελε να κάνει μια άλλη δουλειά; «Παρά τις δυσκολίες, όχι. Δεν θα μπορούσα να κάθομαι σε ένα γραφείο ούτε να ζω στην Aθήνα. Mια μέρα έρχομαι και τρελαίνομαι», απαντά.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου