2 Μαΐου 2010

Γαργαλιάνοι: Θέλουν Δήμο Νέστορος

Σε συναισθηματικά φορτισμένη και ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, στην κατάμεστη αίθουσα της βιβλιοθήκης, διεξήχθη κατεπείγουσα ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γαργαλιάνων προχθές βράδυ. Η πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από πολύωρη συζήτηση, είναι η συγκρότηση ενός νέου Δήμου στο κέντρο της Δυτικής Μεσσηνίας που θα αποτελείται από το Δήμο Γαργαλιάνων και το Δήμο Νέστορος, με το όνομα Δήμος Νέστορος και έδρα τους Γαργαλιάνους. Αν αυτό δε γίνει, τότε, όπως ομόφωνα και ομόθυμα εκφράστηκε, όλοι, δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι, θα υποβάλουν τις παραιτήσεις τους… Μάλιστα, ομόφωνα εξέδωσαν και σχετικό ψήφισμα με το οποίο καταγγέλλουν τη χωροθέτηση των Δήμων στη Μεσσηνία, με τον «Καλλικράτη», κάνοντας λόγο για «τερατουργήματα» και χαρακτηρίζοντάς τον ως «σφαγιαστικό» για το Δήμο Γαργαλιάνων. Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Σταύρος Καλοφωλιάς ευθύς εξαρχής καταδίκασε, κατήγγειλε και απέρριψε την πρόταση του σχεδίου «Καλλικράτης» για τη δημιουργία Δήμου Τριφυλίας με σειρά επιχειρημάτων. Επανέλαβε πως η συγκεκριμένη πρόταση είναι αιτία πολέμου… Αναφέρθηκε στην απόφαση του Δ.Σ. και τα επιχειρήματα που είχαν διατυπωθεί προς πάσα κατεύθυνση, σύμφωνα με τα οποία ο Δήμος πληροί όλες τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια για να είναι, τουλάχιστον, έδρα Δήμου, αν όχι αυτόνομος. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι δεν μπορεί οι Γαργαλιάνοι να είναι ουρά της Τριφυλίας και πως, αφού δεν μπορούν να μείνουν μόνοι τους, όπως με σειρά επιχειρημάτων υποστήριζε ο Δήμος, πρότεινε τη δημιουργία Δήμου Νέστορος με έδρα τους Γαργαλιάνους. Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν σχεδόν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, οι οποίοι στο σύνολό τους κατήγγειλαν, ακόμη και με βαριές κουβέντες, την πρόταση του «Καλλικράτη», ενώ από τα πυρά δεν έλειψαν και πολιτικοί παράγοντες, τους οποίους «φωτογράφιζαν»… Όπως, μάλιστα, ακούστηκε στα «πηγαδάκια», «φωτιά και τσεκούρι… δε θα περάσει αυτό…».
Το ψήφισμα που εκδόθηκε έχει ως εξής:
«1. Καταγγέλλουμε το σχέδιο νόμου για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ που δόθηκε στη δημοσιότητα για διαβούλευση, σε ό,τι αφορά τη χωροθέτηση των Δήμων του Νομού Μεσσηνίας και ειδικά σε ό,τι αφορά τη χωροθέτηση 2 (δύο ) Δήμων – ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑΤΩΝ σε Τριφυλία – Πυλία, ως ΣΦΑΓΙΑΣΤΙΚΟ για το Δήμο Γαργαλιάνων, ένα δυναμικό και αναπτυξιακό Δήμο, 3ο σε έκταση και 4ο σε πληθυσμό στη Μεσσηνία, με έδρα την πόλη των Γαργαλιάνων εκ των τεσσάρων μεγαλυτέρων πόλεων του νομού.
2. Αρχές, κριτήρια και αξίες που αλλού εφαρμόσθηκαν, σε μας απεμπολήθηκαν. Η ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ και η ΑΣΕΒΕΙΑ αυτή απέναντι στο Δήμο και στο λαό των Γαργαλιάνων, δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Οι κινητοποιήσεις μας και η αντίδρασή μας θα είναι άμεση και δυναμική. Καλούμε τους βουλευτές και τους φορείς του νομού να τοποθετηθούν δημόσια στην κατάφωρη αδικία που επιχειρείται στο Δήμο μας.
3. Απέναντι στην αδικία αυτή, προτείνουμε τη συγκρότηση ενός νέου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΟΥ ΔΗΜΟΥ στο κέντρο της Δυτικής Μεσσηνίας, που θα αποτελείται από τους υπάρχοντες Δήμο Γαργαλιάνων και Δήμο Νέστορος, με το όνομα ΔΗΜΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ και έδρα τους Γαργαλιάνους. Ο Δήμος αυτός πληροί ΟΛΑ τα κριτήρια του σχεδίου νόμου και έχει τις υποδομές και τις δυνατότητες να αποτελέσει ένα δυναμικό, αναπτυξιακό και σύγχρονο Δήμο, που να ανταποκρίνεται πλήρως στις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες των δημοτών του.
4. Οι Δήμοι Νέστορος και Γαργαλιάνων συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς, έχουν κοινή οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική αναφορά (παραγωγή, εμπόριο, κοινωνικές σχέσεις, δημόσιες υπηρεσίες, πηγές νερού, κοινή Ι. Μητρόπολη κ.λπ.), γεωγραφική και χωροταξική συνέχεια και ομοιογένεια, ο καθένας δε αποτελεί ουσιαστικά την ενδοχώρα του άλλου. Στα όριά τους αναπτύσσεται η τουριστική επένδυση της ΠΟΤΑ, εκ των μεγαλυτέρων της χώρας, που δημιουργεί τεράστιες προοπτικές. Όλα αυτά κατοχυρώνουν το δίκαιο της πρότασής μας και δεν μπορεί παρά να ληφθούν υπ’ όψη.
5. Η Επιτροπή Αγώνα που συγκροτήθηκε, θα συνεδριάζει καθημερινά, θα ενημερώνει τους πολίτες και τα ΜΜΕ και θα καθορίζει σε καθημερινή βάση τις μορφές αγώνα και τις κινητοποιήσεις. Πρέπει να γίνει κατανοητό σε κάθε κατεύθυνση ότι ο λαός των Γαργαλιάνων είναι ΕΞΟΡΓΙΣΜΕΝΟΣ και ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ να αγωνιστεί μέχρι τελικής δικαίωσης.
6. Όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Γαργαλιάνων θέτουν στη διάθεση του κ. δημάρχου τις παραιτήσεις τους, που θα ενεργοποιηθούν μαζί με την παραίτηση του κ. δημάρχου Γαργαλιάνων, στην απευκταία περίπτωση που δε δικαιωθεί ο αγώνας μας».

Πηγή: εφημερίδα Θάρρος