17 Μαΐου 2010

Έξι τελικά οι Δήμοι στη Μεσσηνία

Μόνο ένα από τα αιτήματα που ψηφίστηκαν στην πρόσφατη διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΤΕΔΚ Νομού Μεσσηνίας έγινε, τελικά, αποδεκτό από το υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη», το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή. Αυτό είναι η ενσωμάτωση του Δήμου Αρφαρών στο νέο Δήμο Καλαμάτας, αντί του Δήμου Οιχαλίας, όπως προβλεπόταν στην αρχική πρόταση. Ενώ, λοιπόν, στα Αρφαρά επικρατεί ικανοποίηση, Γαργαλιάνοι και Φιλιατρά μοιάζουν με καζάνι που βράζει καθώς εντάσσονται στο Δήμο Τριφυλίας. Έτσι, ο νέος χάρτης των Δήμων στο Νομό Μεσσηνίας διαμορφώνεται ως εξής:
Δήμος Καλαμάτας: 70.006 κάτοικοι (Δήμοι Καλαμάτας, Άριος, Θουρίας και Αρφαρών),
Δήμος Μεσσήνης: 25.859 κάτοικοι (Δήμοι Μεσσήνης, Ιθώμης, Αίπειας, Πεταλιδίου, Βουφράδος, Ανδρούσας, Αριστομένους και Κοινότητα Τρικόρφου),
Δήμος Τριφυλίας: 31.196 κάτοικοι (Δήμοι Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και Κοινότητα Τριπύλας),
Δήμος Πύλου/Νέστορος: 21.172 κάτοικοι (Πύλου, Κορώνης, Μεθώνης, Παπαφλέσσα, Νέστορος και Χιλιοχωρίων),
Δήμος Δυτικής Μάνης: 6.658 κάτοικοι (Δήμοι Αβίας και Λεύκτρου),
Δήμος Οιχαλίας: 11.681 κάτοικοι (Δήμοι Οιχαλίας, Μελιγαλά, Ανδανίας, Δωρίου και Είρας).

Οι επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, οι πρώτες του «Καλλικράτη», θα διεξαχθούν στις 7 Νοεμβρίου και οι επαναληπτικές, όπου χρειαστεί, στις 14 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, που αναμένεται να ψηφιστεί στο τέλος του μήνα, η εξοικονόμηση των πόρων υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 1,2 δισ. ευρώ. Επίσης, η διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών την ίδια ημερομηνία με τις ευρωεκλογές (από το 2014), εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην επιπλέον εξοικονόμηση 75 εκατ. ευρώ. Η θητεία των αιρετών α’ και β’ βαθμού θα είναι πενταετής. Όσον αφορά στην ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών και ευρωεκλογών, στόχος είναι και η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής στις τελευταίες. Δικαίωμα του εκλέγεσθαι θα αποκτά όποιος έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.

Πηγή: εφημερίδα Θάρρος