12 Μαΐου 2010

Κεραία κινητής τηλεφωνίας στη Βάλτα... και είς ανώτερα!

Κεραία κινητής τηλεφωνίας της εταιρίας Cosmote τοποθετήθηκε στη θέση Αλωνάκι ΒΔ του χωριού. Σύμφωνα με την εταιρία η απόσταση από τα πρώτα σπίτια είναι πάνω από 1,500 μέτρα οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος για την δημόσια υγεία. Εμείς για την ιστορία να αναφέρουμε πως όπως είναι γνωστό, οι κεραίες της κινητής τηλεφωνίας (και τα κινητά τηλέφωνα) εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως μη ιονίζουσες. Στην Ελλάδα, όπως και διεθνώς, δεν υπάρχουν κανονιστικές ρυθμίσεις που να προσδιορίζουν τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια έκθεσης του ανθρώπινου σώματος σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία σχετικά με την προφύλαξη από όλες τις πιθανές επιπτώσεις της υγείας του ανθρώπου. Η Κ.Υ.Α 53571/3839 της 1-9-2000, προβλέπει μεν όρια «για την ασφαλή έκθεση» του πληθυσμού, πλην όμως αναφέρονται μόνο στις θερμικές και όχι στις μη θερμικές επιπτώσεις (κίνδυνοι δημιουργίας όγκων του εγκεφάλου, λευχαιμία, επιθηλιακό νεύρωμα κ.λ.π). Αυτό προκύπτει, από το ίδιο το κείμενο της Κ.Υ.Α και κυρίως από το γεγονός ότι εκδόθηκε βάσει της 1999/519 Σύστασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία επισημαίνεται ότι «ως βάση για τους συνιστώμενους περιορισμούς της έκθεσης έχουν χρησιμοποιηθεί μόνον αποδεδειγμένες επιπτώσεις». Δηλαδή στην προκειμένη Σύσταση και στην ΚΥΑ δεν περιλαμβάνονται οι περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει πλήρης απόδειξη για την βλαπτικότητά τους. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), σχετικά με τους μείζονες και μη ανατρέψιμες κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου και το περιβάλλον από τις μη ιονίζουσες ακτινοβολίες επισημαίνει ότι «δεν είμαστε ακόμη βέβαιοι για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες».
Μετά την εξέλιξη αυτή είναι σχεδόν σίγουρο πως και οι υπόλοιπες εταιρίες θα ακολουθήσουν καθώς υπάρχει γενικό πρόβλημα με τη λήψη του σήματος στην περιοχή... και εις ανώτερα!

2 σχόλια:

FILIATRANEWS είπε...

Φίλε Βάλτα Τριφυλίας, θα σου έλεγα ότι αν είναι μακρυα απο το χωριό είναι καλό που μπήκε η κεραία.
Εχω έρθει στην βάλτα και για να πιάσει το κινητό μου κάνω τάμα στην Παναγία. Και αν πιάσει. Σκετο μαρτυριο.

Αν ηταν μέσα στο χωριό θα σου έλεγα ΝΑΙ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ.

Valta Trifilias είπε...

Δυστυχώς πλέον με την τεχνολογία έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο να θεωρούμε σωστό το ''φύτεμα'' μιας τετοιας κεραίας... Δεν πιστεύω οτι υπαρχει κοντά ή μακριά σε αυτή την περίπτωση. Όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Προσωπικά προτιμώ να μην έχω σήμα, που δεν έχω άλλωστε στο σπίτι μου από τότε που ξεκίνησε η κινητή και βγαίνω στο μπαλκόνι για να μιλήσω, παρά να έχω την κεραία απεναντί μου... Άλλωστε μας αρκεί η καθημερινή εκθεσή μας σε ακτινοβολίες και ραδιοκύματα δεν χρειαζόμαστε και άλλη!