24 Μαΐου 2010

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στα Φιλιατρά










Διεξήχθη σήμερα το μεσημέρι στις 12:30 το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που οργάνωσε ο Δήμος Φιλιατρών με αίτημα την δημιουργία του Δήμου Φιλιατών με έδρα τους Γαργαλιάνους. Παρόντες στο συλλαλητήριο οι δυο δήμαρχοι Φιλιατρών και Γαργαλιάνων Άλκης Ξύγκας και Σταύρος Καλοφωλιάς αντίστοιχα, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού συμβουλίου Φιλιατρών κος Θεόδωρος Σαπέρας, Δημοτικοί σύμβουλοι και από τους δύο Δήμους και πολύς κόσμος που δεν υπολόγισε τον δυνατό ήλιο και την ζέστη που επικρατούσε και διατράνωσε το δίκαιο αίτημα του για την δημιουργία δεύτερου δήμου στην Τριφυλία με όνομα "Δήμος Φιλιατρών με έδρα τους Γαργαλιάνους".
Τις ομιλίες άρχισε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. Χρυσόστομος ο οποίος στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια για την δημιουργία του δεύτερου Δήμου στην Τριφυλία. Ανάγνωσε μια επιστολή που είχε στείλει στον υπουργό κο Ραγκούση υποστηρίζοντας την δημιουργία του Δήμου Φιλιατρών. Υποστήριξε για μια ακόμα φορά το δίκαιο αίτημα των δυο περιοχών για συνένωση τους και την συνεργασία τους.
Ο Δημοτικός σύμβουλος του Δημοτικού συμβουλίου Γαργαλιάνων Ιωάννης Καλκαβούρας
στην ομιλία του είπε ότι δυο δημοτικά συμβούλια αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα δήμο για την υπηρεσία του δημότη και όχι δήμο δέσμιο των συμφερόντων μακρυά από δημότη που θα εξυπηρετεί ηγεμονικές πρακτικές. Αποκάλεσε το παρόν σχέδιο για τον Δήμο Τριφυλίας ως έκτρωμα το οποίο δεν μπορεί να λειτουργήσει και αναρωτήθηκε σε ποια περιοχή ή νομό υπάρχουν σε ένα δήμο τρείς μεγάλες πόλεις.
Υπέρμαχος του Δήμου Φιλιατρών με έδρα τους Γαργαλιάνους και λάβρος ταυτόχρονα κατα των πρακτικών που έκανα οι Κυπαρίσσιοι παρουσιάστηκε ο επικεφαλής της Ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού συμβουλίου κος Θεόδωρος Σαπέρας, θυμίζοντας ιστορικά γεγονότα που εξ αιτίας της Κυπαρισσίας σταμάτησαν το τρένο στην Κυπαρισσία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι σταμάτησε λες και εκεί τελείωνε η Ελλάδα. Θύμισε την αρπαγή του νοσοκομείου που είχαν τα φιλιατρά για να το πάνε στην Κυπαρισσία. Επεσήμανε τους κινδύνους ότι όχι μόνο δεν θα έρθουν υπηρεσίες στην περιοχή μας αλλα θα πάρουν και αυτές που ήδη έχουμε. Είναι άπληστοι και αυτό επιδίωκαν εδώ και χρόνια.
Ο Δήμαρχος Γαργαλιάνων κος Καλοφωλιάς είπε ότι πρέπει να είμαστε παρόντες για να διαμορφώσουμε εμείς τα πράγματα και όχι άλλοι. Ναι σε ισχυρούς δήμους και όχι σε αχανείς δήμους. Ο λαός απαιτεί να υπάρξει δεύτερος δήμος στην Τριφυλία και είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση να μην το κάνει αποδεκτό. Οι νόμοι για να εφαρμοστούν θέλουν την συναίνεση και της κοινωνίας. Είναι παλαϊκό αίτημα για την δημιουργία αυτού του δήμου. Είναι ένα αίτημα το οποίο έχει αγκαλιάσει τόσο η ΤΕΔΚ όσο και η ΚΕΔΚΕ. Χαιρέτησε το Δημοτικό συμβούλιο Φιλιατρών για την απόφαση που πήρε για την δημιουργία του Δήμου Φιλιατρών με έδρα τους Γαργαλιάνους και συνεχάρη το δημοτικό συμβούλιο Γαργαλιάνων για την απόφαση που πήρε να δεχτεί την πρόταση των Φιλιατρών. Ζήτησε την συμπαράσταση όλων των βουλευτών της Μεσσηνίας και ειδικότερα τους κυβερνητικούς που είναι Τριφύλιοι. Ο αγώνας είναι για το μέλλον μας για τα παιδιά μας.
Ο Κος Ξύγκας είπε ότι οι δύο πόλεις έχουν πάρα πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Οι ώρες είναι δύσκολες για τα Φιλιατρά. Κάποιοι θέλουν τα Φιλιατρά χωριό. τα θελουν ουράσε ένα δήμο χωρίς όνομα χωρίς ταυτότητα χωρίς ιστορία. Πριν παρουσιάσουν το χωροταξικό, ζητήσαμε το αυτονόητο. Δήμο Φιλιατρών με έδρα τα Φιλιατρά. Δεν ξεραμε τι εχουν στο μυαλό τους. Με την παρουσίαση του χωροταξικού παρουσιάστηκαν νέα δεδομένα. Έθεσε το δίλημμα: Ουρά της Κυπαρισσίας ή ισότιμος συνεταίρος με τους Γαργαλιάνους. Τα Φιλιατρά δεν στέκονται εμπόδιο στην ανάπτυξη της Κυπαρισσίας. Κοιτάμε τον δικό μας τόπο. Γιατί να μην έχουμε την δική μας πολεοδομία, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, Διεύθυνση γεωργίας, Υγείας και πολλές άλλες υπηρεσίες. Ο Δήμος Φιλιατρών με έδρα τους Γαργαλιάνους είναι η καλύτερη και η πιο εφικτή λύση για τον τόπο μας. Οι κοινωνίες έδειξαν ότι είναι ώριμες γι αυτήν την λύση. Και αναφέρθηκε σε αυτά που είπε ο Κος Σαπέρας για αυτά που στερήθηκαν τα Φιλιατρά για χάρη της Κυπαρισσίας. 50 χρόνια είναι πολλά. Πάθαμε και μάθαμε. Το δικαιούμαστε να χαράξουμε το μέλλον μας από εδώ και πέρα. Οι βουλευτές συμφώνησαν ότι το αίτημα μας είναι δίκαιο είπε. Αύριο είπε έχουμε συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Κος Γιάννη Ραγκούση όπου θα του θέσουμε το δίκαιο αίτημα μας είπε ο Κος Ξύγκας. Και ανέγνωσε την επιστολή που είχε στείλει στον πρωθυπουργό με τίτλο
"Ποιός φοβάται την συμμετοχική δημοκρατία." Ο κος Ξύγκας είπε ότι μαζευτήκαμε για να αναδείξουμε το πάνδημο αίτημα της συνένωσης των δυο δήμων ενω κάλεσε να αποδείξουν όσοι το πιστεύουν ότι υπάρχει συμμετοχική δημοκρατία. Έχουμε την δέσμευση και στήριξη των βουλευτών της Μεσσηνίας και ότι αύριο θα υπάρχει συνάντηση με τον Γιάννη Ραγκούση για να τεθεί το θέμα της δημιουργίας του Νέου Δήμου.
Απο την πλευρά του ο κος Καλοφωλίας
είπε ότι τα δημοτικά συμβούλια των Φιλιατρών και των Γαργαλιάνων αποφάσισαν και ίδρυσαν τον Δήμο Φιλιατρών με έδρα τους Γαργαλιάνους. Η σειρά του υπουργείου είναι στο νομοσχέδιο να συμπεριλάβει και αυτόν τον Δήμο και το χαρακτήρισε πάνδημο αίτημα όλης της περιοχής. Από την αρχή ο Δήμαρχος Γαργαλιάνων Κος Καλοφωλιας υποστήριξε ότι πρέπει στην Τριφυλία να δημιουργηθούν δύο δήμοι. Ο Δήμος που συστάθηκε θα αναλάβει την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και θα εξυπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντα των πολιτών. Πληθυσμιακά ξεπερνάει τους 18.000 κατοίκους και ανταποκρίνεται σε όλα όσα θέτει ο Νόμος για τον Καλλικράτη.
Ακολούθως ο Επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού συμβουλίου κος Θεόδωρος Σαπέρας είπε ότι είμαστε εδώ για να κερδίσουμε το στοίχημα με τον καναπέ. Για να διακηρύξουμε τον νέο Δήμο Φιλιατρών με έδρα τους Γαργαλιάνους.

Πηγή: filiatranews

1 σχόλια:

gerolykos είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΧΩΡΑΙΤΗ.Μην τους αφηνετε να παρουν ανασα.Αυτοι σιγα σιγα θα κανουν εναν μοναδικο δημο σε ολη την ελλαδα.ΦΤΥΣΤΕ ΤΟΥΣ.