30 Ιουνίου 2010

Ο πληθυσμός της Τριφυλίας το 1851

















Το 1851 η Βάλτα, ως χωριό του δήμου Εράνης έχει πληθυσμό 66 κατοίκων και 30 σπίτια. Οι Γαργαλιάνοι με 1669 κατοίκους υπάγονται στο δήμο Φλεσιάδος με πρωτεύουσα τη Λιγούδιστα (Χώρα).

Πηγή: Τα Ελληνικά, Ιάκωβου Ρ. Ραγκαβή, 1853

''Πέρασε'' τους ελέγχους των ευρωπαίων για τα δικαιώματα η Μεσσηνία

Ολοκληρώθηκαν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας οι έλεγχοι του κλιμακίου των ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων της ΕΕ, σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών. Στη Μεσσηνία, σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία κύλησε ομαλώς, χωρίς να παρουσιαστεί κανενός είδους δυσχέρεια. Το κλιμάκιο των ευρωπαίων πραγματοποίησε επιτόπιους ελέγχους σε αγροτεμάχια στο νομό Μεσσηνίας, όπου διασταύρωσε τα δηλωθέντα στοιχεία στις Ενώσεις, από τους παραγωγούς, των οποίων η επιλογή έγινε εντελώς τυχαία, όπως συνηθίζεται σ' αυτές τις περιπτώσεις. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για τακτικούς ελέγχους σχετικά με δραστηριότητες του ΟΠΕΚΕΠΕ, όσον αφορά στη διαδικασία των επιδοτήσεων και τους διασταυρωτικούς ελέγχους που πρέπει να διενεργεί ο οργανισμός, για τη χρήση του 2009. Οι έλεγχοι γίνονται σε συνεργασία με τις τοπικές Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και είναι επιτόπιοι, ενώ από την πορεία και τα αποτελέσματά τους εξαρτάται άμεσα η καταβολή των ενισχύσεων στους αγρότες.

Πηγή: ΠΑΣΕΓΕΣ

29 Ιουνίου 2010

Εξόρμηση στη Νέδα

Αναβλήθηκε για λόγους ασφαλείας, επειδή υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθεί καταιγίδα, η πεζοπορία στην Νέδα που είχε προγραμματιστεί για αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο Ομιλος Φίλων Ποταμού της Νέδας σε συνεργασία με ορειβατικούς συλλόγους, την τοπική αυτοδιοίκηση και συλλόγους της περιοχής, διοργανώνει την 18η εξερεύνηση του ποταμού. Η εξερεύνηση θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Ιουλίου. Η φετινή εξόρμηση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Λυμπέρη Μιχαλακόπουλου από το Σκληρού, ο οποίος πρωταγωνίστησε στην ανάδειξης τη Νέδας. Η πεζοπορία θα ξεκινήσει το Σάββατο από το εκκλησάκι της Αγιανάστασης Πέτρας, που βρίσκεται στις πηγές της Νέδας. Το εκκλησάκι βρίσκεται πάνω στο δρόμο που οδηγεί στον Επικούριο Απόλλωνα, ανάμεσα στα χωριά Κακαλέτρι και Πέτρα. Στις 10.30 το πρωί θα γίνει στάση στην Παναγίτσα Κακαλετρίου. Στη 1 μετά το μεσημέρι θα γίνει στάση για φαγητό στο μύλο του Βασίλη Πανάγου. Στις 6 το απόγευμα οι πεζοπόροι θα φτάσουν στα πλατάνια κοντά στο Μαυροματαίικο πετρογέφυρο. Εκεί θα κατασκηνώσουν και θα διανυκτερεύσουν. Την Κυριακή στις 9.30 το πρωί θα ξεκινήσει πάλι η πεζοπορία. Στις 11 το πρωί οι εκδρομείς θα περάσουν το γεφύρι Πλατανίων - Φιγαλείας. Στις 2 μετά το μεσημέρι θα γίνει στάση για φαγητό στο πετρογέφυρο των Πλατανίων και στη συνέχεια οι πεζοπόροι θα επισκεφθούν τους καταρράκτες. Στις 5 το απόγευμα θα τερματίσει η πεζοπορία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των διοργανωτών: Επειδή η διαδρομή είναι δύσκολη και δεν είναι μια απλή βόλτα, όσοι λάβουν μέρος πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι. 1. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ξέρουν κολύμπι, διότι σε πολλά σημεία περνάμε αναγκαστικά μέσα από το νερό. Τα σακίδια θα μεταφέρονται με φορτηγά αυτοκίνητα. Απαραίτητα εφόδια είναι υπνόσακος, καπέλο, αθλητικά παπούτσια, κάλτσες. 2. Οσοι έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας δεν μπορούν να συμμετάσχουν. 3. Θα παρέχεται κάθε βοήθεια και υποστήριξη από τους διοργανωτές, αλλά ο κάθε πεζοπόρος πρέπει να ξέρει ότι πηγαίνει με δική του ευθύνη".
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το μήνυμα της φετινής πεζοπορίας είναι "Σώστε τη Νέδα". Ο Ομιλος Φίλων της Νέδας: Κάνει έκκληση σε όσους ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και τη φύση να βοηθήσουν για την προστασία του ποταμού. Παράλληλα εκφράζει διαμαρτυρία για την παράνομη αμμοχαλικοληψία, με την ανοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο όμιλος σημειώνει ότι πρέπει να μην δοθεί άδεια για να πάρουν από την Νέδα, γιατί προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στο περιβάλλον. "Το 1999 ύστερα από ανάθεση του ΥΠΕΧΩΔΕ, ο τομέας Υδατικών Πόρων, Υδραυλικών και Θαλλασίων έργων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, επέλεξε τη Νέδα ανάμεσα στις περιοχές της Ελλάδος που πρέπει να κηρυχθούν σαν τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Ομως τόσο η Νομαρχιακή όσο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έκαναν τις απαραίτητες ενέργειες". Ο όμιλος ζητάει: Να προχωρήσουν οι μελέτες για να ενταχθεί το ποτάμι και τα χωριά που είναι κοντά στο ποτάμι στο ΕΣΠΑ, απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξή τους". Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στην πεζοπορία μπορούν να επικοινωνήσουν με τους Κωνσταντίνο Καράμπελα (6944-830469), Διονύση Αθανασόπουλο (6977-238894) και Λάμπρο Μαρωνίτη (6973-019059).

Αθλητικές εκδηλώσεις Εράνια 2010: το πρόγραμμα

28 Ιουνίου 2010

Ελαφρώς καλύτερη η φετινή εικόνα της παραλίας στο Μάτι











Σε ελαφρώς καλύτερη κατάσταση βρίσκεται φέτος η παραλία στο Μάτι, προφανώς λόγω Costa Navarino. Όσο πλησιάζουμε προς τις εγκαταστάσεις της ξενοδοχειακής μονάδας η κατάσταση είναι αρκετά καλή αλλά λίγο πιο πέρα από τον χώρο της καντίνας, με τις ξαπλώστρες που έχουν τοποθετηθεί, υπάρχουν διάσπαρτα αρκετά σκουπίδια ξύλα και καλάμια. Βέβαια δεν βλέπεις τις εικόνες του παρελθόντος όπου λάστιχα μέχρι και ψυγεία κείτονταν στην παραλία. Πάντως χρειάζεται αρκετή δουλειά ακόμα γιατί δεν υπάρχει ούτε ένας κάδος για σκουπίδια.

Προς Δήμο Γαργαλιάνων: μήπως να βγάλετε το πανό... γίνεστε ρεζίλι!












Μετά το φιάσκο της ''διεκδίκησης'' Δήμου από την πλευρά των Γαργαλιάνων (Νότιας Τριφυλίας, Φιλιατρών, Νέστορος ή ότι άλλο προέκυψε) και τις λανθασμένες κινήσεις που έγιναν, με αποτέλεσμα τη διάλυση του Δ.Σ. μάλλον πρέπει να βγει το πανό και οι μαύρες σημαίες γιατί μόνο γέλια προκαλούν...

Αντιδράσεις από εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στο Στασιό

Πρίν λίγο καιρό γράφαμε για την κεραία κινητής τηλεφωνίας που τοποθετήθηκε έξω από το χωριό. Στο blog radio936 διαβάζουμε πως ανάστατοι παραμένουν σύμφωνα με πληροφορίες οι κάτοικοι των χωριών Αρμενιοί, Στασιό και Σπηλιάς με την εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στους πρόποδες του βουνού πάνω από τα χωριά, σε έκταση η οποία δεν ανήκει σε κατοίκους της περιοχής και φαίνεται ότι υπήρχε πρόβλημα με την νομιμότητα εγκατάστασης για την περιοχή. Μάλιστα οι πολίτες της περιοχής προσέφυγαν στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ζητώντας ενημέρωση και απαντήσεις για την νομιμότητα των εργασιών που απαιτούνται αλλά και τις αδειοδοτήσεις. Από την ΕΕΤΤ σύμφωνα με πληροφορίες έλαβαν την απάντηση ότι για την συγκεκριμένη περίπτωση εξετάζονται οι σχετικοί φάκελλοι που έχουν υποβληθεί αλλά συμπεραίνετε ότι όντως υφίσταται νομικό πρόβλημα. Οι εξελίξεις στην περιοχή κοντά στο Στασιό ήταν σημαντικές και όπως πληροφορούμαστε οι κάτοικοι αναμένεται να αντιδράσουν αν χρειαστεί δυναμικά φέρνοντας το θέμα στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας. Η ΕΕΤΤ στο έγγραφο που ήρθε στη δημοσιότητα φαίνεται ότι δεν έχει δώσει καμία άδεια για εγκατάσταση και μάλιστα δεν έχουν προηγηθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες με περιβαλλοντική μελέτη και εγκαταστάσεις για μικροκυματικές ζεύξεις.

Βλαχέρνια 2010: Το πρόγραμμα




















Πηγή: filiatranews

25 Ιουνίου 2010

Γαργαλιάνοι: παραίτηση της προέδρου του Δ.Σ. με βολές κατά Δημάρχου

Κατά του δημάρχου Γαργαλιάνων στρέφεται με επιστολή παραίτησής της η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μάρθα Μιχαλοπούλου - Κατσούλα. Η πρόεδρος στην επιστολή της σημειώνει: ''Κύριε δήμαρχε, Διάβασα προσεκτικά την με αρ. πρωτ. 3592/11-6-2010 επιστολή σας, με την οποία απευθύνεστε προς όλους μας. Κατ‘ αρχάς μου κάνει εντύπωση που αναφέρεστε σε Δήμο «Νότιας Τριφυλίας». Πότε συναποφασίσαμε για «Δήμο Νότιας Τριφυλίας»; Γράφετε πως απευθυνθήκατε σε «ώτα μη ακουόντων», για διαδικασία «παρωδία διαβούλευσης» και για πολιτική ηγεσία με νοοτροπία «αποφασίζουμε και διατάζουμε». Αναρωτιέμαι, μήπως κρίνετε εξ ιδίων; Μιλάτε για κατάφωρη αδικία και περιφρόνηση απ' την πολιτική ηγεσία, απέναντι στο δίκαιο αίτημά μας. Σε ποιο αίτημά μας αναφέρεστε; Στην θέληση του λαού για Δήμο Νέστορος με έδρα τους Γαργαλιάνους (αίτημα δίκαιο και εφικτό) ή στην δική σας επιθυμία για Δήμο Φιλιατρών με έδρα τους Γαργαλιάνους (αίτημα άδικο και ανέφικτο); Ολοι οι υγιώς πολιτικά σκεπτόμενοι, με εμπειρία και γνώσεις πέρα από ιδιοτελείς σκοπούς και κομματικές αντιλήψεις, πολίτες και δημοτικοί σύμβουλοι επέμεναν και σας συμβούλευαν να εγκαταλείψετε την προσπάθεια προς την λανθασμένη αυτή κατεύθυνση. Ηταν δε τόση η επιμονή σας προς αυτήν την κατεύθυνση, που συγκαλέσατε έκτακτο και κατεπείγον Δημοτικό Συμβούλιο στις 9/5/2010 χωρίς να περιμένετε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέστορος, το οποίο και θα συγκαλείτο το πρωί της επόμενης μέρας, με θέμα το κάλεσμα και ομόφωνο ψήφισμα με αρ. πρωτ. 2441/30-4-2010 που τους απευθύναμε για την δημιουργία Δήμου Νέστορος με έδρα τους Γαργαλιάνους. Σας αναφέρω ότι για να επιτύχει ο σκοπός αυτός του ψηφίσματος, εκτός από την συνάντησή μου, συνοδευόμενη από τον αντιδήμαρχο κ. Σοκορέλη, με τον δήμαρχο Νέστορος κ. Τσορώνη, και μέχρι την απόφαση του Δ.Σ. του δήμου μας στις 9-5-2010 που εσπευσμένα πάρθηκε από εμάς, κατόπιν δικιά σας πίεσης (αφού ήσασταν πεπεισμένος από «άνωθεν» διαβεβαιώσεις πως μόνο έτσι μπορούσαμε να διεκδικήσουμε νέο δήμο), αγωνίσθηκαν άνθρωποι και από τους δύο δήμους που πίστευαν χωρίς ιδιοτέλεια πως αυτή είναι η καλύτερη λύση για τον τόπο μας. Στις 10/5/2010, μετά τη λήψη της απόφασης που πάρθηκε ομόφωνα από το Δήμο Νέστορος, παραδόθηκε σε μένα αυθημερόν και ιδιοχείρως από τον πρόεδρο του Δ.Σ. Νέστορος. Στη συνέχεια ενημέρωσα γι' αυτήν την απόφαση τηλεφωνικά εσάς και μερικά από τα μέλη του Συμβουλίου. Ομως εμείς την προηγούμενη μέρα πήραμε απόφαση να ταχθούμε μαζί με τον Δήμο Φιλιατρών για το νέο δήμο. «Πρώην» ένθερμοι υποστηρικτές του συνδυασμού μας και φίλοι του όμορου δήμου, καθώς επίσης και συντοπίτες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, απογοητεύθηκαν και όχι μόνο, εξαπατήθηκαν από μας, αφού κάναμε πίσω σε ό,τι είχαμε κοινά αποφασίσει και μάλιστα την χρονική στιγμή που ετοίμαζαν μια απόφαση που θα μας άνοιγε το δρόμο για εκπλήρωση του πρώτου και εφικτού στόχου μας. Πρέπει να αναφέρω ότι λίγο πριν το έκτακτο συμβούλιο ζητήθηκε τηλεφωνικά από τον πρόεδρο του Δ.Σ. Νέστορος παράταση απόφασης, διότι την επομένη το πρωί θα είχαν απάντηση στην πρότασή μας με το επικείμενο συμβούλιό τους, κάτι που ανέφερα στην αρχή της συνεδρίασής μας όπως είχα υποχρέωση και δεν έδωσε κανείς από εμάς την πρέπουσα σημασία. Εδώ θέλω να ζητήσω προσωπικά συγγνώμη για τις όποιες παραλείψεις μου και λάθη, που έγιναν κάτω από την συναισθηματική φόρτιση και σωματική κόπωση εξ αιτίας των αυξημένων υποχρεώσεών μου σε θέσεις ευθύνης. Ακόμη, θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ για τον τίμιο και καθαρό αγώνα που έδωσαν όλοι οι φίλοι, συντοπίτες και φορείς και από τους δύο δήμους. Παρά το ότι δεν πετύχαμε το στόχο μας σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, που κρίνεται το μέλλον του τόπου μας, εσείς με την επιστολή σας ζητάτε από εμάς να μην εγκαταλείψουμε το δήμο και να κάνουμε άρση της τότε ομόφωνης απόφασής μας για παραίτηση. Πόσο αξιόπιστοι και υπεύθυνοι είμαστε αν αθετήσουμε το λόγο και τις δεσμεύσεις μας απέναντι στο λαό των Γαργαλιάνων; Με ποιο αίσθημα ευθύνης δεσμευθήκατε μέσα από το λόγο σας στην πλατεία των Γαργαλιάνων στις 9/5/2010 και στο ψήφισμα της 30/4/2010 γραπτώς για την παραίτησή σας μαζί με τις δικές μας; Ξεχάσατε την απαξιωτική και εχθρική στάση σας απέναντί μου και στον θεσμικό μου ρόλο, όταν ήρθα στο Δημαρχείο σε συνάντησή σας, την επόμενη ημέρα της απόφασης του Δήμου Νέστορος, μη αποδεχόμενος τη βοήθειά μου παρότι ξέρατε καλά ότι δεν είχατε καμία ελπίδα στις προσδοκίες σας οι οποίες ήταν αντίθετες με των περισσοτέρων δημοτών μας και τις δικές μου προσωπικά. Δεν μπήκατε καν στον κόπο να με ακούσετε, και όταν καταλάβατε ότι μιλούσα για την αρχική μας πρόταση με το Δήμο Νέστορος, τότε εξαγριωθήκατε και βγήκατε εκτός εαυτού. Αποφασίσατε να προχωρήσετε στον δρόμο που οδήγησε το Δήμο Γαργαλιάνων σε δημοτικό διαμέρισμα της Κυπαρισσίας, αντί να σκεφτείτε και τη λύση της Πύλου που ήταν σαφώς πιο εφικτή και ίσως και η καλύτερη, αφού το ξέρατε πως δεν θα γινόμασταν δήμος. Βρεθήκατε, λέτε, σε δίλημμα να αποφασίσετε. Θυμηθήκατε τι επιτάσσει ο όρκος που δώσαμε και ζητάτε από εμάς να ακολουθήσουμε το δύσκολο δρόμο της ευθύνης και του καθήκοντος παραμένοντας στις θέσεις μας. Το δίλημμα αυτό έπρεπε να το βάλουμε πριν δεσμευτούμε. Τώρα δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω. Κατόπιν όλων των παραπάνω, οδηγήσαμε το λαό των Γαργαλιάνων στην οργή και την απαξίωσή, αφού το μόνο που καταφέραμε είναι να παραλάβουμε έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της Μεσσηνίας και να παραδώσουμε ένα δημοτικό διαμέρισμα. Αυτό για μένα είναι βάρος συνείδησης, και δεν μου απομένει τίποτε άλλο από το να ζητήσω επιείκεια από τον κόσμο που με εμπιστεύτηκε. Επειδή ποτέ δεν ξεχνώ τον όρκο που έδωσα αλλά και την δημόσια δέσμευσή μου, και επειδή θέλω να τιμώ την θέση ευθύνης και καθήκοντος που τάχθηκα να υπηρετώ, θεωρώ πως δεν μπορώ παρά να ζητήσω να γίνει δεκτή η παραίτησή μου - και να μου επιτραπεί μέσα από την επιστολή μου αυτή να ευχαριστήσω τον κόσμο που με στήριξε και με εμπιστεύθηκε όλα αυτά τα χρόνια''.

24 Ιουνίου 2010

Εκδήλωση για το περιβάλλον στο 1ο Νηπιαγωγείο Γαργαλιάνων

Την περιβαλλοντική τους εργασία παρουσίασαν οι μαθητές του 1ου Νηπιαγωγείου Γαργαλιάνων για τον ήλιο, το νερό και την θάλασσα στην γιορτή ανακύκλωσης που διοργάνωσαν στο σχολείο τους στις 4 Ιουνίου, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου. Επίσης την Κυριακή αποχαιρέτησαν την σχολική χρονιά με την γιορτή που έκαναν στο σχολείο τους με θέμα και πάλι την θάλασσα - καθώς το νηπιαγωγείο είναι μέλος της Helmepa junior - και παρουσίασαν ένα όμορφο πρόγραμμα με πολλά τραγούδια και θεατρικά δρώμενα. Οσον αφορά την γιορτή ανακύκλωσης, στα πλαίσια της συνεργασίας με άλλα σχολεία και του προγράμματος μετάβασης στο δημοτικό, προσκάλεσαν τους συμμαθητές τους από το 2ο Νηπιαγωγείο και την Α' τάξη των 3 δημοτικών σχολείων της πόλης να μαζέψουν τα σκουπίδια και όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά από τα σχολεία τους. Με αυτά έφτιαξαν πολλές και όμορφες δημιουργίες με την βοήθεια των εκπαιδευτικών και των γονιών τους που με πολύ μεράκι συμμετείχαν στην όλη διαδικασία, τις οποίες παρουσίασαν στη γιορτή. Ολες αυτές οι ενέργειες φυσικά έγιναν με την συνδρομή και την υποστήριξη των νηπιαγωγών του σχολείου Γαρυφαλλιάς Τεριζάκη που είναι και προϊσταμένη, Μαριάντζελας Πετροπούλου, Ευανθίας Χαμαλτζή και Χαριτίνης Παπανικολάου.

Πηγή: εφημερίδα Ελευθερία

Πρόγραμμα Καλοκαιρινών Εκδηλώσεων Δήμου Κυπαρισσίας

Κυριακή 4-7-2010: Μουσική - Μικτή χορωδία Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πεύκης στο θέατρο του Κάστρου
Τετάρτη 7-7-2010: Μουσική - Κουαρτέτο Σαξοφώνων στο μπαλκόνι του Κάστρου
Δευτέρα 26-7-2010: Θέατρο - «Μαλλιά Κουβάρια» από το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας στο λιμάνι Κυπαρισσίας
Τρίτη 27-7-2010: Μουσική - Συναυλία Αλκίνοου Ιωαννίδη στο λιμάνι Κυπαρισσίας
Τρίτη 3-8-2010: Θέατρο - «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης» των Θ. Παπαθανασίου και Μ. Ρέππα στο λιμάνι Κυπαρισσίας
Τετάρτη 4-8-2010: Μουσική - Τζαζ μουσική βραδιά στο μπαλκόνι του Κάστρου
Πέμπτη 5-8-2010 έως Τρίτη 10-8-2010: Παράδοση - Παζάρι αντικών στα καλντερίμια της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας
Σάββατο 7-8-2010: Παιδικό Θέατρο - «Ομήρου Οδύσσεια» Κάρμεν Ρουγγέρη στο λιμάνι Κυπαρισσίας
Σάββατο 7-8-2010 & Κυριακή 8-8-2010: Αθλητισμός - Τουρνουά Beach Volley στην παραλία Άι-Λαγούδη
Δευτέρα 9-8-2010: συναυλία Γιώργου Καραδήμου και Θανάση Αλευρά στο λιμάνι Κυπαρισσίας
Τετάρτη 11-8-2010: Μουσική - Τζαζ μουσική βραδιά στο μπαλκόνι του Κάστρου
Παρασκευή 13-8-2010: Μουσική - Συναυλία Θανάση Παπακωνσταντίνου στο λιμάνι Κυπαρισσίας
Πέμπτη 19-8-2010: Συναυλία Ηρώς στο λιμάνι Κυπαρισσίας
Σάββατο 4-9-2010 & Κυριακή 5-9-2010: Παράδοση - Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην κεντρική πλατεία Κυπαρισσίας

Περισσότερες λεπτομέρειες: www.kyparissia.gr

Σε καλό... δρόμο το Ρωμανού - Γαργαλιάνοι

Στόχος της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι ο νέος δρόμος Ρωμανού - Γαργαλιάνοι, μήκους 11 χιλιομέτρων, να τελειώσει μέσα στο 2010. Τόσο για να εξυπηρετείται ο κόσμος χρησιμοποιώντας έναν σύγχρονο δρόμο όσο και για να υπάρξει απορρόφηση πιστώσεων στο ΠΕΠ του ΕΣΠΑ. Οπως μας ενημέρωσε στέλεχος της ΔΕΚΕ, το έργο, μετά τη συμπληρωματική σύμβαση που εγκρίθηκε ως έργο ''γέφυρα'' από το Γ ΚΠΣ, προχωράει πλέον με καλούς ρυθμούς. Εκτιμάται ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο τμήμα του δρόμου και θα μένουν 2 χιλιόμετρα, για τα οποία εκκρεμούν ακόμα οι απαλλοτριώσεις.

Πηγή: εφημερίδα Ελευθερία

Σοβαρή καταγγελία για το beach bar στο Διβάρι

Για την ιστορία η καντίνα στο Διβάρι έχει από την Αρχαιολογία άδεια με όρους λειτουργίας αναψυκτηρίου. Αυτό σημαίνει περιεκτικά ότι πρέπει να είναι κινητή - μετακινούμενη, κατασκευασμένη με υλικά που να συνάδουν με το γύρω φυσικό περιβάλλον (βλέπε όχι μπετόν), να τηρεί το ωράριο λειτουργίας, τη στάθμη του ήχου και του φωτός που εκπέμπει κλπ. Βέβαια, σαφώς, καλύτερα να μην υπήρχε καθόλου.
Η συνέχεια στο blog του Χαμαιλέοντα

22 Ιουνίου 2010

Υπεγράφη το κονδύλι των 155 εκατ.ευρώ για τους Νέους Αγρότες

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοινώνει την έγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2010, πιστώσεων ύψους 155 εκατομμυρίων ευρώ που πρόκειται να διατεθούν στο πρόγραμμα της "Εγκατάστασης Νέων Γεωργών" του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" 2007-2013 (ΠΑΑ) και στο πλαίσιο της 1ης Προκήρυξης του Μέτρου. Στη Συλλογική Απόφαση Έργου (ΣΑΕ) περιλαμβάνονται πρόσθετοι πόροι ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ έτσι ώστε, να ενταχθεί το σύνολο των 8.500 υποψηφίων που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης, πέραν των αρχικά εγκεκριμένων πιστώσεων ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ. "Δίνουμε τέλος στη πολύμηνη ταλαιπωρία των υποψηφίων από τις ανεύθυνες ανακοινώσεις της απελθούσας κυβέρνησης χωρίς προηγούμενα να έχει διασφαλιστεί η δυνατότητα διάθεσης των απαιτούμενων πόρων" τόνισε η Υπουργός, Κατερίνα Μπατζελή "Αποδεικνύουμε έμπρακτα τη βούληση μας να στηρίξουμε τους νέους που θέλουν να ασκήσουν το επάγγελμα του γεωργού, κυρίως όσους δραστηριοποιούνται σε μειονεκτικές, ορεινές και νησιωτικές περιοχές. Με τρόπο δίκαιο και αποτελεσματικό ενισχύουμε τους νέους ανθρώπους μέσα σε μια δυσμενή οικονομική συγκυρία και λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς στα δημόσια οικονομικά της χώρας" πρόσθεσε ο Υφυπουργός, Μιχάλης Καρχιμάκης. Οι Περιφέρειες της χώρας μπορούν πλέον άμεσα να προχωρήσουν στην έκδοση των εγκριτικών αποφάσεων ώστε να καταβληθεί η πρώτη δόση του πριμ ενίσχυσης στους δικαιούχους. Επισημαίνεται ακόμη ότι, οι εγκεκριμένοι Νέοι Γεωργοί του Μέτρου απολαμβάνουν, πέραν της ενίσχυσης πρώτης εγκατάστασης, πρόσθετα δικαιώματα όπως προτεραιότητα επιλογής και υψηλότερα ποσοστά ενίσχυσης στα Σχέδια Βελτίωσης καθώς επίσης και σε άλλα μέτρα του ΠΑΑ.

20 Ιουνίου 2010

Παράσταση Σχολής Τέχνης Δήμου Γαργαλιάνων

Την Τετάρτη 23 Ιουνίου και ώρα 9.00 μ.μ. τα παιδιά της Σχολής Τέχνης του Δήμου Γαργαλιάνων διοργανώνουν παράσταση με θέμα ''Όταν από την νεραϊδοχώρα έκλεψαν το γέλιο". Μέσω αυτής της παράστασης θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι το πολυτιμότερο πράγμα στη ζωή μας είναι το γέλιο και οι μικρές στιγμές ευτυχίας. Ότι η προσωπική ψυχική μας ηρεμία βασίζεται αποκλειστικά στις μικρές στιγμές γέλιου και όχι στα υλικά αγαθά, κι έτσι πρέπει να το προστατέψουμε.
Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο του Γυμνασίου Γαργαλιάνων.
Σας περιμένουμε !!!

Η γιορτή του Αη Γιαννιού του Ριγανά στο Κορυφάσιο









Σας προσκαλούμε στη πλατειά του χωριού μας να ζωντανέψουμε ένα από τα παλιά έθιμα του Αη Γιαννιού του Ριγανά και του Κληδωνά, να ακούσουμε το ριζικό μας, να κάψουμε τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια μας, να πηδήσουμε τις φωτιές να τραγουδήσουμε και να χορέψουμε:
''του Αη Γιαννιού του Ριγανά πάνε οι ψίλοι στα βουνά, και οι κορέοι πιο μακριά, που στα παιδικά μας χρόνια μας βασάνιζαν σκληρά…''
Ελάτε την 24η Ιουνίου 2010, ημέρα Πέμπτη και ώρα 8:30 μ.μ στην πλατεία του χωριού μας. θα μας διασκεδάσει η ορχήστρα του Μουτεβελη με δημοτικά και λαϊκά τραγούδια. θα χορέψει το μεγάλο τμήμα του πολιτιστικού συλλόγου μας.

Πολιτιστικός Σύλλογος Κορυφασίου " Κορυφασια Αθηνά"

19 Ιουνίου 2010

Τέλος Άγρας: Συγκέντρωση την Κυριακή στη δημοτική βιβλιοθήκη

Πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Τέλου Αγρα από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε το πρωτάθλημα της Δ' εθνικής. Η κυριότερη απόφαση που πάρθηκε είναι να γίνει μία συγκέντρωση την προσεχή Κυριακή 20 Ιουνίου στις 7.30 το απόγευμα στη δημοτική βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων, όπου θα μπορούν να δώσουν το "παρών" όλα τα μέλη και οι φίλοι του Τέλου Αγρα. Εκεί θα γίνει ο απολογισμός της φετινής σεζόν, διοικητικός και οικονομικός και θα αποφασιστεί σε ποια βάση θα κινηθεί του χρόνου η ομάδα. Ουσιαστικά δεν πρόκειται για γενική συνέλευση, μιας και η νυν διοίκηση έχει άλλο ένα χρόνο θητείας, αλλά για μία συγκέντρωση που θα φανεί αν επιθυμεί κάποιος να πλαισιώσει το συμβούλιο. Αυτό που θέλουν οι διοικούντες της ομάδας είναι να γίνουν γρήγορα οι όποιες διοικητικές διεργασίες για να μπορέσει από εκεί και πέρα να προχωρήσει ο προγραμματισμός για τη νέα περίοδο που θα βρει την ομάδα μετά από τρία χρόνια στην Α' τοπική.

Πηγή: filiatranews

Γαργαλιάνοι: επιμένουν στις παραιτήσεις 7 σύμβουλοι

Την οριστική τους παραίτηση υπέβαλαν την Τετάρτη το μεσημέρι στο δήμαρχο Γαργαλιάνων Σταύρο Καλοφωλιά 7 δημοτικοί σύμβουλοι - έξι της μειοψηφίας και ένας της πλειοψηφίας - υλοποιώντας έτσι την απόφασή τους να παραιτηθούν σε περίπτωση που ο Δήμος Γαργαλιάνων δεν γίνει έδρα νέου ''Καλλικρατικού'' δήμου. Οι παραιτήσεις πλέον των δημοτικών συμβούλων είναι οριστικές καθώς κατατέθηκαν στο δήμαρχο με δικαστικό επιμελητή, πράγμα που σημαίνει ότι πλέον ο δήμαρχος είναι υποχρεωμένος να τις κάνει αποδεκτές καθώς οι αρχικά 6 παραιτήσεις των συμβούλων της μειοψηφίας δεν είχαν γίνει αποδεκτές. Πιο συγκεκριμένα, από τους 7 δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης παραιτήθηκαν οι έξι, οι: Ιωάννης Αδρακτάς, Θεόδωρος Δεληγιάννης, Θανάσης Καλκαβούρας, Ιωάννης Κατσούλας του Κωνσταντίνου, Πολυχρόνης Κουνάβης και Παναγιώτα Λάππα. Επίσης με δικαστικό επιμελητή κατέθεσε την παραίτησή του και ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Ιωάννης Κατσούλας του Δημητρίου. Ολα αυτά, λίγες μόνο ημέρες μετά το κάλεσμα του δημάρχου προς τους δημοτικούς συμβούλους να μην επιμείνουν στις αρχικές παραιτήσεις τους και να συνεχίσουν όλοι να υπηρετούν το δήμο μέχρι τη λήξη της θητείας τους. Μετά από αυτές τις εξελίξεις και τις οριστικές παραιτήσεις, ήδη από τον δήμαρχο δόθηκε εντολή να κληθούν οι επιλαχόντες υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι για να καταλάβουν τις θέσεις.

Πηγή: εφημερίδα Ελευθερία

Ελαιόλαδο: αλλάζει η πληρωμή στο ποιοτικό παρακράτημα

Από την ελαιοκομική περίοδο 2009-2010 αλλάζει ο τρόπος πληρωμής του ποιοτικού παρακρατήματος για το ελαιόλαδο και τις ελιές. Αυτό επισημαίνει η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας, η οποία ενημερώνει ότι: Δικαιούχοι του ποιοτικού παρακρατήματος είναι οι αγρότες που καλλιεργούν και παράγουν ελαιοκομικά προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ή ΠΓΕ και συγχρόνως εφαρμόζουν σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης, βάσει των εθνικών προτύπων AGRO 2.1 και AGRO 2.2 του ΟΠΕΓΕΠ - AGROCERT ή εφαρμόζουν τις απαιτήσεις της βιολογικής γεωργίας. Για την ελαιοκομική περίοδο 2009-2010 οι πιστοποιημένες από τον ΟΠΕΓΕΠ επιχειρήσεις (ελαιοτριβεία και μονάδες μεταποίησης επιτραπέζιας ελιάς) υποχρεούνται να υποβάλλουν στον ΟΠΕΓΕΠ ηλεκτρονικό αρχείο των συνεργαζόμενων ελαιοπαραγωγών έως τις 30 Ιουνίου. Για τις ελαιοκομικές περιόδους 2010-2011 και 2011-2012 οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει επιπλέον να τηρούν και σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων που βασίζεται στις αρχές HACCP και να διαθέτουν πιστοποιητικό συμμόρφωσης σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ ISO 22000/2005. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 27210 44207.

Επιτυχής η γεώτρηση για νερό στην Ευαγγελίστρια

Επιτυχής ήταν η ανόρυξη γεώτρησης στην Ευαγγελίστρια, και φαίνεται θα λύσει το ζήτημα με την επάρκεια νερού για την ύδρευση της Βάλτας. Οπως είπε ο δήμαρχος Σταύρος Καλοφωλιάς, με συμπληρωματική σύμβαση που έγινε, προχώρησε η ήδη ανοιγμένη γεώτρηση - που είχε φτάσει τα 300 μέτρα και είχε λίγο νερό - μέχρι τα 450 μέτρα, όπου βρέθηκε νερό παροχής 40-50 κυβικών μέτρων την ώρα. Αρκετό, όπως επισήμανε, για να καλύψει πλήρως τις ανάγκες της Βάλτας. Γι’ αυτό και θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες, ώστε να γίνουν τα έργα για τον εμπλουτισμό του υδραγωγείου.

Πηγή: εφημερίδα Ελευθερία

15 Ιουνίου 2010

ΕΑΣ Μεσσηνίας: Πληρωμή από χθες του ΦΠΑ στους αγρότες

Αρχισε από χθες η πληρωμή της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες του νομού, από την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας. Το συνολικό ποσό που θα μοιραστεί από την Ενωση, είναι 6 εκ. ευρώ. Οπως ενημέρωσε ο γενικός διευθυντής της Ενωσης Δ. Ραπτέας, αρκετός κόσμος προσήλθε χθες στην Καλαμάτα και στα άλλα καταστήματα της οργάνωσης, δείγμα ότι και ο αγροτικός πληθυσμός περνάει δύσκολες ώρες και το οποιοδήποτε έσοδο αυτή την περίοδο είναι πολύτιμο. Ο κ. Ραπτέας παρατήρησε ότι κάποιοι που δεν το περίμεναν, δοκίμασαν ευχάριστη έκπληξη από το κάτι παραπάνω που πήραν, από την αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ.

Εγκατελειμμένος ο Λαγκούβαρδος

Πέρσι τέτοια εποχή γράφαμε για την άθλια εικόνα που παρουσιάζει η παραλία του Λαγκούβαρδου: 1, 2. Δυστυχώς η κατάσταση δεν έχει αλλάξει και φέτος.
Όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα Ελευθερία: ''Εγκαταλειμμένη και βρώμικη είναι η παραλία του Λαγκούβαρδου. Αναγνώστης της εφημερίδας που πήγε για μπάνιο στην πανέμορφη παραλία του Δήμου Γαργαλιάνων την Κυριακή, εξέφρασε την οργή του, γιατί βρέθηκε μπρος σε απαράδεκτη κατάσταση. Η παραλία ήταν γεμάτη ξύλα, άχρηστα κι επικίνδυνα υλικά και υπήρχε κίνδυνος τραυματισμού των μικρών παιδιών. Ο άνθρωπος τόνισε ότι πρέπει αμέσως να καθαριστεί και να τοποθετηθούν καλάθια - μικροί κάδοι σκουπιδιών, για να παραμείνει καθαρή. Οι επικρίσεις ήταν έντονες προς το Δήμο Γαργαλιάνων, που είναι και ο υπεύθυνος για την παραλία.''
Τα συμπεράσματα δικά σας...

Λήξη Γιορτής Καρπουζιού Μεσσηνίας 2010

Μέσα σε κλίμα γιορτής θα γίνει η λήξη της «ΓΙΟΡΤΗΣ ΚΑΡΠΟΥΖΙΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 2010» το Σάββατο και την Κυριακή 19 και 20 Ιουνίου στον Αγρίλη Φιλιατρών. Μιας γιορτής μέσα από την οποία προβάλλεται το πρωιμότερο υπαίθριο καρπούζι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το καρπούζι της Μεσσηνίας, η περιοχή της Τριφυλίας, αλλά και τοπικά προϊόντα, δράσεις συλλόγων, συνεταιρισμών και ιδιωτών. Στο διήμερο των εκδηλώσεων θα υπάρχουν εκθεσιακά περίπτερα όπου εταιρείες φυτοπροστατευτικών προϊόντων, σύλλογοι και συνεταιρισμοί γυναικών, ομάδες και συνεταιρισμοί παραγωγών αλλά και ιδιώτες θα προβάλλουν τα προϊόντα τους στους επισκέπτες είτε μέσα από τα ατομικά τους περίπτερα είτε μέσα από τα περίπτερα των Δήμων. Στα περίπτερα των Δήμων Φιλιατρών, Κυπαρισσίας, Γαργαλιάνων και Αυλώνας μπορούν να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους όποιοι ιδιώτες το θελήσουν αρκεί να επικοινωνήσουν με τους εκπροσώπους των Δήμων μέχρι την Πέμπτη 17 Ιουνίου. Για το Δήμο Φιλιατρών μπορούν να επικοινωνήσουν με την κ. Παντελάκη στο 6972297936, για το Δήμο Κυπαρισσίας με τον κ. Γιάννη Σταθόπουλο στο 2761024924, για το Δήμο Γαργαλιάνων με τον κ. Κώστα Γεωργιόπουλο στο 6937263272 και για το Δήμο Αυλώνας με τον κ. Αλέκο Γκόγκα στο 6974667376. Όσοι συμμετέχουν στα περίπτερα των Δήμων μπορούν να εκθέσουν τα προϊόντα τους και όχι να τα πωλούν. Στο διήμερο θα υπάρχουν και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις για παιδιά και μεγάλους. Για τα παιδιά θα υπάρχουν παιχνίδια, θέατρο δρόμου, ζωγραφική προσώπου και θεατρικό παιχνίδι από τη «Θεατρική Ομάδα Κλόουν» του κ. Βασίλη Φλώρου από νωρίς το απόγευμα τις 7.30 μέχρι τις 8.30 και τις δύο μέρες. Επίσης θα γίνει διαγωνισμός ζωγραφικής για παιδιά με θέμα το καρπούζι. Ήδη έχουν ενημερωθεί οι διευθυντές και οι προϊστάμενοι των σχολείων οι οποίοι το έχουν διαβιβάσει στους μαθητές τους και πολλά όμορφα έργα έχουν φθάσει στην Οργανωτική Επιτροπή. Τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν την Κυριακή το βράδυ και τότε θα απονεμηθούν και οι έπαινοι. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα το Σάββατο το βράδυ θα εμφανιστεί η Νάντια Καραγιάννη και την Κυριακή ο Γιάννης Καλογερόπουλος. Στα περίπτερα των συλλόγων και των συνεταιρισμών των γυναικών θα υπάρχουν εδέσματα με γλυκές και αλμυρές γεύσεις με βάση το καρπούζι. Προσκεκλημένη της Οργανωτικής Επιτροπής για το κομμάτι της γευσιγνωσίας είναι και αυτή τη χρονιά η σεφ κ. Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Η κ. Μπαρμπαρίγου την Κυριακή θα επισκεφθεί όλα τα περίπτερα που θα παρουσιάσουν τρόφιμα και ποτά και θα απονείμει επαίνους στα καλύτερα παρασκευάσματα από καρπούζι. Βραβεία επίσης θα δοθούν σε παραγωγούς καρπουζιού για τις καινοτόμες καλλιέργειές τους αλλά για το μεγαλύτερο καρπούζι που θα φέρουν στην εκδήλωση. Όσοι από τους παραβρισκόμενους το θελήσουν, μπορούν θα πάρουν μέρος στα παιχνίδια με καρπούζια και να δοκιμάσουν τις αντοχές τους στο τρέξιμο με δύο καρπούζια στις μασχάλες! Οι παραγωγοί καρπουζιού θα προσφέρουν σε όλους τους επισκέπτες δροσερό και πεντανόστιμο ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ!!!!
Χορηγοί στη ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΡΠΟΥΖΙΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ είναι η Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, τα ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ, η ΦΥΤΡΟ ΣΠΟΡΟΙ Α.Ε, ΑΡΔΕΥΣΕΙΣ - Τσαφαράς Παναγιώτης, η ΑΓΡΟΦΡΟΥΤ ΕΛΛΑΣ - Πανταζής Βασίλειος ΑΒΕΕ και οι Αφοι Κατσίρου Ο.Ε. Χορηγοί επικοινωνίας είναι η εφημερίδα Agrenda και ο Agrotypos.

Όποιος πρόλαβε, τον «Θησέα» είδε...

Και ξαφνικά οι δήμαρχοι άρχισαν να αγχώνονται για την υλοποίηση του προγράμματος τοπικής αυτοδιοίκησης «Θησέας», καθώς πια θα αποτελεί για το επόμενο χρονικό διάστημα το μοναδικό – με το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) να υστερεί ακόμα - χρηματοδοτικό εργαλείο των δήμων. Η αγωνία τους όμως ήρθε αργά για το πρόγραμμα αυτό, στο οποίο η απορρόφηση δεν ξεπερνά το 61%. Το υπουργείο Εσωτερικών, μπορεί να έδωσε παράταση για ολοκλήρωση του προγράμματος μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011, αλλά ο «Θησέας» αποχαιρετά την τοπική αυτοδιοίκηση. Κι αυτό επειδή το υπουργείο, με εγκύκλιό του με ημερομηνία 26 Μαΐου, ξεκαθάρισε ότι όποιο αίτημα για έργο ή μελέτη κατατέθηκε από δήμους μετά από 1η Ιανουαρίου, δεν γίνεται αποδεκτό. Όσοι πρόλαβαν, πρόλαβαν δηλαδή. Σημαντική πτυχή στην πορεία του «Θησέα» από δω και πέρα είναι ότι η κυβέρνηση δίνει διορία στους δημάρχους μέχρι 31 Αυγούστου να προχωρήσουν σε συμβάσεις έργων. Ό,τι δεν συμβατοποιηθεί μέχρι τότε, δεν θα προχωρήσει ως έργο μέσω του «Θησέα». Αρκετές ήταν οι αντιδράσεις των δημάρχων για το ότι δεν γίνονται αποδεκτές όποιες προτάσεις έργων κατατέθηκαν με τη νέα χρονιά. Τα μόνα νέα έργα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το «Θησέας» είναι όσα έχουν να κάνουν με αποκατάσταση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) και με συμπληρωματικά έργα των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). Δεδομένου ότι το πρόγραμμα ήταν να τελειώσει το 2009, η απορρόφηση θα έπρεπε να είναι στο 85-90%. Δεν είναι όμως. Η τοπική αυτοδιοίκηση τα προηγούμενα χρόνια επικαλούνταν για τη χαμηλή απορρόφηση των κονδυλίων τον… φόρτο εργασίας λόγω υλοποίησης έργων μέσω του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Όπως και να’ χει, σημασία έχει ότι οι δήμοι δεν κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν κονδύλια που τους ανήκαν, ενώ επιπλέον η αδυναμία τους για οργανωμένη διαχείριση των προγραμμάτων καταλήγει εις βάρος των πολιτών που βλέπουν την ευκαιρία για έργα να χάνεται.

Πηγή: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Προσλήψεις για δακοκτονία στην Τριφυλία

Η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τριφυλίας ανακοίνωσε την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου 7 ατόμων που θα εργαστούν από την έναρξη της απασχόλησης και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2010. Οι θέσεις, με έδρα την Κυπαρισσία, αφορούν σε 6 τομεάρχες Δακοκτονίας ΠΕ γεωπόνων και εν ελλείψει, ΤΕ τεχνολόγων Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και 1 ΔΕ υπεύθυνο προμηθειών και διαχείρισης αποθήκης (αποθηκάριος). Οι αιτήσεις υποβάλλονται στη διεύθυνση: Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Τριφυλίας, Ελ. Βενιζέλου 29 - Κυπαρισσία, Τ.Κ. 24500, στο Τμήμα Φυτοπροστασίας υπόψιν Α. Παρασκευόπουλου (τηλ. επικοινωνίας: 27610 22958).

Αλλαγές στις ενισχύσεις για αγροτουριστικά καταλύματα

Σε τροποποιήσεις της περυσινής υπουργικής απόφασης για τις ενισχυόμενες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επενδύσεις σε αγροτουριστικά καταλύματα, προχώρησε με απόφασή της η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κατερίνα Μπατζελή. Σύμφωνα με την απόφαση της κ. Μπατζελή:
• Ορίζεται ως ελάχιστη δυναμικότητα οι 20 κλίνες (με μέγιστη τις 40) για την ενίσχυση της ίδρυσης ξενοδοχείων τύπου επιπλωμένων δωματίων πέντε, τεσσάρων και τριών αστέρων.
• Αντικαθίσταται ο ορισμός των ενισχυόμενων τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών με τα ακόλουθα «Οι Τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες είναι μεμονωμένες ή σε σειρά ή σε συγκρότημα μονόροφες ή δυόροφες μονοκατοικίες που έχουν αυτοτέλεια λειτουργίας, ανεξάρτητη εξωτερική προσπέλαση η κάθε μία και ιδιωτικότητα. Η ίδρυσή τους γίνεται σύμφωνα με τις σχετικές προδιαγραφές και διαδικασίες που προβλέπονται στην αριθ. 530992/87 (ΦΕΚ 557/Β\'/87) απόφαση του ΕΟΤ, όπως ισχύει κάθε φορά. Ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός κατοικιών 2. Ελάχιστος συνολικός αριθμός κλινών 10. Ο περιορισμός αυτός δεν ισχύει για τα νησιά τα οποία έχουν πληθυσμό μέχρι 1.500 κατοίκους».
• Όσον αφορά στην επέκταση κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, «ενισχύεται η επέκταση κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων που λειτουργούν με ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ, εφόσον μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης το σύνολο του τουριστικού καταλύματος (αρχικό κατάλυμα συν επέκταση) ανήκει στις λειτουργικές μορφές και κατηγορίες του άρθρου 2 της αριθμ. 2974/8.4.2009 ΚΥΑ και μόνον υπό τους όρους και περιορισμούς του άρθρου 4 αυτής. Η συνολική δυναμικότητα του τουριστικού καταλύματος συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης θα είναι σύμφωνη με τα αναφερόμενα στο Άρθρο 2 της αριθμ. 2974/8.4.2009 ΚΥΑ ανά λειτουργική μορφή και κατηγορία τουριστικού καταλύματος».
• Ο περιορισμός για τη χωροθέτηση τουριστικών καταλυμάτων (ενοικιαζόμενα δωμάτια τεσσάρων «κλειδιών» και ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων τεσσάρων «κλειδιών») σε οικόπεδα ευρισκόμενα σε απόσταση μικρότερη των τριών χιλιομέτρων από τις ακτές δεν ισχύει για τις νησιωτικές περιοχές της χώρας, με εξαίρεση τη νήσο Κρήτη, και τη νήσο Εύβοια.

Ελαιόλαδο: μέχρι τις 30 Ιουνίου αιτήσεις για ποιοτικό πριμ

Ως τις 30 Ιουνίου μπορούν οι παραγωγοί ελαιολάδου να υποβάλλουν αιτήσεις για να λάβουν το πριμ ποιότητας για το ελαιόλαδο. Το ποιοτικό πριμ αφορά την ελαιοκοµική περίοδο 2009−2010 (έτος υποβολής της αίτησης ενίσχυσης 2010). Σύμφωνα με την απόφαση για την εφαρμογή του Μέτρου 1: Βελτίωση της ποιότητας ελαιοκοµικών προϊόντων (ΦΕΚ Β 778/2010), σε εκτέλεση του άρθρου 68, δικαιούχοι της πρόσθετης ενίσχυσης είναι οι γεωργοί οι οποίοι καλλιεργούν και παράγουν ελαιοκοµικά προϊόντα ΠΟΠ ή ΠΓΕ και εφαρμόζουν σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης, βάσει των εθνικών προτύπων AGRO 2.1 και AGRO 2.2 και 2.3. Το ποιοτικό πριμ αφορά την ελαιοκοµική περίοδο 2009-2010 (έτος υποβολής της αίτησης ενίσχυσης 2010). Τέλος, σύμφωνα με την απόφαση, οι ελαιοπαραγωγοί πρέπει να παραδίδουν τον ελαιόκαρπο σε πιστοποιηµένες από τον ΟΠΕΓΕΠ επιχειρήσεις (ελαιοτριβεία, µονάδες µεταποίησης επιτραπέζιας ελιάς), οι οποίες κατέχουν πιστοποιητικό συµµόρφωσης, σχετικά µε τη τήρηση συστήµατος διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίµων που βασίζεται στις αρχές HΑCCP. Η υποχρέωση αυτή ισχύει από το δεύτερο έτος εφαρμογής το μέτρου, δηλαδή για τις ελαιοκοµικές περιόδους 2010-2011 και 2011-2012.

Πηγή: ΠΑΣΕΓΕΣ

12 Ιουνίου 2010

Ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων για τις συντάξεις του ΟΓΑ

Να επανορθώσει την αδικία σε βάρος των 95 δικαιούχων και να τους χορηγηθεί η σύνταξη, ζητάει από τον ΟΓΑ ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων. Σε σχετική επιστολή τονίζεται ότι οι συνταξιούχοι κατέθεσαν εμπρόθεσμα τις αιτήσεις τους, κάτι που προκύπτει από τις σχετικές βεβαιώσεις του δήμου. Ο σύλλογος χαρακτηρίζει ''σκληρή και άδικη την απόφαση της διοίκησης του ΟΓΑ, τη στιγμή που αυτοί που λήστεψαν τα λεφτά των δημόσιων οργανισμών και ταμείων παραμένουν ατιμώρητοι, ενώ συνταξιούχοι των 350 ευρώ καθ’ όλα νόμιμοι αναγκάζονται να προσφύγουν σε δανεικά''.

Αυτοκτόνησε 41χρονος στους Γαργαλιάνους

Τέλος στην ζωή του με τραγικό τρόπο έδωσε 41χρονος από τους Γαργαλιάνους, ο οποίος χθες τις πρωινές ώρες βρέθηκε απαγχονισμένος σε αγρόκτημά του στην περιοχή Κουτσουβέρι του Δήμου Γαργαλιάνων. Τον άτυχο 41χρονο εντόπισαν άνθρωποι του συγγενικού του περιβάλλοντος οι οποίοι είχαν αρχίσει να τον αναζητούν από αργά τη νύχτα και είχαν ανησυχήσει από την απουσία του. Προανάκριση για το συμβάν διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Γαργαλιάνων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να αποκλείεται η εγκληματική ενέργεια.

Πηγή: εφημερίδα Ελευθερία

Γαργαλιάνοι: Δεν παραιτούνται δήμαρχος και Δ.Σ.

Τόση φασαρία για τα μάτια του κόσμου... δουλευόμαστε;
Στην απόφαση να μην κάνει δεκτές τις παραιτήσεις των δημοτικών συμβούλων τόσο της πλειοψηφίας όσο και της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Γαργαλιάνων, προχώρησε ο δήμαρχος Στ. Καλοφωλιάς. Όπως τους εξηγεί σε επιστολή του, τέθηκε το δίλημμα να αποφασιστεί αν θα τηρηθεί η υπόσχεση που είχε δοθεί περί ομαδικής παραίτησης, στην περίπτωση που δε γινόταν δεκτό το αίτημα δημιουργίας Δήμου Φιλιατρών με έδρα τους Γαργαλιάνους, εγκαταλείποντας το Δήμο ακέφαλο – ακυβέρνητο, ή αν θα τηρηθεί ο όρκος – δέσμευση που είχε δοθεί στην αρχή αυτής της τετραετίας, να υπηρετήσουν το Δήμο, να παλέψουν για τη λύση των προβλημάτων του και τα συμφέροντα των συμπολιτών τους. Κατά την άποψή του, το σωστό είναι να συνεχίσουν, παρά την πίκρα και την αγανάκτηση που τους διακατέχει, να υπηρετούν το Δήμο και τους συμπολίτες τους μέχρι το τέλος της θητείας τους στις 31 Δεκεμβρίου, επισημαίνοντας: «Αυτό επιτάσσει ο όρκος που δώσαμε στους συμπολίτες μας και, επίσης, το συμφέρον του Δήμου μας. Αυτός, πιστεύω, είναι ο δύσκολος δρόμος της ευθύνης και του καθήκοντος, που πρέπει να ακολουθήσουμε». Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Καλοφωλιάς πληροφορεί το Δημοτικό Συμβούλιο ότι δε θα υποβάλει παραίτηση από τη θέση ευθύνης του δημάρχου και δε θα κάνει αποδεκτές τις παραιτήσεις των μελών του. Ζητά να μην επιμείνουν σε αυτές, καθώς ξεκινούν οι διαδικασίες οικοδόμησης του νέου Δήμου και η ενεργός συμμετοχή όλων είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση των συμφερόντων του στο νέο αυτοδιοικητικό θεσμό. Όπως είναι ευνόητο, η επιστολή ξεχειλίζει από πικρία και οργή για τη μη ικανοποίηση του αιτήματος δημιουργίας Δήμου στη νότια Τριφυλία με έδρα τους Γαργαλιάνους. Ο κ. Καλοφωλιάς επισημαίνει σχετικά: «Δεν καταφέραμε να πετύχουμε το στόχο μας, κύρια, διότι απευθυνθήκαμε σε “ώτα μη ακουόντων” σε μια διαδικασία “παρωδία διαβούλευσης” και σε μια πολιτική ηγεσία με νοοτροπία “αποφασίσουμε και διατάσσουμε”». Όμως, νιώθει και την ανάγκη να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τους συμπολίτες του που δεν κατάφερε να δημιουργήσει Καλλικράτειο Δήμο στους Γαργαλιάνους, όπως ήταν αυτονόητο.

Πηγή: εφημερίδα Θάρρος

11 Ιουνίου 2010

Ελαιόλαδο: κάτι διαφορετικό γίνεται στους Γαργαλιάνους

Όταν ξεκίνησαν τη δράση τους ήρθαν αντιμέτωποι με παγιωμένες λογικές του παρελθόντος. Από τη μια, έπρεπε να μάθουν τους παραγωγούς να μη φορτώνουν τις καλλιέργειες και τα χωράφια τους με χημικά, αλλά να χρησιμοποιούν ό,τι ακριβώς πρέπει, μόνο όταν χρειάζεται και στη σωστή ποσότητα. Από την άλλη, είχαν τους εμπόρους λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων που αισθάνονταν να απειλούνται οικονομικά, αφού η κατανάλωση των προϊόντων τους δε θα γινόταν πλέον αλόγιστα. Και αυτά ήταν μερικά μόνο από τα πράγματα που έπρεπε να αλλάξουν. Ωστόσο, επέμειναν και τα κατάφεραν. Ο λόγος για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς Γαργαλιάνων «Ελαιώνας» και «Νέα Εποχή», που παράγουν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σύμφωνα με το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και αποσπούν σημαντικά βραβεία για την ποιότητα του προϊόντος τους. Τελευταία διάκριση, η συμμετοχή των δύο ομάδων στους φιναλίστ (6 καλύτεροι) του διεθνούς διαγωνισμού «Mario Solinas» της Ισπανίας, στην κατηγορία «ώριμο φρουτώδες».

ΕΛΑΙΩΝΑΣ
Μείωση του κόστους παραγωγής, καλύτερη τιμή στο λάδι
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ελαιώνας» διακρίθηκε για το «Βάτσικο» - έτσι αποκαλούν στην περιοχή την κορωνέικη ποικιλία. «Είναι η τρίτη χρονιά που διακρινόμαστε στον Mario Solinas, ενώ έχουμε βραβευθεί και στο διαγωνισμό του γερμανικού περιοδικού Der Feinschmecker. Το προϊόν μας είναι πλέον αναγνωρίσιμο και κάθε χρόνο γίνεται καλύτερο» λέει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Νίκος Αθανασόπουλος. «Μη φανταστείτε ότι κάνουμε κάτι εξωπραγματικό. Απλώς καλλιεργούμε με βάση τα πρότυπα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, που σημαίνει προστασία καταναλωτή, παραγωγού και περιβάλλοντος». Ο μέσος όρος παραγωγής της ομάδας είναι 500 έως 1.000 τόνοι, ανάλογα τη χρονιά. «Η αρχή έγινε με αγρότες συνειδητοποιημένους που έκαναν πράγματα παραπλήσια με εμάς. Αυτοί ήταν πιο εύκολο να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Κάποιοι μεγαλύτερης ηλικίας δυσκολεύτηκαν, τους φάνηκε πολλή η γραφειοκρατία, γιατί στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση καταγράφονται τα πάντα. Ο κάθε παραγωγός έχει το δικό του φάκελο και ό,τι κάνει στο κτήμα του ελέγχεται. Έτσι, ξέρουμε ανά πάσα στιγμή τι γίνεται. Ο Συνεταιρισμός είναι υγιής και βασίζεται στις συνδρομές των μελών, όμως αυτά που γλιτώνουν οι παραγωγοί, κάνοντας Ολοκληρωμένη Διαχείριση, είναι πολλαπλάσια. Βέβαια, δεν ήταν πάντα εύκολα τα πράγματα. Όταν είπαμε στον κόσμο τι πρέπει να κάνει, υπήρξαν αντιδράσεις. Ήταν μια γροθιά στο κατεστημένο, γιατί έπρεπε να αλλάξουν πολλά, στην εμπορία, την ποιότητα, τη σχέση του παραγωγού με τους ελαιοτριβείς. Σκεφτείτε ότι το λάδι μας βγαίνει μέσα σε πέντε ώρες από τη στιγμή που τελειώνει η συγκομιδή. Καταλαβαίνετε τη διαφορά, όταν υπάρχουν ελαιοτριβεία στα οποία οι ελιές μένουν στα σακιά 5, 6, μπορεί και 10 μέρες. Αυτή η προσπάθεια για ποιότητα, έχει συμπαρασύρει και τους άλλους παραγωγούς της περιοχής που δεν είναι ενταγμένοι στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση». Στην παρέα με τα μέλη της ομάδας παρών και ο υπεύθυνος γεωπόνος του Συστήματος Γρηγόρης Λαμπούσης. Αν και διατηρεί κατάστημα με γεωργικά φάρμακα, είναι εκείνος ο οποίος παροτρύνει τους παραγωγούς να χρησιμοποιούν όσο λιγότερα γίνεται. «Ο Γρηγόρης χάνει λεφτά, λειτουργεί εις βάρος της τσέπης του» μας λένε οι υπόλοιποι. Ο παραγωγός Γρηγόρης Λάππας, ο οποίος συμμετέχει στην ομάδα, αναφέρεται στα οφέλη: «Μπήκα στη διαδικασία, γιατί θεωρούσα ότι μετά από κάποια χρόνια το συμβατικό λάδι δε θα πωλείται. Πάντα, ήμουν κατά της χρήσης φαρμάκων από ιδεολογία. Εδώ, όμως, οι γεωπόνοι μάς έχουν βοηθήσει πολύ. Παλιά ραντίζαμε 5 - 6 φορές το χρόνο για δάκο, ενώ τώρα μόνο όταν χρειάζεται. Γλιτώνουμε, δηλαδή, λεφτά. Σκέψου ότι σε ένα κτήμα, ενώ θα έριχνα 1.000 ευρώ λιπάσματα, με τις αναλύσεις που κάνουμε, μου είπαν να ρίξω μόνο 80. Δηλαδή, κέρδισα 920 ευρώ! Άσε τη ζημιά που θα έκανα στο χωράφι». Και με τις τιμές τι γίνεται; «Όταν στην υπόλοιπη Μεσσηνία η τιμή ελαιολάδου είναι 2,20 ή 2,25 (στο χύμα), στον “Ελαιώνα” είναι 20 λεπτά παραπάνω» σημειώνει ο Νίκος Αθανασόπουλος. «Ωστόσο, μεγάλες τιμές δεν μπορώ να πω ότι έχουμε πετύχει, όμως είναι γεγονός ότι λόγω της ποιότητας μπορούμε να διακινήσουμε και να πουλήσουμε πολύ πιο εύκολα το λάδι μας. Έχουμε επίσης μια αγορά στη Γερμανία με καλύτερες τιμές και ψαγμένους καταναλωτές». Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού αναφέρεται στο ρόλο της Πολιτείας. «Φέτος σκεφτόμαστε εάν θα πάμε στην Ισπανία να παραλάβουμε το βραβείο, λόγω των εξόδων του ταξιδιού. Ο νομάρχης κ. Δράκος, σε δηλώσεις του στο περιοδικό “Ελιά και Ελαιόλαδο” είχε αναφέρει ότι τα λάδια που θα διακριθούν φέτος από τη Μεσσηνία στον Mario Solinas θα βοηθηθούν οικονομικά και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Εμείς κάναμε το καθήκον μας, περιμένουμε τώρα την κίνηση του κ. Δράκου» σχολιάζει ο Ν. Αθανασόπουλος, ενώ αναρωτιέται τι γίνεται και με την επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτα.

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ
Ποιοτικό προϊόν, σεβασμός στον άνθρωπο και το περιβάλλον
«Έραγο» ονομάζεται το ιδεόγραμμα του ελαιοδέντρου στη μυκηναϊκή Γραμμική Β΄, που κοσμεί το μπουκάλι του ελαιολάδου της «Νέας Εποχής». Όλα ξεκίνησαν το 2004, παρατηρεί ο επιβλέπων γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κώστας Μπουλουλής. «Στην αρχή ασχοληθήκαμε με την εφαρμογή του συστήματος ποιότητας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Οι παραγωγοί αφομοίωσαν τους κανόνες και τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται και είναι ευχαριστημένοι, γιατί μείωσαν τις ποσότητες λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και νερού που χρησιμοποιούν. Έτσι, είναι πιο οικονομική η καλλιέργεια και σαφώς μικρότερη η επιβάρυνση για τους ίδιους. Έχουν υψηλή και καλύτερη παραγωγή, γιατί υπάρχει συνεχής έλεγχος των χωραφιών από τους γεωπόνους μας, αφού ό,τι πρόβλημα προκύψει το προλαμβάνουμε στην αρχή. Σύμφωνα με την ανάλυση, ρίχνουμε ακριβώς το λίπασμα που πρέπει. Ούτε παραπάνω, ούτε λιγότερο ώστε να έχουμε μειωμένη παραγωγή. Αφού κατακτήσαμε αυτό το κομμάτι του συστήματος, στη συνέχεια για να εξακριβώσουμε πόσο καλό είναι το προϊόν, συμμετείχαμε σε διαγωνισμούς. Μέχρι τώρα έχουμε πάει τρεις φορές στους μεγάλους διαγωνισμούς που γίνονται στην Ελλάδα, όπου και τις τρεις πήραμε χρυσά βραβεία. Φέτος, είπαμε για πρώτη φορά να δοκιμάσουμε και έξω και πετύχαμε διάκριση στο Mario Solinas, ενώ έχουμε στείλει λάδι και στον αγγλικό διαγωνισμό τροφίμων Great Taste Awards». Τα βραβεία ήταν η απόδειξη ότι γίνεται σωστή δουλειά, οπότε η ομάδα αποφάσισε να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, την τυποποίηση και εμπορία. «Αφού βγάζαμε ένα πολύ καλό ελαιόλαδο, δεν ήταν σωστό να το πουλάμε χύμα. Ο καταναλωτής πρέπει να ξέρει ποιος βγάζει το προϊόν, με ποιον τρόπο, ποιος έχει την ευθύνη γι’ αυτό. Με την Ολοκληρωμένη Διαχείριση υπάρχει έλεγχος. Γίνεται ανάλυση πριν το λάδι βγει στο εμπόριο, όπου βλέπουμε τα πάντα, χημική σύσταση, υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Αν ένα μπουκάλι έχει πρόβλημα, ξέρουμε από ποιο χωράφι βγήκε, γιατί για κάθε παρτίδα, κρατάμε δείγμα. Έτσι, αν προκύψει κάτι, γνωρίζουμε σε ποιον παραγωγό δημιουργήθηκε το πρόβλημα» μας λέει ο Κώστας Μπουλουλής, καθώς μας δείχνει τα μπουκαλάκια με τα δείγματα που φυλάσσονται στο ψυγείο. «Οπότε κανένας παραγωγός δεν κάνει παραπάνω ή λιγότερο από αυτό που πρέπει. Που έτσι κι αλλιώς δεν το κάνουν, γιατί η φιλοσοφία με την οποία μπήκαν στην ομάδα είναι αυτή. Να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και όχι να “κλέψουμε” ή να παρανομήσουμε. Επειδή από την αρχή είχε γίνει αυστηρή επιλογή των μελών της ομάδας, η προσαρμογή στους κανόνες ήταν σχετικά εύκολη, παρ’ όλ’ αυτά υπήρξαν άνθρωποι που στην πορεία διαφώνησαν με τη φιλοσοφία και αποχώρησαν». Η «Νέα Εποχή» παράγει ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας και απευθύνεται σε καταναλωτές που αναζητούν το ποιοτικό προϊόν. «Διαθέτουμε λάδι στη Βόρεια Ελλάδα, την Αθήνα, σε Αμερική και Δανία. Οι τιμές, βέβαια, δεν είναι αυτές που θα θέλαμε. Το τυποποιημένο μπορεί να μην έχει το ίδιο με το χύμα, όμως δεν είναι τελείως ανεξάρτητα. Και τώρα με την κρίση είναι όλοι κουμπωμένοι, αν και εμείς δεν έχουμε παρατηρήσει πτώση, γιατί είμαστε σε φάση που αναπτύσσουμε την αγορά μας». Εκτός από ελαιόλαδο, η «Νέα Εποχή» παράγει πετιμέζι, μέλι, κρασί, ελιές και σαπούνι.

Πηγή: εφημερίδα Θάρρος

8 Ιουνίου 2010

Costa Navarino: ακόμα δεν άνοιξε... το λήστεψαν!

Τέσσερις τηλεοράσεις 42 ιντσών έκλεψαν άγνωστοι προχθές βράδυ από την Προεδρική Σουίτα Navarino Dunes του συγκροτήματος Costa Navarino στου Ρωμανού. Η κλοπή ανακαλύφθηκε από εργαζόμενο της επιχείρησης και εκτιμάται ότι έγινε από τις 7.00 το απόγευμα της Κυριακής έως τις 7.00 χθες το πρωί.

Πηγή: εφημερίδα Θάρρος

Χωρίς συντάξεις 94 ασφαλισμένοι του ΟΓΑ στους Γαργαλιάνους

Χωρίς συντάξεις Ιουνίου έμειναν τουλάχιστον 94 ασφαλισμένοι του ΟΓΑ στους Γαργαλιάνους οι οποίοι πληρώνονται απευθείας μέσω των τραπεζικών τους λογαριασμών από την Αγροτική Τράπεζα. Αν και σε αρκετές περιπτώσεις οι συνταξιούχοι αποδεδειγμένα και βάσει των αποδεικτικών που έχουν στα χέρια τους έκαναν έγκαιρα τις απαιτούμενες ενέργειες και υπέβαλαν αιτήσεις για να ανανεώσουν τις συμβάσεις τους και να συνεχίσουν να πληρώνονται μέσω της τράπεζας, φαίνεται ότι κάτι δεν πήγε καλά στην όλη διαδικασία καθώς οι αιτήσεις τους δεν καταχωρίσθηκαν και έτσι βρέθηκαν στον «αέρα» και χωρίς συντάξεις. Το συγκεκριμένο ζήτημα απασχόλησε τον Αγροτικό Σύλλογο Γαργαλιάνων, ο οποίος την περασμένη Πέμπτη είχε συνάντηση με συνταξιούχους, προκειμένου να κάνει από την πλευρά του τις απαραίτητες ενέργειες και να πιέσει ώστε το συντομότερο δυνατό οι άνθρωποι αυτοί να εξυπηρετηθούν. Αυτό αναμένεται να γίνει τον Αύγουστο, δηλαδή με καθυστέρηση δύο μηνών, αν και δεν αποκλείεται, όπως τόνισε ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Ηλίας Μπουντουβάς, μετά τις πιέσεις κάτι τέτοιο να γίνει τον Ιούλιο. Υπογράμμισε πάντως ότι το πρόβλημα είναι εξαιρετικά σημαντικό και υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις, όπου μαζεύουν χρήματα για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα κάποιοι συνταξιούχοι μέχρι να ξαναπάρουν την σύνταξή τους.

Πηγή: εφημερίδα Ελευθερία

Διάκριση παγκόσμιου κύρους για ελαιόλαδα των Γαργαλιάνων

Μια ακόμη σημαντική διάκριση παγκόσμιου κύρους ήρθε για τα εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδα που παράγονται στην περιοχή των Γαργαλιάνων από τις τοπικές ομάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης. Τα ελαιόλαδα των Αγροτικών Συνεταιρισμών «Ελαιώνας» και «Νέα Εποχή» διακρίθηκαν στον διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου «Mario Solinas», που γίνεται κάθε χρόνο στην Ισπανία. Σε αυτόν συμμετείχαν ελαιόλαδα από όλο τον κόσμο, και τα λάδια των δύο συνεταιρισμών ήταν φιναλίστ στην κατηγορία «ώριμα φρουτώδη». Η διάκριση αυτή έρχεται να επιβραβεύσει για ακόμη μια φορά τη σημαντική προσπάθεια που γίνεται από τους παραγωγούς της περιοχής, αλλά και να αναδείξει τη μεγάλη αξία του συγκεκριμένου προϊόντος που καλλιεργείται και παράγεται με τα πρότυπα της ολοκληρωμένης διαχείρισης και τους αντίστοιχους ελέγχους.

Πηγή: εφημερίδα Ελευθερία

69 έργα της Μεσσηνίας στο πρόγραμμα ''Θησέας''... κανένα στους Γαργαλιάνους

Εξήντα εννέα έργα σε 24 δήμους και τις 2 κοινότητες της Μεσσηνίας εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ''Θησέας'', από τα οποία τα 38 οριστικά, κατά την τελευταία συνεδρίαση της αρμόδιας περιφερειακής επιτροπής Πελοποννήσου, σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθερία. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως κανένα εξ αυτών δεν αφορά τον Δήμο Γαργαλιάνων...
Τυχαίο? Δεν νομίζω...
Όπως έχουμε ξαναγράψει «μαύρα χάλια» παρουσιάζει ο τελευταίος πίνακας αξιολόγησης της πορείας του προγράμματος «Θησέας» στους Δήμους της Μεσσηνίας, και ειδικότερα στους Γαργαλιάνους, αφού ο Δήμος από το εγκεκριμένο ποσό των 2.585.698,61 ευρώ για έργα, στις αρχές του έτους είχε νομικά δεσμεύσει μόλις 1.491.059,95 ευρώ...
Προφανώς όλα βαίνουν καλώς και δεν χρειάζεται να γίνει κανένα νέο έργο στην περιοχή μας...

5 Ιουνίου 2010

Εντείνονται οι πιέσεις στις τιμές του ελαιολάδου, απαραίτητη η ιδιωτική αποθεματοποίηση

Περαιτέρω πιέσεις ασκεί το ιταλικό εμπόριο ελαιολάδου στις τιμές παραγωγού των ελληνικών λαδιών, μετά την γνωστοποίηση της αυξημένης παραγωγής στην Ισπανία, αλλά και της υποχώρησης που σημειώθηκε στην ισπανική αγορά όσον αφορά στις τιμές των πολύ καλών έξτρα παρθένων ελαιολάδων. Την περασμένη εβδομάδα οι τιμές ex factory στην ισπανική αγορά ελαιολάδου υποχώρησαν κατά 5 λεπτά το κιλό για τα εξαιρετικά παρθένα λάδια, διαμορφούμενες στα 2,10 ευρώ το κιλό, ενώ σταθεροποίηση παρατηρήθηκε όσον αφορά στις τιμές των κοινών παρθένων (1,90 ευρώ το κιλό) και των βιομηχανικών άσων (1,70 ευρώ το κιλό).
Την ίδια ώρα επείγοντα μέτρα για να βελτιωθεί η δύσκολη κατάσταση της αγοράς ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς ζητεί η Copa-Cogeca. Ως πρώτο βήμα για τη βελτίωση της κατάστασης, η Copa-Cogeca ζητεί την ενεργοποίηση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, αλλά
μεσοπρόθεσμα πρέπει να εφαρμοστούν όργανα για την εξισορρόπηση της αγοράς, όπως η συγκέντρωση της προσφοράς μέσω ομάδων παραγωγών και ιδίως συνεταιρισμών. Μέτρα όπως η σήμανση και η προβολή είναι εξίσου απαραίτητα. Τα επίπεδα στα οποία ενεργοποιείται η ιδιωτική αποθεματοποίηση πρέπει να επικαιροποιηθούν ώστε να λαμβάνουν υπόψη το πραγματικό κόστος της παραγωγής. Τα επίπεδα επέμβασης ορίστηκαν προ δεκαετίας και έκτοτε δεν έχουν αναθεωρηθεί ποτέ.

Προωθούνται τα έργα του ''Θησέα''

Με στόχο την προώθηση και την ολοκλήρωση των έργων του προγράμματος ''Θησέας'', συνεδρίασε χθες η περιφερειακή επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος, υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Φ. Χατζημιχάλη. Η επιτροπή στην οποία συμμετέχουν οι πρόεδροι των ΤΕΔΚ των πέντε νομών και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας, ασχολήθηκε με την καταγραφή του συνόλου των έργων, για τα οποία έχουν υποβληθεί αιτήματα προένταξης, οριστικής ένταξης και τροποποίησης. Όπως ανακοινώθηκε, η αναλυτική κατάσταση των έργων θα αποσταλεί στην κεντρική επιτροπή του προγράμματος στο υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίησή τους.
Εν τω μεταξύ η πορεία υλοποίησης του προγράμματος αποτελεί το μοναδικό θέμα συζήτησης στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ Νομού Μεσσηνίας, που έχει προσδιοριστεί για μεθαύριο Δευτέρα 7 του μήνα, στις 7 το απόγευμα.

Πηγή: εφημερίδα Ελευθερία

Παραιτήσεις σε Γαργαλιάνους & Φιλιατρά για τον ''Καλλικράτη''

Την παραίτησή τους υπέβαλαν χθες το μεσημέρι στο δήμαρχο Γαργαλιάνων Σταύρο Καλοφωλιά 6 δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας. ''Υποβάλαμε την παραίτησή μας σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον Καλλικράτη. Επειδή δεν ιδρύθηκε ένας επιπλέον δήμος στην Τριφυλία, είμαστε υποχρεωμένοι να παραιτηθούμε'' δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Αθανάσιος Καλακαβούρας. Εκτός του κ. Καλκαβούρα παραίτηση υπέβαλαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι Ιωάννης Αδραχτάς, Ιωάννης Κατσούλας, Θεόδωρος Δελληγιάνης, Παναγιώτα Βασιλοπούλου - Λάππα και Πολυχρόνης Κουνάβης.
Στα Φιλιατρά την παραίτησή του από το Δημοτικό Συμβούλιο λόγω Καλλικράτη ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Θεόδωρος Σαπέρας. Την παραίτηση δεν αποδέχτηκε ο δήμαρχος Φιλιατρών Αλκης Ξύγκας.

Πηγή: εφημερίδα Ελευθερία

3 Ιουνίου 2010

Συνεδρίαση αύριο στην Τρίπολη για τον Θησέα...

Συγκροτήθηκε και συνεδριάζει αύριο στην Τρίπολη, η περιφερειακή επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος ''Θησέας'', υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Φώτη Χατζημιχάλη. Όπως ανακοινώθηκε, η επιτροπή θα καταγράψει το σύνολο των έργων, για τα οποία έχουν υποβληθεί και εκκρεμούν. Δεδομένου ότι η χρηματοδότηση για τις απαλλοτριώσεις του δρόμου Βάλτα - Γαργαλιάνοι θα γινόταν από το πρόγραμμα ''Θησέας'' του δήμου Γαργαλιάνων, το οποίο όμως έχει ''παγώσει'' και σε σύσκεψη που ακολούθησε στη Νομαρχία Μεσσηνίας αποφασίσθηκε πως τα χρήματα θα πρέπει να τα πληρώσει ο Δήμος Γαργαλιάνων, με δάνειο απ' το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, λέτε να έχουμε επιτέλους καμία εξέλιξη...

2 Ιουνίου 2010

Περιοχές της Μεσσηνίας που θα υλοποιηθούν τα ΟΠΑΑΧ

Οι περιοχές της Μεσσηνίας στις οποίες θα υλοποιηθούν έργα από τα ΟΠΑΑΧ (Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου) γνωστοποιήθηκαν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της εταιρείας «Πελοπόννησος Α.Ε.» που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στα γραφεία της, στην Επισκοπή Τεγέας. Ειδικότερα στη Μεσσηνία έργα του πιο πάνω προγράμματος θα υλοποιηθούν στους Δήμους Αβίας, Αετού, Ανδανίας, Αριστομένους, Αρφαρών (Αγριλος, Αρφαρά, Βελανιδιά, Βρομόβρυση, Σταματινού, Αγιος Φλώρος), Αυλώνος, Βουφράδων, Δωρίου, Είρας, Θουρίας (Πολιανή, Αμφεια), Ιθώμης, Καλαμάτας (Αλαγονία, Αρτεμισία, Βέργα, Ελαιοχώριο, Καρβέλι, Λαδά, Λέικα, Μικρά Μαντίνεια, Νέδουσα, Πηγές), Λεύκτρου, Παπαφλέσσα, Ανδρούσας, Οιχαλίας, Κυπαρισσίας (Βρύσες, Μουριατάδα, Μύρο, Ξηρόκαμπος, Περδικονέρι, Στασιό), Πεταλιδίου (Δροσιά, Καλοχώρι, Καστανιές, Λυκίσσα, Μαθία, Νερόμυλος, Πανιπέρι), Μελιγαλά, Χιλιοχωρίων και στις Κοινότητες Τριπύλας και Τρίκορφου. Για τους ενδιαφερόμενους (εν δυνάμει δικαιούχους, φορείς, εμπλεκόμενους ΟΤΑ κ.λπ.) έγινε γνωστό ότι τη Δευτέρα 7 Ιουνίου, στις 6.30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική συγκέντρωση στην Τρίπολη, στο ξενοδοχείο «Μαίναλον».

1 Ιουνίου 2010

Σύλλογος ''Η Αρκαδιά'': Η Τριφυλία μέσα από τον Πολιτισμό

Ο Σύλλογος των Κυπαρισσίων της Αθήνας «Η Αρκαδιά», εδώ και 38 χρόνια εκδίδει το περιοδικό «Τριφυλιακή Εστία» με την συνεργασία όλων των διακεκριμένων Τριφύλιων δημιουργών. Όλα αυτά τα χρόνια η Τριφυλιακή Εστία, η οποία άλλωστε τιμήθηκε και από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, προσέφερε τα μέγιστα στην πνευματική ανάπτυξη και τον πολιτισμό της Τριφυλίας. Αυτό συνέβη γιατί στηρίχτηκε κατά το πλείστον στο έμψυχο δυναμικό της Τριφυλίας μας. Οι Τριφύλιοι δημιουργοί έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρολό στα γράμματα και τις τέχνες της χώρας μας αναδεικνύοντας την Τριφυλία σαν τόπο σημαντικών προσωπικοτήτων. Πάντα πιστεύαμε ότι η Τριφυλία πρέπει να απαλλαγεί από μικροπολιτικές, μικροσυμφέροντα και ανύπαρκτες διαχωριστικές γραμμές ώστε όλοι μαζί, στις δύσκολες αυτές στιγμές, να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε και μέσα από τον πολιτισμό και τα κοινά μας οράματα να δημιουργήσουμε μια Τριφυλία δυνατή, έτοιμη να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις που εμφανίζονται στη χώρα μας και ειδικότερα στο νομό μας. Η κρίση που βιώνει ο τόπος, οικονομική και σε αξίες, πρέπει να μας βγάλει δυνατότερους και ανανεωμένους, έτοιμους να δημιουργήσουμε τις συνθήκες όχι μόνο για να μένουν τα παιδιά μας στο τόπο τους αλλά και να επιστρέψουν αυτοί που έχουν φύγει από την Τριφυλιακή γη. Αν στην πιο δύσκολη περίοδο που περνάει η χώρα μας, αφήσουμε διχαστικές, αναχρονιστικές και χωρίς προοπτική απόψεις να επικρατήσουν, τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας, ουραγοί να αγναντεύουμε ένθεν και ένθεν τις άλλες επαρχίες να προοδεύουν. Μην αφήσουμε σκοπιμότητες να διαλύσουν την συνοχή μας και να δηλητηριάσουν την ψυχή μας γιατί μόνο όλοι μαζί οι Τριφύλιοι μπορούμε να βοηθήσουμε τον τόπο μας. Όπως στον πολιτισμό η Τριφυλία ενώνει, έτσι και σε οποιοδήποτε άλλο επίπεδο, οικονομικό, διοικητικό κ.α. πρέπει να βρεθούν λύσεις ώστε να μπορέσουμε από κοινού να χαράξουμε το μέλλον μιας περιφέρειας που μπορεί να αναδειχτεί κυρίαρχη. Άλλωστε οι Τριφύλιοι της Αθήνας νιώθουμε ένα και αυτό δεν πρέπει με τίποτα να αλλάξει.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΡΟΥΛΑ ΤΣΑΤΣΑΚΟΥ-ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΡΜΑΣ

Καταγγελία για διακοπή συντάξεων ΟΓΑ στους Γαργαλιάνους

Η Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΚΚΕ με ανακοίνωση καταγγέλλει την διοίκηση του ΟΓΑ καθώς προχωράει σε διακοπή των αγροτικών συντάξεων για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο στην περιοχή των Γαργαλιάνων, με την δικαιολογία ότι οι συνταξιούχοι αγρότες δεν κατέθεσαν την απαραίτητη δήλωση έτσι ώστε να συνεχίσουν να πληρώνονται μέσω ATEbank. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση ''παίρνει χαρακτήρα προσβολής και υποτίμησης της νοημοσύνης των συνταξιούχων αγροτών των Γαργαλιάνων ο ισχυρισμός της διοίκησης του ΟΓΑ ότι δεν κατέθεσαν την δήλωσή τους εντός της διορίας, καθώς η ανταποκρίτρια του ΟΓΑ στην περιοχή βεβαιώνει με επίσημο έγγραφο πως οι συνταξιούχοι αγρότες μετέβησαν στην αρμόδια υπηρεσία εντός της διορίας, και καταχωρίσθηκε αμέσως η απαιτούμενη αίτηση τους έτσι ώστε να συνεχιστεί να καταβάλλεται η σύνταξή τους μέσω ATEbank''. Το ΚΚΕ απαιτεί να καταβληθούν άμεσα οι συντάξεις στους ασφαλισμένους - συνταξιούχους του ΟΓΑ στους Γαργαλιάνους, να καταργηθεί η ετήσια διαδικασία δήλωσης προκειμένου να παίρνουν οι αγρότες την σύνταξή τους μέσω ATEbank, να μην περάσει ''το αντιασφαλιστικό κυβερνητικό έκτρωμα''.