Στη Λακωνία καταγράφονται μέχρι τώρα οι καλύτερες τιμές του φετινού ελαιόλαδου, πάνω από 2,40 ευρώ το κιλό. Ομως, η τάση κι εκεί είναι πτωτική. Στη Μεσσηνία η τιμή είναι στα 2,20 και στην Κρήτη στα 2,10-2,15 ευρώ. Οι επικεφαλής των συνεταιριστικών οργανώσεων προβληματίζονται, αλλά διατυπώνουν και μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Στα αρνητικά στοιχεία μετρά η πολύ μεγάλη παραγωγή που αναμένεται στην Ισπανία, ενώ στα παρήγορα, η ζημιά που έχει εκδηλωθεί στην Ιταλία. Ως μέσο για να σταματήσει η κατρακύλα των τιμών και να υπάρξει προστιθέμενη αξία, παρουσιάζεται η τυποποίηση και η ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ελληνικού ελαιόλαδου. Ειδικότερα, μιλώντας με προέδρους και γενικούς διευθυντές ελαιοπαραγωγικών Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας, καταγράψαμε την ακόλουθη εικόνα:
Στην ΕΑΣ Μεσσηνίας ο πρόεδρος Βασίλης Κοζομπόλης σημείωσε: «Στα 2,20 ευρώ είναι κυρίως η τιμή στο νομό, αλλά η κατάσταση είναι ρευστή. Η Ιταλία δεν πάει καλά στην παραγωγή, λόγω πτώσης καρπού και δάκου. Οι Ιταλοί έχουν πάθει ζημιά, δεν έχουν την παραγωγή που περίμεναν. Σίγουρα θα βγουν να αγοράσουν λάδια. Θα εξαρτηθεί και από την προσφορά της Ισπανίας. Δεν μπορούμε να πούμε ότι οι τιμές θα πάνε προς τα κάτω. Είμαι συγκρατημένος, δεν είμαι τόσο απαισιόδοξος. Το παρήγορο είναι πως η ποιότητα είναι πολύ πιο καλή από την περσινή. Δεν έχουμε προβλήματα με δάκο και κερκόσπορα. Τα λάδια που βγαίνουν στο συνεταιρισμό Αβίας, είναι μέχρι 2 γραμμές. Είναι ποιοτικά πολύ πιο ανώτερα από πέρσι. Είμαστε σε αναμονή εξελίξεων. Δε χρειάζεται πανικός και απογοήτευση».
Στην ΕΑΣ Λακωνίας ο πρόεδρος Νίκος Προκοβάκης παρατήρησε: «Από 2,42 έως 2,47 ευρώ είναι οι τιμές στις οποίες έχει πωληθεί μέχρι τώρα το φετινό ελαιόλαδο στη Λακωνία. Η πιο μεγάλη τιμή καταγράφηκε στους Αγίους Αποστόλους, όπου ποσότητες πωλήθηκαν με 2,51 ευρώ. Οι τιμές αυτές καθορίστηκαν σε δημοπρασίες που έχουν γίνει από συνεταιρισμούς ή με διακανονισμό. Υπάρχουν πιέσεις για προς τα κάτω και μάλιστα σύντομα. Πέρσι στην πρώτη και ενδεικτική δημοπρασία που γίνεται κάθε χρόνο στους Αγίους Αποστόλους. η τιμή ήταν 2,80 ευρώ και φέτος στις δύο πρώτες 2,43 και 2,51 ευρώ, αντίστοιχα. Πράγμα που σημαίνει ότι και φέτος οι τιμές θα είναι χαμηλά. Και τα 2,40 πάντως είναι χαμηλή τιμή. Αν ήταν 3 ευρώ... Φέτος στο νομό μας είναι η χρονιά με τη μειωμένη παραγωγή. Ομως, το λάδι είναι ποιοτικά πολύ καλό, καλύτερο από πέρσι. Το ελαιομάζεμα έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα, όπως κάθε χρόνο, από τις νότιες περιοχές, της Νεάπολης».
Στην ΕΑΣ Ηρακλείου ο γενικός διευθυντής Γιάννης Χαλκιαδάκης μας είπε: «Η τιμή εδώ και 6 μήνες είναι 2,15 ευρώ. Υπάρχει πολύ μεγάλη παραγωγή στην Ισπανία και αυτό είναι ένα θέμα. Στα νότια του νομού Ηρακλείου φέτος δεν υπάρχει μεγάλη παραγωγή, ενώ στα βόρεια είναι η καλή χρονιά. Η ποιότητα φαίνεται να είναι καλή. Σε μας είναι νωρίς, καλά καλά δεν έχουν ξεκινήσει τα ελαιοτριβεία. Το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου θα έχουν μπει όλοι να μαζέψουν. Την άλλη εβδομάδα θα κάνουμε ένα Δ.Σ., όπου θα εξετάσουμε όλα τα δεδομένα. Μέσα από την τυποποίηση επιδιώκουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Οποιος περιμένει από το χύμα, έχει πρόβλημα. Προωθούμε μια κατηγορία τυποποιημένου, το εξτρίσιμο, το έξτρα έξτρα παρθένο κάτω από τις 3 γραμμές, και επιδιώκουμε μέσα από το μάρκετινγκ να έχουμε προστιθέμενη αξία. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε να πάμε στην τυποποίηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες».
Στην ΕΑΣ Σητείας ο γενικός διευθυντής Γιώργος Ανδρονιδάκης επεσήμανε:«Τώρα ξεκινάμε την ελαιοσυγκομιδή, είμαστε όψιμοι. Γι’ αυτό δεν μπορούνε να μιλήσουμε για τιμές. Φέτος είναι καλή χρονιά από πλευράς παραγωγής, αφού υπολογίζουμε τουλάχιστον 10.000 τόννους στην περιοχή μας. Η περσινή ήταν η χειρότερη χρονιά που υπήρξε ποτέ, αφού ήταν κάτω από 4.000 τόννους. Την περασμένη εβδομάδα η τιμή στην Ιταλία ήταν 2,35 ευρώ, δηλαδή 2,20 ευρώ στον παραγωγό. Το κόστος παραγωγής το υπολογίζουμε στα 2 ευρώ. Απ’ ό,τι ακούμε φέτος θα υπάρχει μεγάλη παραγωγή στη Μεσόγειο. Η ποιότητα στην περιοχή μας θα είναι καλή».
Στην ΕΑΣ Κυδωνίας - Κισσάμου (Χανιά - Κολυμπάρι - Κίσσαμος) ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Περουλάκης παρατήρησε: «Είμαστε στο φουλ της παραγωγής. Η τιμή είναι στα 2,10 ευρώ και τόσο αγοράζει η Ενωση. Κάποιοι έμποροι μπορεί να δώσουν 2,20 ευρώ, αλλά για λίγες ποσότητες, λειτουργώντας ως "κράχτης". Και στα 2,20 δε βγάζει τίποτα ο παραγωγός. Το κακό είναι ότι συμπιέζονται οι τιμές και στην τυποποίηση. Το παρήγορο είναι ότι φέτος υπάρχει πολλή παραγωγή και όσο περνάει ο καιρός βελτιώνεται η ποιότητα. Φέτος θα βελτιωθούν κάπως τα πράγματα, λόγω της μεγάλης παραγωγής. Πέρσι, λόγω της μειωμένης παραγωγής, ήταν διπλό το κακό».
Στην ΕΑΣ Λέσβου ο γενικός διευθυντής Στρατής Χατζηδημητρίου μας είπε: «Τώρα ουσιαστικά ξεκινάμε, στην περιοχή του Πλωμαρίου έχουν ξεκινήσει πιο νωρίς. Οι οξύτητες είναι πολύ καλές για την ώρα και για τα δικά μας δεδομένα. Οι αποδόσεις δεν είναι τόσο καλές. Στο διάστημα 10 με 15 Δεκεμβρίου θα είμαστε στο φουλ της παραγωγής. Εχουμε το περσινό τιμολόγιο, 2,20 τις 3 γραμμές, 2,04 τις 8 γραμμές και 2 ευρώ τον άσο. Είναι μειωμένη η παραγωγή φέτος (υπολογίζουμε γύρω στους 14.000 τόνους), αλλά καλύτερη από την περσινή που είχαμε πέσει στους 8.000 τόνους. Είναι δύσκολες αυτές οι χρονιές. Οι Ισπανοί με το λάδι που παράγουν μπορούν να πλημμυρίσουν την Ελλάδα. Δεν έχουμε το μάρκετινγκ να εκμεταλλευτούμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του λαδιού μας, ώστε το 50% να φεύγει τυποποιημένο».
Πηγή: eleftheriaonline
Από καταγγελίες προκύπτουν οι μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής
Πριν από 35 δευτερόλεπτα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου