21 Δεκεμβρίου 2010

Τσουνάμι φόρων και αυξήσεων για αγρότες

43 μέτρα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2011, που κατατέθηκε στη Βουλή, τα οποία αναμένεται να προκαλέσουν στερήσεις και ακρίβεια στην ελληνική οικονομία. Μέτρα, που θα φέρουν μια πρωτόγνωρη στα νεότερα χρονικά ύφεση και ανεργία στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο νέος προϋπολογισμός φέρνει:
■ Αύξηση από 1ης Ιανουαρίου του συντελεστή ΦΠΑ 11% σε 13%. Μια αύξηση, που στην περίπτωση των αγροτών αφορά μεγάλο μέρος των γεωργικών εφοδίων (κάποια ήδη έχουν ΦΠΑ 23%). Επίσης, ως καταναλωτές οι αγρότες θα επιβαρυνθούν από την αύξηση του ΦΠΑ σε όλα τα είδη διατροφής, σερβιριζόμενα προϊόντα σε καφενεία και εστιατόρια, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, εισιτήρια σε σινεμά και συναυλίες, στο κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών από ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ελαιοχρωματιστές και γενικότερα ελεύθερους επαγγελματίες, κόμιστρα ταξί, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα.
■ Αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα. Ο αυξημένος ΦΠΑ θα προκαλέσει εκ νέου ανατίμηση στις ήδη ανακοινωμένες αυξημένες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, επιβαρύνοντας σημαντικά το κόστος παραγωγής.
■ Επιβαρύνσεις από την εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Από τις 15 Οκτωβρίου 2011 το πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης θα έχουν ενιαίο ειδικό φόρο κατανάλωσης, γεγονός που συνεπάγεται και ενιαία τιμή. Εάν σήμερα ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης (21 ευρώ το χιλιόλιτρο) εξισωνόταν με τον ισχύοντα φόρο στο πετρέλαιο κίνησης (412 ευρώ το χιλιόλιτρο), τότε η τιμή του πρώτου από τα 69 λεπτά θα εκτοξευόταν σε 1,31 ευρώ το λίτρο.
■ 310 εκατ. ευρώ επιπλέον φόρους στην ακίνητη περιουσία, εξαιτίας της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, της φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και της αναμόρφωσης της φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.
■ Μπαράζ μέτρων για την είσπραξη καθυστερούμενων οφειλών, ασφαλιστικών εισφορών, φορολογικών προστίμων, καθώς και αύξηση των παράβολων των δικαστηρίων.

Πηγή: agreco