27 Δεκεμβρίου 2010

Εδώ γελάμε...''πλούσιος ο απολογισμός Καλοφωλιά!''

Αναδημοσιεύουμε το ρεπορτάζ της εφημερίδας ''Θάρρος'' για τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής Γαργαλιάνων.

Πλούσιος σε έργα, μελέτες, πρωτοβουλίες και δράσεις, σε όλους τους τομείς της ζωής και της λειτουργίας του Δήμου Γαργαλιάνων, ήταν ο απολογισμός που έκανε ο απερχόμενος δήμαρχος Σταύρος Καλοφωλιάς με τη δημοτική ομάδα του συνδυασμού του «Δημοτική Ανανεωτική Κίνηση – Νέες Δυνάμεις», που από το 2003 είχαν αναλάβει τη διακυβέρνηση του Δήμου. Ο απολογισμός της 8ετίας 2003 – 2010, που έχει εκδοθεί και σε καλαίσθητο έντυπο με έξοδα των δημοτικών συμβούλων της παράταξης του κ. Καλοφωλιά, περιλαμβάνει αναλυτικά, συγκεκριμένα και τεκμηριωμένα όλες τις παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν. Επίσης, απολογισμό έργων ανά έτος και, τέλος, την οικονομική κατάσταση, τονίζοντας πως παραδίδουν έναν οικονομικά εύρωστο Δήμο! (χαχαχαχα θα τρελαθούμε!!! εδώ δεν είχαν λεφτά να φτιάξουν ένα δρόμο 5χλμ!!!)
Παρόντες στον απολογισμό ήταν συνεργάτες του απερχόμενου δημάρχου και δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, ο νεοεκλεγείς σύμβουλος της δημοτικής κοινότητας Γαργαλιάνων με το συνδυασμό του κ. Κόλλια, Κωστής Αβδίκος, αλλά λιγοστοί πολίτες, γεγονός που ίσως οφείλεται στην ελαιοσυγκομιδή και άλλες υποχρεώσεις των ημερών, καθώς και τη γενικότερη αδιαφορία που παρατηρείται στους Γαργαλιάνους για τα κοινά… (χαχαχαχα... πρώτη φορά ακούμε βραδινή ελαιοσυγκομιδή!!!, μάθαμε και το άλλο πως οι κάτοικοι των Γαργαλιάνων δεν ενδιαφέρονται για τα κοινά!!! και τον Δήμαρχο ποιος τον εξέλεξε;;; μόνος του βγήκε;;;)
Ο απερχόμενος δήμαρχος Γαργαλιάνων, φανερά συγκινημένος αλλά και με την ικανοποίηση για το έργο που έπραξαν στην 8ετία, ξεκίνησε τον απολογισμό με ευχαριστίες προς όλα τα στελέχη και τους υπαλλήλους του Δήμου και τους συνεργάτες του, της δημοτικής ομάδας, για την προσφορά τους στον κοινό αγώνα για την ανάπτυξη του Δήμου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών. «Θεωρώ τον εαυτό μου, ως δήμαρχο, τυχερό που είμαι επικεφαλής μιας δημοτικής ομάδας που αποτελείται από στελέχη με διαφορετικές πολιτικές διαδρομές, αλλά κατάφεραν να συνεργαστούν αρμονικά και να αποτελούν μια συμπαγή και δυναμική αυτοδιοικητική ομάδα…», τόνισε χαρακτηριστικά. Όπως είπε ακόμη ο κ. Καλοφωλιάς: «Υλοποιούμε την υποχρέωσή μας να σας δώσουμε τον απολογισμό της δράσης μας για την 8χρονη θητεία μας στη διακυβέρνηση του Δήμου. Πιστεύουμε ότι σε αυτά τα 8 χρόνια, που μας εμπιστευθήκατε τη Δημοτική Αρχή του τόπου μας, οι κοινές μας αγωνίες για το μέλλον του απέδωσαν καρπούς. Πραγματοποιήσαμε πρώτα πρώτα ένα μεγάλο στόχο και δέσμευσή μας: Οικοδομήσαμε ένα Δήμο που ανήκει σε όλους τους πολίτες. Ενώσαμε όλους τους συμπολίτες μας σε κοινούς στόχους για την ανάπτυξη του Δήμου. Πραγματοποιήσαμε τη δέσμευσή μας, να εφαρμόσουμε πολιτική αρχών, αξιών και διαφάνειας. Πραγματοποιήσαμε την υπόσχεσή μας, να καταργήσουμε το αναποτελεσματικό δημαρχοκεντρικό μοντέλο… Πραγματοποιήσαμε την υπόσχεσή μας, ότι ο Δήμος θα φροντίζει ισότιμα και χωρίς διακρίσεις όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Γαργαλιάνων. Πραγματοποιήσαμε την υπόσχεσή μας, να διεκδικούμε μαχητικά από την κεντρική εξουσία… Κύριο γνώμονα είχαμε το συμφέρον των πολιτών του Δήμου μας!». (ποιος Δήμος ακριβώς ανήκει στους πολίτες;;; αυτός που δεν υφίσταται πλέον!!!)
Στον απολογισμό, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται: η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του Δήμου, η εξασφάλιση άριστων υπηρεσιών υγείας και Πρόνοιας με το Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων, το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που παρέχει φροντίδα σε 140 πολίτες και σίτιση σε 14 εξ αυτών (για τα επτά χρόνια λειτουργίας χρηματοδοτήθηκε το πρόγραμμα με 350.000 ευρώ), η ίδρυση Κοινωνικού Φορέα, η βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης με την κατασκευή νέων σχολικών μονάδων και η συντήρηση υπαρχουσών, η πολιτιστική αναβάθμιση με πληθώρα ποιοτικών εκδηλώσεων και δράσεων, ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ποίησης, οι “Δρόμοι του Κρασιού”, οι σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις. Ο απολογισμός περιλαμβάνει ακόμη τα σημαντικά έργα στην ύδρευση με επεκτάσεις, αντικαταστάσεις των δικτύων, ποιοτικό έλεγχο, νέες γεωτρήσεις, την αποχέτευση με τεχνικά έργα και δίκτυα ομβρίων και αγωγών, τον ηλεκτροφωτισμό και την καθαριότητα, την ανάπλαση δημοτικών χώρων, τους μεγάλους οδικούς άξονες, τα έργα οδοποιίας, τις μελέτες έργων υποδομής που υλοποίησε και ωρίμασε ο Δήμος και είναι έτοιμες για ένταξη ή ήδη προενταγμένες σε χρηματοδοτικά προγράμματα όπως: Αποχέτευση – Βιολογικός Καθαρισμός Γαργαλιάνων, Γυμνάσιο – Λύκειο Γαργαλιάνων, Αλιευτικό Καταφύγιο Μαραθούπολης, Περιφερειακός Δακτύλιος Γαργαλιάνων, Βελτίωση Οδού Γαργαλιάνων - Βάλτας (η αρχική μελέτη έγινε από την προηγούμενη Δημοτική αρχή), Αθλητικό κέντρο Γαργαλιάνων, Κατασκευή Δικτύου Ύδρευσης περιοχής Λαγκουβάρδου, Εμπλουτισμός Υδραγωγείου Βάλτας (οι μελέτες από τεχνική υπηρεσία του Δήμου), Δρόμος Γαργαλιάνοι - Λεύκη - Τραγάνα (η μελέτη για το τμήμα Λεύκη - Τραγάνα έγινε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή), Ανάπλαση Κεντρικού Τομέα Γαργαλιάνων. Δεκάδες μεγάλα έργα υλοποιήθηκαν στην πόλη των Γαργαλιάνων και τα δ.δ., καθώς και εκατοντάδες μικρότερα σε όλο το εύρος του Δήμου, που η δαπάνη τους ανέρχεται σε 11.370.875,29 ευρώ! (χαχαχαχαχα... από μελέτες άλλο τίποτα... υλοποίηση μηδέν! για να μην αναφέρουμε την περίπτωση του δρόμου της Βάλτας!!!)
Τα έσοδα του Δήμου το 2009 ήταν 5.836.100,13 και το 2010 (μέχρι τις 22/12) 4.663.690,09 ευρώ. Τα έσοδα και τα έξοδα του 2009 έχουν ελεγχθεί από ορκωτούς λογιστές. Τα έσοδα και έξοδα του 2010 προκύπτουν από τα λογιστικά βιβλία του Δήμου όπως εμφανίζονται στις 22/12/2010. Εκτίμηση της οικονομικής υπηρεσίας είναι ότι το χρηματικό υπόλοιπο στο ταμείο στις 31/12/2010 θα είναι περίπου 200.000 ευρώ. Οι 100.000 από τακτικά έσοδα και 100.000 από έκτακτες χρηματοδοτήσεις που δε θα έχουν απορροφηθεί. Τα έξοδα του 2009 ήταν 4.834.980,71 ευρώ και του 2010 είναι 3.642.180,86 ευρώ. Όπως προκύπτει από τα λογιστικά βιβλία η οφειλή του Δήμου, στο «Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων» στις 31/12/2010 θα είναι 2,7 εκατομμύρια. Βάσει του νόμου που αφορά στην ΠΟΤΑ, από την εταιρεία ΤΕΜΕΣ έχει παραχωρηθεί και έχει μεταγραφεί στο Υποθηκοφυλακείο Γαργαλιάνων έκταση περίπου 50 στρεμμάτων, για την οποία έχει ξεκινήσει διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και θα πληρωθεί από την ΤΕΜΕΣ στο Δήμο ενδεχομένως και μέσα στο 2011. Έτσι αναμένεται να εισπράξει ο Δήμος 1.500.000 ευρώ. Τα τοκοχρεολύσια του έτους 2011 θα είναι 450.000 ευρώ. Μόνο τα έσοδα από ΠΟΤΑ και Λατομεία σχεδόν καλύπτουν το τοκοχρεολύσιο. Η πιστοληπτική ικανότητα του Δήμου ανέρχεται στα 5 εκατομμύρια ευρώ». Καταλήγοντας ο κ. Καλοφωλιάς τόνισε: «Σας διαβεβαιώνω ότι μετά από 8 χρόνια στο Δήμο φεύγουμε με τα καλύτερα συναισθήματα για όλους σας και πιο γεμάτοι από αυτό το ωραίο αυτοδιοικητικό ταξίδι που κάναμε μαζί. Σας ευχαριστώ όλους από την καρδιά μου και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα παραμείνουμε, ως ενεργοί πολίτες, να ενδιαφερόμαστε για την επίλυση των προβλημάτων του Δήμου μας και να βοηθήσουμε όπου χρειαστεί».

Συμπέρασμα: μάλλον όλοι εμείς ζούσαμε σε άλλον Δήμο τόσον καιρό και δεν το είχαμε καταλάβει...