27 Ιανουαρίου 2011

Από 1η Φεβρουαρίου μέχρι 31 Μαρτίου η ένταξη στο Εξοικονόμηση κατ' Οίκον

Από την ερχόμενη Τρίτη, 1η Φεβρουαρίου μέχρι τις 31 Μαρτίου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν στις τράπεζες 'Αλφα, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ' Οίκον, που παρέχει επιδοτήσεις, άτοκα και χαμηλότοκα δάνεια για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατοικιών. Ενόψει της έναρξης εφαρμογής του προγράμματος και με βάση το ενημερωτικό υλικό που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής το ΑΠΕ παρουσιάζει τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος, τις προϋποθέσεις υπαγωγής και τα ωφελήματα που προκύπτουν για όσους υπαχθούν σε αυτό. Αναλυτικότερα, στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν κατοικίες που:
- Χρησιμοποιούνται ως κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία.
- Βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 1750 ανά τετραγωνικό.
- Χτίστηκαν με οικοδομική άδεια που εκδόθηκε πριν τις 31 Δεκεμβρίου 1979, δηλαδή χωρίς μελέτη θερμομόνωσης.
- Έχουν ελεγχθεί από ενεργειακό επιθεωρητή και έχουν καταταχθεί, με βάση το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.
Πρόσθετη προϋπόθεση για τα διαμερίσματα είναι να έχουν αυτονομία θέρμανσης ενώ για να ενταχθεί μια πολυκατοικία θα πρέπει:
- Τουλάχιστον το 50% των ιδιοκτησιών να χρησιμοποιούνται ως κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία. Στην περίπτωση αυτή θεωρούνται ως επιλέξιμα και τα λοιπά διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται ως εξοχική ή άλλη δευτερεύουσα κατοικία.
- Να υποβληθούν αιτήσεις από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων αλλά και τον διαχειριστή ή άλλο εκπρόσωπό τους.
- Να εκδοθεί πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης για το σύνολο του κτιρίου.
Οι επενδύσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα και μπορούν να επιδοτηθούν είναι:
- Η τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένου του δώματος, της στέγης και της πιλοτής.
- Αντικατάσταση κουφωμάτων.
- Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.
- Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης.
Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός είναι 15.000 ανά ιδιοκτησία. Αυτό σημαίνει ότι αν ο ιδιοκτήτης κάνει μεγαλύτερες δαπάνες, οι επιδοτήσεις ή άλλου είδους ενισχύσεις θα υπολογίζονται με πλαφόν τις 15.000. Οι πολίτες που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες, με βάση τα εισοδήματά τους (προσωπικό ή οικογενειακό) και ανάλογα κλιμακώνονται οι ενισχύσεις. Αναλυτικά οι κατηγορίες έχουν ως εξής:
- Κατηγορία Α: Ιδιοκτήτες επιλέξιμων κατοικιών, των οποίων το ατομικό ή το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 22.000 ή τις 40.000 αντίστοιχα. Τα κίνητρα περιλαμβάνουν επιδότηση επιτοκίου 100% (άτοκο δάνειο) σε συνδυασμό με επιχορήγηση ύψους 30% επί του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού. Για παράδειγμα, ένας πολίτης για επιλέξιμο προϋπολογισμό 10.000 θα λάβει άτοκο δάνειο 7.000 και επιχορήγηση 3.000.
- Κατηγορία Β: Ιδιοκτήτες επιλέξιμων κατοικιών, με ατομικό ή το οικογενειακό εισόδημα μεταξύ 22.000 και 40.000 ή 40.000 και 60.000 αντίστοιχα. Τα κίνητρα περιλαμβάνουν χαμηλότοκο δάνειο με σταθερό επιτόκιο 4,93% για 4 έτη σε συνδυασμό με επιχορήγηση ύψους 15% του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού. Δηλαδή ένας πολίτης για επιλέξιμο προϋπολογισμό 10.000 θα λάβει χαμηλότοκο δάνειο 8.500 και επιχορήγηση 1.500.
- Κατηγορία Γ: Ιδιοκτήτες επιλέξιμων κατοικιών, με ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα υπερβαίνει τα όρια της Κατηγορίας Β και μέχρι ύψος δηλωθέντος ατομικού εισοδήματος 60.000 ή οικογενειακού εισοδήματος 75.000. Το κίνητρο αφορά στη χορήγηση χαμηλότοκου δανείου το οποίο ανέρχεται στο 100% του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού, με σταθερό επιτόκιο 4,93% για 4 έτη. Στην περίπτωση αίτησης πολυκατοικίας δίνεται η δυνατότητα ένταξης των ιδιοκτητών διαμερισμάτων της κατηγορίας Β στην κατηγορία κινήτρων Α και αντίστοιχα της κατηγορίας Γ στην κατηγορία Β, εφόσον το 50 % του συνόλου των ιδιοκτητών επιλέξιμων κατοικιών ανήκει στην κατηγορία Α. Στην περίπτωση αυτή οι ιδιοκτήτες με εισοδήματα υψηλότερα της κατηγορίας Γ εντάσσονται στην κατηγορία κινήτρων Γ.
Τα βήματα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα κωδικοποιούνται ως εξής:
1. Έλεγχος κριτηρίων επιλεξιμότητας κατοικίας από τον ενδιαφερόμενο και εξέταση πιστοληπτικής ικανότητας σε συνεργασία με τράπεζα που συμμετέχει στο πρόγραμμα.
2. Πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση για την έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης - επιλογή παρεμβάσεων.
3. Υποβολή αίτησης και δικαιολογητικών στο υποκατάστημα της τράπεζας.
4. Έγκριση αίτησης.
5. Υλοποίηση παρεμβάσεων.
6. Δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση και έκδοση δεύτερου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης.
7. Προσκόμιση δικαιολογητικών για την καταβολή των ενισχύσεων (μεταξύ αυτών έντυπο ολοκλήρωσης των παρεμβάσεων, παραστατικά επί πιστώσει για τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν, δεύτερο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης).
Το ΥΠΕΚΑ έχει δημιουργήσει ειδική ιστοσελίδα με πληροφοριακό υλικό για το πρόγραμμα (exoikonomisi.ypeka.gr). Λειτουργεί επίσης help desk στο τηλέφωνο 210-9797400.

Πηγή: εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ