13 Ιανουαρίου 2011

Τριφυλία: χαμηλές τιμές ελαιολάδου και περικοπές στην καλλιέργεια

Με τις τιμές για ακόμη μια χρονιά καθηλωμένες σε χαμηλά επίπεδα ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες η ελαιοσυγκομιδή στις περιοχές της Τριφυλίας, όπου πλέον ελάχιστες ελιές έχουν μείνει αμάζευτες. Από τα κύρια χαρακτηριστικά της φετινής χρονιάς ήταν αφενός η μειωμένη παραγωγή καρπού σε σχέση με πέρυσι και αφετέρου οι πολύ καλές αποδόσεις, που αποδίδονται στην ηλιοφάνεια και τις καλές καιρικές συνθήκες που προηγήθηκαν της ελαιοσυγκομιδής. Επίσης η ποιότητα του ελαιόλαδου είναι πολύ καλή, αφού δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα από δακοπροσβολές. Το κυρίαρχο όμως και αυτό που προβληματίζει έντονα τους παραγωγούς είναι οι τιμές. Μπορεί φέτος να μην είχαμε τις απότομες πτώσεις και γενικά τις διακυμάνσεις που παρατηρήθηκαν πέρυσι, όμως και πάλι οι τιμές κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα. Με δεδομένες τις τιμές αυτές οι παραγωγοί ήδη έχουν αρχίσει τις περικοπές στην καλλιεργητική φροντίδα που απαιτείται, προκειμένου να κάνουν θετικό απολογισμό μειώνοντας όσο μπορούν τα έξοδά τους. Αυτό όμως, όπως επισημαίνουν κάποιοι, έχει επιπτώσεις στην ίδια την καλλιέργεια η οποία σιγά σιγά θα απαξιωθεί.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βάλτας Δημήτρης Αντωνόπουλος δήλωσε σχετικά: ''Είμαστε πλέον στο τέλος της συγκομιδής. Η παραγωγή ήταν πιο μικρή αλλά οι αποδόσεις πολύ μεγαλύτερες, γεγονός που οφείλεται στο ότι οι ελιές δεν ήταν πολύ φορτωμένες με καρπό, αλλά βοήθησαν και οι καιρικές συνθήκες. Επίσης δεν είχαμε προβλήματα με τον δάκο και η ποιότητα ήταν πολύ καλή. Οι τιμές κυμάνθηκαν στα 2,20 - 2,25 ευρώ το κιλό. Αυτές δεν είναι τιμές για το λάδι, δεν μένει τίποτα ούτε στον παραγωγό ούτε φυσικά και στα εργοστάσια. Υπάρχει πρόβλημα και είναι σοβαρό, έχουμε φτάσει να λέμε πάλι καλά που κρατήθηκαν σε αυτά τα επίπεδα και δεν είχαμε τις περυσινές κατρακύλες. Δεν βγαίνει όμως τίποτα καθώς σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια έχουν ακριβύνει τα πάντα: λιπάσματα, εργατικά, καύσιμα. Οσο πάμε και γίνονται χειρότερα τα πράγματα. Το σίγουρο είναι ότι ο κόσμος θα περιορίσει τις δαπάνες τους προς την καλλιέργεια για να δει τι θα κάνει στην συνέχεια. Αν και τόσο χαμηλές οι τιμές, το 50% του λαδιού έχει πουληθεί στην περιοχή μας αφού υπάρχουν ανάγκες που τρέχουν καθημερινά. Εχουν κρατήσει το υπόλοιπο και ευελπιστούμε σε κάτι καλύτερο.''

Πηγή: εφημερίδα Ελευθερία