24 Ιανουαρίου 2011

Μελέτη ΚΑΠΕ: προώθηση κορινθιακής σταφίδας ως ΠΟΠ

Η ανάπτυξη του αγροτουρισμού και του οικοτουρισμού στη Μεσσηνία ήταν το αντικείμενο μελέτης που εκπονήθηκε πρόσφατα από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η οποία και καταλήγει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Μεταξύ άλλων, προτείνεται η ανάπτυξη βιολογικής αμπελοκαλλιέργειας και η πιστοποίηση της κορινθιακής σταφίδας που παράγεται στη Μεσσηνία ως ΠΟΠ. Επίσης, η έμφαση στην υλοποίηση προγραμμάτων μέσω ΟΠΑΑΧ και Leader και η προώθηση της συνεργασίας Αναπτυξιακής Εταιρείας και νέων καλλικράτειων Δήμων σε αυτό τον τομέα. Όπως σημειώνεται στη μελέτη, ο Νομός Μεσσηνίας διαθέτει μια ποικιλία πόρων, κατάλληλων για την ανάπτυξη σημαντικών αγροτουριστικών δραστηριοτήτων, διαφορετικής υφής και περιεχομένου, με την προϋπόθεση ότι θα αναπτυχθούν τα κατάλληλα δίκτυα και συνέργειες που θα επιτρέψουν την υλοποίηση βιώσιμων «αγροτουριστικών πακέτων» και την προσέλκυση τουριστών με εξειδικευμένα τουριστικά ενδιαφέροντα. Κατά την ανάλυση όλων των στοιχείων, για την πρωτογενή παραγωγή στη Μεσσηνία οι κατευθύνσεις που δίνονται συνοψίζονται στις εξής δράσεις:
- Ανάπτυξη της βιολογικής αμπελοκαλλιέργειας στις ορεινές περιοχές του νομού και συγκεκριμένα στους Χριστιάνους στα Φιλιατρά, σε Μουζάκι και Πυργάκι στην περιοχή Γαργαλιάνων, στη Χώρα, όπου υπάρχει δυναμική και δεν εφαρμόζονται παρεμβάσεις φυτοπροστασίας.
- Πιστοποίηση της κορινθιακής σταφίδας που παράγεται στη Μεσσηνία ως ΠΟΠ, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα του προϊόντος στις διεθνείς αγορές και να επιτευχθεί υψηλότερη τιμή προς όφελος των παραγωγών, των μεταποιητών και των εμπόρων. Επιπρόσθετα, έμφαση αναμένεται να δοθεί, για μεν τη φυτική παραγωγή στο ελαιόλαδο, στις ελιές Καλαμών, καθώς και στους τοπικούς οίνους υψηλής ποιότητας, για δε τη ζωική παραγωγή, που αναμένεται να εντατικοποιηθεί στην ορεινή ενδοχώρα, στα τυροκομικά προϊόντα (φέτα, σφέλα, γραβιέρα Μεσσηνίας και μυτζήθρα) και στην ανάπτυξη της βιολογικής κτηνοτροφίας.
Στο δευτερογενή τομέα, το φάσμα των παραγόμενων προϊόντων είναι περιορισμένο λόγω της εκτατικοποίησης (κυρίως όσον αφορά στην καλλιέργεια της ελιάς), όμως η μεταποιητική δραστηριότητα που αφορά στα παράγωγα των εκτατικών καλλιεργειών είναι έντονη. Γι’ αυτό αναμένεται εκτεταμένος εκσυγχρονισμός των ήδη υπαρχόντων ελαιοτριβείων με τη μετατροπή τους από τριφασικά σε διφασικά και την αξιοποίηση του διφασικού ελαιοπυρήνα σε κεντρικές μονάδες επεξεργασίας. Προβλέπεται ότι, μεταξύ άλλων, μπορούν να υλοποιηθούν: οινοποιεία και τυποποιητήρια οίνου, μονάδες παραγωγής και τυποποίησης ζυμαρικών, γλυκών και ηδύποτων, μονάδες τυποποίησης εσπεριδοειδών, οπωροκηπευτικών, σύκου, σταφίδας, πατάτας, αγκινάρας, αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, δράσεις προώθησης και προβολής μουστάρδας και μπαλσάμικου, σφαγεία και συσκευαστήρια βιολογικού κρέατος, μονάδες επεξεργασίας και τυποποίησης γάλακτος και μελιού. Σε ό,τι αφορά τον τριτογενή τομέα, αναφέρεται ότι η ποιοτική αγροτική ανάπτυξη και η παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων θα συμβάλουν θετικά στην ανάπτυξη πρότυπων αγροκτημάτων, συνδεδεμένων με τις μονάδες παραγωγής, οι οποίες θα βρίσκονται σε μικρή απόσταση και, άρα, θα είναι προσβάσιμες σε όλους.