20 Ιανουαρίου 2011

Εξελίξεις στο θέμα του ελαιολάδου Carrefour...

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο θέμα που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα η τηλεόραση BEST και που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του αγροτικού κόσμου και ορισμένων φορέων. Η εξευτελιστική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου που συναντήσαμε στα ράφια του σούπερ μάρκετ ''Carrefour'' στην Καλαμάτα (στην καρδιά της ελαιοπαραγωγής), τα 5 λίτρα του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου με την επωνυμία «Κτήμα» με τιμή αγοράς 11,90 ευρώ!!!, προκλητικά φανέρωνε το τί ακριβώς συμβαίνει και γιατί οι αγρότες έφτασαν στην καλύτερη ποιοτικά περιοχή να μην μαζεύουν τις ελιές τους. Η τιμή, λοιπόν, σόκαρε αφού ήταν κάτι περισσότερο από προκλητική και διαμόρφωνε με το έτσι θέλω όρους αθέμιτου ανταγωνισμού, συμπιέζοντας προς τα κάτω και σπάζοντας – αφού αναφερόμαστε στην μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ – κάθε τελευταία άμυνα των παραγωγών αλλά και όλου του ελαιοκομικού τομέα που προσπαθούν με το 2,30 ευρώ και με τα 2,50 ευρώ να καταφέρουν να σταθούν έστω στην αγορά με το πλέον ανταγωνιστικό και ποιοτικό προϊόν στα χέρια τους.
Μετά την εντολή για έλεγχο στην όλη υπόθεση που δόθηκε σε κλιμάκιο της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας διαπιστώθηκαν λοιπόν τα εξής, όπως υπογραμμίζεται στην αναφορά: ''Κατά τον έλεγχο της επισήμανσης στην συσκευασία, διαπιστώθηκαν τα κάτωθι, σε ότι αφορά το συσκευαστήριο και τον αλφαριθμητικό κωδικό έγκρισης: ''Συσκευάζεται από την ΚΟΡΕ Α.Ε., Αιγέα 64 Θέση Κόντι, Κορωπί. Τηλ. 2105694512-6, EL40068''. Στη βάση δεδομένων όμως, του Υπουργείου Αγροτικής Οικονομίας και Τροφίμων που αφορά στις εγκεκριμένες τυποποιητικές μονάδες ελαιολάδου, ο κωδικός αριθμός έγκρισης EL 40068 αντιστοιχεί στην επιχείρηση «ΣΟΓΙΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.» και όχι στην «ΚΟΡΕ Α.Ε.» ως όφειλε, διότι στην συσκευασία αναφέρεται ότι, το ελαιόλαδο συσκευάζεται από την «ΚΟΡΕ Α.Ε.» και όχι από κάποια άλλη εταιρεία. Μετά από αυτά στην «αυτοψία» του κλιμακίου – αναμένεται και ο ποιοτικός έλεγχος από την Χημική Υπηρεσία της Καλαμάτας – η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Μεσσηνίας ζήτησε από το Υπουργείο και το αρμόδιο τμήμα να διασταυρωθούν τα στοιχεία και να διαπιστωθεί η κανονικότητα της επισήμανσης καθώς και η προέλευση της πρώτης ύλης.
Τί αναφέρει στο πόρισμά του το Τμήμα Ελαίας της Γενικής Διεύθυνσης Φυτικής Παραγωγής; ''Σας ενημερώνουμε ότι ύστερα από έρευνα που έγινε από την Υπηρεσία μας, διαπιστώθηκε ότι στην εταιρεία ΚΟΡΕ Α.Ε. η οποία αναφέρεται στην ετικέτα συσκευασμένου «εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου» ως συσκευαστής του προϊόντος, δεν έχει χορηγηθεί αλφαριθμητικός κωδικός έγκρισης τυποποιητηρίου. Ως εκ τούτου η τυποποίηση και η διακίνηση ελαιολάδου από την εν λόγω εταιρεία είναι παράνομη. Ο αλφαριθμητικός κωδικός EL-40-068 που αναγράφεται στην ετικέτα του παραπάνω προϊόντος έχει χορηγηθεί σε άλλη εταιρεία''. Και απευθυνόμενη στον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων σημειώνει: ''Παρακαλούμε επομένως για την εντός της ημέρας επιβολής κυρώσεων στην εταιρεία ΚΟΡΕ Α.Ε. καθώς και για την άμεση ενημέρωσή μας για τις ενέργειές σας, για περαιτέρω προβλεπόμενες κυρώσεις και μέτρα όπως χρηματικά πρόστιμα, ανάκληση άδειας κλπ.''
Πλέον, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για το τι συμβαίνει στην πλάτη των παραγωγών και πήγε να γίνει και μέσα στο... σπίτι του ελαιολάδου.

Πηγή: Best TV