skip to main |
skip to sidebar
Τα λιόζουμα από τριφασικά ελαιοτριβεία θεωρούνται πρόβλημα. Κανείς δεν τα θέλει στη Μεσσηνία. Γίνεται, μάλιστα, προσπάθεια να γυρίσουν τα ελαιοτριβεία σε δύο φάσεων για να μη βγάζουν κατσίγαρο, με αποτέλεσμα το θέμα να είναι αντικείμενο σοβαρής διαμάχης. Για άλλους, όμως, τα λιόζουμα είναι πολύτιμα, διότι περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες «πολυφαινόλες», δηλαδή εκείνες τις ουσίες που παρέχουν προστασία στον οργανισμό από πολλές αρρώστιες και χρησιμοποιούνται διεθνώς στις κατηγορίες των καλλυντικών, των τροφίμων και των λειτουργικών τροφίμων. Με φυσικοχημικές πατέντες και πρωτοπόρο την εδρεύουσα στις ΗΠΑ εταιρεία Creagri, καθώς και άλλες, έχει βρεθεί ο τρόπος να ανακτώνται από τα λιόζουμα οι πολύτιμες πολυφαινόλες, που περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό τη δράση των ελευθέρων ριζών οι οποίες ευθύνονται για σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος και το έμφραγμα. Μάλιστα, το οικονομικό όφελος είναι τεράστιο, διότι η τιμή τους είναι δεκάδες χιλιάδες ευρώ ανά κιλό. Στον τομέα αυτόν υπάρχουν ορισμένες επιχειρήσεις που προηγούνται, όπως η Creagri που συνδέεται με τον πολυεθνικό όμιλο DSM και εφαρμόζει τις πατέντες της εδώ και χρόνια στην Καλιφόρνια, χρησιμοποιώντας λιόζουμα από ελιές βιολογικής καλλιέργειας που ελαιοποιούνται μέσα σε 24 έως 48 ώρες από τη συγκομιδή τους, ενώ έχει δουλέψει και στην Ιταλία, σε βαθμό που να έχουν βάλει και οι Ιταλοί τα ερευνητικά τους ινστιτούτα να κάνουν κάτι ανάλογο για να μην πηγαίνουν τα λιόζουμα χαμένα. Ένα από τα προϊόντα τους είναι η υδροξυτυροσόλη, την οποία αποκαλούν την πλέον ισχυρή πολυφαινόλη, ενώ αναφέρουν πως «οι πολυφαινόλες είναι άφθονες στα λιόζουμα, αλλά απλώς παρούσες στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε μικρές ποσότητες. Μολαταύτα, είναι αυτές οι μοναδικές πολυφαινόλες που θεωρούνται υπεύθυνες για την ευεργετική επίδραση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στην υγεία. Φανταστείτε την αντιοξειδωτική ικανότητα των λιόζουμων, που περιέχουν 300-500 φορές περισσότερες πολυφαινόλες απ’ ό,τι το λάδι»! Ο δρ. Ρομπέτο Κρέα, ιδρυτής της Creagri, τα κατάφερε και με πατενταρισμένο τρόπο παρήγαγε υδροξυτυροσόλη, για την οποία διατείνονται πως έχει τις μεγαλύτερες αντιοξειδωτικές ικανότητες, σύμφωνα με αναλύσεις ανεξάρτητων εργαστηρίων. Το προϊόν αυτό, με την εμπορική του ονομασία, πωλείται από το αρμόδιο τμήμα της εταιρείας DSM. Ένα παράδειγμα χρήσης των πολυφαινολών είναι για την παρασκευή διαιτητικών συμπληρωμάτων που αναφέρεται ότι προέρχονται από την ελιά και συνδυάζουν αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντιγηραντικές, αντιβακτηριακές και εναντίον της υπεριώδους ακτινοβολίας ιδιότητες. Για το συγκεκριμένο προϊόν, μάλιστα, της Creagri, που ονομάζεται Olivenol, αναφέρεται πως οι πολυφαινόλες που περιέχει «απορροφώνται μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα και μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος όπου βοηθούν στην καταπολέμηση των τοξικών ελευθέρων ριζών που βρίσκονται στο ανθρώπινο σώμα». Στο ερώτημα αν είναι καλύτερο από την ελευρωπαΐνη και άλλα προϊόντα των φύλλων και γιατί, η απάντηση είναι ότι «μελέτες έχουν δείξει πως η ελευρωπαΐνη, ένας μεγάλος πρόδρομος της υδροξυτυροσόλης, απορροφάται πτωχά στην κυκλοφορία του αίματος όπου απαιτείται περισσότερο η αντιοξειδωτική δράση». Το εν λόγω προϊόν περιέχει «υδροξυτυροσόλη που είναι ένα μικρό μόριο το οποίο απορροφάται στο γαστρεντερικό σύστημα και την κυκλοφορία του αίματος και διεισδύει στους ιστούς του σώματος». Το μήνυμα είναι προφανές: εκεί όπου εμείς βλέπουμε σκουπίδια, οι άλλοι βλέπουν μεγάλες επιχειρηματικές ευκαιρίες και εφευρίσκουν συστήματα που τους φέρνουν μεγάλο εμπορικό κέρδος. Μάλιστα, οι γείτονές μας Ιταλοί, προσπαθώντας να είναι μέσα στην πρωτοπορία, έβαλαν τον κρατικό ερευνητικό τους φορέα ENEA και ανέπτυξε μεθοδολογία (παρουσιάζεται στο πρόσφατο «Ελιά και ελαιόλαδο») για την επεξεργασία των λιόζουμων, ώστε να είναι δυνατή η ανάκτηση πολυφαινολών και άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών για χρήση στη βιομηχανία τροφίμων και καλλυντικών, με προφανή οικονομικά οφέλη.
Πηγή: εφημερίδα Θάρρος
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου