Οι αρδευόμενοι ελαιώνες υπέρπυκνης φύτευσης, η εντατική αυτή μορφή καλλιέργειας με τεράστιες αποδόσεις ανά στρέμμα, αρχίζει να αλλάζει το χώρο της ελαιοκαλλιέργειας παγκοσμίως. Οι όλο και περισσότερες φυτεύσεις σε Χιλή, Πορτογαλία, Ισπανία, Μαρόκο και Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργούν ένα κρίσιμο μέγεθος, στατιστικά σημαντικό ως προς τα ελαιόλαδα που παράγονται και την ποιότητά τους. Και τα ελαιόλαδα αυτά, με πολύ φθηνότερο κόστος παραγωγής, είναι και πολύ ποιοτικά, όπως φαίνεται από την ανάλυση που παραθέτουμε σήμερα. Μάλιστα, εκείνο που δεν έχουμε κάνει εμείς, το έκαναν οι ξένοι, που με χημικές αναλύσεις αποδεικνύουν την ανωτερότητα του ελαιολάδου από κορωνέικη όσον αφορά στις ευεργετικές για τον άνθρωπο πολυφαινόλες.
Οι ουσίες αυτές, που προστατεύουν την καρδιακή λειτουργία, αποτρέπουν την εμφάνιση καρκίνου και γενικά συμβάλλουν στη διατήρηση του οργανισμού σε καλή κατάσταση, βρίσκονται –σύμφωνα με τις χημικές αναλύσεις- στο λάδι από κορωνέικη σε πολλαπλάσια ποσότητα από ό,τι στις ποικιλίες αρμπεκίνα και αρμποσάνα. Το συγκεκριμένο εύρημα κατοχυρώνει το ελαιόλαδο από κορωνέικη και ως …φάρμακο, αλλά δυστυχώς την ανάδειξη του πλεονεκτήματος δεν την κάνουμε εμείς που το παράγουμε πάππου προς πάππου.
Στο πρόσφατο τεύχος του περιοδικού Olint, που είναι το περιοδικό για τους υψηλής πυκνότητας ελαιώνες και η έκδοσή του στα αγγλικά γίνεται στην Καλιφόρνια, περιλαμβάνεται ανάλυση του συμβούλου για θέματα ελαιοκομίας Αλεσάντρο Μέρσι, εξειδικευμένου σε τεχνικά ζητήματα καλλιέργειας ελιάς, τεχνικών και συστημάτων ελαιοτριβείου και ποιότητας ελαιολάδου. Η ανάλυση είναι εκτενής και αφού ο συγγραφέας τονίσει πως «η τεχνική και αγρονομική υπεροχή των ελαιώνων υπέρπυκνης φύτευσης παρέχει προφανή, μείζονα οικονομικά πλεονεκτήματα», προχωρεί σε εκτιμήσεις για ελαιόλαδο που παράγεται σε τέτοιους ελαιώνες από τους κλώνους τριών ποικιλιών: Arbequina Agromillora (Nurstech) Selection, Arbosana I-43 και Κορωνέικη Ι-38.
Οι τρεις αυτοί κλώνοι φυτεύονται σε υπέρπυκνους, αρδευόμενους εντατικούς ελαιώνες, που συγκομίζονται μηχανικά, σε διάφορες χώρες. Το γιατί φυτεύονται αυτές οι 3 ποικιλίες θα το δούμε πιο κάτω…
Οι αναλύσεις, τα στοιχεία των οποίων παρατίθενται στον πίνακα που περιλαμβάνεται, έγιναν σε ελαιόλαδα που παρήχθησαν στην Ισπανία κατά την εσοδεία 2007, ενώ ο ελαιόκαρπος μαζεύτηκε στο βέλτιστο σημείο ωρίμασης και ελαιοποιήθηκε αμέσως. Οι χημικές αναλύσεις έγιναν σε ισπανικά εργαστήρια, ενώ η οργανοληπτική αξιολόγηση έγινε από Ιταλούς ειδικούς υπό την επίβλεψη του συγγραφέα.
Αφού αναφερθεί στα ελαιόλαδα προερχόμενα από Αρμπεκίνα (η κυρίως χρησιμοποιούμενη ποικιλία σε υπέρπυκνες φυτεύσεις) και Αρμποσάνα, ο Αλεσάντρο Μέρσι κάνει και την εκτίμηση του ελαιολάδου από Κορωνέικη (κλώνος Ι-38). Όντως, οι υπέρπυκνες φυτεύσεις της Ισπανίας με κλώνους Κορωνέικης βγάζουν λάδι χρυσοπράσινου χρώματος με μέτριο έως έντονο άρωμα και με έντονη φρουτώδη γεύση, ενώ έχει και την ευχάριστη πικρίλα που όλοι ξέρουμε. Πρόκειται, λοιπόν, απέναντι στο «ουδέτερο» λάδι από Αρμπεκίνα για ένα λάδι με «ακραία» οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, καθώς είναι λάδι με ισχυρή προσωπικότητα και πολύ ιδιαίτερη γεύση.
Ας το δούμε, όμως, και από χημικής πλευράς, σύμφωνα με όσα γράφει ο κ. Μέρσι, σε απόδοση στην ελληνική του γράφοντος: «Η υψηλή περιεκτικότητά του σε ελαϊκό οξύ (78,18%) και πάνω από όλα η υψηλή συγκέντρωση πολυφαινολών (600 mg/kg) –φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες- κάνουν το ελαιόλαδο από αυτή την ποικιλία πραγματικά εξαιρετικό συγκρινόμενο με τα άλλα δύο που εξετάσαμε.
Αποκλειστικά από την πλευρά της ποιότητας του ελαιολάδου, το λάδι της Κορωνέικης είναι ένα εξαίσιο λάδι «ανάμειξης» και γι’ αυτό έχει τη δυνατότητα, σε μικρά ποσοστά, να «αναζωογονεί» κάθε τύπο ελαιολάδου μέσα από μια φυσική «εισροή» αρωματικών, αντιοξειδωτικών ουσιών».
Ο κ. Μέρσι εξετάζει και ορισμένα μείγματα με λάδια των τριών ποικιλιών. Για παράδειγμα, «ένα μικρό ποσοστό Κορωνέικης προστιθέμενο σε βάση Αρμπεκίνα κάνει ένα πολύ ενδιαφέρον λάδι. Αυξάνοντας προοδευτικά το ποσοστό ανάμειξης, ένα φρουτώδες λάδι μέσο-ελαφρύ μπορεί να μετατραπεί σε μέσο-έντονο, με τη δυνατότητα παραγωγής πλήρους εμπορικής γκάμας. (…)
Για παράδειγμα, ένα «πρωτότυπο» βασισμένο σε Αρμπεκίνα με το επιβαλλόμενο ποσοστό Αρμποσάνα και ένα μικρότερο ποσό Κορωνέικης οδηγεί σε ένα πράγματι πολύπλοκο, εξαιρετικό μέσης έντασης φρουτώδους λάδι με μεγάλη αρμονία και βέλτιστη ισορροπία, που το κάνει πράγματι εξαιρετικό και ικανό να μετάσχει στους πιο σπουδαίους διαγωνισμούς του κόσμου»!
Το τελικό συμπέρασμα, χωρίς καμιά δική μας σημείωση: «Υπό τις βέλτιστες συνθήκες και παίρνοντας ως δεδομένο την εξαιρετική επίδοση, και τα τρία λάδια πληρούν τις προϋποθέσεις για υψηλή ποιότητα και όχι μόνο δείχνουν τα ίδια στάνταρντ ποιότητας αλλά είναι ανώτερα σε σχέση με τα λάδια που παράγονται με τις παραδοσιακές μεθόδους ελαιοκαλλιέργειας.
Παρόλα αυτά, η μεγαλύτερη διαφορά που οδήγησε σε μια γνήσια τεχνική και οικονομική επανάσταση στον τομέα είναι ότι, μέσω της δραστικής μείωσης του κόστους διαχείρισης, τα ελαιόλαδα που παράγονται με το σύστημα υπέρπυκνης φύτευσης μπορούν να πωληθούν στην αγορά σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών που είναι αποδεκτά από τους περισσότερους καταναλωτές, ενώ παρέχουν στους καλλιεργητές ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους».
Κατόρθωσαν, λοιπόν, να βγάλουν κορωνέικο για τα μείγματά τους πολύ καλό σε ποιότητα και πολύ πιο οικονομικό σε σχέση με την παραδοσιακή καλλιέργεια. Για όποιον απορεί με όσα συμβαίνουν…
Πηγή: εφημερίδα Θάρρος
Ποια είναι τα δικαιολογητικά για δωρεές και γονικές παροχές
Πριν από 56 δευτερόλεπτα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου