31 Οκτωβρίου 2009

Video με εικόνες από τη Γιάλοβα και τις γύρω περιοχές



Πηγή: Χαμαιλέων

30 Οκτωβρίου 2009

Θετική γνωμοδότηση για τον περιφερειακό Γαργαλιάνων

Θετικά γνωμοδότησε με ομόφωνη απόφασή του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας, για την περιβαλλοντική μελέτη του περιφερειακού δακτυλίου Γαργαλιάνων. Μεταξύ των επισημάνσεων - παρατηρήσεων που έγιναν δεκτές, είναι: Να γίνουν οι κατάλληλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι οποίες να εξασφαλίζουν την ασφαλή και επαρκή διοχέτευση των υφιστάμενων παράλληλων και εγκάρσιων μετακινήσεων κατά μήκος της χάραξης. Και ιδιαιτέρως στα σημεία όπου πραγματοποιούνται επεμβάσεις στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο και κύρια στην εθνική οδό Χώρας - Γαργαλιάνων, στη διασταύρωση με την οδό Γαργαλιάνοι - Λεύκη και στο τελευταίο τμήμα του έργου, όπου η χάραξη ακολουθεί την οδό Γαργαλιάνων - Βρωμονερίου και στο τμήμα που συναντά την εθνική οδό Κυπαρισσίας - Γαργαλιάνων.
Θυμίζουμε πως πρόκειται, για δημοτικό δρόμο μήκους 3,9 περίπου χιλιομέτρων, με 2 λωρίδες κυκλοφορίας, χωρητικότητας 2.800 οχημάτων την ώρα. Η αρχή του έργου βρίσκεται κοντά στην ανατολική είσοδο της πόλης επί της υφιστάμενης εθνικής οδού Γαργαλιάνοι - Χώρα, όπου και θα δημιουργηθεί ο 1ος κόμβος. Ο περιφερειακός συνεχίζοντας ευθεία, συναντά το λόφο “Χονδροβούνι”, τον οποίο στη συνέχεια περιβάλλει περνώντας 80 μέτρα νότια - ανατολικά της νέας δεξαμενής του δήμου. Με κατεύθυνση νότια συναντά κάθετα το δρόμο Γαργαλιάνοι - Λεύκη. Στη συνέχεια αρχίζει να στρίβει δυτικά διερχόμενος το λόφο των εγκαταστάσεων του ΟΤΕ, περνώντας 100 μέτρα νότια απ’ αυτές. Στρίβοντας με κατεύθυνση βορειοδυτική συναντά τη νέα νοτιοδυτική είσοδο της πόλης και στη συνέχεια την οδό Γαργαλιάνων - Βρωμονερίου, την οποία και ακολουθεί έως τη σημερινή δυτική είσοδο (από Φιλιατρά) της πόλης, όπου δημιουργείται κυκλικός κόμβος. Με το έργο αυτό επιτυγχάνεται η αποσυμφόρηση της πόλης από τη διερχόμενη από το κέντρο κυκλοφορία των επιβατικών αλλά και βαρέων οχημάτων.

Προγράμματα για Μεσσήνιους μελισσοκόμους

Αιτήσεις για την ένταξή τους σε δύο προγράμματα, μπορούν να υποβάλουν οι μελισσοκόμοι της Μεσσηνίας μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, στο Κέντρο Μελισσοκομίας Πελοποννήσου (Βασιλείου Δεκάζου 5, 22100 Τρίπολη, τηλ. 2710 243352), είτε απευθείας είτε μέσω του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού. Αφορούν: α) Τη δράση “Τεχνική στήριξη μελισσοκόμων” του προγράμματος βελτίωσης της παραγωγής και εμπορίας μελιού του 2009 (για μελισσοκόμους που κατέχουν πάνω από 150 μελίσσια και είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες) και β) την αντικατάσταση των κυψελών τους και την καταπολέμηση της βαρροΐκης ακαρίασης. Σύμφωνα με την πρώτη δράση, ενισχύονται οι δαπάνες για την πραγματοποίηση μετακίνησης, 50 τουλάχιστον μελισσιών σε απόσταση τουλάχιστον 50 χιλιομέτρων από τον μόνιμο τόπο της μελισσοκομικής εκμετάλλευσης, με ΦΙΧ μελισσοκομικά αυτοκίνητα ή φορτηγά δημοσίας χρήσης. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μελισσοκόμοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας, στο τηλέφωνο 27210 44214 (κ. Θανοπούλου).

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στα Φιλιατρά

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας θα ιδρυθεί και στα Φιλιατρά, ύστερα από συνεργασία του δήμου με τη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης. Στο σχολείο θα μπορούν να φοιτούν πολίτες από 18 ετών και πάνω, οι οποίοι δεν έχουν τελειώσει το γυμνάσιο. Για πληροφορίες μπορεί κανείς να απευθυνθεί στην Θεοδώρα Λεβεντούρη, τηλ. 6947-5258857.

Η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στους Γαργαλιάνους

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε στους Γαργαλιάνους η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940. Μετά τη δοξολογία που τελέστηκε στον ιερό ναό της Παναγίας, ακολούθησε παρέλαση από μαθητές λυκείου, γυμνασίου και δημοτικού. Την παρέλαση παρακολούθησαν ο δήμαρχος Γαργαλιάνων Σταύρος Καλοφωλιάς, δημοτικοί σύμβουλοι (συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης), οι διοικητές Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, προϊστάμενοι δημοσίων υπηρεσιών, πρόεδροι συνεταιριστικών οργανώσεων και φυσικά πλήθος κόσμου. Αξιοσημείωτο είναι ότι επανεμφανίστηκε η Φιλαρμονική του Δήμου Γαργαλιάνων με μαέστρο στον Γιάννη Καλογερόπουλο και τα σχόλια που ακούστηκαν ήταν εγκωμιαστικά.

Πηγή: εφημερίδα Ελευθερία

29 Οκτωβρίου 2009

Ελαιόλαδο: τιμές στα 2,80 για τα έξτρα παρθένα

Ξεκίνησε στη Μεσσηνία η έκθλιψη των ελαιόκαρπων, με πρώτες προσφορές από Ιταλούς εμπόρους στα 2,80 ευρώ ανά κιλό για τα εξαιρετικής ποιότητας παρθένα ελαιόλαδα, ενώ οι προσφορές για τα αποθέματα περιόδου 2008 - 2009 ήταν στα 2,75 ευρώ ανά κιλό. Παράλληλα, όμως η αγορά δέχεται πιέσεις για μείωση καθώς το ιταλικό ενδιαφέρον είναι εξαιρετικά περιορισμένο. Επίσης, οι τιμές χονδρικής για τα βιομηχανικά ελαιόλαδα (πεντάρια), διαμορφώνονται γύρω στα δυο ευρώ ανά κιλό. Ενώ στην Ισπανία, η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου δείχνει να σταθεροποιείται λίγο κάτω από τα 2,50 ευρώ το κιλό. Συνολικά τον Οκτώβριο φάνηκε πως έκλεισε ο κύκλος της μικρής ανόδου των τιμών του ελαιολάδου στην ισπανική αγορά. Μια άνοδος που ξεκίνησε από τον περασμένο Μάιο και κορυφώθηκε στα μέσα του Σεπτεμβρίου. Αμέσως μετά ξεκίνησε μια μικρή υποχώρηση των τιμών, μέχρι τον Οκτώβριο που, παρά τα σκαμπανεβάσματα, οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου κινήθηκαν σταθεροποιητικά χωρίς να ξεπεράσουν τα 2,50 ευρώ το κιλό (τιμή χονδρικής), σε αυτήν τη φάση. Κύριο χαρακτηριστικό και της ισπανικής αγοράς είναι η πτώση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, πράγμα το οποίο θα οδηγήσει σε υψηλότερα από τα αναμενόμενα αποθέματα στο τέλος του Οκτωβρίου. Οι παραπάνω εξελίξεις διαμορφώνονται λίγες εβδομάδες πριν ξεκινήσει η παραγωγή φρέσκου ελαιολάδου στην Ελλάδα και την Ιταλία. Συνήθως αυτή την εποχή οι μεγάλες τυποποιητικές επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν στις αποθήκες τους τις ποσότητες ελαιολάδου που επιθυμούν. Οι μικρές αγορές που κάνουν, αφορούν σε ποιοτικά ελαιόλαδα για να φτιάξουν τα σωστά μείγματα. Συνεπώς το κλίμα στην αγορά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί θετικό για τους παραγωγούς, ενώ παράγοντες της αγοράς θεωρούν απίθανη την άνοδο των τιμών. Την ίδια στιγμή το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου ανακοίνωσε πως εκτιμά ότι η παγκόσμια παραγωγή θα φθάσει τους 2.746.000 τόνους. Η παραγωγή ελαιολάδου της Ισπανίας διαμορφώθηκε τελικά στους 1.027.000 τόνους, δηλαδή ήταν σημαντικά χαμηλότερη από το επίπεδο των 1.200.000 τόνων που την ήθελαν οι αρχικές εκτιμήσεις, ενώ τα στοιχεία που έδωσε η χώρα μας στο Συμβούλιο αναφέρουν ότι η παραγωγή ελαιολάδου έφθασε στους 305.000 τόνους. Σε ό,τι αφορά στη νέα χρονιά, το Συμβούλιο εκτιμά ότι η παραγωγή ελαιολάδου θα είναι αυξημένη σε σχέση με την περσινή, καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούν αυτή την εξέλιξη. Τα προσωρινά στοιχεία δείχνουν ότι η παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου διαμορφώνεται στους 2.843.000 τόνους. Οι εισαγωγές ελαιολάδου αναμένεται να κλείσουν με μεγάλη μείωση, της τάξης του 16%, κυρίως λόγω της μείωσης εισαγωγών από την Ιταλία και την Ισπανία. Οι οποίες εισάγουν λάδια από άλλες χώρες της Μεσογείου τα τυποποιούν και τα επανεξάγουν. Στα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου καταγράφονται η μεγάλη υστέρηση των εισαγωγών τους πρώτους πέντε μήνες του χρόνου, καθώς και η αύξηση κατά 20% των εισαγωγών τον Ιούνιο. Οι εξαγωγές παρουσιάζουν οριακή ανάκαμψη 1,2%.

Πηγή: ΠΑΣΕΓΕΣ

ΕΕ: Πράσινο φώς για εφάπαξ ενισχύσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να δώσει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη της ΕΕ που το επιθυμούν να καταβάλουν στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους εφάπαξ έως και 15.000 ευρώ ως κρατική ενίσχυση. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, η απόφαση αυτή αποτελεί μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών της Επιτροπής για σταθεροποίηση των εισοδημάτων των παραγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων, απόφαση η οποία θα πρέπει να σημειωθεί πως αφορά τους γεωργούς όλων των κλάδων. Η απόφαση τροποποιεί το προσωρινό πλαίσιο αντιμετώπισης κρίσεων το οποίο θεσπίστηκε από την Επιτροπή τον Ιανουάριο του 2009, που ήδη προβλέπει διάφορες δυνατότητες ενίσχυσης προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις της ΕΕ. Με την απόφαση της Επιτροπής συμπεριλαμβάνεται στο εν λόγω πλαίσιο ένα ξεχωριστό περιορισμένο ποσό ενίσχυσης ύψους 15.000 ευρώ για τους γεωργούς. Αυτό το ποσό μπορεί να χορηγηθεί μία φορά σε κάθε επιχείρηση έως το τέλος του 2010. Κάθε ενίσχυση ήσσονος σημασίας, η οποία έχει ήδη ληφθεί από τις αρχές του 2008, πρέπει να αφαιρεθεί από το ποσό αυτό.

28 Οκτωβρίου 2009

Αναβολή της δίκης για το χασίς στην Ευαγγελίστρια Βάλτας

Αναβολή για τις 23 Φεβρουαρίου 2010 πήρε η υπόθεση των δύο ανδρών 38 και 39 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί ισόβια για την φύλαξη μεγάλης ποσότητας χασίς στο ταβάνι του Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας Βάλτας. Να θυμίσουμε πως το χασίς ανακαλύφθηκε τον Αύγουστο του 2006 μετά από τις πληροφορίες που έφτασαν στο Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας από το αντίστοιχο της Πάτρας. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι κάποιοι έκρυβαν χασίς στο ταβάνι της εκκλησίας και οι άνδρες της Δίωξης έστησαν ενέδρα. Οι δύο κατηγορούμενοι συνελήφθησαν όταν πήγαν να πάρουν μέρος από την ποσότητα. Η ιστορία είχε αφήσει έκπληκτους κατοίκους και κοινή γνώμη. Οι κατηγορούμενοι, για να μπουν μέσα στην εκκλησία, ανέβαιναν στη σκεπή, παραμέριζαν τα κεραμίδια και κατέβαιναν στο ταβάνι. Η εκκλησία της Ευαγγελίστριας που παλιά ήταν μοναστήρι με μεγάλη ιστορία βρίσκεται λίγο έξω από τη Βάλτα στο δρόμο προς τους Χριστιάνους μέσα σε ένα χώρο με πυκνή βλάστηση. Το γεγονός ότι η εκκλησία δεν είναι ορατή από μακριά καθώς περιστοιχίζεται από δέντρα σε συνδυασμό με το ότι υπάρχει μόνο ένας δρόμος που οδηγεί σε αυτή οδήγησε προφανώς τους δράστες να επιλέξουν αυτή την κρυψώνα για να βάλουν το χασίς μέχρι να αποξηρανθεί. Οι δράστες που ήταν από την περιοχή γνώριζαν ότι στο εξωκλήσι γίνεται λειτουργία δυο φορές το χρόνο και ότι σπάνια πάνε προσκυνητές άλλη περίοδο πλην του καλοκαιριού. Τελευταία φορά Θεία Λειτουργία είχε γίνει στις 23 Αυγούστου 2006. Την ημέρα αυτή γίνεται μεγάλο πανηγύρι στο προαύλιο της εκκλησίας. Οι δράστες, προφανώς, μετά από λίγες μέρες πήγαν και έκρυψαν στο ταβάνι το χασίς γνωρίζοντας ότι κανείς δεν θα πήγαινε σύντομα να προσκυνήσει στο ναό.

28η Οκτωβρίου 1940

''Αλλά διατί πριν εδώ κινηθή προς τον πρωθυπουργικόν οίκον ο φαιδρότατος αντιπρόσωπός των και κινηθή εκεί εις την Ήπειρον ο στρατός των, δεν έρριπτον εν πρόχειρον βλέμμα εις την Ελληνικήν Ιστορίαν;... Πότε η Ελλάς παρεδόθη αμαχητί; Πότε ενικήθη πριν ποτίση το χώμα της με την τελευταίαν ρανίδα του αίματός της; Εις ποίαν στιγμήν έκαμε λογαριασμούς των δυνάμεών της προς τας δυνάμεις του αντιπάλου της, διά να μάθη έπειτα αν έχη την δυνατότητα να υπερασπίση την τιμήν της; Κράτος μικρόν με ιστορίαν μεγίστην, μήτηρ θηλάσασα την υφήλιον, φάρος λαμπροτάτου φωτός, η Ελλάς, καταυγάσασα τους αιώνας, έδωσεν εις όλην την ανθρωπότητα όχι μόνον την ζωήν, το φως, τον πολιτισμόν, τα γράμματα και τας τέχνας, αλλά και το παράδειγμα της αυτοθυσίας και του ηρωισμού, την Σαλαμίνα, τας Θερμοπύλας, το Ζάλογγον, το Σούλι, το Μεσολόγγι... Κληρονόμοι πλούτου τόσον μεγάλου, βαρείς από τον φόρτον τόσων θρύλων και τόσων παραδόσεων, πώς μας εφαντάσθησαν τώρα κύπτοντας εμπρός εις τα κατάστιχα των πετρελαίων και της βενζίνης και των μηχανοκινήτων μονάδων και αποφασίζοντας να παραδώσωμεν την ιστορίαν μας εις τους αριθμούς και εις τα πετρέλαια την τιμήν μας; Λοιπόν;... Θα συνεχίσωμεν την συζήτησιν; Θα βάλωμεν κάτω έναν καφέν και θα σταθώμεν γύρω από το φλιτζάνι του οι απόλεμοι, οι άχρηστοι, οι καφενόβιοι, διά να πούμε, περί του ποιος θα νικήση και ποιος θα επικρατήσει;... Προς Θεού! θα νικήση η Ελλάς! Όλους; ΟΛΟΥΣ! ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ! Χωρίς συλλογισμούς, χωρίς συζητήσεις, χωρίς κεφάλια τα οποία αργοκινούνται και αμφιβάλλουν, χωρίς μυαλό. Μυαλό δεν χρειάζεται. Χρειάζεται ενθουσιασμός και παραφροσύνη. Χρειάζεται θάρρος αλόγιστον και καρδιά. Με αυτό το υλικόν έγινεν ο Αγών του Εικοσιένα. Με αυτά τα όπλα νικούν οι λαοί. Ήρθατε να πάρετε την Ήπειρον;... ΔΕΝ ΣΑΣ ΤΗΝ ΔΙΝΟΜΕ. Έχετε Στρατούς, έχετε Στόλους, έχετε αεροπλάνα, είσθε σαράντα πέντε εκατομμύρια και είμαστε πέντε. ΔΕΝ ΣΑΣ ΤΗΝ ΔΙΝΟΜΕ. Θα μας κάψετε. ΔΕΝ ΣΑΣ ΤΗΝ ΔΙΝΟΜΕ. Και θα προχωρήσωμεν και θα νικήσωμεν και θα σας πετάξωμεν εις την θάλασσαν. Γίνεται;... Γίνεται, δεν γίνεται,αυτό πρέπει να αισθάνεται και να βροντοφωνή η καρδιά. ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΗ.... Θάρρος λοιπόν! Ό,τι θέλομεν αληθινά, με όλην μας την δύναμιν, γίνεται. Ό,τι αποφασίσωμεν με την ψυχήν μας γίνεται. ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΗ.''

Γ.Α. Βλάχος, Εφημερίδα Καθημερινή (29 Οκτωβρίου & 4 Νοεμβρίου 1940)

27 Οκτωβρίου 2009

Ξεκίνησε η έκθεση μεσσηνιακών προϊόντων στο μετρό του Συντάγματος

«Το μέλλον της ελληνικής γεωργίας είναι θέμα περιφερειακό, ποιοτικό και περιβαλλοντικό. Είναι ζήτημα του κάθε πολίτη και του κάθε παραγωγού». Με αυτά τα λόγια η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή εγκαινίασε χθες την έκθεση παραδοσιακών μεσσηνιακών προϊόντων που διοργανώνει το Επιμελητήριο Μεσσηνίας στον εκθεσιακό χώρο του σταθμού μετρό στο Σύνταγμα, σε συνεργασία με Μεσσήνιους παραγωγούς. Η κίνηση της έκθεσης κατά την πρώτη ημέρα σίγουρα μπορεί να χαρακτηριστεί ιδιαιτέρως ικανοποιητική, αφού πριν ακόμα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης, πλήθος κόσμου είχε κατακλύσει το χώρο. Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν, να γευθούν αλλά και να αγοράσουν ελαιόλαδο, ελιές, παστέλι, ζυμαρικά, ποτά, καθώς και άλλα παραδοσιακά προϊόντα της Μεσσηνίας, τα οποία φάνηκε για μία ακόμη φορά ότι αποτελούν πόλο έλξης για τους καταναλωτές. Η διοργάνωση αυτή στο κέντρο της Αθήνας εντάσσεται στο πρόγραμμα προβολής της Μεσσηνίας και της τοπικής γαστρονομίας, το οποίο υλοποιεί το Επιμελητήριο του σε Ελλάδα και εξωτερικό, με σκοπό την αξιοποίηση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής. Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό μέχρι και αύριο, 28 του μήνα, από τις 10 το πρωί ως τις 10 το βράδυ.

Πηγή: εφημερίδα Ελευθερία

Στα 400 ευρώ η σύνταξη ΟΓΑ από το 2010

Δύο σενάρια για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων του ΟΓΑ εξετάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, μελετάται το ενδεχόμενο να δοθεί νέα αύξηση 40 ευρώ στις κατώτατες συντάξεις του ΟΓΑ ώστε αυτές να διαμορφωθούν στα 400 ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2010. Σε μια τέτοια περίπτωση, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στους συνταξιούχους ΟΓΑ δεν θα χορηγηθεί το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ύψους 500-1300 ευρώ καθώς μάλιστα στις κατώτατες συντάξεις ΟΓΑ δόθηκε αύξηση 30 ευρώ από 1ης Οκτωβρίου 2009. Εξετάζεται, πάντως, και το ενδεχόμενο να δοθεί στους συνταξιούχους ΟΓΑ το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης και η νέα αύξηση στις συντάξεις να παραπεμφθεί για το μέλλον. Ωστόσο, το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται προς το παρόν να συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευθεί ότι θα αυξήσει τις συντάξεις ΟΓΑ στα 550 ευρώ για τον μεμονωμένο συνταξιούχο και τα 950 ευρώ για το ζευγάρι.

26 Οκτωβρίου 2009

Stop στις προσλήψεις 20.000 συμβασιούχων στου Δήμους

Την πρόθεση της κυβέρνησης να ακυρώσει το κοινό πρόγραμμα ΟΑΕΔ - ΚΕΔΚΕ για την πρόσληψη 20.000 νέων συμβασιούχων στους δήμους (με τριετή σύμβαση), έκανε σαφές ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης, στη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους δήμους (ΠΟΕ-ΟΤΑ). Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή απασχολούνται στους δήμους και στις κοινότητες της χώρας περίπου 50.000 συμβασιούχοι (με διάφορες σχέσεις εργασίας), οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΕ ζήτησαν από τον κ. Ραγκούση να μην εφαρμοστεί το κοινό πρόγραμμα ΟΑΕΔ - ΚΕΔΚΕ, γιατί θα δημιουργήσει 20.000 νέους «ομήρους» συμβασιούχους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμη Μπαλασόπουλο, ο υπουργός Εσωτερικών τάχθηκε υπέρ μιας ενιαίας σχέσης εργασίας στο Δημόσιο και υπέρ της κάλυψης των κενών θέσεων στους ΟΤΑ με μόνιμο προσωπικό. Είπε μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα είναι πολύ φειδωλή στις εγκρίσεις συμβάσεων έργου, μέχρι την πλήρη κατάργησή τους.

Πηγή: εφημερίδα Ελευθεροτυπία

Η μελέτη του ΙΤΑ για τη διοικητική μεταρρύθμιση στη Μεσσηνία

Η μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ), η οποία θα αποτελέσει τη βάση συζήτησης για τη διοικητική μεταρρύθμιση, προβλέπει δημιουργία 17 ή 18 δήμων στη Νότια Πελοπόννησο. Συγκεκριμένα για τη Μεσσηνία η πλειοψηφία του ΙΤΑ είχε προτείνει τη δημιουργία 6 δήμων, ενώ η μειοψηφία είχε αντιπροτείνει τη δημιουργία 9 δήμων. Η μειοψηφία προτείνει να δημιουργηθούν επιπλέον ο Δήμος Μάνης με συνένωση Αβίας και Λεύκτρου, ο Δήμος Πεταλιδίου με τη συνένωση των Δήμων Πεταλιδίου, Βουφράδος, Χιλιοχωρίων και Παπαφλέσσα, και να παραμείνει ως έχει ο Δήμος Φιλιατρών.
Αναλυτικά, η μελέτη του ΙΤΑ προβλέπει τα εξής για τη Μεσσηνία:
Πρόταση μειοψηφίας:
1) Καλαμάτας, Θουρίας, Αριος, Αρφαρών
2) Αβίας, Λεύκτρου
3) Μεσσήνης, Ανδρούσας, Ιθώμης, Αριστομένους, Κοιν. Τρικόρφου
4) Πεταλιδίου, Βουφράδος, Χιλιοχωρίων, Παπαφλέσσα
5) Πύλου, Μεθώνης, Κορώνης, Αίπειας
6) Φιλιατρών
7) Γαργαλιάνων, Νέστορος
8) Κυπαρισσίας, Αυλώνα, Αετού, Κοιν. Τριπύλας
9) Μελιγαλά, Δωρίου, Ανδανίας, Οιχαλίας, Είρας
Πρόταση πλειοψηφίας:
1) Καλαμάτας, Αβίας, Λεύκτρου, Θουρίας, Αριος, Αρφαρών
2) Μεσσήνης, Ανδρούσας, Αριστομένους, Ιθώμης, Αριστομένους, Πεταλιδίου, Βουφράδος, Κοιν. Τρικόρφου
3) Πύλου, Μεθώνης, Κορώνης, Αίπειας, Χιλιοχωρίων
4) Γαργαλιάνων, Φιλιατρών, Νέστορος, Παπαφλέσσα
5) Κυπαρισσίας, Αυλώνα, Αετού, Κοιν. Τριπύλας
6) Μελιγαλά, Δωρίου, Ανδανίας, Οιχαλίας, Είρας

Σε άλλη μελέτη του ΙΤΑ υπάρχει σχέδιο για τον τρόπο διοίκησης των δήμων. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι τα όργανα των νέων δήμων θα περιλαμβάνουν: Το κατά συνδυασμούς άμεσα εκλεγόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, Την έμμεσα εκλεγόμενη Δημαρχιακή Επιτροπή με εγγυημένη συμμετοχή της αντιπολίτευσης, Τον άμεσα εκλεγόμενο δήμαρχο, Αντιδημάρχους αρμόδιους είτε κατά θέμα / τομέα είτε κατά τόπο, Την Επιχειρησιακή ή Εκτελεστική Επιτροπή ως συλλογικό επιχειρησιακό όργανο (δηλ. ως «κυβερνητικό» όργανο χωρίς συμμετοχή της αντιπολίτευσης), Μια νέα, επίσης έμμεσα εκλεγόμενη Επιτροπή Χωροταξίας - Πολεοδομίας - Περιβάλλοντος με συμμετοχή της αντιπολίτευσης, Επίσης, προτείνεται η συγκρότηση μιας μόνιμης Επιτροπής Διαβούλευσης του δήμου με τους κοινωνικούς φορείς της περιοχής του.

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Γαργαλιάνων για την υπεξαίρεση

Σε 172.000 ευρώ ανέρχεται το ποσό που λείπει από τα ταμεία του Δήμου Γαργαλιάνων και το οποίο ομολόγησε η ταμίας πως υπεξαίρεσε. Η υπάλληλος ήδη έχει τεθεί σε αργία από τον δήμαρχο και έχει κινηθεί η διαδικασία για εισαγγελική έρευνα, όπως ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Σταύρος Καλοφωλιάς, μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης στην συνεδρίαση που έγινε την Παρασκευή το απόγευμα. Ολα ξεκίνησαν όταν πριν από 2 εβδομάδες η προϊσταμένη της Οικονομικής Υπηρεσίας εντόπισε κάποια «περίεργα» εξτρέ από τράπεζα, τα οποία της κίνησαν την περιέργεια, καθώς δεν συμφωνούσαν με τις κινήσεις των οικονομικών του δήμου, σε λογαριασμούς «περίεργους». Ολα αυτά μάλιστα ενώ μόλις τις ημέρες εκείνες είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχος από τους ορκωτούς λογιστές, οι οποίοι τα είχαν βρει όλα εντάξει. Αμέσως η προϊσταμένη ενημέρωσε τον αντιδήμαρχο κ. Σοκορέλη και στην συνέχεια ενημερώθηκε και ο δήμαρχος, ο οποίος ανέφερε στο Σώμα: «Ξεκίνησε αμέσως έλεγχος με την προϊσταμένη και, αφού ζητήσαμε την βοήθεια και της πρώην ταμία του δήμου, το Σάββατο 17/10 που ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία είδαμε ότι το έλλειμμα ήταν περίπου στις 120.000 ευρώ. Επικοινώνησα με δικηγόρο για να δω ποιες θα έπρεπε να είναι οι επόμενες κινήσεις μας και μου είπε ότι δεν υπήρχε ανάγκη να πάω στον εισαγγελέα υπηρεσίας μέσα στο Σαββατοκύριακο αλλά τη Δευτέρα. Την Δευτέρα επέτρεψε και η ταμίας στο δήμο, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα έλειπε σε άδεια, και την κάλεσα να απολογηθεί. Προφορικά δέχτηκε ότι είχε κάνει αυτές τις συναλλαγές λόγω κάποιον οικονομικών αναγκών που είχε. Είπε ότι θα τα επιστρέψει όλα πίσω και ζήτησε συγγνώμη για ό,τι έγινε. Αμέσως μετά με όλα τα στοιχεία που είχαμε πήγα στον εισαγγελέα και του εξέθεσα τα γεγονότα, ο οποίος και μου είπε ότι άμεσα θα διαταχθεί έρευνα για να διαλευκανθεί η υπόθεση και να σταλούν και οικονομικοί επιθεωρητές από την Νομαρχία. Την επόμενη μέρα μου έφερε την απολογία της. Δέχθηκε ότι είχε γίνει και ότι ευθύνεται μόνο αυτή, λέγοντας ότι θα επιστρέψει τα χρήματα το συντομότερο δυνατό. Από την πλευρά μου έβγαλα απόφαση και την έθεσα σε αργία και απευθύνθηκα σε δικηγόρο για να κινηθεί ο δήμος εναντίον της ώστε να απαιτήσει τα χρήματα». Από εκεί και πέρα ο δήμαρχος δέχθηκε σειρά ερωτήσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Ο Γιάννης Καλκαβούρας ζήτησε διευκρινίσεις για το ποιες επαφές έχουν γίνει με δικηγόρους. Ο Θεόδωρος Δεληγιάννης ρώτησε ποιο είναι το ακριβές ποσό καθώς ακούγονται διάφορα ποσά, αλλά και γιατί οι σύμβουλοι ενημερώθηκαν μια εβδομάδα μετά. Επίσης, γιατί τοποθετήθηκε σε αυτή την σημαντική θέση του δήμου μια νέα υπάλληλος που μόλις είχε έρθει και όχι κάποιος από τους παλιούς υπαλλήλους του δήμου. Τέλος ρώτησε γιατί ακόμη δεν έχει προφυλακιστεί και αν έχει γενικά ευθύνη και ο δήμαρχος. Ο Γιάννης Αδρακτάς ζήτησε διευκρινίσεις για το πώς είναι δομημένη η Οικονομική Υπηρεσία και αν υπάρχει πολιτικός προϊστάμενός της. Απαντώντας στο σύνολο των ερωτημάτων ο δήμαρχος Σταύρος Καλοφωλιάς τόνισε ότι είχε επαφές με δικηγόρο κατά την διάρκεια των ελέγχων, όμως είπε «ψάχναμε το θέμα και δεν θέλαμε να πάρει δημοσιότητα μέχρι να τεκμηριωθεί το αδίκημα. Από εδώ και πέρα η Δημαρχιακή Επιτροπή θα ορίσει δικηγόρο». Το ποσό που λείπει με τα μέχρι τώρα στοιχεία, είπε, είναι 172.000 ευρώ, όμως θα γίνει πλήρης έλεγχος από οικονομικούς επιθεωρητές για όλα τα εντάλματα και πληρωμές - ενώ οι ορκωτοί λογιστές με τους οποίους επικοινώνησε μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, του είπαν ότι κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους στους οποίους δεν εντόπισαν κάτι. Ακόμη, τόνισε ότι φαίνεται να λείπουν και χρήματα από πληρωμές δημοτικών συμβούλων, τα οποία είχαν περαστεί ως πληρωμένα χωρίς να είναι, και στο χρηματοκιβώτιο βρήκαν δύο φακέλους για δύο συμβούλους οι οποίοι δεν είχαν μέσα χρήματα. Από το μέχρι τώρα έλεγχο και όπως έχει ομολογήσει και η ίδια, συνέχισε ο δήμαρχος, φαίνεται ότι μόνο η συγκεκριμένη υπάλληλος ευθύνεται. Από εκεί και πέρα, είπε, ελέγχονται τα πάντα. Η ενημέρωση, ανέφερε, έγινε την Δευτέρα σε όλους τους συμβούλους «αφού πρώτα έπρεπε να δούμε τι υπάρχει». Επίσης για τον ορισμό της υπαλλήλου στην συγκεκριμένη θέση τόνισε ότι ορίστηκε εκεί γιατί είχε όλα τα απαραίτητα αντικειμενικά προσόντα «και ούτε μπορείς εκ των προτέρων να ξέρεις αν κάποιος στο μέλλον θα κάνει απατεωνιές». Στην συνέχεια δημιουργήθηκε ένταση, αφού ο κ. Δεληγιάννης τόνισε ότι πρώτα το έμαθαν οι εφημερίδες και μετά οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. Απαντώντας σε αυτό ο δήμαρχος τόνισε ότι επικοινώνησε μαζί του δημοσιογράφος της “Ελευθερίας”, αναφέροντας ότι έχει την συγκεκριμένη πληροφορία από δική του πηγή. «Εγώ», είπε ο δήμαρχος, «ζήτησα να ενημερώσω πρώτα τους συμβούλους και μετά να πω το οτιδήποτε - όμως αφού είχαν την πληροφορία και τις πηγές τους, δεν μπορώ να τους πω να μηντις δημοσιεύσουν». Μάλιστα τόνισε ότι αν και πολλά μέσα τού έχουν ζητήσει να βγει να κάνει δηλώσεις, έχει αρνηθεί, καθώς όπως είπε δεν θέλει η περιοχή να αναφέρεται για ένα αρνητικό συμβάν. Η ενημέρωση ολοκληρώθηκε πάντως με ένταση μεταξύ συμβούλων αντιπολίτευσης και συμπολίτευσης, ενώ ο πρόεδρος του Σώματος Κώστας Γεωργιόπουλος κλείνοντας το θέμα τόνισε πως για όποια νέα εξέλιξη υπάρξει θα γίνει ενημέρωση. Τέλος, τόνισε πως μπορεί να έρθει και ως θέμα ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο για να γίνουν τοποθετήσεις από όλους.

Πηγή: εφημερίδα Ελευθερία

25 Οκτωβρίου 2009

Παρουσία της Μεσσηνίας σε εκθέσεις τουρισμού

Στα πλαίσια της τουριστικής προβολής της Μεσσηνίας, πέραν άλλων σημαντικών πρωτοβουλιών που προωθεί για την ενίσχυση και προβολή του Νομού, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας ,συμμετείχε με δικό της περίπτερο στη διεθνή τουριστική έκθεση INWETEX - CIS TRAVEL MARKET 2009, που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πετρούπολη Ρωσίας από 14 έως 16 Οκτωβρίου καθώς και στη θεματική έκθεση Μαθητικός Τουρισμός - Περιβάλλον και Παιδεία, που πραγματοποιήθηκε από 14 έως 16 Οκτωβρίου, στο Ζάππειο Μέγαρο. Στην τουριστική έκθεση στην Αγία Πετρούπολη, συμμετείχαμε για πρώτη φορά θέλοντας να εκμεταλλευτούμε την απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης βίζας (που ήταν ανασταλτικός παράγοντας επισκεψιμότητας στο παρελθόν), αλλά και να έλθουμε σε επαφή με tour orerators, που δραστηριοποιούνται στην προώθηση της Ελληνικής τουριστικής αγοράς, στην Αγία Πετρούπολη. Έγινε διανομή του έντυπου πληροφοριακού υλικού της Μεσσηνίας μεταφρασμένο στη Ρωσική γλώσσα,καθώς και τοπικών αγροτικών προϊόντων. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Μεσσηνίας, ήταν η Πρόεδρος της ΝΕΤΠ κ. Αντωνία Μπούζα, η οποία είχε σημαντικές επαφές με tour orerators, οι οποίοι έδειξαν αυξημένο ενδιαφέρον για τη Μεσσηνία. Στην έκθεση για το Μαθητικό τουρισμό, το περίπτερό της ΝΕΠΤ επισκέφθηκαν διευθυντές και εκπαιδευτικοί των σχολείων της Αττικής, μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, για να ενημερωθούν για τη Μεσσηνία, σε ότι αφορά τις δυνατότητες της περιοχής μας, για υποδοχή - σίτιση - διασκέδαση - επίσκεψη - γνωριμία των μαθητών, με την τοπική ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά. Στόχος, είναι η περιοχή μας, να εξελιχθεί ως τόπος προορισμού των εκπαιδευτικών εκδρομών, αφού διαθέτει το συγκριτικό πλεονέκτημα της εύκολης πρόσβασης και συγκεντρώνει πολιτισμικά και ιστορικά ενδιαφέροντα που αναδεικνύουν και αναβαθμίζουν το χαρακτήρα των εκπαιδευτικών εκδρομών και ταυτόχρονα συμβάλλουν στην οικονομική τόνωση της περιοχής μας.

23 Οκτωβρίου 2009

Μεσσηνία η καλλίκαρπος και καλλίγευστος

Τριήμερη έκθεση - παζάρι με τίτλο «Μεσσηνία η καλλίκαρπος και καλλίγευστος» διοργανώνει το Επιμελητήριο Μεσσηνίας στην Αθήνα (Αττικό Μετρό του Συντάγματος) στις 26, 27 και 28 Οκτωβρίου 2009. Τα επίσημα εγκαίνια της Έκθεσης έχει κληθεί να πραγματοποιήσει η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κα. Κατερίνα Μπατζελή. Η έκθεση αυτή, που θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο του μετρό στην πλατεία Συντάγματος, λαμβάνει χαρακτήρα γιορτής, με μουσική και δράσεις γνωριμίας με τα εκλεκτά παραδοσιακά μεσσηνιακά προϊόντα, ενώ παρέχει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να τα δοκιμάσει και εφόσον επιθυμεί να τα αγοράσει και ταυτόχρονα να γνωρίσει και το τουριστικό προϊόν της Μεσσηνίας. Στη γιορτή θα συμμετέχουν μεσσηνιακές τυποποιητικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί και ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Οι Δρόμοι της Ελιάς». Ώρες λειτουργίας: 10.00π.μ.-10.00μ.μ.

Καθυστέρηση στην επέκταση του Π.Ο.Π. Καλαμάτα

Εδώ και περίπου ένα χρόνο έχει κατατεθεί πρόταση – απόφαση από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας για την επέκταση του Προϊόντος Ονομασία – Προέλευσης για το έξτρα Παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας σε όλο το Νομό, καθώς και για την αυστηριοποίηση των κριτηρίων. Με την πρόταση αυτή συμφωνούν όλοι οι φορείς του Νομού Μεσσηνίας και η Νομαρχιακή & Τοπική Αυτοδιοίκηση. Περί τα τέλη Ιουνίου το ΥΠΑΑΤ απέρριψε την ένσταση που είχε καταθέσει ο Συνεταιρισμός Δολών κατά της ανωτέρω πρότασης – απόφασης της Ε.Α.Σ. Μεσσηνίας. Κατόπιν τούτου δεν δικαιολογείται καμία καθυστέρηση στην υλοποίηση της εν λόγω πρότασης. Παρ’ όλα αυτά ουδέν… νεότερο. Ερώτηση για το θέμα στη Βουλή προς την νέα Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & τροφίμων κατέθεσε η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου – Πασχαλίδου.

Πηγή: best tv

Οι απαλλοτριώσεις στο δρόμο Ρωμανού - Γαργαλιάνοι

Την αποζημίωση των ιδιοκτητών για την απαλλοτρίωση ελαιοτεμαχίων προκειμένου να κατασκευαστεί ο δρόμος Γαργαλιάνοι - Ρωμανού, ζητούν οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Θαν. Πετράκος και Ν. Πατσαρίνος. Οπως αναφέρουν, οι περίπου 80 ιδιοκτήτες διαμαρτύρονται, γιατί ενώ έχουν κοπεί εδώ και μήνες τα ελαιόδενδρα, παραμένουν απλήρωτοι.

Πηγή: εφημερίδα Ελευθερία

22 Οκτωβρίου 2009

Δήμος Γαργαλιάνων: Συνεχείς έλεγχοι για την ποιότητα του νερού

“Οι συνεχείς έλεγχοι διασφαλίζουν την ποιότητα του νερού. Οταν διαπιστώθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα ειδοποιήθηκαν οι δημότες και διακόπηκε προσωρινά η παροχή νερού”. Με τα λόγια αυτά σχολιάζει ο δήμαρχος Γαργαλιάνων Σταύρος Καλοφωλιάς την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Περιβαλλοντικός - Πολιτιστικός Σύλλογος Γαργαλιάνων και με την οποία ζητά την επέμβαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών, επειδή η δημοτική αρχή δεν διέκοψε την υδροδότηση, ενώ γνώριζε ότι το νερό ήταν ακατάλληλο. Ο κ. Καλοφωλιάς δήλωσε ότι τα στοιχεία για την καταλληλότητα του νερού τα έχει συλλέξει ο δήμος και ότι είναι στη διάθεση όλων των δημοτών. “Οταν τα στοιχεία έδειξαν πρόβλημα, όπως συνέβη πριν περίπου ένα μήνα στο Γυμνάσιο - Λύκειο Γαργαλιάνων, ειδοποιήσαμε και διακόψαμε προσωρινά την παροχή νερού” σημείωσε ο κ. Καλοφωλίας. Παράλληλα τόνισε ότι το σύστημα χλωρίωσης του δήμου είναι από τα καλύτερα που διαθέτουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. O δήμαρχος Γαργαλιάνων σημείωσε ότι τα αποτελέσματα των συνεχών μετρήσεων και γενικότερα της προσπάθειας για βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού είναι πλέον ορατά, καθώς τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει κάνενα πρόβλημα.

Πηγή: εφημερίδα Ελευθερία

Δρόμος Βάλτας - Γαργαλιάνων: το ιστορικό του σήριαλ...

Κανένα φως δεν φαίνεται στον ορίζοντα όσον αφορά τις εξελίξεις για τον πολύπαθο δρόμο Βάλτας - Γαργαλιάνων. Σύμφωνα με πληροφορίες το έργο έχει ''κολλήσει'' καθώς όπως φαίνεται δεν υπάρχουν χρήματα και διάφορα κολλήματα εμφανίζονται κατά καιρούς, όπως άγονες δημοπρασίες, εκδικάσεις ενστάσεων εργολάβων κτλ. Όπως μάθαμε δεν έχουν ούτε καν ξεκινήσει οι διαδικασίες που απαιτούνται για τις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών των εκτάσεων που θα απαλλοτριωθούν. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά οι τελευταίες βροχοπτώσεις έχουν επιδεινώσει την κατάσταση και τεράστιες λακκούβες έχουν δημιουργηθεί, με αποτέλεσμα να επιλέγεις σε ποια απ΄ όλες θα πέσεις... Προφανώς ή κάποιοι παίζουν παιχνίδια στην πλάτη μας ή σε αυτή τη χώρα για να γίνει ένα ριμαδοέργο πρέπει πρώτα να γεράσουμε...
Ας θυμηθούμε την εξέλιξη των ειδήσεων του τελευταίου χρόνου.

Ιούλιος 2008: Σε ένα μήνα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, αναμένεται να δημοπρατηθεί η κατασκευή του δρόμου Βάλτα – Γαργαλιάνοι, αφού προηγουμένως εγκριθεί από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας και το Δημοτικό Συμβούλιο Γαργαλιάνων το κείμενο της σχετικής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΝΑΜ και Δήμου Γαργαλιάνων, όπως είπε μιλώντας στο «Θάρρος» ο δήμαρχος Στ. Καλοφωλιάς. Ο κ. Καλοφωλιάς, ο οποίος βρέθηκε προ ημερών στη Ν.Α. Μεσσηνίας, επικεφαλής αντιπροσωπείας από μέλη της Δημοτικής Αρχής και της μειοψηφίας, συζήτησε με το νομάρχη Δημ. Δράκο για την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου και, τελικά, αποφασίστηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με φορέα υλοποίησης τη Ν.Α. Μεσσηνίας. Πρόκειται για έργο που είναι μελετητικά ώριμο και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 1.000.000 ευρώ. Με τα χρήματα αυτά θα γίνουν σημαντικά έργα βελτίωσης, καθώς ο εν λόγω δρόμος είναι πολύ στενός σε κάποια σημεία, η άσφαλτος είναι κατεστραμμένη και παρουσιάζει κατολισθητικά φαινόμενα με τις έντονες βροχοπτώσεις σε σημείο ώστε να διακόπτονται ακόμη και τα δρομολόγια του Υπεραστικού ΚΤΕΛ. Γενικότερα, είναι το μοναδικό δημοτικό διαμέρισμα που δε διαθέτει ικανοποιητική σύνδεση με την έδρα του Δήμου. Αν όλα πάνε καλά, εκτιμάται ο ανάδοχος να έχει ξεκινήσει τις εργασίες πριν το τέλος της χρονιάς.

19 Νοεμβρίου 2008: Δημοπρασία βελτίωσης του δρόμου Γαργαλιάνοι - Βάλτα. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προκηρυχθεί από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας η δημοπρασία για τη βελτίωση του δρόμου Γαργαλιάνοι - Βάλτα, προϋπολογισμού 1.750.000 ευρώ. Για το θέμα αυτό χθες το πρωί, ο δήμαρχος Γαργαλιάνων Σταύρος Καλοφωλιάς συναντήθηκε με το νομάρχη Δημήτρη Δράκο, παρουσία του αντινομάρχη Στάθη Αναστασόπουλου και στελεχών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών. Για την κατασκευή του συγκεκριμένου δρόμου έχει συναφθεί προγραμματική σύμβαση του Δήμου Γαργαλιάνων με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. «Συζητήσαμε σήμερα (χθες) τις λεπτομέρειες και θέλω να πιστεύω ότι πολύ σύντομα και χωρίς εμπλοκές θα περπατήσουμε για να έχουμε τον ανάδοχο του έργου, ο οποίος θα κατασκευάσει αυτό το σπουδαίο έργο για την περιοχή και για το κεφαλοχώρι αυτό, που δυστυχώς δεν έχει καλή πρόσβαση και είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα», παρατήρησε ο κ. Δράκος.

24 Δεκεμβρίου 2008: Δημοπρασία του δρόμου Γαργαλιάνοι - Βάλτα. Στις 13 Ιανουαρίου θα γίνει στη Νομαρχία Μεσσηνίας η δημοπρασία για τη βελτίωση συντήρηση του δρόμου Γαργαλιάνοι - Βάλτα, προϋπολογισμού 1.880.000 Ε. Χθες η Ν.Ε. Προγραμματισμού και Υποδομών ενέκρινε τη συγκρότηση της επιτροπής διεξαγωγής της δημοπρασίας. Ο αντινομάρχης Στάθης Αναστασόπουλος ενημέρωσε ότι το έργο αυτό θα υλοποιηθεί με προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Γαργαλιάνων και πως η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα μετάσχει βάζοντας 500.000 ευρώ. Το έργο στο δρόμο μήκους 5,5 χιλιομέτρων, που έχει μελετηθεί από το Δήμο Γαργαλιάνων, προβλέπει διαπλατύνσεις και βελτιώσεις στη χάραξη, κυρίως σε στροφές.

14 Ιανουαρίου 2009: Άγονη η δημοπρασία για τον δρόμο Βάλτα - Γαργαλιάνοι. Δυστυχώς άγονη ήταν η χθεσινή δημοπρασία στη Νομαρχία Μεσσηνίας για τη βελτίωση - συντήρηση του δρόμου Γαργαλιάνοι - Βάλτα, προϋπολογισμού 1.880.000 ευρώ, καθώς δε δόθηκε καμία προσφορά από εργολάβους.

19 Ιανουαρίου 2009: Επαναληπτική δημοπρασία του δρόμου Βάλτα - Γαργαλιάνοι. Τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στη Νομαρχία Μεσσηνίας, η επαναληπτική δημοπρασία για το έργο βελτίωσης & συντήρησης του δρόμου Γαργαλιάνοι - Βάλτα, προϋπολογισμού 1.880.000 E. Η πρώτη δημοπρασία ήταν προγραμματισμένη για τις 13 του μήνα, αλλά απέβη άγονη, καθώς δεν κατατέθηκαν προσφορές από εργολάβους. Το συγκεκριμένο έργο υλοποιεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας με προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Γαργαλιάνων.

28 Ιανουαρίου 2009: Μειοδότης για το δρόμο Βάλτα - Γαργαλιάνοι. Η εταιρεία “Χρονόπουλος ΑΤΚΕΕ“ με έκπτωση 6,54%, αναδείχθηκε προσωρινή μειοδότρια για το έργο συντήρησης - βελτίωσης του δρόμου Γαργαλιάνοι - Βάλτα, προϋπολογισμού 1.880.000 ευρώ. Στην επαναληπτική δημοπρασία που έγινε προχθές στη Νομαρχία Μεσσηνίας, κατατέθηκαν δύο ακόμα προσφορές με εκπτώσεις 5% και 1%, αντίστοιχα.

20 Φεβρουαρίου 2009: Ακύρωση της δημοπρασίας για τον Γαργαλιάνοι - Βάλτα. Την δημοπρασία βελτίωσης & συντήρησης του δρόμου Γαργαλιάνοι - Βάλτα, προϋπολογισμού 1.880.000 ευρώ, όπου προσωρινός μειοδότης είχε αναδειχθεί η εταιρεία “Χρονόπουλος ΑΤΚΕΕ“ με έκπτωση 6,54%, ακύρωσε η Ν.Ε. Προγραμματισμού και Υποδομών, κρίνοντάς την οικονομικά ασύμφορη, λόγω χαμηλής έκπτωσης που δόθηκε από τον μειοδότη. Στο σκεπτικό της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών που πρότεινε την ακύρωση, μέτρησε και το γεγονός ότι δόθηκαν λίγες προσφορές, μόνο τρείς, ενώ είχαν δείξει ενδιαφέρον πολλές εταιρείες και έγινε λόγος για απουσία ανταγωνισμού. Την ακύρωση της δημοπρασίας πρότεινε ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Παναγιώτης Γιαννακέας, ενημερώνοντας πως θα σταλθούν τα απαραίτητα στοιχεία στο Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Εργων της Περιφέρειας, που θα κάνει την τελική γνωμοδότηση. Για την δημοπρασία είπε ότι είχαν πάρει τεύχη δημοπράτησης 24 εταιρείες και έδωσαν προσφορές μόνο 3, ενώ είχαν προσέλθει και αρκετοί στη δημοπρασία. Παρατήρησε ότι για παρόμοια έργα οδοποιίας, έχουν λάβει πολύ καλύτερες εκπτώσεις, 38,48%, 38%, 32,30% και 24%. Ο αντινομάρχης Στάθης Αναστασόπουλος που αποδέχθηκε την πρόταση, επεσήμανε ότι πρέπει να λειτουργήσει το εργαστήρι ελέγχου για την ποιότητα και πως οι μεγάλες εκπτώσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Ο νομαρχιακός σύμβουλος Νίκος Πατσαρίνος σημείωσε ότι «τιμάει την υπηρεσία που φέρνει αυτή την εισήγηση, γιατί προσπαθούμε να κάνουμε ουσιαστικούς τους διαγωνισμούς».

12 Απριλίου 2009: Επαναδημοπράτηση του δρόμου Γαργαλιάνοι - Βάλτα. Την ακύρωση της δημοπρασίας και την επαναδημοπράτηση για τη βελτίωση - συντήρηση του δρόμου Γαργαλιάνοι - Βάλτα, προϋπολογισμού 1.880.000 ευρώ ενέκρινε χθες η Ν.Ε. Προγραμματισμού και Υποδομών. Την ακύρωση της δημοπρασίας, γιατί δεν ήταν οικονομικά συμφέρουσα η προσφορά, αποδέχθηκε και το Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Εργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ο αντινομάρχης Στάθης Αναστασόπουλος συνεχάρη τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και το διευθυντή Παναγιώτη Γιαννακέα για τη σωστή απόφαση στην κατεύθυνση του υγιούς ανταγωνισμού. Ο κ. Γιαννακέας πρότεινε να μειωθεί ο προϋπολογισμός του δρόμου στο 1 με 1,1 εκ. ευρώ και να γίνει το έργο στο τμήμα των 3 χιλιομέτρων που προβλέπεται νέα διάνοιξη, ενώ το υπόλοιπο 1,7 χλμ. του υφιστάμενου δρόμου που θα βελτιωθεί, να αφεθεί για αργότερα.

6 Ιουλίου 2009: Δημοπρατείται ξανά ο δρόμος Γαργαλιάνων - Βάλτας! Τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου θα δημοπρατηθεί και πάλι στη Νομαρχία Μεσσηνίας, η βελτίωση του δρόμου Γαργαλιάνοι - Βάλτα, προϋπολογισμού 1.095.000 ευρώ. Η Ν.Ε. Προγραμματισμού και Υποδομών ενέκρινε τους όρους δακήρυξης της δημοπρασίας. Το έργο θα γίνει από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Γαργαλιάνων. Οπως ενημέρωσε ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Παναγιώτης Γιαννακέας, με το έργο αυτό θα βελτιωθούν, θα διαπλατυνθούν, 2,2 χιλιόμετρα του δρόμου με αρχή από τη Βάλτα. «Αναπροσαρμόστηκε η μελέτη, από 1.780.000 ευρώ εξορθολογίσαμε τον προϋπολογισμό στο 1.095.000 ευρώ», είπε ο κ. Γιαννακέας και σημείωσε: «Στην πρώτη δημοπρασία ήταν μικρή η έκπτωση. Τους 8 μήνες που είχαμε βάλει ως προθεσμία, πρέπει να τους κάνουμε 12 για την εκτέλεση του έργου, καθώς θα ξεκινήσει το φθινόπωρο και θα δουλεύεται μέσα στο χειμώνα. Τις 500.000 ευρώ θα τις βάλουμε εμείς και τις 500.000 ο δήμος με δάνειο που θα πάρει. Το υπόλοιπο του δρόμου, (το 1 χλμ. θέλει βελτίωση από τα 2,2 χλμ. που απομένουν) μέχρι το 1,7 εκ. ευρώ, θα το κάνει ο δήμος με δική του διαδικασία. Είναι δημοτικός δρόμος».

31 Ιουλίου 2009: Δρόμος Γαργαλιάνοι - Βάλτα: την ερχόμενη Τρίτη η δημοπρασία. Την Τρίτη 4 Αυγούστου γίνεται στη Νομαρχία Μεσσηνίας, η δημοπρασία για τη βελτίωση του δρόμου Γαργαλιάνοι - Βάλτα, προϋπολογισμού 1.095.000 ευρώ. Χθες η Ν.Ε. Προγραμματισμού και Υποδομών ενέκρινε τη συγκρότηση της επιτροπής για τη διεξαγωγή της δημοπρασίας. Ο διευθυντής των Τ.Υ. Παν. Γιαννακέας ενημέρωσε ότι έγινε τροποποίηση του έργου που θα εκτελεστεί, με μικρότερο αντικείμενο και προϋπολογισμό, καθώς και επαναδημοπράτηση, λόγω της χαμηλής έκπτωσης που είχε δοθεί. Θα βελτιωθεί το τμήμα από Βάλτα προς Γαργαλιάνους, σε μήκος 2,2 χιλιομέτρων, ενώ το υπόλοιπο 1,8 χλμ., σύμφωνα με τον κ. Γιαννακέα, θα γίνει είτε από τις εκπτώσεις είτε θα το κάνει ο Δήμος Γαργαλιάνων.

25 Αυγούστου 2009: Ανάδοχος για τον δρόμο Γαργαλιάνοι - Βάλτα. Ανάδοχο για το έργο βελτίωσης του δρόμου Γαργαλιάνοι - Βάλτα, προϋπολογισμού 1.095.000 ευρώ, ανέδειξε η δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία Μεσσηνίας. Είναι η εταιρεία “Μάζα ΑΤΕ” με έκπτωση 45%. Νωρίτερα η επιτροπή είχε απορρίψει την ένσταση της εργολάβου Βασιλικής Καραγιάννη κατά εργολάβων - εταιρειών που είχαν δώσει μεγαλύτερες εκπτώσεις για το συγκεκριμένο έργο. Να θυμίσουμε πως θα βελτιωθεί το τμήμα από Βάλτα προς Γαργαλιάνους, σε μήκος 2,2 χιλιομέτρων, ενώ το υπόλοιπο 1,8 χλμ. θα γίνει είτε από την έκπτωση είτε θα το κάνει ο Δήμος Γαργαλιάνων.

21 Οκτωβρίου 2009

Αύξηση παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου αλλά μείωση κατανάλωσης

Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Ελαιολάδου σε σχέση με το κόστος και τη διαθεσιμότητα της πρώτης ύλης, τη δομή της αγοράς, την ποιότητα των προϊόντων και κυρίως τα μέτρα που μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση της κατανάλωσης ελαιολάδου, είναι ορισμένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών Ελαιολάδου (FEDOLIVE). Το συνέδριο με θέμα: «Προοπτική 2020: Ποιο το μέλλον του ελαιολάδου;», πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις Επαγγελματικές Οργανώσεις των Βιομηχανιών της Ισπανίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Γαλλίας και Ελλάδας. Την Ελλάδα εκπροσωπεί στην FEDOLIVE ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), ο οποίος κατέχει και την προεδρία για την διετία 2009 - 2010, δια του Αντιπρόεδρου του κ. Λεωνίδα Βοστάνη. Η παραγωγή ελαιολάδου, επεσήμαναν, κατά την ενδελεχή ανάλυση της παγκόσμιας αγοράς, οι σύνεδροι, έχει σταθεροποιηθεί σε υψηλό επίπεδο και αυξάνεται συνεχώς με τις νέες δενδροφυτεύσεις οι οποίες μπαίνουν σε πλήρη παραγωγή. Αντίθετα η κατανάλωση στις παραδοσιακές αγορές κατανάλωσης, αλλά και στις νέες αγορές, εμφανίζει σημάδια αδυναμίας. Επιτακτική καθίσταται επομένως η ανάγκη, τόνισαν, για εντονότερες εκστρατείες προβολής και προώθησης, τόσο από το Διεθνές Ελαιοκομικό Συμβούλιο όσο και από την ΕΕ. Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου θα αποτελέσουν το πλαίσιο αναφοράς για την εκτενή συζήτησή τους στην Συμβουλευτική Επιτροπή Ελιάς και Παράγωγων Προϊόντων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και στους άλλους συναρμόδιους Διεθνείς Οργανισμούς που ασχολούνται με το προϊόν.

Πηγή: ΠΑΣΕΓΕΣ

20 Οκτωβρίου 2009

20 Οκτωβρίου 1827: Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου

1827. Ένα από τα τραγικότερα χρόνια στην πορεία της ελληνικής επαναστάσεως. Πριν ένα χρόνο είχε πέσει το ηρωικό Μεσολόγγι. Τον Ιούνιο του 1827 έπεσε κι ένα άλλο μεγάλο και ιστορικό οχυρό: Η Ακρόπολη των Αθηνών. Ολόκληρη η Ηπειρωτική Ελλάδα βρισκόταν στα χέρια του εχθρού. Η Πελοπόννησος στέναζε και ασφυκτιούσε κάτω από την πίεση και του δεύτερου κατακτητή: Τον Ιμπραήμ πασά της Αιγύπτου. Τα ελληνικά πελάγη ήταν έρμαιο των πειρατών. Η αναρχία και οι διχόνοιες συγκλόνιζαν το Ναύπλιο. Οι πολυετείς αγώνες και οι θυσίες του ελληνικού λαού βρίσκονταν εμπρός σ´ ένα θανάσιμο κίνδυνο. Η Τουρκία φυσικά προσπάθησε να εκμεταλλευθεί την κατάσταση και απέκρουε με ετοιμότητα όλες τις ειρηνευτικές ενέργειες των πρέσβεων της Ρωσίας και Αγγλίας στην Κωνσταντινούπολη, έπειτα από την υπογραφή του αγγλορωσικού πρωτοκόλλου του 1826, που είχε υπογραφεί στην Πετρούπολη στις 4 Απριλίου. Το πρωτόκολλο αυτό ήταν το πρώτο επίσημο διπλωματικό έγγραφο, που αναγνώριζε πολιτική ύπαρξη της Ελλάδος. Οι κυβερνήσεις των μεγάλων Δυνάμεων στην πραγματικότητα δεν επιθυμούσαν την ουσιαστική επιτυχία της ελληνικής επαναστάσεως και την αποκατάσταση της Ελλάδος σε εντελώς ανεξάρτητο κράτος. Στόχος του ειρηνευτικού αυτού διακανονισμού ήταν η επαναφορά και αποκατάσταση του status quo ante bellum - του προ του πολέμου status quo (=καθεστώτος) - του οποίου μέρος αποτελούσε και η ακεραιότητα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η υπογραφή του πρωτοκόλλου της 4 Απριλίου, που αποτελούσε ένα βήμα θετικής εξελίξεως στο διπλωματικό πεδίο υπέρ των Ελλήνων, τελικά αποδείχθηκε αρνητική για την πορεία του αγώνα τους, μακροπρόθεσμα.
Τον ίδιο χρόνο, το 1826, διορίστηκε στην Κωνσταντινούπολη από τη βρετανική κυβέρνηση ο νέος πρέσβης της Στράτφορντ Κάνιγκ, πρώτος εξάδελφος του υπουργού των Εξωτερικών Γεωργίου Κάνιγκ. Με αφετηρία το πρωτόκολλο Αγγλίας - Ρωσίας, προσπάθησε να επιτύχει ευρύτερη συμφωνία για την κατάπαυση του πολέμoυ στην Ελλάδα και κατόρθωσε να παρασύρει και την εκ παραδόσεως φιλότουρκη Γαλλία υπέρ των Ελλήνων, παρά την αντίδραση του Αυστριακού καγκελλαρίου Metternich και την αμφιλεγόμενη στάση της Πρωσία. Οι πρέσβεις των τριών Δυνάμεων - Ο Ριμποπιέρ της Ρωσίας, ο Γκιγιεμινό της Γαλλίας και ο Κάνιγκ της Αγγλία - προκειμένου να πείσουν το σουλτάνο να δεχθεί την κατάπαυση των εχθροπραξιών, έφθασαν στην ακραία απειλή ότι θα αποχωρούσαν από την Κωνσταντινούπολη οι πρέσβεις των χωρών τους. Συστηματική πίεση προς τη Πύλη για τη σύναψη ειρήνης άρχισαν από τον Φεβρουάριο του 1827, ενώ ο Άγγλος πρέσβης προσφέρθηκε vα μεσολαβήσει στις εμπόλεμες χώρες - Ελλάδα, Τουρκία - για την κατάπαυση του πυρός και συχρόνως την πληροφορούσε για την υπογραφή του πρωτοκόλλου της 4ης Απριλίου 1826. Η Πύλη αρνήθηκε κατηγορηματικά την μεσολάβηση της Αγγλίας και χαρακτήρισε περιφρονητικό το πρωτόκολλο ως "ένα άχρηστο κομμάτι χαρτί". Όλες αυτές οι διαβουλεύσεις και παρασκηνιακές ενέργειες των τριών προστατίδων δυνάμεων γίνονταν εν αγνοία των Ελλήνων, ή σαν να μην ήταν η ενδιαφερομένη άμεσα χώρα. Το μόνο στοιχείο από την πλευρά των ξένων Δυνάμεων ήταν η ενεργός παρουσία στις πολεμικές επιχειρήσεις μερικών Άγγλων και Γάλλων αξιωματικών, όπως ο Κόδριγκτον, ο Κόχραν, ο Φαβιέρος, ο Δεριγνύ, ο Χάμιλτον - οι οποίοι συνήθως ενεργούσαν υπέρ του ελληνικού αγώνος πολύ πέραν των προθέσεων των κυβερνήσεών τους. Η τραγική επιδείνωση της καταστάσεως στην επαναστατημένη Ελλάδα, και κυρίως μετά την απόβαση στην Πελοπόννησο, από τον Φεβρουάριο του 1825, του αιγυπτιακού στρατού, με επικεφαλής τον Ιμπραήμ πασά, ανησύχησε επιτέλους τις αυτοκαλούμενες πρoστάτιδες Δυνάμεις και άρχισαν σχετικές ενέργειες για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος. Το όψιμο ενδιαφέρον τους φυσικά δεν πήγαζε από την ειλικρινή αγάπη τους για τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό και για την Ελλάδα, στην οποία όλη η Ευρώπη όφειλε τα πολιτιστικά και πνευματικά τροφεία. Το ενδιαφέρον τους βασικά ξεκινούσε από τις μεταξύ τους αντιζηλίες στον αγώνα τους για το προβάδισμα και την επιρροή στο νευραλγικό αυτό χώρο. Η σταδιακή κατάρρευση και παρακμή του "μεγάλου ασθενούς", της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αύξησε το ενδιαφέρον τους για την έκβαση του αγώνος των Ελλήνων. Η στάση και οι ενέργειες των ευρωπαϊκών δυνάμεων στο ελληνικό ζήτημα υπαγορευόταν από διαφορετικά και αντικρουόμενα μεταξύ τους κίνητρα, κυρίως κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων ανάμεσά τους. Η καχυποψία και ο φόβος της μιας για ενεργό επέμβαση της άλλης αύξανε το ενδιαφέρον τους για τη λύση του ελληνικού ζητήματος. Ο πρέσβης της Αγγλίας στην Κωνσταντινούπολη Κάνιγκ κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες, προκειμένου να αναλάβει η χώρα του την πρωτοβουλία για τη διευθέτηση του ζητήματος. Στις ενέργειές του αυτές είχε - κατά ένα σημαντικό ποσοστό - και τη συγκατάθεση της μιας από τις εσωκομματικές παρατάξεις των Ελλήνων, οι οποίοι απογοητευμένοι από τη στάση της Ρωσίας είχαν στραφεί προς την Αγγλία. Κύριος στόχος του Κάνιγκ ήταν η εξουδετέρωση ή έστω ο περιορισμός της επιρροής της Ρωσίας στον ελληνικό χώρο. Οι προσπάθειές του όμως προσέκρουαν στο πρωτόκολλο της Πετρουπόλεως, το οποίο έδινε δικαίωμα στη Ρωσία και της μονομερούς ακόμη επεμβάσεως στο ελληνικό ζήτημα. Αντιδρώντας στις διπλωματικές ενέργειες του Άγγλου πρέσβη η Ρωσία τον πίεζε εκβιαστικά να προχωρήσουν οι δυο χώρες τους - απομακρύνοντας τις άλλες, Γαλλία, Αυστρία, Πρωσία - στη λύση που εκείνη θα ενέκρινε. Χαρακτηριστικές είναι οι οδηγίες του Ρώσου υπουργού των Εξωτερικών Νέσελροδ, που έστειλε στον πρέσβη του στο Λονδίνο Λίβεν, στις 9 Ιανουαρίου 1827, και αφορούσαν κυρίως στον διαγραφόμενο κίνδυνο από τον αιγυπτιακό στόλο εναντίον των λιμανιών της Πελοποννήσου "Τα πραγματικά εξαναγκαστικά μέτρα στα οποία αποδίδουμε μεγάλη σημασία είναι να ενωθούν οι ναυτικές μας μοίρες, με στόχο να εμποδίσουμε την είσοδο τουρκικών ή αιγυπτιακών ενισχύσεων στρατιωτών, όπλων πλοίων και πολεμοφοδίων στην Πελοπόννησο ή στο Αρχιπέλαγος... Αν ο κύριος Κάνιγκ αρνηθεί μια συνθήκη σύμφωνη με τις δικές μας επιθυμίες... ο αυτοκράτοράς μας σας υποβάλλει μια άλλη μέθοδο διαπραγματεύσεων, ως εφεδρικό μέσο, που θα μεταχειρισθείτε σε έσχατη ανάγκη...". Αυτή η μέθοδος συνίστατο στις εξής επισημάνσεις. Ο Λίβεν θα έπρεπε να υπενθυμίσει κατηγορηματικά στον Κάνιγκ, το 60 άρθρο του πρωτοκόλλου της Πετρουπόλεως της 4ης Απριλίου 1826, σύμφωνα μετο οποίο τα συμβαλλόμενα μέρη διατηρούσαν το δικαίωμα να εκμεταλλεύονται κάθε ευνοϊκή ευκαιρία για να αναγκάσουν τη Τουρκία να δεχθεί τις αποφάσεις τους για την κατάπαυση του πολέμου στην Ελλάδα. Η Γαλλία, που μέχρι τότε έπαιζε δευτερεύοντα ρόλο στο αγγλορωσικό παιχνίδι, κατέβαλλε μεγάλες διπλωματικές προσπάθειες για να κερδίσει ισότιμη θέση στο σχέδιο για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος και να αυξήσει την επιρροή της στην ανατολική Μεσόγειο. Η εξέλιξη των γεγονότων την προβλημάτιζε κατά πόσον τη συνέφερε να μένει αμετακίνητη στην φιλοτουρκική πολίτική της. Η Αυστρία - αμετακίνητη πάντοτε στην ανθελληνική πολιτική της - με διπλωματικές ραδιουργίες, προσπαθούσε να ματαιώσει την αγγλορωσογαλλική συμφωνία. Όταν αντιμετώπισε αντιδράσεις στις ενέργειές της πρότεινε παραπλανητικά πενταμερείς συζητήσεις - με συμμετοχή και της Πρωσίας - στο Λονδίνο, με στόχο να καθυστερήσει τη σύναψη συνθήκης και τη λήψη οριστικών αποφάσεων, αποβλέποντας σε αλλαγή του ευρωπαϊκού πολιτικού κλίματος. Το γεγονός ότι η αυστριακή πρόταση βρήκε θερμούς υποστηρικτές στους συντηρητικούς κυβερνητικούς κύκλους της Αγγλίας, που πάντοτε έβλεπαν με καχυποψία και πολλές επιφυλάξεις την ενδεχόμενη απελευθέρωση της Ελλάδος, είναι ανδεικτικό και για τις αγγλικές προθέσεις.
Οι διάφοροι ισχυροί φιλελληνικοί παράγοντες της Ευρώπης, απογοητευμένοι από τις πολιτικές "ίντριγκες" των κυβερνήσεων των χωρών τους, δικαιολογημένα δυσπιστούσαν ως προς την ειλικρίνεια των προθέσεών τους απέναντι στην Ελλάδα. Και αυτός ακόμη ο Άγγλος "στόλαρχος του ελληνικού ναυτικού" Κόχραν, με την τυχοδιωκτική ζωή του και τη νεφελώδη στάση του, έγραφε στο διοικητή της αγγλικής μοίρας Hamilton, στις 10/22 Ιανουαρίου 1827, να εκδηλώσει πιο ενεργά και αποτελεσματικά τα φιλελληνικά του αισθήματα: "Οι φιλελληνικές επιτροπές υποπτεύονται πολύ και δυσπιστούν για την ειλικρίνεια των Δυνάμεων απέναντι στον αγώνα των Ελλήνων και κυρίως της Αυστρίας και της Ρωσίας, χωρίς να εξαιρούν και τη Γαλλία. Νομίζω ότι οι δύο πρώτες δεν επιθυμούν παρά ένα συμβιβασμό, με τον όρο να εγκαταστήσουν και πάλι τους Τούρκους στην Ελλάδα. Στην απελευθέρωση των Ελλήνων από τους Τούρκους – όπως σωστά είχε επισημάνει ο Hamilton - αντιδρούσαν οι συμπατριώτες του πλοιοκτήτες, έμποροι και πρόξενοι, οι οποίοι αντιμετώπιζαν με φόβο τις ναυτιλιακές και εμπορικές επιτυχείς δραστηριότητες των Ελλήνων. Αυτοί ήταν οι λεγόμενοι Φραγκολεβαντίνοι - κυρίως της Σμύρνης οι οποίοι με πρωτοφανή τρόπο είχαν πανηγυρίσει για την καταστροφή και σφαγή των κατοίκων της μαρτυρικής Χίου και τη βάρβαρη χαρά τους την είχαν διατυπώσει και γραπτώς στην εφημερίδα τους "Spectateur Oriental" Στις 19 Ιανουαρίου 1827, η Γαλλία - με δική της πρωτοβουλία - συνέταξε και υπέβαλε στην κρίση της Αγγλίας σχέδιο συνθήκης για την ειρήνευση της Ελλάδος, το οποίο όμως δεν προέβλεπε τρόπους εξαναγκασμού της Τουρκίας για αποδοχή. Στο σχέδιο αυτό η Αγγλία δεν εκδήλωσε άμεσο ενδιαφέρον. Μικρή σοβαρή πρόοδος για το ελληνικό ζήτημα και για την άμεση απειλή του αιγυπτιακού στόλου, που είχε γίνει πολύ ορατή, σημειώθηκε με την άφιξη στην Κωνσταντινούπολη του νέου Ρώσου πρεσβευτή Ribeaupierre στις 11 Φεβρουαρίου 1827. Κατά την πρώτη συνάντησή του με τον ρεϊς εφέντη, του Τούρκο υπουργό των Εξωτερικών, του δήλωσε κατηγορηματικά, ότι ο τσάρος Νικόλαος ήταν αποφασισμένος να επιτύχει, με κάθε τρόπο την ειρήνευση της Ελλάδος. Άφησε δε να κυκλοφορήσουν στην Κωνσταντινούπολη φήμες για σοβαρές απειλές εναντίον της Τουρκίας. Ο πρέσβης της Αγγλίας Κάνιγκ, όπως και των άλλων Δυνάμεων, όπως ήταν φυσικό, ανησύχησαν από τη ρωσική δραστηριότητα και επεσήμαναν στην Πύλη ότι είχε αρχίσει μια αντίστροφη κίνηση για την Τουρκία. Ο υπουργός όμως των Εξωτερικών της Τουρκίας - μετά μάλιστα και την πτώση της Ακροπόλεως των Αθηνών - απέρριψε με ιταμότητα κάθε πρόταση συμβιβασμού. Ακριβώς όμως αυτή η αδιαλλαξία της Πύλης ενήργησε αντίστροφα υπέρ της Ελλάδος. Οι "προστάτιδες" Δυνάμεις πείσθηκαν επιτέλους ότι με τις απλές διπλωματικές διαπραγματεύσεις δε θα έπειθαν την Τουρκία σε καμμιά υποχώρηση. Ο μεγάλος Έλληνας διπλωμάτης και υπουργός των Εξωτερικών της Ρωσίας Ιωάννης Καποδίστριας, είχε δώσει διπλωματικούς αγώνες στα διάφορα συνέδρια και ιδιαιτέρως στον τσάρο Αλέξανδρο, προκειμένου να πείσει και τον τσάρο και τους άλλους Ευρωπαίους διπλωμάτες για την τουρκική πραγματικότητα: "Οι Τούρκοι δεν γνωρίζουν ούτε θα ημπορέσουν ποτέ να γνωρίσουν την γλώσσαν των διαπραγματεύσεων. Γνωρίζουν μονάχα την γλώσσαν των όπλων. Και μόνον με τον πόλεμον θα αναγκασθούν να υποχωρήσουν στο θέμα της Ελλάδος". Η Αγγλία και η Γαλλία πείσθηκαν επιτέλους ότι έπρεπε να σπεύσουν να επιλύσουν με ειρηνικό τρόπο το ελληνικό ζήτημα και να κηρύξουν τον πόλεμο οι Ρώσοι εναντίον της Τουρκίας. Υπό την πίεση των γεγονότων οι τρεις "προστάτιδες" δυνάμεις υπέγραψαν στο Λονδίνο τη συνθήκη της 6ης Ιουλίου 1827, της οποίας οι κυριώτεροι όροι περιέχονταν και στο κείμενο του πρωτοκόλλου της Πετρουπόλεως. Το διαφορετικό και το πιο σημαντικό όμως μέρος της συνθήκης ήταν το μυστικό "συμπληρωματικό" άρθρο το οποίο καθόριζε τα μέσα εξαναγκασμού κυρίως της Τουρκίας, για τη συμμόρφωσή της με τους όρους της συνθήκης. Αν σε ένα μήνα οι εμπόλεμες χώρες - Ελλάδα, Τουρκία - δεν συμμορφώνονταν με τους όρους της συνθήκης για ανακωχή, οι προστάτιδες Δυνάμεις θα φρόντιζαν να τους επιβάλουν. Οι ναύαρχοι- διοικητές των μοιρών του στόλου τους έλαβαν οδηγίες για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, προκειμένου να γίνει πραγματικότητα η απειλή τους. Έπρεπε όμως να απoφύγoυν κάθε ανάμιξή τους στις μεταξύ τους εχθροπραξίες. Στις 12 Ιουλίου 1827 η αγγλική κυβέρνηση έστειλε συγκεκριμένες οδηγίες στον αρχηγό της αγγλικής μοίρας στη Μεσόγειο, ναύαρχο Κόδριγκτον: Τα μέτρα που θα έπαιρνε κατά του οθωμανικού στόλου δεν έπρεπε να καταλήξουν σε εχθροπραξίες. Οι τρεις δυνάμεις επιθυμούσαν να επιτύχουν ειρηνικό διακανονισμό. Κάθε εχθρική ενέργεια θα ήταν αντίθετη προς τις αποφάσεις τους. Μόνο σε περίπτωση που τα τουρκικά πλοία επιχειρούσαν να παραβιάσουν τα περάσματα, που θα είχαν καταλάβει οι στόλοι των τριών Δυνάμεων, θα είχαν τη δυνατότητα αλλαγής τακτικής. Στις 4 Σεπτεμβρίου ο Άγγλος πρέσβης στην Κωνσταντινούπολη Στ. Κάνιγκ έστειλε στον Κόδριγκτον λεπτομερέστερες οδηγίες. Έπρεπε να εμποδίζει μετακινήσεις τουρκικών πλοίων από το ένα ελληνικό λιμάνι στο άλλο. Σε περίπτωση που μέρος του τουρκοαιγυπτιακού στόλου αποφάσιζε να επιστρέψει στην Ασία ή την Αφρική, έπρεπε να τα προστατεύσουν από ελληνικές επιθέσεις. Και με προσωπική επιστολή του ο Κάνιγκ διευκρίνιζει "Παρά το γεγονός ότι τα μέτρα δεν παίρνονται με εχθρικές διαθέσεις, σε περίπτωση που όλα τα άλλα μέσα δεν καρποφορήσουν, η παρεμπόδιση των ενισχύσεων του εχθρού εν ανάγκη θα επιβληθεί με κανονιοβολισμό". Νεώτερες οδηγίες που έλαβε ο Κόδριγκτον στις 16 Οκτωβρίου μεταξύ άλλων ανέφεραν: "Όσο για τα τουρκικά και αιγυπτιακά πλοία, που βρίσκονται τώρα στα λιμάνια του Ναβαρίνου και της Μεθώνης και που θα επιμείνουν εκεί, θα πρέπει να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο επιθέσεως". Ο Κόδριγκτον δεν είχε καμιά αμφιβολία ότι δεν υπήρχε άλλη λύση. Στις 28 Ιουλίου έγραψε στη γυναίκα του: "Μονάχα μια δυναμική πράξη εξαναγκασμού (της Τουρκίας και Αιγύπτου) θα τα τακτοποιούσε όλα ". Στις 8 Αυγούστου εντελώς απρόοπτα ο αρχιτέκτονας της στροφής της αγγλικής πολιτικής υπέρ των Ελλήνων- φυσικά γιατί εξυπηρετούσε και την Αγγλία - ο πρωθυπουργός της Γεώργιος Κάνιγκ πέθανε. Στην Ελλάδα η αναπάντεχη είδηση, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, προκάλεσε εθνική οδύνη. Στην Τουρκία εθνικούς πανηγυρισμούς. Η Πύλη το χαρακτήρισε "ως θαύμα του Προφήτη". Η επάνοδος του φιλότουρκου Ουέλλιγκτον και άλλων συντηρητικών στην κυβέρνηση, αναπτέρωσε τις ελπίδες του σουλτάνου ότι η συνθήκη της 6ης Ιουλίου θα έμενε μόνο στα χαρτιά. Όταν στις 16 Αυγούστου οι τρεις πρεσβευτές στην Κωνσταντινούπολη Κάνιγκ, Ριμποπιέρκαι Γιγιεμινό, επέδωσαν στον Τούρκο υπουργό των Εξωτερικών Περτέφ "νότα" με την οποία ζητούσαν πλήρη αποδοχή των όρων της συνθήκης της 6 Ιουλίου, μέσα σε 15 ημέρες, ο Περτέφ επιδεικτικά και περιφρονητικά ούτε καν ξεσφράγισε τον φάκελο εμπρός στους πρεσβευτές. Μετά την πτώση της Ακροπόλεως των Αθηνών οι Τούρκοι διαλαλούσαν ότι η επανάσταση είχε σβήσει οριστικά. Έπειτα - όχι αδικαιολόγητα - ο Περτέφ αδυνατούσε, όπως είπε, να καταλάβει τη λεπτή διάκριση ανάμεσα στον "ειρηνικό αποκλεισμό", όπως αναφερόταν στη "νότα" και στην εχθρική φιλία και της φιλικής εχθρότητας των τριών Δυνάμεων.
Όπως κι αν είχαν όμως τα πράγματα ο χρονοδείκτης της ιστορίας έδειχνε 12 παρά πέντε και τα γεγονότα θα ακολουθούσαν τον αναπόφευκτο μοιραίο δρόμο τους. Όσο κι αν οι Άγγλοι συντηρητικοί δίσταζαν και προβληματίζονταν, η διεθνώς υποχρέωση που είχε αναλάβει η Αγγλία τους εμπόδιζε να υπαναχωρήσουν. Τα γεγονότα τους είχαν προλάβει. Ο μόνος που φαινόταν να μην έχει καταλάβει την αλλαγή του διεθνούς σκηνικού ήταν ο Metternich, που θριαμβολογούσε για τον θάνατο του Κάνιγκ, τον οποίον χαρακτήριζε ως "κακοποιό μετέωρο" και διακήρυσσε ότι η τριπλή συμμαχία θα παρέλυε και η συνθήκη της 6ης Ιουλίου θα έμπαινε στο "χρονοντούλαπο" της ιστορίας. Η ενεργός αντίδραση της Αυστρίας, όμως, αντί να αναχαιτίσει επέσπευσε την εξέλιξη των γεγονότων.
Όλα έδειχναν ότι ο τουρκοαιγυπτιακός στόχος ήταν έτοιμος και αποφασισμένος να καταφέρει το τελειωτικό θανάσιμο κτύπημα εναντίον της Ελλάδος. Ο συνδυασμένος στόλος - τουρκικός, αιγυπτιακός - αποτελούνταν από τρεις μοίρες: της Πύλης με 2 πλοία γραμμής, 5 φρεγάτες και 9 κορβέτες. Των Αιγυπτίων με 3 φρεγάτες, 9 κορβέτες, 4 μπρίκια και 6 ημιολίες (= ελαφρά πλοία με μιάμιση σειρά κουπιά). Και η μοίρα από την Τύνιδα με 3 φρεγάτες και ένα μπρίκι. Επί πλέον υπήρχαν 6 πυρπολικά και 40 μεταγωγικά με σύνολο 4500 ανδρών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν και 600 άτακτοι Αλβανοί. Επίλεκτα μέλη του εχθρικού στόλου ήταν 6 Γάλλοι, άλλοτε αξιωματικοί στο ναυτικό του Ναπολέοντα, με επικεφαλής τον πλοίαρχο Letellier. Ο στόλος αυτός προσέγγισε αρχικά στη Μεθώνη και στις 8 Σεπτεμβρίου ενώθηκε με τις δυνάμεις του Ιμπραήμ στο Ναυαρίνο, όπου την προηγούμενη ημέρα είχε φθάσει και ένας μικρότερος στόλος, με διοικητή τον Ταχήρ πασά, τον οποίο ο Μεχμέτ Αλή της Αιγύπτου είχε διορίσει στόλαρχο γιατί είχε μεγάλη εμπιστοσύνη στις ικανότητές του. Οι τουρκοαιγυπτιακές δυνάμεις, σε όλες τις φάσεις της ναυμαχίας, ήταν ποσοτικά πολύ ανώτερες από τις συμμαχικές, σε πλοία, σε πυροβόλα και σε άνδρες. Ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος διέθετε συνολικά 89 πολεμικά πλοία, με 2240 πυροβόλα, ενώ ο συμμαχικός δεν αριθμούσε περισσότερα από 27 πλοία (12 αγγλικά, 8 ρωσικά και 7 γαλλικά) με 1324 πυροβόλα ισχυρότερα όμως από εκείνα του αντιπάλου του, ο οποίος υστερούσε και σε ποιότητα και σε πείρα και σε εκπαίδευση των πληρωμάτων. Το πιο ανησυχητικό σημείο όμως για τους συμμάχους δεν ήταν η αριθμητική υπεροχή του εχθρού, όσο η δυσπιστία και η έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στους ναυάρχους των τριών συμμαχικών στόλων, τον Κόδριγκτον που ήταν και ο αρχηγός - τον Γάλλο Δεριγνύ και τον Ρώσο Χέυδεν. Ο Κόδριγκτον δεν έκρυβε καθόλου την δυσαρέσκειά του. Στις 7 Αυγούστου έγραφε στον Φ. Άνταμ στην Κέρκυρα: "Είναι αλήθεια ότι δεν μπορώ να εμπιστευθώ στη διαγωγή του Δεριγνύ και ούτε σε κανένα άλλο ομοεθνή του. Και τώρα τι στο διάβολο θα κάνω με όλους αυτούς τους λαρδοφάγους Ρώσους! ... αν ήταν στο χέρι μου ποτέ δεν θα ήθελα να τους έχω υπό τις διαταγές μου, γιατί δεν θα μπορούσα να τους τιμωρήσω αν δεν με υπάκουαν... Τώρα όμως τι να κάνω; Δεν είναι στο χέρι μου!..". Στις 19 Οκτωβρίου ο Κόδριγκτον κάλεσε στην αγγλική ναυαρχίδα "Ασία" τους δύο Άγγλους διοικητές και τους αρχαιότερους πλοιάρχους για να συσκεφθούν και να αποφασίσουν για το σχεδιασμό των επιχειρήσεων. Τα συμμαχικά πλοία δεν θα έπρεπε να πυροβολήσουν αν δεν τους δινόταν σήμα. Αν όμως εχθρικό πλοίο ´έκανε την αρχή τότε έπρεπε να βυθιστεί αμέσως. Τελείωσε τις οδηγίες του με μια περίφημη φράση του Nelson: "Εκείνος ο κυβερνήτης θα βρίσκεται στη σωστή θέση του που θα κατορθώσει να τοποθετήσει το πλοίο του δίπλα σε ένα εχθρικό. Την επόμενη 8/20 Οκτωβρίου 1827 η δραστηριότητα του συμμαχικού στόλου άρχισε από τα ξημερώματα. Το ημερολόγιο του κυβερνήτη της ναυαρχίδας "Ασία" αναφέρει "ασθενείς ανέμους και συννεφώδη καιρό", λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Ο εχθρικός στόλος μέσα στον κόλπο του Ναυαρίνου ήταν παραταγμένος σε σχήμα πετάλου. Ένας ανώνυμος Βρετανός ναύτης του πολεμικού πλοίου "Γένοβα", που αναδείχθηκε σε πραγματικό χρονικογράφο, έχει διασώσει στο ημερολόγιό του ενδιαφέρουσες ειδήσεις "Με έξι σφυρίγματα στις 11 π.μ. τα τύμπανα μας κάλεσαν στις θέσεις μας με το γνώριμο ρυθμό του πολεμικού τραγουδιού "ατρόμητα τα πλοία μας, χαρούμενα ναυτάκια οι άνδρες μας". Στη 1.30 - ο Κόδριγκτον έδωσε το σήμα της εισόδου του συμμαχικού στόλου στον κόλπο. Μισή ώρα μετά η ναυαρχίδα του "Ασία" περνούσε την είσοδο του λιμανιού ανενόχλητη παρόλο που τα εχθρικά πυροβολεία βρίσκονταν σε απόσταση βολής πιστολιού και από τις δυο πλευρές. Ακολούθησαν και άλλα πλοία, άνω η γαλλική ναυαρχίδα "Σειρήν" κατέλαβε την καθορισμένη θέση της. Η ατμόσφαιρα άρχισε να ηλεκτρίζεται. Πρώτο σημάδι δράσης ήταν η αποστολή μιας βάρκας από τη ναυαρχίδα του Μωχαρέμ μπέη, που μετέφερε στον Κόδριγκτον την απαίτηση του Αιγύπτιου ναυάρχου να μην προχωρήσει μέσα στο λιμάνι. Και ο Κόδριγκτον απάντησε κατηγορηματικά, πως είχε έλθει για να δώσει διαταγές και όχι για να πάρει.
Ένα "τυχαίο γεγονός", όπως το χαρακτηρίζουν αρκετοί ιστορικοί της ναυμαχίας του Ναυαρίνου έπαιξε το ρόλο του "μοιραίου γεγονότος". Σε κάποια στιγμή ένα εχθρικό πυρπολικό έφθασε πολύ κοντά στο πολεμικό πλοίο "Ντάρτμουθ" και ο κυβερνήτης του Φέλλουϋς έστειλε μια λέμβο με λίγους άνδρες και επικεφαλής τον υποπλοίαρχο Φιτσρόυ για να αναγκάσει το εχθρικό πυρπολικό να απομακρυνθεί. Εκείνοι άρχισαν τότε να πυροβολούν και σκότωσαν το νεαρό Άγγλο υποπλοίαρχο και μερικούς ακόμη άνδρες. Το "Ντάρτμουθ" ανταπέδωσε το πυρ. Η γαλλική ναυαρχίδα "Σειρήν" χτυπήθηκε από την αιγυπτιακή φρεγάτα ´Έσμίνα". Αμέσως ο Γάλλος διοικητής Δεριγνύ διέταξε σφοδρό κανονιοβολισμό κατά της εχθρικής φρεγάτας και σε ελάχιστα λεπτά το πυρ γενικεύθηκε . Παρά ταύτα ο Κόδριγκτον δεν είχε πάρει ακόμα καμιά απόφαση κατάστροφής του τουρκοαιγυπτιακού στόλου. Γι´ αυτό έστειλε τον Έλληνα πλοηγό Πέτρο Μικέλη, με λίγους άνδρες στον Αιγύπτιο διοικητή Μωχαρέμ μπέη να τον διαβεβαιώσει ότι ο σκοπός των συμμάχων απέναντι στους τουρκοαιγυπτίους δεν ήταν εχθρικός, αλλά ήθελαν να τους αναγκάσουν να φύγουν από το Ναυαρίνο και να επιστρέψουν στις βάσεις τους στα Δαρδανέλια και την Αλεξάνδρεια. Οι Αιγύπτιοι όμως, ερεθισμένοι σκότωσαν τον Έλληνα απεσταλμένο του Κόδριγκτον, οπότε μέσα σε λίγα λεπτά συντονισμένα όλα τα κανόνια της "Ασίας" βύθισαν την αιγυπτιακή ναυαρχίδα. Σχεδόν ταυτόχρονα τέθηκε εκτός μάχης και η τουρκική ναυαρχίδα. Από αυτή τη στιγμή κι έπειτα η μάχη γενικεύτηκε και ξέφυγε από κάθε σχεδιασμό και έλεγχο. Οι κανονιοβολισμοί ρίχνονταν από όλες τις πλευρές και ο πυκνός καπνός εμπόδιζε τους συμμάχους να διακρίνουν τα δικά τους πλοία από τα εχθρικά. Στις 3 μ.μ. πλησίασε και ο ρωσικός στόλος με επικεφαλής τη ναυαρχίδα ´Άζόφ", οπότε η μάχη πήρε ανυπολόγιστες διαστάσεις. Γύρω στις 6 μ.μ. τα πάντα είχαν τελειώσει. Όλη αυτή η ιστορική ναυμαχία είχε διαρκέσει μονάχα 4 ώρες. Οι καταστροφές ήταν αφάνταστα δυσανάλογες: 60 εχθρικά πλοία καταστράφηκαν εντελώς και πολλά άλλα ανατινάχθηκαν από τους ίδιους τη νύχτα για να μην τα αιχμαλωτίσουν οι σύμμαχοι. Κατά το Γάλλο πλοίαρχο του εχθρικού στόλου Λετελιέ τα μόνα πλοία που επέπλεαν την άλλη ημέρα ήταν μια φρεγάτα δίχως ιστούς, 4 κορβέτες, 6 μπρίκια και 4 ημιολίες. Είχαν 6000 νεκρούς περίπου και 4000 τραυματίες. Οι σύμμαχοι δεν έχασαν κανένα πλοίο και είχαν συνολικά 174 νεκρούς και 475 τραυματίες. Ο Γάλλος αντιναύαρχος Jurien de la Graviere περιγράφει συγκλονιστικά το αποτέλεσμα της ναυμαχίας: "... Ο όρμος του Ναυαρίνου βράζοντας από τα βλήματα, που κάθε στιγμή τρυπούσαν την επιφάνειά του, σκεπασμένος από συντρίμμια που επέπλεαν, με γαντζωμένους επάνω τους Τούρκους και Αιγύπτιους, δεν ήταν πια η μεγάλη και ήρεμη υδάτινη έκταση, επάνω στην οποία λικνιζόταν με ράθυμη μεγαλοπρέπεια το πρωινό της 8/20 Οκτωβρίου ο επιβλητικός στόλος του Ιμπραήμ. Ο όρμος είχε πάρει την όψη μιας από τις καταχθόνιες εκείνες λίμνες, όπου κολυμπούν οι κολασμένοι ανάμεσα σε κύματα από φωτιά και πίσσα....
Η νίκη των συμμάχων ήταν αποφασιστική και ολοκληρωτικά καταστροφική για τον εχθρό. Ιστορικά όμως δε γίνεται αποδεκτό το χωρίς αποδείξεις συμπέρασμα του Γάλλου διοικητή Δεριγνύ ότι "το σχέδιο επιθέσεως, που είχε προτείνει στους συναδέλφους του είχε πλήρη επιτυχία,. Είναι ζήτημα αν διεξήχθη άλλη μάχη ποτέ, που να φανέρωνε τόσο πολύ την απουσία κάποιου σχεδίου. Η ναυμαχία του Ναυαρίνου "υπήρξε ουσιαστικά μια υπόθεση των τότε Μεγάλων Δυνάμεων, των οποίων έμμεσα θύματα ή ευεργετημένοι ήταν συμπωματικά τα μικρότερα έθνη και λαοί. Ο αντίκτυπος της νίκης στις ευρωπαϊκές χώρες ήταν διαφορετικός. Γενικά προκάλεσε κατάπληξη. Κανένας δεν περίμενε και δεν ευχόταν αυτό το τέλος. Ο αυτοκράτωρ της Αυστρίας Φραγκίσκος χαρακτήρισε την πράξη των τριών ναυάρχων δολοφονία. Ο Metternich "τρομακτική καταστροφή" και στη Βιέννη θρηνούσαν για το πλήγμα εναντίον της Τουρκίας. Η κυβέρνηση της Αγγλίας έδειχνε κεραυνόπληκτη προ του ανεπιθύμητου τετελεσμένου, που διέπραξε ο Κόδριγκτον. Μάταια ο πρωταγωνιστής της ναυμαχίας προσπαθούσε να πείσει την κυβέρνησή του ότι η "ναυμαχία υπήρξεν αναπότρεπτο γεγονός". Ο διάδοχος του Κάνιγκ Goderich έτρεμε προ της ευθύνης και των συνεπειών που μπορούσε να έχει και το κόμμα των συντηρητικών εξερράγη σε εκδηλώσεις αγανακτήσεως εναντίον της ναυμαχίας και του αρχηγού της. Η πολιτική εκστρατεία εναντίον του Κόδριγκτον εκδηλώθηκε έντονα στην έναρξη των εργασιών της Βουλής, στις 29 Ιανουαρίου του 1828. Στην ομιλία του θρόνου ο Άγγλος βασιλιάς θα διακηρύξει την αντίθεσή του: "... στο λιμάνι του Ναυαρίνου έλαβε χώρα μια σύγκρουση τελείως απροσδόκητη... μεταξύ των <πόλων των συμμάχων Δυνάμεων και του στόλου της οθωμανικής Πύλης... Η Αυτού Μεγαλειότης δεν μπορεί να μη θρηνήσει, που αυτή η σύγκρουση έγινε με τη ναυτική δύναμη ενός προαιωνίου συμμάχου, του σουλτάνου. Εξακολουθεί όμως να τρέφει την ελπίδα πως το ατυχές αυτό γεγονός δε θα συνοδευθεί από άλλες εχθροπραξίες...". Οι αντιδράσεις εναντίον του συνεχίσθηκαν. Και του απένειμαν με τον μεγαλόσταυρο του Λουτρού, όταν όμως η κυβέρνηση Goderich ανετράπη, εξαιτίας της ναυμαχίας του Ναυαρίνου, και ανέλαβε ο Wellington ο Κόδριγκτον ανεκλήθη από τη θέση του, παρά τις αντίθετες διαμαρτυρίες, με το αιτιολογικό ότι είχε παρερμηνεύσει τις οδηγίες που του δόθηκαν. Αντιθέτως στη Ρωσία η είδηση της νίκης προκάλεσε πλήρη επιδοκιμασία. Ο αυτοκράτωρ Νικόλαος με επιστολή του προς τον Κόδριγκτον, της 8 Νοεμβρίου 1827, του εξέφραζε την πλήρη ικανοποίησή του, επειδή "κατήγαγε μια νίκη για την οποία όλη η πολιτισμένη Ευρώπη του χρωστούσε διπλή ευγνωμοσύνη". Στη Γαλλία η κοινή γνώμη πανηγύρισε το γεγονός και τοποθετήθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της απελευθερώσεως της Ελλάδος. Και τη γνώμη της αυτή επέβαλε και στην κυβέρνησή της. Σε συνεδρίαση της γαλλικής Βουλής ο βαρώνος Dupin θα εκδηλώσει έντονη διαμαρτυρία για την ανεπίτρεπτη στάση της αγγλικής κυβερνήσεως και εγκωμίασε τον Γεώργιο Κάνιγκ που ενέπνευσε στις τρεις Δυνάμεις στο να "σώσουν την πολιτική και θρησκευτική ελευθερία ενός βασανιζομένου λαού, του ελληνικού". Και ο Βίκτωρ Ουγκώ το Νοέμβριο θα ψάλλει στις Orientales: "Γκρεμίστηκε ο παλιότουρκος ο κολοσσός στον Ταύρο - είναι η Ελλάδα ελεύθερη και με χαράς ωδή - το Ναυαρίνο ο Βύρωνας στον τάφο τραγουδεί". Η αντίδραση της Πύλης, μόλις πληροφορήθηκε την καταστροφή, ήταν έκρηξη οργής και απειλών, που δεν κατέληξαν όμως σε έκτροπα. Στην Ελλάδα; Επάνω από το λιμάνι του Ναυαρίνου, μέσα από τα συντρίμμια του εχθρού υψώθηκε το φωτεινό τόξο της ελπίδας. Της ελπίδας που θα οδηγούσε την πορεία προς την Ελευθερία, ενός λαού που πίστευε ότι παρά τις αδυναμίες του και τα σφάλματά του κάποια θεϊκή δύναμη θα τον βοηθούσε, όπως του είχε διαμηνύσει ο μεγάλος αγωνιστής της ελευθερίας του ο Ιωάννης Καποδίστριας: "Εάν οι Μεγάλες Δυνάμεις μας εγκατέλειψαν πιστέψετε ότι ο Θεός δεν θα μας εγκαταλείψει"!.. οπωσδήποτε με τη ναυμαχία του Ναυαρίνου ένα νέο εθνικό κράτος προστέθηκε στο χάρτη της Ευρώπης.