3 Φεβρουαρίου 2009

Η εκτέλεση της Λέλας

Η Λέλα Καραγιάννη, αγωνίστρια της αντίστασης, πέθανε στα χέρια των Γερμανών, αφού βασανίστηκε, μετά από κατάδοση Ελλήνων, υποταγμένων στην τότε νέα τάξη πραγμάτων.
Τη μοίρα της έμελλε να έχει και το μικρό πάρκο, που πήρε το όνομά της. Πέθανε στα χέρια ξένων εισβολέων μπουλντοζιέρηδων και ανθρώπων του δήμου, μετά από κατάδοση Ελλήνων, υποταγμένων στη σημερινή νέα τάξη πραγμάτων.
Του δημάρχου της πόλης και υπαλλήλων του, στο όνομα δημοτικών και εργολαβικών συμφερόντων. Το μικρό πάρκο στη γωνία Πατησίων και Κύπρου με τα 14 πανύψηλα πεύκα, μοναδικό απομεινάρι του άλλοτε δάσους της περιοχής Πατησίων, εξαφανίστηκε νύχτα, όπως ακριβώς εξαφανίζουν τα αγαθά των ανθρώπων οι κλέφτες. Νύχτα πάντα. Στη ζούλα. Υπουλα. Και παράνομα.
Νύχτα εξαφανίστηκε από πυργκαγιά πριν από χρόνια και το κτήριο, που είχε στη μέση και το οποίο τη δεκαετία του '50 ήταν σχολείο. Της Κατσαΐτη. Σπουδαία δασκάλα. Παρά την καταστροφή εκείνη του κτηρίου, τα πουλιά εξακολουθούσαν να βρίσκουν καταφύγιο στα πανύψηλα πεύκα, να ημερεύουν με τις φωνές τους το βουητό της πόλης και τα δέντρα εξακολουθούσαν να χαρίζουν στα μάτια μια πινελιά ομορφιάς σε ένα τοπίο μονότονου συνεχούς τοίχου από τσιμεντένια κλουβιά και τσίγκινα μικρά κουτιά, που κινούνται με θόρυβο και κάπνα πάνω σε ένα χαλί διαρκούς ασφάλτου.
Μέχρι προχθές, που
όμοια με στρατό κατοχής υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων, πρόθυμοι, και κάποιοι ειρωνικοί, και μπουλντοζιέρηδες εξ ίσου πρόθυμοι για όποιο έργο έναντι αμοιβής, πριν ανατείλει ο ήλιος και πάρουνε χαμπάρι οι περίοικοι, θερίσανε το τελευταίο μικρό δασάκι της Πατησίων, για να χτιστεί στη θέση του υπόγειο πάρκινγκ «για τις ανάγκες των ίδιων των περιοίκων»! Ετσι, ξεδιάντροπα ξεστόμισε ο δήμαρχός τους, αποπειρώμενος να βγει από πάνω με ένα ψέμα -ναι, ψέμα- για ένα ακόμα έγκλημα δημάρχου Αθηναίων. Το πάρκο Λέλας Καραγιάνη χαρακτηρίστηκε χώρος κοινόχρηστου πρασίνου το 1989 από το Δημοτικό Συμβούλιο. Απαλλοτριώθηκε το 1999. Μόνο για τον φοίνικα -που δεν έχει κοπεί ακόμα- ο δήμος πλήρωσε στους ιδιοκτήτες του οικοπέδου 4.000.000 δρχ.! Την ίδια χρονιά, στις γύρω πολυκατοικίες, μπήκε χαράτσι ως «υποχρέωση τρίτων για απαλλοτρίωση λόγω αλλαγής ρυμοτομίας προς όφελός τους»! Κάθε 90 τ.μ. διαμερίσματος πλήρωσαν -και πληρώνουν ακόμα- 7.200 ευρώ! Επί τόσες πολυκατοικίες!
Το 2006 ο δήμος υπέγραψε σύμβαση με τη «Δομοτεχνική Τεχνική ΤΑΕ» για να χτιστεί εκεί τριώροφο υπόγειο πάρκινγκ περίπου 150 θέσεων.
Ερήμην των κατοίκων. Για το καλό τους! Κάθε θέση πάρκινγκ επιδοτείται από 3.000-6.000 ευρώ. Μαζί με το χαράτσι στις πολυκατοικίες είναι πολλά τα λεφτά. Για το καλό των κατοίκων. Και της τσέπης άλλων! Όπως και στις περιπτώσεις Λαιμού στην Καρνεάδου και Αρφάνη στο πρώην πάρκο της Χατζηγιάννη Μέξη, που γίνανε τσιμέντο, κάποιοι πρόσφεραν στη διάρκεια των κινητοποιήσεων των κατοίκων, θέσεις πάρκινγκ και εκπτώσεις! Για το καλό τους. Στο πάρκο Λέλας Καραγιάννη θα χρειαστούν. Γιατί γύρω γύρω στην περιοχή υπάρχουν έξι (6) πολυώροφα γκαράζ, που είναι μισοάδεια με τιμές φτηνές! Αν ενδιαφερόταν πραγματικά ο δήμαρχος για την κορεσμένη από αμάξια περιοχή, δεν είχε παρά να επιδοτήσει τις άδειες θέσεις. Αλλά απ' αυτό κανείς δεν θα κέρδιζε. Μόνο οι κάτοικοι.
Σαν κερασάκι στην τούρτα,
ο δήμαρχος, που ανέχεται τα παράνομα χτίσματα μεγαλοεπιχειρηματία στο Πεδίον του Αρεως, που ξερίζωσε τις νερατζιές από το Παγκράτι και το Κολωνάκι για να φυτέψει φίκους (πόσο κόστισαν και ποιοι πήραν τα λεφτά;), που ήθελε να χτίσει μέσα στο Αλσος του Παγκρατίου, που υπερασπίζεται τη Βωβοεπιχείρηση, λοιδορώντας το Συμβούλιο Επικρατείας, που γράφει στα παλιά του τα παπούτσια την απαγόρευση της Διεύθυνσης Δασών Αττικής να κόψει τα πεύκα στο πάρκο Λέλας Καραγιάννη (η Διεύθυνση τον μήνυσε προχθές) και που ο ίδιος μήνυσε τον ΟΣΕ επειδή έκοψε 71 δέντρα στα Σεπόλια χωρίς να τον ρωτήσει (!), αυτός ο δήμαρχος διατείνεται ότι πάνω από το υπόγειο γκαράζ θα ξαναγίνει δάσος (!) Όπως έγινε στις πλατείες Πρωτομαγιάς, Τάιμπερτ, Κοτζιά, Κλαυθμώνος, Polis Park και πάει λέγοντας. Με τι χώμα, σε τι βάθος. Εκτός αν για δάσος περνιούνται οι ψευτοφοίνικες, που γεμίζουν τελευταία την Ελλάδα, μαζί με τους ανέραστους φίκους και τα θαμνοειδή. Ψεύτικα δάση, με ψεύτικες υποσχέσεις, σαν το ψεύτικο δέντρο των Χριστουγέννων ενός ακόμα ψεύτικου δημάρχου.
Καημένη Λέλα Καραγιάννη. Πότε θα τελειώσει η ξένη κατοχή απ' την πατρίδα σου.

Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ-ΤΕΤΡΑΔΗΣ