13 Φεβρουαρίου 2009

Χαστούκι... Βρυξελλών

Τελείωσαν τα ψέματα, με την ελληνική οικονομία και το κυβερνητικό επιτελείο καλείται να ζήσει σε λιγότερο από ένα μήνα τον εφιάλτη της επιτήρησης. Μιας επιτήρησης, όχι σαν τις προηγούμενες, αλλά αυστηρής, σκληρής και με μεγάλο διακύβευμα στην περίπτωση, που και πάλι η χώρα μας επιχειρήσει να ''κοροϊδέψει τους κουτόφραγκους''. Το ''χαστούκι των Βρυξελλών'' αποδεικνύεται ηχηρότερο για τον υπουργό Οικονομίας, Γιάννη Παπαθανασίου και για τη χώρα κατ’ επέκταση. Το αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας σε συνδυασμό με την αναθεώρηση του εφετινού προϋπολογισμού απορρίφθηκαν στο σύνολό τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που δείχνει πλέον «κουρασμένη» από την ελληνική στάση και γιατί κυριαρχεί η άποψη ότι το πρόγραμμα σταθερότητας που προτείνει η κυβέρνηση, δεν έχει τύχη υλοποίησης. Οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι η αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας θα είναι +0.2% το 2009 και +0.7% το 2010, ενώ στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας η Αθήνα υπολογίζει αυτό το μέγεθος στο +1.1% το 2009 και στο +1.6% του ΑΕΠ το 2010. Ταυτόχρονα, η Κομισιόν υπολογίζει το δημόσιο έλλειμμα της χώρας στο 3.7% του ΑΕΠ το 2009 και στο -4.2% το 2010, ενώ η Ελλάδα υποστηρίζει στο επικαιροποιημένο πρόγραμμά της ότι το έλλειμμα θα είναι -3.7% του ΑΕΠ το 2009 και -3.2% του ΑΕΠ το 2010. Αντιμετωπίζοντας τη χώρα μας ως «αναξιόπιστη», τόσο στις προβλέψεις όσο και στις υποσχέσεις της, το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα φαίνεται να αποφάσισε να «λύσει οριστικά τις διαφορές του» με το «κακό παιδί του νότου». Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στις Βρυξέλλες σχεδόν αγνοούν τα στοιχεία που προσκομίζει η χώρα μας και παρακολουθούν τις εξελίξεις με βάση τα «δικά τους» στοιχεία για την Ελλάδα. Τα ημίμετρα για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και οι ήπιες προσαρμογές σε ένα διαρκώς επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον ''πήγαν περίπατο'' και η νέα πραγματικότητα, που υπαγόρευσαν οι Βρυξέλλες πρέπει να περιλαμβάνει:
- Μηδενικές αυξήσεις στα εισοδήματα των εργαζομένων για δύο χρόνια.
- Δραστική περικοπή των δαπανών του δημοσίου και βεβαίως καμία νέα πρόσληψη για οποιοδήποτε λόγο.
- Ριζική αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, που αυτή τη φορά δε θα περιλαμβάνει μόνο περισσότερα χρόνια εργασίας, αλλά και μεγάλη μείωση των υψηλών συντάξεων ορισμένων κατηγοριών.
Μάλιστα, απαιτείται όχι μόνο η γενικόλογη αποδοχή του οικονομικού «γύψου», που επιβάλλεται, αλλά ταχύτατη ψήφιση νόμων, εκδόσεις προεδρικών διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων, ώστε οι δεσμεύσεις να γίνουν αμέσως πραγματικότητα. Με βάση αυτή τη «γνώμη» της Κομισιόν, το συμβούλιο των υπουργών (ΕΚΟΦΙΝ) στη σύνοδό του την Τρίτη 10 Μαρτίου θα διαπιστώσει την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος στην Ελλάδα, ενεργοποιώντας τη σχετική διαδικασία, που δεν είναι άλλη από την περιβόητη πλέον επιτήρηση. Πρέπει να σημειωθεί ότι μαζί με την Ελλάδα, προτάσεις για «επιτήρηση» για υπερβολικά δημόσια ελλείμματα αναμένεται να υιοθετήσει η Κομισιόν και για την Ισπανία, τη Μάλτα, την Ιρλανδία και τη Γαλλία.

Πηγή: www.zougla.gr