17 Νοεμβρίου 2010

Καταγγελία για το κάψιμο σκουπιδιών στη χωματερή Γαργαλιάνων

Στις 9-11-2010 έκανα την παρακάτω κατάθεση στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Γαργαλιάνων σχετικά με την φωτιά στη παράνομη χωματερή το Σάββατο 6-11-2010. Κατέθεσα σαν: 1) Πολίτης, 2) Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού - Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, 3) Εκδότης της εφημερίδας «Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ», 4) Διαχειριστής του www.gargalianoi.com.
Το Σάββατο 6-11-2010 ερχόμενος από την Αθήνα στους Γαργαλιάνους (λόγω εκλογών) παρατήρησα φλόγες στην περιοχή της (παράνομης από όσο γνωρίζω) χωματερής του Δήμου Γαργαλιάνων. Το θέαμα αυτό είναι συνηθισμένο στην χωματερή Γαργαλιάνων τα τελευταία χρόνια. Οι πυκνοί καπνοί είχαν καλύψει όλη την γύρω περιοχή. Την επομένη μέρα Κυριακή 7-11-2010 (ημέρα αυτοδιοικητικών εκλογών) είδα στο blog: valta-trifilias.blogspot.com άρθρο με τίτλο: «Το αποχαιρετιστήριο δώρο του δημάρχου Γαργαλιάνων» με έγχρωμη φωτογραφία του φλεγόμενου σκουπιδότοπου Γαργαλιάνων. Το άρθρο όπως ακριβώς το είδαν εκατοντάδες αναγνώστες από όλο το κόσμο αναρτήθηκε στις 7:19 μ.μ. Το μεσημέρι επισκέφθηκα την παράνομη χωματερή να διαπιστώσω μόνος μου τι είχε συμβεί εκεί την προηγούμενη ημέρα (Σάββατο). Διαπίστωσα ότι σχεδόν η μισή χωματερή κάπνιζε από την φωτιά που είχε εκδηλωθεί το Σάββατο. Ο χώρος είχε γεμίσει καπνούς που μπορούσε να δει οποιοσδήποτε στη περιοχή Γαργαλιάνων. Παραξενεύτηκα επειδή δεν είδα στην περιοχή του ΧΑΔΑ Γαργαλιάνων κανένα όχημα της πυροσβεστικής υπηρεσίας ή του Δήμου, ώστε να ενεργήσουν σε περίπτωση αναζωπύρωσης της φωτιάς… Νομίζω ότι έπρεπε να υπάρχει κάποιος φύλακας τουλάχιστον για να προσέχει την χωματερή. Έβγαλα μερικές φωτογραφίες που ανάρτησα στην ιστοσελίδα μου www.gargalianoi.com στις 17:11 το απόγευμα της Κυριακής. Έμαθα ότι η πυροσβεστική υπηρεσία είχε σβήσει την φωτιά της χωματερής το Σάββατο το μεσημέρι και ήταν ενήμερη για ότι συνέβαινε εκεί. Όλος ο κόσμος έβλεπε τους καπνούς το Σάββατο και την Κυριακή. Το βράδυ στις 10:45 τηλεφώνησα στην πυροσβεστική υπηρεσία να ρωτήσω (σαν δημοσιογράφος) τι συμβαίνει στη χωματερή και ποιοι βάζουν τις φωτιές. Μου είπαν ότι συνέλαβαν 4 Βουλγάρους από τους οποίους κρατήθηκε ό ένας. Πιστεύω ότι ο σκουπιδότοπος έπρεπε να είναι κλειδωμένος και να έχει φύλακα. Τη επομένη το πρωί της Δευτέρας έλαβα τηλεφώνημα από την πυροσβεστική υπηρεσία Γαργαλιάνων να περάσω από εκεί για να καταθέσω ότι ξέρω.

Ο Περιβαλλοντικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Γαργαλιάνων έχει κάνει αγώνες για την προστασία της Δημόσιας Υγείας στους Γαργαλιάνους! Η «ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ» επίσης έχει καταγγείλει από τον Μάιο 2009 την παράνομη καύση των σκουπιδιών στη χωματερή των Γαργαλιάνων. Κανένας αρμόδιος φορέας δεν ευαισθητοποιήθηκε και δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα ώστε να σταματήσει το Κάψιμο των σκουπιδιών στη πόλη μας. Η καύση των σκουπιδιών δημιουργεί άμεσο για την τροφική αλυσίδα. Η έκλυση διοξινών από την καύση των σκουπιδιών είναι τεράστια και οι διοξίνες είναι καρκινογόνες για τον άνθρωπο. Για το λόγο αυτό απαγορεύεται από το νόμο η καύση των σκουπιδιών. Πιστεύω ότι η καύση των σκουπιδιών στη χωματερή Γαργαλιάνων είναι εγκληματική ενέργεια σε βάρος της δημόσιας υγείας. Η Δημοτική Αρχή έπρεπε να έχει λάβει τα μέτρα ασφάλειας που ορίζει η σχετική πυροσβεστική διάταξη. Αντί αυτών των μέτρων «ασφάλειας» η Δημοτική Αρχή Γαργαλιάνων κάνει επικάλυψη των απορριμμάτων με …χώμα (όπως και οι γάτες…). Πριν μερικούς μήνες διαβάσαμε στο Μεσσηνιακό Τύπο για την αγορά μηχανημάτων από την Δημοτική Αρχή που θα χρησιμοποιηθούν για την… «υπογειοποίηση» των απορριμμάτων! («υπογειοποίηση» = έγκλημα). Το παράδοξο είναι πως είναι δυνατόν να καίγονται τα σκουπίδια μιας χωματερής «ΧΑΔΑ» που σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γαργαλιάνων δεν υφίσταται από 1-1-2009;… Η ανεξέλεγκτη απόθεση απορριμμάτων στις χωματερές, όπως και σήμερα συνεχίζεται συνεχώς, κρίθηκε επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και την ατμοσφαιρική ρύπανση, εξ αιτίας της παραγωγής μεθανίου και της ανάφλεξής του. Η ΕΕ, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, από το 1999, εξέδωσε δύο οδηγίες, την 99/31EC και την IPPC, με τις οποίες απαγόρευε τη χρήση των χωματερών και έδινε κατευθύνσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Παραθέτω μερικά από τα ερωτήματα που θέσαμε τον Μάιο 2009 με ανοικτή επιστολή μας προς τον Δήμαρχο Γαργαλιάνων κ. Καλοφωλιά, για τα οποία δεν πήραμε μέχρι σήμερα καμία απάντηση:
1. Πότε θα κλείσετε την παράνομη Χωματερή των Γαργαλιάνων;
2. Πότε θα σταματήσετε το κάψιμο των σύμμεικτων υλικών, που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία μας, καταστρέφουν το περιβάλλον και δηλητηριάζουν το νερό που πίνουμε, καθώς και τη διατροφική αλυσίδα;
3. Στα πλαίσια της Διαχείρισης, συμπεριλαμβάνεται η Ανακύκλωση; Όλα τα απορρίμματα πρέπει να επεξεργάζονται στην πηγή, πριν φτάσουν στο στάδιο της δεματοποίησης. (ΟΔΗΓΙΑ 1999/31/ΕC ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ 4/26/1999 )
4. Πώς ελέγχεται ο ΧΑΔΑ;
5. Τι μέτρα πυροπροστασίας υπάρχουν; Οι τοξικές αυτές ουσίες περνούν μέσω του εδάφους στις καλλιέργειες, εισχωρούν στην τροφική αλυσίδα και κατ’ επέκταση στον υδροφόρο ορίζοντα, προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές στο περιβάλλον. Πρέπει να εφαρμοστούν χωρίς καμιά παρέκκλιση οι Νόμοι για το περιβάλλον, Εθνικοί και Κοινοτικοί.

Γαργαλιάνοι 9-11-2010
Φώτιος Χ. Παναγιωτακόπουλος