26 Νοεμβρίου 2010

Ζημιές σε ελιές από την χαλαζόπτωση της Τρίτης στη Βάλτα

Δεκαπέντε λεπτά ισχυρής χαλαζόπτωσης το βράδυ της Τρίτης ήταν αρκετά για να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές στην ελαιοκαλλιέργεια στην περιοχή της Βάλτας, φέρνοντας σε απόγνωση τους παραγωγούς. Το χαλάζι που έπεσε στην περιοχή ήταν έντονο, όπως μας είπαν κάτοικοι της περιοχής, καλύπτοντας μια μεγάλη έκταση γύρω από το χωριό λίγο πριν μαζευτεί ο καρπός και το εισόδημα από τους παραγωγούς. Οι ίδιοι κάνουν λόγο για ζημιά που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά και το 40%, ενώ τονίζουν πως πέρα από τον καρπό που έχει πέσει στο έδαφος και χάνεται, ζημιά υπάρχει και στον καρπό που έχει μείνει στο δέντρο, ο οποίος και θα αλλοιωθεί. Σημαντικό είναι πως από το χαλάζι έπεσε ο πιο ώριμος καρπός που -όπως είναι φυσικό- θα έδινε ποσότητα και ποιότητα στην παραγωγή. Μόνη τους ελπίδα πλέον είναι ο ΕΛΓΑ από τον οποίο περιμένουν την άμεση αξιολόγηση της ζημιάς όπως και την αποζημίωσή τους, καθώς αν δεν υπάρξει, κυριολεκτικά μπαίνουν «μέσα». Ηδη έχει γίνει πάντως αναγγελία της χαλαζόπτωσης προς τον ΕΛΓΑ από τον οποίο και υπήρξε άμεση αντίδραση. Ετσι χθες στην περιοχή βρέθηκε ο επόπτης του ΕΛΓΑ για την Μεσσηνία Ιωάννης Περδίκης, ο οποίος επισκέφθηκε όλη την περιοχή από άκρη σε άκρη, σχηματίζοντας μια πρώτη εικόνα της κατάστασης. Οπως δήλωσε με την ολοκλήρωση των αιτήσεων που θα γίνουν από τους παραγωγούς, άμεσα θα σταλθούν γεωπόνοι στην περιοχή για να κάνουν εξατομίκευση των ζημιών.
Για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην περιοχή ο Χαράλαμπος Πανταζής, πρόεδρος του χωριού αλλά και παραγωγός ο ίδιος, μας τόνισε: «Την Τρίτη το βράδυ στις 11.15 ξεκίνησε χαλαζόπτωση η οποία κατά τόπους ήταν έντονη με διάρκεια περίπου 15 λεπτά. Οι ζημιές που προκλήθηκαν είναι μεγάλες και ποικίλλουν μέσα στη ζώνη που πέρασε το χαλάζι. Η πλειοψηφία της ζημιάς είναι στο 40%, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που -για μένα- η ζημιά αγγίζει και το 60%. Σήμερα (χθες) είμαστε με τον επόπτη του ΕΛΓΑ να κάνει μια πρώτη εκτίμηση της ζημιάς και αύριο ξεκινάμε να κάνουμε αιτήσεις ώστε να έρθουν οι εκτιμητές να δουν την ζημιά. Οι ζημιές είναι σημαντικές. Είμαστε στο στάδιο της συγκομιδής, που σημαίνει ότι σε δέκα ημέρες θα είχε μαζευτεί ο ελαιόκαρπος. Αυτό που ζητάμε είναι να υπάρξει άμεση ανταπόκριση του ΕΛΓΑ, λόγω και της γνωστής κατάστασης που υπάρχει με την τιμή των προϊόντων και την αύξηση του κόστους καλλιέργειας, καθώς με αυτή την ζημιά το όποιο μικρό κέρδος ήταν να πάρουμε το χάνουμε. Πολλοί παραγωγοί όχι μόνο δεν θα βγάλουν κέρδος αλλά θα πρέπει να πληρώσουν και από την τσέπη τους για να τις μαζέψουν».
Ο Κώστας Αρμούτης, στο κτήμα του οποίου βρεθήκαμε είπε: «Εχουμε πάθει ζημιά που είναι πάνω από 40% και φτάνει το 60% καθώς ο καλός καρπός έχει φύγει από τα δέντρα. Εχει μείνει ό,τι υπήρχε από μέσα. Αυτή την στιγμή ραβδίζουμε και τη ζημιά την πάθαμε λίγο πριν πάρουμε τον καρπό. Εχουμε κάνει όλα τα έξοδα και όλες τις φροντίδες και χάνουμε το εισόδημα λίγο πριν το πάρουμε. Το χαλάζι έπεσε την Τρίτη το βράδυ και μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης δεν είχε λιώσει ακόμη. Δεκαπέντε λεπτά δεν μπορούσες να βγεις έξω».
Για την εικόνα που είδε μίλησε και ο επόπτης του ΕΛΓΑ για την Μεσσηνία Γιάννης Περδίκης σημειώνοντας: «Βρίσκομαι εδώ κατόπιν αναγγελίας που είχαμε για το χαλάζι που πέρασε στο δημοτικό διαμέρισμα της Βάλτας. Είμαστε στην διαδικασία επισήμανσης της ζημιάς. Εχει πλήξει μια περιοχή από τον χείμαρο του Λαγκούβαρδου και το δρόμο Γαργαλιάνων - Φιλιατρών σε ένα μήκος 2 - 2,5 χιλιόμετρα και από εκεί ανεβαίνει προς τα ανατολικά. Οι ζημιές είναι αποζημιώσιμες και σε δέκα ημέρες από την ημερομηνία της αναγγελίας θα στείλουμε εκτιμητές γεωπόνους, ώστε άμεσα να γίνει εξατομίκευση και να δώσουμε τα πορίσματα. Οι παραγωγοί ήδη έχουν ξεκινήσει και υποβάλλουν δηλώσεις. Οταν θα κλείσει η αναγγελία, εμείς ήδη θα είμαστε μέσα, γιατί η εικόνα με τον καιρό αλλιώνεται. Ετσι όσο πιο γρήγορα κάνουμε τις εκτιμήσεις, τόσο πιο αντικειμενικοί θα είμαστε σε ό,τι αφορά τα πορίσματα».

Πηγή: eleftheriaonline

'Ηταν στραβό το κλήμα...