30 Μαρτίου 2012

Ξανά στον ''αέρα'' οι ομάδες μας στο Facebook...

Μετά από ένα διάστημα αλλαγών και αφού διέγραψε όλα τα μέλη, το Facebook ενεργοποίησε και πάλι τις ομάδες που είχαμε φτιάξει. Όσοι θέλετε να ξαναγίνετε μέλη ακολουθήστε τα παρακάτω links:
Φαράγγι Κόκκινα Πατερά
Δάσος Ευαγγελίστριας

Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο: ''Ο θάνατος και η κόρη''

Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες

Υπεγράφη σήμερα, Παρασκευή 30 Μαρτίου, από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου η απόφαση που αφορά στην επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος. Πιο αναλυτικά, για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000), οι αιτήσεις υποβάλλονται:
α) Είτε απευθείας από το δικαιούχο αγρότη στη Δ.Ο.Υ. που διαθέτει τμήμα ελέγχου στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας ασκεί μία από τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις του. Η αίτηση επιστροφής υποβάλλεται υποχρεωτικά απευθείας από το δικαιούχο αγρότη σε κάθε περίπτωση που το προς επιστροφή ποσό είναι ίσο ή μεγαλύτερο με 10.000 ευρώ.
β) Είτε μέσω συνεταιριστικής οργάνωσης στη Δ.Ο.Υ. που διαθέτει τμήμα ελέγχου στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η έδρα της συνεταιριστικής οργάνωσης. Σημειώνεται ότι η απόφαση της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος έχει σταλεί προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Πέφτει χρήμα 13 εκ. Ευρώ απο τον ΕΛΓΑ

Σήμερα, Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012, ο ΕΛ.Γ.Α. Θα βάλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς 7.649 δικαιούχων αποζημιώσεις για ζημιές στη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο, περισσότερα από 13 εκατομ. ευρώ. Η αποζημίωση αφορά ζημιές που προξενήθηκαν από διάφορα ζημιογόνα αίτια, σε πολλές περιοχές της χώρας το 2011 και παραγωγούς που έχουν υποβάλλει Δήλωση Καλλιέργειας / Εκτροφής, σύμφωνα με το νόμο 3877/2010 και έχουν καταβάλλει την ασφαλιστική εισφορά που προβλέπεται από το νόμο αυτό. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α. με απόφασή του, που ελήφθη στις 27-03-2012, προτείνει την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την παράταση της προθεσμίας καταβολής της εισφοράς μέχρι τις 30 Απριλίου 2012. Συνεπώς, όσοι παραγωγοί δεν έχουν καταβάλλει καθόλου ή έχουν καταβάλλει μέρος της εισφοράς, πρέπει να την καταβάλλουν το αργότερο, μέχρι τις 30 Απριλίου 2012, ώστε να είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛ.Γ.Α. και να μπορούν να υπαχθούν στα Προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ). Τέλος, ο ΕΛ.Γ.Α. ενημερώνει ότι η επόμενη πληρωμή για ζημιές 2011 θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη.

Πηγή: agroschannel

28 Μαρτίου 2012

Αναδιάρθωση ποικιλιών αμπέλου στη Μεσσηνία

Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου έδωσε στην δημοσιότητα η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας. Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί που θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Μεσσηνίας μέχρι τις 15 Μαΐου. Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής της Διεύθυνσης, τηλ: 2721-361213 και στο Γραφείο Ανάπτυξης Πύλου και Μεσσήνης.

27 Μαρτίου 2012

Ετοιμάζεται μίνι πρόγραμμα για νέους αγρότες

Νέο μίνι πρόγραμμα πρώτης εγκατάστασης για νέους αγρότες προανήγγειλε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην παρουσίαση των στοιχείων της μελέτης που καταγράφουν την τάση επιστροφής των νέων στα χωριά. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ, το οποίο θα δώσει ουσιαστικά τη δυνατότητα σε 6.000 νέους αγρότες να εισπράξουν με τη μορφή πρώτης εγκατάστασης ένα ποσό της τάξεως των 10.000 ευρώ και να διευκολυνθούν έτσι στην έναρξη του αγροτικού επαγγέλματος. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός οι ίδιοι άνθρωποι θα μπορούν να ενισχυθούν επίσης από το σύνολο των διαρθρωτικών προγραμμάτων που προβλέπονται για τη στήριξη επιχειρησιακών σχεδίων.

Το υποχρεωτικό Ε9 περιπλέκει την ενεργοποίηση δικαιωμάτων

Νέες περιπέτειες περιμένουν φέτος αρκετούς από τους δικαιούχους αγροτικών επιδοτήσεων, καθώς για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων μέσω ΟΣΔΕ είναι απαραίτητο πλέον να κατατίθενται και τα έντυπα Ε9. Όσοι λαμβάνουν επιδοτήσεις πρέπει να αποδεικνύουν ότι είναι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές γης στην οποία αντιστοιχούν οι ενισχύσεις. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όσοι λαμβάνουν επιδοτήσεις χρειάζονται να αποδεικνύουν ότι είναι ιδιοκτήτες της γης στην οποία αντιστοιχούν οι ενισχύσεις τους ή ότι την ενοικιάζουν. Με μια πρώτη ματιά αυτό φαίνεται απλό. Είναι όμως χιλιάδες οι οικογένειες στις οποίες άλλοι εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες της γης και άλλοι ως καλλιεργητές – δικαιούχοι επιδοτήσεων, πράγμα που είναι νόμιμο. Οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Κρήτης προετοιμάζονται να καλέσουν τους δικαιούχους επιδοτήσεων να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματα τους περί τα τέλη του Μαρτίου. Μέχρι το πρωί της Τετάρτης 21 Μαρτίου το ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν κλειστό και οι αρμόδιοι των Ενώσεων δεν μπορούσαν να κάνουν την παραμικρή ενέργεια ως προς την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων. Όπως είπε ο αρμόδιος διευθυντής της Ένωσης Ηρακλείου Μανώλης Γαρεφαλάκης, η συνεταιριστική οργάνωση περιμένει να ανοίξει το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, να προχωρήσει στην εκτύπωση των αιτήσεων και στη συνέχεια να καλέσει τους προέδρους των συνεταιρισμών – μελών της ΕΑΣ για να τους δώσει τα έντυπα και τις σχετικές οδηγίες προκειμένου να τα συμπληρώσουν. «Περιμένουμε από μέρα σε μέρα να ανοίξει το σύστημα» είπε ο κ. Γαρεφαλάκης. Ανάλογη είναι η εικόνα και στην Ένωση Πεζών. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή Ανέστη Βασιλειάδη η Ένωση περιμένει να ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Παράλληλα όμως πραγματοποιεί όλη την απαραίτητη προετοιμασία για την έναρξη της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί φέτος οι δικαιούχοι χρειάζεται να καταθέτουν και αντίγραφα των εντύπων Ε9 τα οποία ως γνωστό υποβάλλουν στις Εφορίες για να παρουσιάζουν τα περιουσιακά στοιχεία τους. Το πρόβλημα όμως είναι ότι πολλοί δικαιούχοι άλλα εμφανίζουν στο Ε9 και άλλα στα δικαιολογητικά τους για τις επιδοτήσεις. Για παράδειγμα, πολλά μέλη αγροτικών οικογενειών που δεν ασκούν γεωργική δραστηριότητα εμφανίζουν στο Ε9 την περιουσία που έχουν κληρονομήσει από τους γονείς τους, αλλά τις επιδοτήσεις φαίνεται να εισπράττουν π.χ. οι πατεράδες τους, αφού εκείνοι καλλιεργούν τη γη. Κι όλα αυτά μέχρι τώρα ήταν τυπικά εντάξει. Από φέτος όμως τα μέλη των αγροτικών οικογενειών (συνήθως ετεροεπαγγελματίες) χρειάζεται να εμφανίσουν ότι…εκμισθώνουν τη γη αυτή στους γονείς τους για να συνεχίσουν να λαμβάνουν εκείνοι τις επιδοτήσεις, αποφεύγοντας μεταβιβάσεις δικαιωμάτων οι οποίες συνήθως δημιουργούν προβλήματα, όχι σε σχέση με τη νομιμότητα, αλλά σχετικά με την κρατική γραφειοκρατία. Ένας άλλος τομέας στον οποίο αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα είναι των βοσκοτόπων, όπου πολλές φορές οι επιδοτούμενοι «ακροβατούν» μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας.

Πηγή: agronews

21 Μαρτίου 2012

Δρόμοι της Τριφυλίας προς ένταξη στο ΕΣΠΑ

''Πακέτο'' ετοιμάζει η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου τους δρόμους της Τριφυλίας, προκειμένου να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, με μεγαλύτερη πιθανότητα στο τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Υποδομών. Πρόκειται για τους δρόμους: Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι που αποτελεί βελτίωση του υφιστάμενου. Το νέο δρόμο Γαργαλιάνοι - Ρωμανού που ξεκίνησε από το Γ’ ΚΠΣ και παρότι πέρασε ως έργο “γέφυρα”, έμεινε στη μέση. Και την παράκαμψη Φιλιατρών. Η υπηρεσία επεξεργάζεται όλα τα στοιχεία που αφορούν την ωριμότητα και το κόστος των έργων, προκειμένου να κατατεθεί πρόταση για ένταξή τους στο ΕΣΠΑ. Πιο ώριμο είναι ο δρόμος Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι, καθώς στο Γαργαλιάνοι - Ρωμανού πρέπει να ξεκαθαριστούν οι εργασίες που απομένουν αλλά και άλλες που δεν προβλέπονταν και θεωρούνται αναγκαίες. Το έργο αυτό έχει ακόμα εκκρεμότητες με απαλλοτριώσεις, ενώ αρκετές απαλλοτριώσεις έχει και η παράκαμψη των Φιλιατρών. Το παρήγορο και αισιόδοξο είναι πως οι απαλλοτριώσεις μπορούν να πληρωθούν από το ΕΣΠΑ ως μέρος του έργου.

Πηγή: Ελευθερία

20 Μαρτίου 2012

Χρυσός... το λάδι της Τριφυλίας για συμμορία κακοποιών!

Μέσα σε πλαστικά δοχεία με ελαιόλαδο και τα οποία έστελνε στην Αλβανία, έκρυβε τα χρυσαφικά η συμμορία των Αλβανών που δρούσε στην περιοχή της Τριφυλίας «χτυπώντας» σπίτια ηλικιωμένων. Ωστόσο, η παρατηρητικότητα ενός πολίτη και η πληροφορία που έφθασε στην Αστυνομία, ξεσκέπασαν την συμμορία των κακοποιών, ενώ σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες έχει συλληφθεί ο ένας από αυτούς και έχουν ταυτοποιηθεί τα στοιχεία άλλων τριών που επίσης συμμετείχαν σ' αυτήν. Μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι από τους άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας και της ειδικής ομάδας που έχει συσταθεί στην Τριφυλία, οι οποίοι και χειρίζονται την υπόθεση, έχουν εξιχνιαστεί τουλάχιστον 8 ληστείες που έχουν γίνει στην περιοχή της Τριφυλίας σε βάρος ηλικιωμένων από τον Δεκέμβριο μέχρι και πρόσφατα. Το γεγονός ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα φορτώνονταν διάφορα δέματα σε λεωφορεία που ταξιδεύουν στην Αλβανία, από συγκεκριμένο σημείο στο δρόμο Καλού Νερού - Τσακώνας, προκάλεσε εντύπωση.Έτσι μετά τη σχετική πληροφορία που έφτασε στην Αστυνομία, άνδρες της πήγαν στην περιοχή και κατάφεραν να εντοπίσουν ένα άτομο αλβανικής καταγωγής που φέρεται να είναι μέλος της συγκεκριμένης συμμορίας. Επίσης βρέθηκαν δύο δοχεία με λάδι που ήταν έτοιμα να φορτωθούν σε λεωφορείο και σε έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν χρυσαφικά στον πάτο τους, τα οποία είχαν κλαπεί στην τελευταία ληστεία που είχαν διαπράξει στην περιοχή και τα οποία παραδόθηκαν στους παθόντες. Οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίζονται για τον εντοπισμό και των υπόλοιπων τριών ατόμων.

Πηγή: Ελευθερία

Ημερίδα για το ελαιόλαδο στο Costa Navarino

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου και Ελιάς (ΕΔΟΕΕ) πραγματοποιεί την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012 και ώρα 18.00 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο COSTA NAVARINO (κτήριο House of Events – αίθουσα: Astronomy Hall), ημερίδα με θέμα: «Ποιότητα, Ταυτότητα, Εξωστρέφεια: «Προϋποθέσεις για το μέλλον του ελληνικού ελαιολάδου». Η ημερίδα πραγματοποιείται στα πλαίσια του εγκεκριμένου από το ΥΠΑΑΤ τριετούς προγράμματος δραστηριοτήτων που υλοποιεί η ΕΔΟΕΕ με βάση τον κοινοτικό κανονισμό 867/08.

«Λύση Ευρώτα» στην Τριφυλια με ολική διαχείριση απορριμμάτων

Την ολική διαχείριση για τα απορρίμματα επέλεξε ως μεθοδολογία και εφαρμογή για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος των σκουπιδιών (και) στην Τριφυλία η Ομάδα Εργασίας που έχει συγκροτηθεί στο Δήμο! Ουσιαστικά και πρακτικά, η Ο.Ε. αποφάσισε και εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, που συνεδριάζει για το θέμα την Πέμπτη 22 Μαρτίου, την «υιοθέτηση» της μεθοδολογίας διαχείρισης των απορριμμάτων που ακολουθεί, πρωτοπορώντας, ο Δήμος Ευρώτα. Η ολική διαχείριση περιλαμβάνει εφαρμογή Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων για Διαλογή στην Πηγή - Ανακύκλωση – Κομποστοποίηση του οργανικού κλάσματος και, βεβαίως, διαχείριση υπολείμματος, σύμφωνα με το σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Έργο της Ομάδας Εργασίας ήταν η διαμόρφωση πρότασης – εισήγησης προς το Δημοτικό Συμβούλιο για τη χωροθέτηση λειτουργίας του «μπαλοποιητή» και εναπόθεσης των μπαλών κατά την περίοδο της προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου, στο πλαίσιο του ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των αποφάσεων του ΦΟΣΔΑ Μεσσηνίας, συνεκτιμώντας και λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των τέως Δήμων Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας και Φιλιατρών, καθώς και τις περιβαλλοντολογικές και οικονομικές επιπτώσεις. Ωστόσο, τόσο ο πρόεδρος της Ο.Ε., αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσίγγανος, όσο και με εισηγήσεις του ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Γιώργος Γκόνης, «ψάχνοντας» για τη βέλτιστη λύση και αφού εξέτασαν ενδελεχώς κάθε πτυχή του ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, προέκριναν και πρότειναν στα μέλη της Ομάδας Εργασίας την ολική διαχείριση. Η Ο.Ε., μετά από επισκέψεις στον «μπαλοποιητή» του Πύργου Ηλείας και συσκέψεις – συνεδριάσεις της, με τελευταίες τις προηγούμενες μέρες, την Τρίτη και την Παρασκευή, ομόφωνα εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας την ολική διαχείριση. Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες επικοινωνίες με τους αρμόδιους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Ευρώτα σχετικά με τη μεθοδολογία διαχείρισης των απορριμμάτων που ακολουθείται εκεί, οι οποίοι τους ενημέρωσαν αναλυτικά για τα σημαντικά και εκπληκτικά αποτελέσματα των εφαρμοζόμενων προγραμμάτων και, μάλιστα, σε σύντομο διάστημα. Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως με την προτεινόμενη ολική διαχείριση δίδεται και «οριστική» λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών και των σκουπιδότοπων. Με την πλήρη εφαρμογή της θα παύσει η μπαλοποίηση σύμμεικτων σκουπιδιών, που προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις, αφού και ως μεθοδολογία είναι περιβαλλοντικά επιζήμια και κοινωνικά μη παραδεκτή και αποδεκτή, ενώ μειώνεται αισθητά και το οικονομικό κόστος που θα καλούνταν να πληρώσουν οι πολίτες!
Με «οδηγό» τη μεθοδολογία διαχείρισης των απορριμμάτων στο Δήμο Ευρώτα, η αντίστοιχη μεθοδολογία που προτείνεται να ακολουθηθεί στο Δήμο Τριφυλίας για την ολική διαχείριση των απορριμμάτων περιλαμβάνει: α) Διαλογή - Διαχωρισμός των υλικών ανά κατηγορία: Οργανικά υλικά, χαρτί, ποικίλα υλικά και μη ανακυκλώσιμα, β) Ανακύκλωση, γ) Κομποστοποίηση, οικιακή και συνολικά του οργανικού κλάσματος από το Δήμο, δ) Διαχείριση υπολείμματος. Σε άμεση προτεραιότητα είναι η εξεύρεση, μέσω δημόσιας και ανοιχτής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, κατάλληλου χώρου έκτασης 25 περίπου στρεμμάτων, στον οποίο θα γίνουν οι εγκαταστάσεις του Κέντρου Διαλογής, η Κομποστοποίηση, η τοποθέτηση του μπαλοποιητή για την επεξεργασία - διαχείριση του υπολειμματικού όγκου και η εναπόθεση των μπαλών.
Ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας, αντιδήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Τσίγγανος σημείωσε: «Συνεδρίασε εκ νέου το μεσημέρι της Παρασκευής η Ομάδα Εργασίας που έχει συγκροτηθεί για να εξετάσει το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Δήμο μας. Κατά τη συνεδρίαση εκτέθηκαν οι λεπτομέρειες του σχεδίου που προτίθεται να υιοθετήσει ο Δήμος, το οποίο αναλύθηκε και στην προηγούμενη συνεδρίασή μας, παρουσία και του εκπροσώπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Το σχέδιο αυτό εφαρμόζει, στην ουσία, τις προβλέψεις του ΠΕΣΔΑ, δηλαδή προβλέπει τη φάση της διαλογής – ανακύκλωσης απορριμμάτων, τη φάση της κομποστοποίησης και τη φάση της διαχείρισης του υπολείμματος. Επιβεβαιώθηκε η επιλογή όλων των μελών για την εφαρμογή του σχεδίου και ότι άμεση προτεραιότητά μας είναι η αναζήτηση έκτασης επιφανείας περίπου 25 στρεμμάτων, προκειμένου να εγκατασταθούν στο ίδιο σημείο όλες οι δράσεις. Επιπλέον, επιβεβαιώθηκε η απομάκρυνση, πια, του Δήμου από το πλαίσιο των προηγούμενων αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων Κυπαρισσίας, Φιλιατρών, Γαργαλιάνων, Αυλώνος που προέβλεπαν ξεχωριστή χωροθέτηση του μπαλοποιητή και ξεχωριστή χωροθέτηση για την εναπόθεση των μπαλοποιημένων απορριμμάτων, καθόσον η λύση αυτή, πρώτον, δε δίνει απάντηση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και, δεύτερον, αποδείχτηκε πολύ κοστοβόρα. Τις επόμενες μέρες, και πάντως πριν από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Πέμπτη, θα καταβληθεί προσπάθεια επίσκεψης της Ομάδας Εργασίας στο σύστημα διαχείρισης που τίθεται σε λειτουργία στο Δήμο Ευρώτα. Με τον τρόπο αυτό, ο Δήμος πηγαίνει ακόμα πιο πέρα την κουβέντα για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Δε μένουμε στο στενό πλαίσιο της απλής “πακετοποίησης” των απορριμμάτων, το οποίο αποδεικνύεται και ασύμφορο και περιβαλλοντικά άστοχο, αφού η λύση της εγκατάστασης μπαλοποιητή δημιουργούσε απλά μια χωματερή σε πακέτα, χωρίς καμία περαιτέρω επίλυση του προβλήματος. Συζητάμε στην ουσία για σύστημα το οποίο προσεγγίζει ή φιλοδοξεί να προσεγγίσει τις διαστάσεις ενός έργου ολικής διαχείρισης και όχι προσωρινής. Ασφαλώς, σε όλη αυτή την προσπάθεια προχωράμε σε αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου».

Πηγή: Θάρρος

Προβολή της ταινίας ''The kid with a Bike'' από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαργαλιάνων

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012, ώρα 9:30μ.μ., στις εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων.

Υπόθεση:
Ο Συρίλ, είναι 12 χρονών και το μόνο σχέδιο στη ζωή του, είναι να βρει τον πατέρα του που τον άφησε προσωρινά σε ορφανοτροφείο. Συναντά τυχαία τη Σαμάνθα, μια κομμώτρια, η οποία συμφωνεί να μένει μαζί της τα σαββατοκύριακα. Ο Συρίλ δεν αναγνωρίζει την αγάπη που του δείχνει η Σαμάνθα, την αγάπη που χρειάζεται απελπισμένα για να ηρεμήσει την οργή του.

17 Μαρτίου 2012

Απορρίμματα: υπάρχει εναλλακτική πρόταση διαχείρισης;

Α. Εισαγωγή: Αν κάποιος ισχυριζόταν ότι η κρίση χρέους και η κρίση της διαχείρισης των σκουπιδιών έχουν την ίδια «συστημική λογική», με την έννοια ότι η επί σχεδόν 30χρονη αδράνεια (;), εξώθησε στο σημερινό αδιέξοδο και στην επιβολή του μονόδρομου, θα ήταν απλά ακριβής. 30 χρόνια ανεξέλεγκτης διάθεσης σε παράνομες χωματερές μέσα σε δασικές εκτάσεις, ρέματα, παλιά νταμάρια….. Μέσα σε 30 χρόνια εκδόθηκαν 4 νόμοι, 7 Κ.Υ.Α., πλειάδα Υπ. Αποφάσεων 2 Οδηγίες της Ε.Ε., Εθνικός και Περιφερειακοί Σχεδιασμοί…. Και όμως η αδράνεια και η σύγχυση ρόλων και αρμοδιοτήτων, παράλληλα με την κοινή διαπίστωση ότι «τα σκουπίδια είναι χρυσός» οδήγησαν στην κυρίαρχη και συνειδητή επιλογή του σύμμεικτου σκουπιδιού, χρήσιμου εργαλείου, όπως θα δούμε παρακάτω για την επιβολή του μονόδρομου. Για να είμαστε ακριβείς η Τοπική Αυτοδιοίκηση επέδειξε χαρακτηριστική ολιγωρία και αδράνεια στην αναζήτηση λύσεων ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, μια και καταστατικά είναι η άμεσα εμπλεκόμενη στο πρόβλημα και στις συνέπειες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Β. Η κυρίαρχη λύση: το 30χρονο αδιέξοδο και η συνειδητή επιλογή των σύμμεικτων αστικών απορριμμάτων προετοίμασαν την ανάθεση της διαχείρισης στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Η σύγκρουση των συμφερόντων τεράστιων κατασκευαστικών – τραπεζικών – οικονομικών ομίλων είναι εμφανής καθημερινά στον αθηναϊκό και περιφερειακό τύπο. Ο υπό υλοποίηση μονόδρομος προϋποθέτει τεράστιες εγκαταστάσεις, ενεργειακή αξιοποίηση με καύση και σταδιακή εκχώρηση όλης της διαδικασίας διαχείρισης (από την αποκομιδή ως την καύση) στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Η προωθούμενη κυρίαρχη λογική προσπαθεί να αντλήσει νομιμοποίηση από το σημερινό αδιέξοδο, από την Οδηγία 2008/98/ΕΚ, που συνειδητά υποβαθμίζει ή αγνοεί μια σειρά θετικών ρυθμίσεων και από το «μνημονιακό» περιβάλλον της συγκυρίας. Και όμως ο προωθούμενος σχεδιασμός ανακυκλώνει και μεγεθύνει τα περισσότερα προβληματικά στοιχεία της σημερινής κατάστασης: στηρίζεται στη λογική του σύμμεικτου απορρίμματος, δεν αντιμετωπίζει την επιμόλυνση από επικίνδυνα απόβλητα, κυρίως βιοτεχνικά – βιομηχανικά, υποβαθμίζει τις πολιτικές πρόληψης, μείωσης των απορριμμάτων, διαλογής στην πηγή, επανάκτησης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, οδηγεί την διαχείριση σε κεντρικές, σύνθετες και γιγάντιες εγκαταστάσεις, ανελαστικές στην μεταβολή του καταναλωτικού προτύπου και στην παραγωγή απορριμμάτων (υπερδιαστασιολόγηση) και για να είμαστε σαφείς είτε δηλώνεται είτε αποκρύπτεται οδηγεί στην καύση, εκχωρεί την διαχείριση των απορριμμάτων στο μεγάλο κεφάλαιο, υποβαθμίζοντας το δημόσιο – κοινωνικό χαρακτήρα και τον κοινωνικό έλεγχο (ήδη πολλοί Δήμοι έχουν προστρέξει σε αυτή την «εύκολη» λογική της ιδιωτικοποίησης ακόμη και της αποκομιδής, όπως για παράδειγμα και ο Δήμος Τριφυλίας, οδηγεί σε εκτόξευση το κόστος διαχείρισης που θα οδηγήσει σε τεράστια αύξηση των δημοτικών τελών σε βάρος των χειμαζόμενων πολιτών, ενώ υποβαθμίζει το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ρόλο χαμάλη. Πρόκειται δηλαδή για επιλογή με χαρακτήρα αντιπεριβαλλοντικό, αντικοινωνικό, δαπανηρό και κοστοβόρο για την κοινωνία και επωφελή μόνο για τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Δεν είναι λοιπόν παράλογο που όπου σχεδιάζεται η χωροθέτηση εγκαταστάσεων διαχείρισης (εργοστάσια, σταθμοί μεταφόρτωσης, χώροι δεματοποίησης κλπ.) προκαλείται μεγάλη κοινωνική αντίδραση (κορυφαία περίπτωση η Κερατέα), ενώ οι εσωτερικές της αντιφάσεις / αντιθέσεις δεν είναι αμελητέες (δες για παράδειγμα την «σύγκρουση» σε πελοποννησιακό επίπεδο Τατούλη – Νίκα).
Γ. Η «πράσινη πρόταση» των τεσσάρων ΜΚΟ: είναι γεγονός ότι την εποχή που δημοσιοποιήθηκε η «ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ» των W.W.F., Greenpeace, Μεσόγειος SOS και της Οικολογικής Εταιρίας Ανακύκλωσης, δηλαδή το 2009, αποτέλεσε την πρώτη ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση διαχείρισης απορριμμάτων. Η πρόταση αυτή επηρέασε θετικά τα πράγματα αφού συνέβαλε να γίνουν οικείες και σε αρκετούς αποδεκτές οι αρχές: της πρόληψης, της επαναχρησιμοποίησης, της οικιακής κομποστοποίησης, της διαλογής στην πηγή και της ελαχιστοποίησης των υπολειμμάτων, ενώ κράτησε αρνητική θέση απέναντι στη θερμική επεξεργασία, δηλαδή την άμεση ή έμμεση καύση. Ενώ η πρόταση αυτή σε επίπεδο στρατηγικών αρχών και στόχων είχε θετικά στοιχεία, όταν εντάχθηκε στον οργανωμένο διάλογο σχεδιασμού ενός ολοκληρωμένου μοντέλου διαχείρισης (βλέπε περιφέρεια Κρήτης και περιφέρεια Αττικής, αναδείχθηκαν τα όρια αυτής της πρότασης. Η «πράσινη πρόταση» εγγράφηκε στο πλαίσιο της «πράσινης επιχειρηματικότητας». Συγκεκριμένα η πρόταση αυτή: συνομιλεί και συγκρίνεται μόνο με τις προτάσεις των περιφερειακών σχεδιασμών, δηλ. την κυρίαρχη λογική και όχι με άλλες εναλλακτικές προτάσεις, αποδέχεται ως δεδομένη τη συμμετοχή του μεγάλου κεφαλαίου στο σύστημα διαχείρισης, υποβαθμίζοντας το δημόσιο χαρακτήρα και την ανάγκη κοινωνικού ελέγχου, αποδέχεται, έστω και μερικώς, τη λογική των γιγάντιων συγκεντροποιημένων εγκαταστάσεων (ΣΜΑ, μεγάλες μονάδες κομποστοποίησης, εγκαταστάσεις διαλογής), επιμένει, ανεξήγητα, στη συνέχιση της «αποκλειστικότητας» στα εναλλακτικά συστήματα διαχείρισης, όπως της ΕΕΑΑ (εταιρία Ανακύκλωσης), χωρίς να αξιολογείται η ως τώρα λειτουργίας τους και στερεί την εναλλακτική διαχείριση από τοπικά / δημοτικά συστήματα, προσεγγίζει το ζήτημα από την πλευρά του οικονομικού κόστους, δηλαδή δεν ισχύει πλέον ότι τα «σκουπίδια είναι χρυσός»; Η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση, το βιοαέριο, η επαναχρησιμοποίηση δεν παράγουν έσοδα – οφέλη που κάποιος θα τα καρπωθεί; αποδέχεται τον υποβαθμισμένο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενώ δεν αναδεικνύει την στρατηγική επιλογή των «πράσινων εργολάβων», ως μόνων ωφελημένων.
Δ. υπάρχει εναλλακτική πρόταση; θεωρώντας ως εχθρική την έως τώρα παραλυτική αδράνεια, αλλά και αντίπαλη την κυρίαρχη πρόταση του μονόδρομου, δηλαδή των «πράσινων εθνικών εργολάβων», πιστεύουμε ότι η υπέρβαση των δομικών ορίων της «πράσινης πρότασης» και η κοινωνικοποίηση του προβλήματος, της διαχείρισης των απορριμμάτων σε τοπικό επίπεδο με κοινωνικό έλεγχο, μπορεί να είναι η εναλλακτική πρόταση. Η συνειδητοποίηση του αδιεξόδου και του πολλαπλού κόστους της κυρίαρχης επιλογής είναι δυνατό να οδηγήσουν τις τοπικές κοινωνίες, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους φορείς της και τα τοπικά κινήματα σε μία ολοκληρωμένη, βιώσιμη, τοπική / αποκεντρωμένη λύση διαχείρισης. Η οργάνωσή της δεν θα δημιουργηθεί στο κενό, υπάρχουν παλαιότερες εμπειρίες (π.χ. Δήμος Ελευσίνας), αλλά και νεότερες εμπνευσμένες πρωτοβουλίες όπως ο αξιέπαινος Δήμος Ευρώτα, όπως επίσης και συντονισμός συλλογικοτήτων και τοπικών κινημάτων, όπως η «Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων», από την οποία έχει δανειστεί το παρόν αρκετές ιδέες και διαπιστώσεις, αλλά και διεθνείς πετυχημένες εμπειρίες (δες το παράδειγμα της Φαλάνδρας – Βελγίου). Οι αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται η εναλλακτική πρόταση είναι αυτές της εγγύτητας και της μικρής κλίμακας, αρχές που διασφαλίζουν την κοινωνικοποίηση του προβλήματος, την αποτελεσματική περιβαλλοντική διαχείριση και την οικονομική βιωσιμότητα. Η πρόταση αυτή: α. ενσωματώνει τα θετικά της Οδηγίας 2008/98/ΕΕ, τις διεθνείς και ελληνικές θετικές εμπειρίες, β. ικανοποιεί το στρατηγικό στόχο για τη μείωση της παραγωγής απορριμμάτων, την διαλογή στην πηγή καθαρών, βιοαποδομήσιμων και ανακυκλώσεων, σε αντίθεση με τη λογική του σύμμεικτου σκουπιδιού, γ. μεγιστοποιεί την ανάκτηση υλικών (επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση) και διαχέει τις ωφέλειες στην τοπική κοινότητα και τους δήμους και δεν τους φορτώνει μόνο τα βάρη, δ. χρησιμοποιεί μικρής κλίμακας εγκαταστάσεις, απλό μηχανολογικό εξοπλισμό που είναι εύκολα διαχειρίσιμες από τους Δήμους, ε. μειώνει στο ελάχιστο το υπόλειμμα προς απόρριψη σε ΧΥΤΥ, αφού έχει αντιμετωπίσει την επικινδυνότητα από την ανάμειξη και επιμόλυνση των σύμμεικτων. στ. τέλος μέσω της κοινωνικοποίησης και τοπικής διαχείρισης των ωφελημάτων συμβάλλει στην τοπική απασχόληση με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Κρίνουμε ως αναγκαίο τον απεγκλωβισμό από τα εθνικά συστήματα τύπου ΕΕΑΑ και την δημιουργία τοπικών συστημάτων, όπου με τη μορφή επιχειρήσεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και με προτεραιότητα τους άνεργους νέους θα μπορούν να αναλάβουν μεγάλο μέρος της διαχείρισης και των ωφελημάτων της. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση αυτής της πρότασης απαιτεί κρίσιμο και βιώσιμο μέγεθος και αφορά είτε σε μεγάλους Δήμους είτε στην συνεργασία ομόρων Δήμων που θα εξειδικεύσουν την οργάνωση του τοπικού διαχειριστικού συστήματος. Η πολυμορφία δε του ελλαδικού χώρου, αλλά και η διαφοροποίηση του καταναλωτικού προτύπου, επομένως και της σύνθετης των απορριμμάτων επιτρέπουν την εξειδίκευση, με τους ίδιους στόχους και αρχές, του τοπικού διαχειριστικού μοντέλου. Προϋπόθεση για την συγκρότηση – εξειδίκευση και εφαρμογή του είναι η ουσιαστική διαβούλευση και κοινωνική συμμετοχή, ώστε να τύχει της κοινωνικής αποδοχής – έγκρισης και νομιμοποίησης, ενώ προϋποθέτει την διεπιστημονική εξέταση και την ανάλυση τεχνικών, περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών δεδομένων. Η πρόταση αυτή μπορεί να διαρθρωθεί σε τρία επίπεδα:
1ο Επίπεδο: διαλογή στην πηγή (κατοικία / επιχείρηση, γειτονιά, Δήμος). Με απλές και άμεσες ενέργειες μπορεί να στηθεί και να λειτουργήσει άμεσα το εργαλείο της διαλογής στην πηγή, με άμεσο αποτέλεσμα της μείωση τους προς επεξεργασία / διάθεση όγκου και την διάχυση στην τοπική κοινωνία των ωφελειών (έσοδα, θέσεις εργασίας). Για το επίπεδο αυτό θα απαιτηθεί μικρού κόστους εξοπλισμού με δίκτυο ξεχωριστών κάδων και δίκτυο πράσινων σημείων. Ανάλογα με τον χαρακτήρα των οικισμών μπορούν να προκριθούν οι οικιακοί κομποστοποιητές ή οι κομποστοποιητές σε επίπεδο γειτονιάς, ενώ με το δίκτυο των ξεχωριστών κάδων μπορούν να συλλέγονται τα οργανικά, το χαρτί, το πλαστικό, το γυαλί και τα μέταλλα. Ένα σύστημα 4 κάδων (οργανικά, χαρτί / συσκευασίες, πλαστικό/μέταλλο/γυαλί και σύμμεικτα) θα μπορούσε να στηρίξει ικανοποιητικά και σε άμεσο χρόνο το διαχειριστικό μοντέλο. Στα «πράσινα σημεία» σε επίπεδο γειτονιάς θα συγκεντρώνονται υλικά προς ανακύκλωση ή προς επανάχρηση (ηλεκτρικές, ηλεκτρονικές συσκευές, μπαταρίες, ελαστικά, έπιπλα και ογκώδη κλπ.). Το 1ο επίπεδο «στήνεται» χωρίς να απαιτηθεί νέο σύστημα μεταφοράς ή σταθμοί μεταφόρτωσης και εξοπλισμός, αλλά μπορεί να υπηρετηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον υπάρχοντα εξοπλισμό των Δήμων, ενώ ολοκληρώνεται με την εξεύρεση ενός αποκεντρωμένου ελεύθερου χώρου με στεγασμένο χώρο και απλό μηχανολογικό εξοπλισμό. Στο επίπεδο αυτό μπορεί να συλλεχθεί ποσοστό άνω του 70% του όγκου των παραγόμενων απορριμμάτων.
2ο Επίπεδο: διαλογή – διαχωρισμός – κομποστοποίηση σε επίπεδο Δήμου ή ομάδας Δήμων. Ουσιαστικά πρόκειται για διαχείριση σύμμεικτων απορριμμάτων, που ολοκληρώνει το σύστημα διαλογής στην πηγή. Έχει τους ίδιους στόχους, δηλαδή την μεγιστοποίηση της επανάχρησης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης και ελαχιστοποίησης του υπόλοιπου προς τελική διάθεση. Απαιτεί μια οργανωμένη αποκεντρωμένη μονάδα διαλογής με απλό μηχανολογικό εξοπλισμό, που όμως έχει δύο μειονεκτήματα την αύξηση του κόστους διαχείρισης έναντι του 1ου επιπέδου και την υποβάθμιση της ποιότητας των υλικών που λαμβάνονται (κομπόστ, ανακυκλώσιμα) λόγω της σύμμεικτης σύνθεσης. Στους χώρους Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων, του 2ου επιπέδου, μπορούν μελλοντικά να λειτουργήσουν επί πλέον δράσεις όπως η μετατροπή των αδρανών σε αμμοχάλικο, η παραγωγή πελετών και μονάδα αξιοποίησης βιοαερίου. Τα δύο επίπεδα διαχείρισης μπορούν σε σύντομο χρόνο να οδηγήσουν σε συλλογή και διάθεση πάνω από το 80% του συνολικού όγκου των απορριμμάτων.
3ο επίπεδο: υγειονομική ταφή υπολείμματος (ΧΥΤΥ). Με την διασφάλιση του ελέγχου και της διαχείρισης, σε ευρύτερο χωρικό πλαίσιο, των επικίνδυνων απορριμμάτων και την συλλογή και διαχείριση στα 2 επίπεδα μέσω της κομποστοποίησης – ανακύκλωσης – επανάχρησης, θα προκύψει ένα υπόλειμμα της τάξεως του 15 – 20% του συνολικού όγκου το οποίο θα έχει χαρακτηριστικά αδρανών υλικών. Το υπόλειμμα αυτό μπορεί να διατεθεί σε ένα χώρο υγειονομικής ταφής, ο οποίος θα προκύψει από την συνεννόηση σε ένα πλαίσιο ευρύτερο του Δήμου ή της ομάδας Δήμων και ενδεχομένως σε επίπεδο περιφερειακό.

Γαργαλιάνοι 12.03.2012
Γιώργος Γκόνης
Το δανειστήκαμε απο το: kopanakinews

14 Μαρτίου 2012

Δράση για το περιβάλλον στο φαράγγι του Ριντόμου

13 Μαρτίου 2012

ΕΑΣ Μεσσηνίας: εκπαίδευση ελαιοπαραγωγών

Στο πλαίσιο υλοποίησης των δραστηριοτήτων με τίτλο "Ανάπτυξη και εφαρμογή Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης σε 1.300 παραγωγούς" και "Ανάπτυξη και εφαρμογή Συστήματος Εσωτερικής και Εξωτερικής Ιχνηλασιμότητας" του Εγκεκριμένου Προγράμματος Εργασίας της ΟΕΦ ΕΑΣ Μεσσηνίας βάσει του Καν. (ΕΚ) 867/08, η ΕΑΣ Μεσσηνίας σε συνεργασία με την εταιρεία Foodstandard διοργανώνει εκπαιδεύσεις των ελαιοπαραγωγών μελών της που συμμετέχουν στην Ομάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Οι εκπαιδεύσεις θα πραγματοποιηθούν: στις 7 Μαρτίου 2012 στα Κρεμμύδια (Αίθουσα συνεστιάσεων Βλαχοδημητρακόπουλου - ώρα 18:00), στις 8 Μαρτίου 2012 στο Δημαρχείο Κάμπου (ώρα 18:00), στις 20 Μαρτίου 2012 στην δημοτική βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων (ώρα 19:30), στις 21 Μαρτίου 2012 στο υποκατάστημα της ΕΑΣ στην Κυπαρισσία (ώρα 19:30).

10 Μαρτίου 2012

Ελαιόλαδο από τη Λακωνία απευθείας στους καταναλωτές

Μετά το κίνημα της πατάτας, ήρθε το κίνημα του ελαιολάδου. Η Κοινοπραξία Αγροτικών συνεταιρισμών Επιδαύρου Λιμηράς Λακωνίας μόνο στο δήμο Νέας Ιωνίας Αττικής, έχει συμφωνήσει μέχρι αυτή τη στιγμή, να παραδώσει 20 τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ενώ οι παραγγελίες συνεχίζονται, αφού η πρώτη παράδοση, θα γίνει το επόμενο Σάββατο 17 Μαρτίου στις 9.00 το πρωί στο πάρκινγκ του γηπέδου της Νέας Ιωνίας. Το λάδι παραδίδεται σε συσκευασίες των πέντε λίτρων, έναντι 3,00 ευρώ ανά λίτρο, γεγονός που χαροποιεί του Λάκωνες παραγωγούς, οι οποίοι έχουν αδιάθετους χιλιάδες τόνους στις αποθήκες, διότι με την παράκαμψη των μεσαζόντων κερδίζουν περίπου ένα ευρώ ανά λίτρο. Κερδισμένοι όμως είναι και οι καταναλωτές που προμηθεύονται εξαιρετικό ελαιόλαδο, έξτρα παρθένο, στο 50% περίπου της τιμής που πωλείται στα καταστήματα τροφίμων. Λακωνικό αλλά και Μεσσηνιακό ελαιόλαδο μπορούν να παραγγείλουν οι καταναλωτές και σε άλλους δήμους της Αττικής, όπως στο Νέο Ηράκλειο, αλλά και σε πολλούς δήμους της Βόρειας Ελλάδας. Την παράκαμψη των μεσαζόντων εξετάζουν τώρα και κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Πελοποννήσου, ενόψει της πασχαλινής περιόδου, αν και όπως δηλώνουν είναι δυσκολότερη η διακίνηση.

9 Μαρτίου 2012

Συνεταιρισμός Ιπποφαούς στη Μεσσηνία

Στη συγκρότηση αγροτικού συνεταιρισμού με το όνομα «Πελοποννησιακό ιπποφαές» θα προχωρήσουν 50 παραγωγοί της Μεσσηνίας. Για το θέμα άλλωστε πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση την Κυριακή, στην οποία προηγήθηκε συζήτηση, με την καθοδήγηση νομικού συμβούλου, για το καταστατικό του συνεταιρισμού. Επίσης οι παραβρισκόμενοι αντάλλαξαν απόψεις σε θέματα σχετικά με την καλλιέργεια αλλά και με την καθετοποίηση της παραγωγής, καθώς ήδη στη Μεσσηνία καλλιεργούνται περί τα 200 στρέμματα. Το όραμα από μια ομάδα νέων ανθρώπων με στόχο την καλλιέργεια της πελοποννησιακής γης έγινε πραγματικότητα αρκετά χρόνια πριν. Έτσι μαζί με τις άλλες καλλιέργειες (ελιά, αμπέλι, σταφίδα) μπήκε στη ζωή τους και το ιπποφαές. Έχουν πιστέψει σε αυτό για τα οφέλη της καλλιέργειας του, τις φυσικές και βιολογικές δυνατότητες του και ξεκίνησαν το 2010 την καλλιέργεια του και στόχος τους είναι χρόνο με το χρόνο να καλλιεργούνε όλο και περισσότερα στρέμματα με το ιπποφαές. Στο άμεσο μέλλον, επίσης, είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης μονάδας επεξεργασίας και μεταποίησης του καρπού του. Το ευχάριστο είναι ότι όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι πιστεύουν στο όραμα αυτό και θέλουν να μπουν στην ομάδα για να βοηθήσουν και αυτοί, έτσι ώστε ο αρχικός στόχος να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν.
Περισσότερα για το Ιπποφαές εδώ

Πηγή: agronews.gr

Ξέφραγο αμπέλι η Τριφυλία για τους κλέφτες

Μετά από μια κάποια σχετική «ηρεμία», τις τελευταίες μέρες στην Τριφυλία η εγκληματικότητα παρουσιάζει έξαρση. Ταυτόχρονα, οι αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής, αντί να αυξάνονται, διαρκώς μειώνονται! Τα αλλεπάλληλα κρούσματα της ραγδαία αυξανόμενης εγκληματικότητας προκαλούν φόβο, ανησυχία και ανασφάλεια στους κατοίκους, οι οποίοι, παράλληλα, είναι οργισμένοι και αγανακτισμένοι, σε σημείο που να αναρωτιούνται μήπως πρέπει να πάρουν, με τα όπλα, το νόμο στα χέρια τους. Οι δράστες, από την άλλη, δείχνουν να έχουν αποθρασυνθεί τελείως, καθώς χωρίς ενδοιασμούς «μπουκάρουν» καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου σε τράπεζες, υπηρεσίες, καταστήματα, σπίτια, αγροικίες, εξώσπιτα, στάβλους και κοτέτσια, ακόμα και μέρα μεσημέρι. Με τα κρούσματα των τελευταίων ημερών, η κατάσταση είναι, πλέον, ανεξέλεγκτη, ενώ ουδείς μπορεί να προβλέψει ή εκτιμήσει πού θα φτάσει. Δεν υπάρχει ούτε μία μέρα, πια, που να μη σημειωθεί κρούσμα ή απόπειρα κλοπής, ληστείας, διάρρηξης, ακόμα και ζωοκλοπής, κλοπής καυσίμων αλλά και ρουχισμού και τροφίμων. Άλλες φορές οι δράστες «χτυπούν» έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους και φορώντας γάντια. Σε άλλες περιπτώσεις, μάλιστα, «χτυπούν» χωρίς καμία απολύτως κάλυψη των χαρακτηριστικών τους. Μεγαλύτερη, δε, ανασφάλεια αισθάνονται οι ηλικιωμένοι, κυρίως στις Τοπικές Κοινότητες της ορεινής Τριφυλίας, όπου και δεν υπάρχει αστυνόμευση. Με το που νυχτώνει, ακόμη και στις πλατείες των πόλεων (Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και Γαργαλιάνων), δεν κυκλοφορεί ψυχή, παρά μόνο λιγοστοί και εξαθλιωμένοι αλλοδαποί, ενώ στα σοκάκια, και δη στα σκοτεινά, ούτε να πλησιάσει δεν τολμά κανείς από το φόβο. Κάτι η οικονομική κρίση, κάτι ο φόβος και η ανησυχία για ενδεχόμενη «επίθεση», ο κόσμος είναι κλειδαμπαρωμένος στο σπίτι του! Ληστεία στην Εμπορική Τράπεζα Φιλιατρών, και μάλιστα ένοπλη, ληστεία σε οικία στο Ροντάκι Κυπαρισσίας, ληστεία στην Αγριλιά της Δ.Ε. Αετού, ληστείες στο Άνω Καλό Νερό, το Κάκκαβα, το Σιδηρόκαστρο της Δ.Ε. Αυλώνος, κλοπές στην Αγία Κυριακή και τον Αγρίλη της Δ.Ε. Φιλιατρών, διαρρήξεις και κλοπές στη Μαραθόπολη, την Τραγάνα, τη Βάλτα, τον Πύργο της Δ.Ε. Γαργαλιάνων, ζωοκλοπές στη Δ.Ε. Τριπύλης, είναι μερικά μόνο από τα θλιβερά συμβάντα των τελευταίων εβδομάδων.
Παράλληλα με την έξαρση της εγκληματικότητας, στην Τριφυλία αναπτύσσεται φημολογία για σπείρες και συμμορίες αλλοδαπών που δρουν στην περιοχή, χωρίς βεβαίως τίποτα να μπορεί να αποκλειστεί, έστω και ως ενδεχόμενο, και «φουντώνουν» ξενοφοβικά σύνδρομα, ενώ ακούγονται και ρατσιστικού περιεχομένου κραυγές. Κι ενώ αυτή είναι η τραγική κατάσταση στην περιοχή, την οποία γνωρίζουν από δημοσιεύματα, αναφορές, επιστολές, ερωτήσεις στη Βουλή οι αρμόδιοι της Πολιτείας, της κυβέρνησης, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς και το Αρχηγείο της ΕΛ.Α.Σ., δε λαμβάνονται οι ενδεικνυόμενες αποφάσεις για ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων. Σύμφωνα με το οργανόγραμμα που είναι σε ισχύ αυτή την περίοδο, στην Αστυνομική Υποδιεύθυνση Κυπαρισσίας, οι οργανικές θέσεις είναι 3. Υπάρχουσα είναι μόνον 1 (ο αστυνομικός διευθυντής της Υποδιεύθυνσης), πολιτικός υπάλληλος 1 και παρών 1! Στο Α.Τ. Κυπαρισσίας οι οργανικές θέσεις είναι 26: υπάρχουσες 20, πολιτικός υπάλληλος 1 και παρόντες 20, μαζί με τη δύναμη της ΟΠΚΕ! Στο Τμήμα Τροχαίας Κυπαρισσίας οι οργανικές θέσεις είναι 19: υπάρχουσες 16, πολιτικός υπάλληλος 1 και παρόντες 14. Στο Α.Τ. Κοπανακίου οι οργανικές θέσεις είναι 17: υπάρχουσες 9, πολιτικός υπάλληλος 1, παρόντες 10. Στο Α.Τ. Φιλιατρών οι οργανικές θέσεις είναι 16: υπάρχουσες 11, πολιτικός υπάλληλος 1, παρόντες 11. Στο Α.Τ. Γαργαλιάνων οι οργανικές θέσεις είναι 20: υπάρχουσες 17, πολιτικός υπάλληλος κανένας και παρόντες 14. Στον Αστυνομικό Σταθμό Χώρας οι οργανικές θέσεις είναι 2: υπάρχουσα 1, πολιτικός υπάλληλος κανένας και παρών 1.
Όπως κατ’ επανάληψη έχουμε τονίσει: «Είναι γεγονός ότι η μικρή αστυνομική δύναμη που υπάρχει δεν επαρκεί και δικαίως τόσο οι αστυνομικοί υπάλληλοι όσο και οι τοπικές αρχές ζητούν μετ’ επιτάσεως την ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων με προσωπικό, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν ικανοποιητικά στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας, και βεβαίως να υπάρχει περισσότερη, μεγαλύτερη, πιο έντονη και συστηματικότερη αστυνόμευση της περιοχής. Η ανάγκη ενίσχυσης και εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες είναι, όχι απλώς επιτακτική, αλλά επιβεβλημένη, και πρέπει τάχιστα η Πολιτεία να λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, ώστε η ζωή στην Τριφυλία να επανέλθει στους “κανονικούς” ρυθμούς, χωρίς φοβίες και ανησυχίες…».

Πηγή: Θάρρος

7 Μαρτίου 2012

Ιδού η Ρόδος...

6 Μαρτίου 2012

Τέθηκε σε εφαρμογή η δράση 1.2 για την Βιολογική Κτηνοτροφία

Η Δ/νση Αγροτικής Οκονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Μεσσηνίας ανακοινώνει ότι τέθηκε σε εφαρμογή η δράση 1.2 « Βιολογική Κτηνοτροφία» για νέα πενταετία. Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα υποβάλλονται από 24-2-2012 έως και 30-3-2012 στη Δ/νση Αγροτικής Οκονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Μεσσηνίας στο Διοικητήριο ή στα κατά τόπους Κέντρα Ελέγχου & Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού & Ελέγχου Λιπασμάτων (ΚΕΠΥΕΛ) ή στις κατά τόπους Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Η πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος έχει σταλεί σε όλους τους Δήμους της περιοχής μας. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι θα απευθύνονται:
1. Στη Δ/νση Αγροτικής Οικ/μίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Μεσσηνίας, στο Διοικητήριο Γραφείο 208, τηλ. 27213-61208.
2. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων www.minagric.gr.
3. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.agrotikianaptixi.gr.
4. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Εθνικού Τυπογραφείου www.et.gr βρίσκονται οι δημοσιευμένες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως υπουργικές αποφάσεις.
5. ΑΔΑ:ΒΟΖΝΒ-ΠΛΟ.

Οδηγίες για αντιμετώπιση του περονόσπορου της πατάτας

Οι πατατοφυτείες της περιοχής μας βρίσκονται πλέον σε στάδιο ευαίσθητο για προσβολή από περονόσπορο, ασθένεια ,που αποτελεί την κυριότερη απειλή για την καλλιέργεια. Με την αναμενόμενη αύξηση της θερμοκρασίας δημιουργείται ευνοϊκότερο περιβάλλον για την προσβολή από περονόσπορο και η ανάγκη προστασίας είναι απαραίτητη. Η προσπάθεια για τον έλεγχο αυτής της ασθένειας δεν εξαντλείται στους ψεκασμούς του φυλλώματος αλλά οφείλει να είναι συνεχής και πρέπει να προσέχουμε και τα παρακάτω:
1) Εξαλείψτε επιμελώς όλα τα πατατόφυτα που φυτρώνουν εθελοντικά σε προηγούμενες φυτείες, δίπλα σε φυτείες, δίπλα σε αποτυχημένες καλλιέργειες, κλπ. Εξαλείψτε ως ανωτέρω και όλα τα αυτοφυή σολανώδη ζιζάνια όπως μαυρόχορτα (αγριοτοματιές), στύφνο (S. dulcamara στα κανάλια), κλπ.
2) Ιδιαίτερα υπό συνθήκες νηνεμίας, το πότισμα πρέπει να γίνεται πολύ νωρίς το πρωΐ, με ψεκαστήρες που αποδίδουν μεγάλη ποσότητα νερού ώστε η άρδευση να ολοκληρώνεται το συντομότερο και εί δυνατόν πριν η θερμοκρασία υπερβεί το σημείο δρόσου.
3) Φροντίστε το σκάλισμα και το παράχωμα ιδιαίτερα για ποικιλίες με ευαισθησία στον περονόσπορο των κονδύλων.
4) Κάθε αγρός πρέπει να επιθεωρείται τουλάχιστον κάθε 3-4 ημέρες γιά την εμφάνιση και εξέλιξη των κηλίδων περονοσπόρου. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε αγρούς σε χαμηλώματα του εδάφους, αγρούς 'βαρείς', γωνίες που 'νεροκρατάνε', στην σκιά των δένδρων, στα όρια με απεριποίητες καλλιέργειες, στο εσωτερικό του φυλλώματος, κλπ.
5) Εφόσον δεν υπάρχει σύστημα προειδοποιήσεων γιά την πίεση της ασθένειας, το πρόγραμμα ψεκασμών πρέπει να ξεκινήσει όταν τα φυτά ξεπεράσουν τα ~20cm ή όταν το φύλλωμα αρχίσει να κλείνει πάνω στις γραμμές. Σε κάθε περίπτωση πριν την εμφάνιση κηλίδων.
6) Ακολουθείτε πιστά της οδηγίες της ετικέτας κάθε σκευάσματος, πειράματα που έχουν γίνει γιά καθένα απ' αυτά έχουν δείξει ότι με βάση αυτές τις οδηγίες η χρήση στου σκευάσματος είναι όχι μόνο αποτελεσματική αλλά και ασφαλής γιά τον χειριστή, τους καταναλωτές και το περιβάλλον.
7) Σε κάθε ψεκασμό, φροντίστε την πλήρη κάλυψη όλου του φυλλώματος, όλων των φυτών, μήν αμελείτε την επέμβαση στα όρια των αγρών.
8) Επιλέξτε το σκεύασμα και δραστική ουσία ανάλογα με τυχόν πρόβλεψη για επικείμενη βροχή και προσαρμόστε το πρόγραμμα ψεκασμών με την αναγκαιότητα άρδευσης. Η αποτελεσματικότητα του ψεκασμού, εφόσον ακολουθήσει βροχόπτωση ή πότισμα, μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά, ανάλογα με τις ιδιότητες του σκευάσματος, τα χαρακτηριστικά της δραστικής ουσίας και του χρονικού διαστήματος που παρήλθε μετά την εφαρμογή.
9) Κατά το διάστημα της γρήγορης ανάπτυξης του φυλλώματος προτιμήστε μυκητοκτόνο που κινείται εντός του φυτού προς την νέα βλάστηση ("διασυστηματικό").
10) Εάν έχουν εμφανιστεί κηλίδες και ο καιρός ευνοεί τον περονόσπορο επιλέξτε δραστική ουσία με ικανότητα εισόδου εντός των φυτικών ιστών ή με θεραπευτική δράση.
11) Ορισμένα μυκητοκτόνα, παρά την αρχικά μεγάλη αποτελεσματικότητά τους, μπορούν να χάσουν απότομα οποιαδήποτε επίδραση απέναντι στο παράσιτο που προκαλεί την ασθένεια ("ανθεκτικότητα"). Γιά την πρόληψη της εμφάνισης ανθεκτικότητας εναλλάσσετε τα σκευάσματα που χρησιμοποιείτε βάσει της ομάδας στην οποία ανήκει το δραστικό συστατικό που περιέχουν. Εναλλαγή απλά ενός σκευάσματος με ένα άλλο ΔΕΝ είναι αρκετή. Παρόμοια συνυπολογίστε , ότι ο συνιστώμενος μέγιστος αριθμός ψεκασμών μια μία καλλιεργητική περίοδο είναι το άθροισμα όλων των εφαρμογών μυκητοκτόνων που ανήκουν στην ίδια ομάδα.
12) Όταν έχει επικρατήσει, ή προβλέπεται για το προσεχές διάστημα, παρατεταμένα δροσερός – βροχερός - συννεφιασμένος καιρός πρέπει να γίνει επανάληψη εφαρμογής μυκητοκτόνου.
13) Όταν πλησιάζει η περίοδος συγκομιδής, λάβετε υπ' όψιν την ευαισθησία των κονδύλων της ποικιλίας στον περονόσπορο, για ορισμένες διαφορετική από αυτήν του φυλλώματος. Συνδυάστε τον προβλεπόμενο προορισμό του προϊόντος με τους τελικούς χειρισμούς για την αντιμετώπιση της ασθένειας κοντά στο στάδιο της συγκομιδής.
14) Δεδομένων των συνθηκών της αγοράς, του ποσοστού τελικής προσβολής φυλλώματος, του προορισμού της παραγωγής και της επιθυμητής ημερομηνίας εξαγωγής, υπολογίστε κατά πόσον είναι οικονομικά συμφέρουσα η καταστροφή του φυλλώματος (με "κάψιμο" ή άλλο τρόπο).
15) Αφήστε ικανό διάστημα μετά τυχόν βροχή πριν την εξαγωγή, μην προσπαθείτε να χειριστείτε λασπωμένους κονδύλους. Αμέσως μετά την εξαγωγή ξεχωρίστε γρήγορα τους κονδύλους από το φύλλωμα και αφήστε τους να στεγνώσουν πριν αρχίσει η διαλογή γιά τις κλούβες. Σε κάθε περίπτωση απομακρύνετε κονδύλους χαλασμένους ή ύποπτους προσβολής από περονόσπορο.
16) ΠΟΤΕ και γιά κανένα λόγο μήν σκεπάζετε τους κονδύλους με τα κομμένα φύλλα των πατατόφυτων. Κόνδυλοι που μολύνονται με το παράσιτο από κηλίδες του φυλλώματος την στιγμή της συγκομιδής συνήθως δεν προφθαίνουν να γίνουν αντιληπτοί κατά την διαλογή στο συσκευαστήριο με αποτέλεσμα να σαπίζουν στα χέρια του καταναλωτή δυσφημώντας το προϊόν και τον παραγωγό του.
Τέλος, ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε τα μέτρα ασφαλείας κατά τους ψεκασμούς.

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ:
2721044206,2721044205, 2721044239