17 Δεκεμβρίου 2008

Ελαιόλαδο: Στα 2,10 η ΕΑΣ Ηρακλείου

Την ώρα που οι Ισπανοί ξεφορτώνονται μεθοδικά τα περσινά τους αποθέματα και δεν έχουν μπει σε πλήρη παραγωγή και οι Ιταλοί με καλή σοδειά κάνουν «κράτει» στις αγορές διότι η κατανάλωση διεθνώς έχει «κλωτσήσει», οι Έλληνες παραγωγοί ποιοτικού ελαιολάδου βλέπουν τις τιμές να καταγράφουν όλο και πιο χαμηλά επίπεδα.
Στη Μεσσηνία η Ένωση εξακολουθεί να αγοράζει στα 2,20 ευρώ τα 3 δέκατα όπως μας είπε χθες ο διευθυντής της Δημήτρης Ραπτέας. Στο Ηράκλειο όμως, οι 4 Ενώσεις του νομού άρχισαν να αγοράζουν ελαιόλαδο οξύτητας μέχρι 0,3 στα 2,10 ευρώ το κιλό.
Η αρχή έγινε με τις Ενώσεις Πεζών και Μεσαράς και χθες ανεμένετο να ανακοινώσουν την τακτική τους οι Ενώσεις Ηρακλείου και Μονοφατσίου, κινούμενες στον ίδιο δρόμο. Ίσως όμως να μιμούνταν και την τακτική της ΕΑΣ Μεσσηνίας για προκαταβολή 2 ευρώ το κιλό μέχρι 3 δέκατα, με εκκαθάριση μετά την πώληση του προϊόντος.

Επισημαίνεται πως για ελαιόλαδα πάρα πολύ καλά, που απλώς έχουν λίγο μεγαλύτερη οξύτητα, οι τιμές πέφτουν. Άνθρωπος του χώρου έλεγε χθες στο «Θ» για συναλλαγή με Ιταλία, προς πώληση μεσσηνιακού ελαιολάδου οξύτητας 4,5 δεκάτων, που καταλήγει σε τιμή παραγωγού λίγο πάνω από τα 2,10 ευρώ το κιλό. Όπως γίνεται αντιληπτό, όλες αυτές οι τιμές είναι ενδεικτικές καθώς η αγορά δεν είναι στατική αλλά δυναμική, χωρίς όμως να υπερβαίνει τα πολύ χαμηλά γενικά όρια.

Πηγή: εφημερίδα Θάρρος