8 Δεκεμβρίου 2008

Αντεξαν στην κρίση οι εξαγωγές σταφίδας

Οι εξαγωγές της κορινθιακής σταφίδας άντεξαν σε γενικές γραμμές στην κρίσιμη αγορά των Χριστουγέννων, παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση και την πολύ χαμηλή τιμή της τουρκικής σουλτανίνας, που λειτουργεί ανταγωνιστικά. Το επόμενο διάστημα όμως είναι καθοριστικό, καθώς θα δείξει αν η αντοχή των τοπικών εθνικών φορέων θα κρατήσει, αλλά και πόσο θα διαρκέσει η κρίση.
Την εικόνα αυτή περιέγραψαν ο Μεσσήνιος εξαγωγέας και αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Κώστας Παπαδημητρίου και ο γενικός διευθυντής της Παναιγιάλειας Ενωσης Μίλτος Σταυρόπουλος.
Συγκεκριμένα, ο τυποποιητής εξαγωγέας Κώστας Παπαδημητρίου σημείωσε: «Εμείς έχουμε πελάτες πιστούς στην κορινθιακή σταφίδα και δε βλέπουμε μείωση στις εξαγωγές μας, παρά την κρίση. Σε γενικότερο επίπεδο υπάρχει πτώση, λόγω της παγκόσμιας κρίσης και της διαφοράς της τιμής από τη σουλτανίνα της Τουρκίας, που είναι πολύ πιο φθηνή. Υπάρχει μια
μειωμένη εικόνα, χωρίς να είναι τραγικά τα πράγματα. Μέχρι τα Χριστούγεννα γενικά η σταφίδα “περπάτησε“, πήγε σε ικανοποιητικά επίπεδα. Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί μετά τα Χριστούγεννα, όταν θα αρχίσουν να πιέζουν περισσότερο η κρίση και οι τιμές της τουρκικής σουλτανίνας. Μετά τα Χριστούγεννα η αγορά απευθύνεται σε βιομηχανίες, ενώ μέχρι τώρα απευθυνόταν και σε πακέτο καταναλωτή.
Χρειάζεται ένα σχέδιο προβολής της σταφίδας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το κράτος, για να κρατήσουμε αυτές τις τιμές. Μετά το κατρακύλισμα των τιμών ελαιολάδου, οι αγρότες θα πρέπει να φροντίσουν να έχουν ποικιλία προϊόντων, να μην εγκαταλείψουν τη σταφίδα. Είναι σταθερό και σίγουρο προϊόν, δεν έχει τις τραγικές επιπτώσεις - διακυμάνσεις του ελαιολάδου. Πέρσι η παραγωγή ήταν 18.000 με 20.000 τόννους, φέτος πήγε στους 25.000 με 26.000 τόννους. Γι’ αυτό πρέπει να περιμένουμε 1 - 2 χρονιές, για να δούμε πώς θα πάει. Ενα σχέδιο προβολής θα χρησίμευε, είναι η κατάλληλη στιγμή. Και η σταφίδα είναι τρανταχτό παράδειγμα πραγματικής οικονομίας».
Ο γεν. διευθυντής της Παναιγιάλειας Ενωσης Μίλτος Σταυρόπουλος παρατήρησε: «Η κίνηση μέχρι τώρα είναι στα ίδια με πέρσι επίπεδα. Υπάρχουν όμως 3 αρνητικοί παράγοντες: Η υποτίμηση της αγγλικής λίρας σε σχέση με το ευρώ, η υποτίμηση της τουρκικής λίρας σε σχέση με το δολάριο, με αποτέλεσμα η τουρκική σουλτανίνα να είναι πολύ πιο φθηνή και να προτιμάται έναντι της κορινθιακής σταφίδας, καθώς και η παγκόσμια οικονομική κρίση που περνάει στην πραγματική οικονομία. Η Ενωσή μας αντέχει. Μας προβληματίζει όμως και μας ανησυχεί πώς και πόσο ακόμα θα είναι η κρίση. Θα δούμε από τους πελάτες μας. Οι πληρωμές για την ώρα γίνονται κανονικά. Τον Ιανουάριο θα δούμε, θα επανεκτιμήσουμε τη στάση
μας. Η Παναιγιάλειος έδωσε άλλα 10 λεπτά στον παραγωγό την προηγούμενη εβδομάδα. Είναι δύσκολα τα πράγματα, λόγω των 3 παραγόντων που προανέφερα.
Εμείς θα αντέξουμε, γιατί είμαστε προετοιμασμένοι. Μπορούμε και του χρόνου να αποφασίσουμε για την τιμή μαζί με τους παραγωγούς, όπως κάναμε φέτος».

Πηγή: εφημερίδα Ελευθερία