16 Δεκεμβρίου 2008

Διεθνής συμπίεση τιμών ελαιολάδου

Υποχώρησε στα 2,05 ευρώ το κιλό η τιμή του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία, από 2,15 έως 2,10 ευρώ το κιλό που κυμαινόταν το τελευταίο διάστημα, ενώ το παρθένο κινείται πλέον σε τιμές χαμηλότερες και των 2 ευρώ το κιλό. Χαρακτηριστική της ανησυχίας που κυριαρχεί στον διεθνή ελαιοκομικό χώρο είναι η πρόθεση που εξεδήλωσε το υπουργείο Γεωργίας της Ιταλίας να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αυξηθεί η τιμή, κάτω από την οποία μπαίνει σε εφαρμογή ο μηχανισμός της ιδιωτικής αποθεματοποίησης στο ελαιόλαδο (που ισχύει μετά την κατάργηση της κοινοτικής παρέμβασης στο προϊόν). Σήμερα η τιμή για την έναρξη της ιδιωτικής αποθεματοποίησης είναι 1,74 ευρώ το κιλό.
Όσον αφορά την ελληνική αγορά, λόγω του εξαιρετικά περιορισμένου ενδιαφέροντος του ιταλικού εμπορίου, οι τιμές καταγράφουν περαιτέρω μείωση και διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή στα 2,25 ευρώ το κιλό στη Μεσσηνία για εξαιρετικά παρθένο οξύτητας μέχρι 3 γραμμές (μείωση 10 λεπτά το κιλό, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα) και στα 2,20 ευρώ για εξαιρετικά παρθένο πάνω από 3 γραμμές.
Στην Κρήτη από 2,30 ευρώ το κιλό την περασμένη εβδομάδα, η τιμή πλέον κυμαίνεται στα 2,20 ευρώ για εξαιρετικά παρθένο μέχρι 3 γραμμές. Στη Λέσβο η τιμή για εξαιρετικά παρθένο μέχρι 3 γραμμές παραμένει μέχρι στιγμής στα 2,42 ευρώ το κιλό, όμως και εκεί αναμένεται αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής υπό το βάρος των πιέσεων που ασκούνται στην αγορά ελαιολάδου.
Πρέπει να διευκρινιστεί πως οι προαναφερθείσες τιμές αφορούν το ιδιωτικό εμπόριο, καθώς οι περισσότερες ελαιοκομικές Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, ένα μήνα μετά την τυπική έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου 2008-9, δεν έχουν εξαγγείλει τιμές αγοράς του ελαιολάδου από τους ελαιοκαλλιεργητές μέλη τους, παραμένοντας επιφυλακτικές και τηρώντας στάση αναμονής. Μοναδική εξαίρεση η ΕΑΣ Μεσσηνίας που αγοράζει με προκαταβολή 2 ευρώ το κιλό για λάδια οξύτητας μέχρι 3 γραμμές.

Πηγή:
www.paseges.gr