30 Δεκεμβρίου 2008

Ελαιόλαδο: Σοδειά 5ετίας η φετινή

Τη μεγαλύτερη παραγωγή ελαιολάδου της τελευταίας πενταετίας θα έχουν φέτος τα ελαιοπαραγωγικά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (ΙΟΟC). Στο ίδιο μοτίβο θα κινηθεί και η παγκόσμια παραγωγή του προϊόντος. H σοδειά της τρέχουσας ελαιοκομικής περιόδου 2008-9 σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία, Κύπρο και Σλοβενία, προβλέπεται από το ΙΟΟC να υπερβεί τα 2 εκατ. τόνους και συγκεκριμένα να φθάσει τα 2.139.700 τόνους - καλύπτοντας το 74,6% της παγκόσμιας παραγωγής του προϊόντος - έναντι 2.042.400 τόνων την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο και 2.030.800 τόνων την προ-προηγούμενη.
Η εκτιμώμενη κατά 4,8% αύξηση στη φετινή κοινοτική παραγωγή ελαιολάδου (+9,6% διεθνώς) έχει να κάνει κυρίως με τις προβλεπόμενες αυξήσεις από το IOOC σε Ιταλία, Ελλάδα και Πορτογαλία, ενώ μικρή κάμψη προβλέπεται για την Ισπανία και στα ίδια επίπεδα θα παραμείνουν οι χαμηλές παραγωγές ελαιολάδου σε Κύπρο, Γαλλία και Σλοβενία.
Για την Ελλάδα το IOOC προβλέπει σοδειά 370.000 τόνων, έναντι 307.000 πέρυσι. Για την Ιταλία τοποθετεί την παραγωγή στους 560.000 τόνους, έναντι 470.000 τόνων πέρυσι και για την Πορτογαλία στους 50.000 τόνους, έναντι 34.900 τόνων πέρυσι.
Η εκτίμηση του ΙΟΟC για την παραγωγή ελαιολάδου της Ισπανίας - της μεγαλύτερης ελαιοπαραγωγού χώρας του κόσμου - είναι της τάξης των 1.150.000 τόνων για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο, έναντι 1.221.800 τόνων την περασμένη και 1.111.400 τόνων την προ-περασμένη. Ανεξάρτητα εάν επαληθευτούν πλήρως οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, εκείνο που ίσως έχει περισσότερη σημασία είναι ότι η καινούργια ελαιοκομική περίοδος ξεκίνησε με υψηλά αποθέματα σε όλες σχεδόν τις ελαιοπαραγωγικές χώρες του κόσμου, η κατανάλωση και λόγω της οικονομικής ύφεσης έχει περιοριστεί (σ.σ. το IOOC εκτιμά παγκοσμίως ότι θα έχει κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο μια ελαφρά άνοδο) και τα αποθέματα στο τέλος της περιόδου θα είναι και πάλι υψηλά και πιθανόν υψηλότερα από τα φετινά.
Την ίδια ώρα στο «χορό» του ελαιολάδου έχουν μπει και άλλες χώρες, πέραν των ευρωπαϊκών και άλλων μεσογειακών, με αισθητές μάλιστα αυξήσεις τελευταία στις παραγωγές τους (π.χ. Αργεντινή, Αυστραλία), με συνέπεια η συνεχιζόμενη συμπίεση των τιμών παραγωγού του προϊόντος - που στη χώρα μας κινούνται γύρω στα 2 ευρώ το κιλό για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, πολύ καλής οξύτητας - να μην φαντάζει πλέον εξωπραγματική.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ