17 Δεκεμβρίου 2008

Ζημιές στην Τριφυλία από την κακοκαιρία

Καλλιέργειες κηπευτικών, εσπεριδοειδών και ελιάς, καθώς και θερμοκηπιακές υποδομές κατέστρεψε η τελευταία ανεμοθύελλα, με την περιοχή της Τριφυλίας να έχει χτυπηθεί περισσότερο. Μαζί με τις ζημιές από την ανεμοθύελλα στις 3 και 4 Δεκέμβρη η ελαιοπαραγωγή χάθηκε σε ποσοστό μέχρι και 80% ανάλογα με την περιοχή και τη σφοδρότητα του αέρα, 50 - 60% ήταν οι απώλειες στην παραγωγή εσπεριδοειδών και 340 στρέμματα θερμοκηπίων, ενώ οι μεγαλύτερες καταστροφές έγιναν σε υπαίθρια κηπευτικά. Συνολικά η κακοκαιρία έπληξε 1.310 στρέμματα μαρουλιού, λάχανου και κουνουπιδιού, καθώς και 100 στρέμματα πατάτας.
Μεγαλύτερες είναι οι ζημιές στην περιοχή της Τριφυλίας όπου οι άνεμοι έφτασαν μέχρι και τα 10 Μποφόρ, έριξαν κάτω ελιές και ανάλογα με την περιοχή η απώλεια σε ελαιόκαρπο εκτιμάται από 20 μέχρι και 80%. Καταστροφές υπήρξαν και σε υπαίθρια κηπευτικά και συγκεκριμένα σε 600 στρέμματα μαρουλιού, 300 λάχανου - κουνουπιδιού και 300 στρέμματα άλλων κηπευτικών. Στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες οι ζημιές στην παραγωγή τομάτας, πιπεριάς, αγγουριού κ.λπ. έχουν έκταση 300 στρεμμάτων ενώ στις εγκαταστάσεις η ζημιά στα θερμοκήπια υπολογίζεται σε έκταση 20 στρεμμάτων σε σκελετούς και 300 σε υλικά στήριξης.
Πλήθος αιτήσεων γίνονται στα Δημαρχεία της Τριφυλίας για τις ζημιές που υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγοί από τις τελευταίες ανεμοθύελλες. Ηταν που ήταν λιγοστή η παραγωγή φέτος λόγω του παγετού ήρθε και δυνατός αέρας και έριξε τις λιγοστές ελιές που ήταν στα δέντρα. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα που μας περιέγραψε ο αντιδήμαρχος Νέστορος Γιάννης Αβδάλας. Οπως είπε, καθημερινά το Δημαρχείο κατακλύζεται από παραγωγούς προκειμένου να δηλώσουν τις ζημιές που έχουν υποστεί. Ο κόσμος, μας είπε, επιδιώκει να πάρει κάποια αποζημίωση καθώς η ζημιά φέτος από τον παγετό ήταν ολοκληρωτική. Ηρθε τώρα ο αέρας και αποτελείωσε το λιγοστό εισόδημα.

Τόνισε επίσης ότι τις τελευταίες μέρες έχουν παρατηρηθεί και κάποια κρούσματα κλοπών στα αγροκτήματα της περιοχής - σε μια περίπτωση κάποιος ή κάποιοι πήραν από αγρόκτημα πέντε τσουβάλια ελιές ενώ σε μια άλλη εκλάπησαν 15 ελαιόδιχτα.
Και τα δύο περιστατικά καταγγέλθηκαν στην Αγροφυλακή.

Πηγή: εφημερίδα Ελευθερία