Σήμερα, 10 Φεβρουαρίου, η πόλη των Φιλιατρών και η γύρω περιοχή, γιορτάζει καθώς τιμά τον πολιούχο της Άγιο Χαράλαμπο. Ο Άγιος Χαράλαμπος ήταν ιερέας στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας. Η ζωή του ήταν μια συνεχής υπηρεσία αφοσίωσης στον Χριστό και αγάπης προς τον πλησίον. Όταν το 198 μ.χ. ο Σεπτίμιος Σεβήρος εξαπέλυσε διωγμό κατά των Χριστιανών, ο έπαρχος Λουκιανός έφερε μπροστά του το Χαράλαμπο και τον απείλησε ότι θα τον βασάνιζε πολύ σκληρά, για να αρνηθεί τον Χριστό. Ο γέροντας ιερέας χαμογέλασε και απάντησε: «Εμείς οι χριστιανοί είμαστε εξοικειμένοι με τους αγώνες και τους πολέμους, όπως οι γενναίοι στρατιώτες δεν επιθυμούν τον ήσυχο θάνατο στο κρεβάτι, αλλά τον δοξασμένο της μάχης. Σε μένα υπάρχουν τα γηρατειά, αλλά να μάθετε καλά ότι στους δικούς μας αγώνες το παν είναι η ψυχή, η αποφασιστικότητα, η αυταπάρνηση. Αυτά δεν πέφτουν με την ηλικία, αλλά μένουν πάντα ανθηρά και νέα. Αμφιβάλλεις, έπαρχε; Δοκίμασε. Και θα δεις ότι με τη χάρη του Κυρίου μου Ιησού Χριστού θα κουραστούν όλοι οι ακμαίοι δήμιοί σου, χωρίς ο ιερέας Χαράλαμπος να ζητήσει την επιείκειά σου». Εκνευρισμένος από τα λόγια αυτά ο έπαρχος, διατάζει και τον γδέρνουν ζωντανό. Αυτός, όμως, αντί να σπαράζει από τον πόνο δοξολογούσε τον Θεό για την αντοχή που του έδινε. Τότε πολλοί δήμιοι, που έβλεπαν αυτό το θαύμα, πίστεψαν στον Χριστό. Φοβισμένος ο έπαρχος τον άφησε ελεύθερο. Αργότερα ο ίδιος ο Σεβήρος, μη μπορώντας να τα βγάλει πέρα μαζί του, τον αποκεφάλισε σε ηλικία 113 ετών.
Κατά την Γερμανική κατοχή ένα σαμποτάζ της Αντίστασης κοντά στα Φιλιατρά, γίνεται αφορμή να διαταχθούν τρομερά αντίποινα, με δολοφονία των προκρίτων, αιχμαλωσία 1.500 κατοίκων, εγκλεισμός σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία και πυρπόληση και αφανισμό των Φιλιατρών. Η Γερμανική Διαταγή μαθαίνεται από τον τότε Αρχιμανδρίτη Θεόδωρο Κωτσάκη που καλεί αμέσως όλους τους πιστούς σε θερμή προσευχή προς τον Άγιο Χαράλαμπο. Το ίδιο βράδυ, ο Άγιος παρουσιάζεται τέσσερεις συνεχόμενες φορές στον ύπνο του σκληρού Γερμανού Διοικητή των Φιλιατρών, του Κούνστερ, που το πρωί θα εκτελούσε τη Διαταγή θανάτου, λέγοντάς του: «Άκουσε παιδί μου, τη διαταγή, που έλαβες, να μην την εκτελέσεις. Την πόλη αυτή την προστατεύω εγώ». Τρομαγμένος ο Κούνστερ, από τις απανωτές εμφανίσεις του Αγίου, ζήτησε να μιλήσει με τη Γερμανική Διοίκηση Τρίπολης, όπου ο ίδιος ο Στρατηγός τον διαβεβαίωνε ότι είχε δει και εκείνος παρομοίως τον Άγιο και έτσι αποφάσισαν να ματαιώσουν την απάνθρωπη Διαταγή. Ο Κούνστερ αμέσως μετά, καλώντας δύο Ιερείς, άρχισε να ψάχνει στις Εκκλησίες των Φιλιατρών, προσπαθώντας να λύσει το ακατανόητο μυστήριο, ώσπου είδε μπροστά του και αναγνώρισε συγκλονισμένος την εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους. Από τότε, με το τέλος το Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έρχεται συνεχώς, σχεδόν κάθε χρόνο, στον Άγιο Χαράλαμπο Φιλιατρών, ευγνώμων, που ο Άγιος τον απέτρεψε από ένα στυγνό, ομαδικό έγκλημα και τον εφύλαξε να γυρίσει και εκείνος σώος στην πατρίδα του.
Πηγή: «Το Συναξάρι του Αγίου Χαραλάμπους»
Ποιά πιστοποιητικά και βεβαιώσεις εκδίδει η Εφορία
Πριν από 1 ώρα
1 σχόλια:
Για την ιστορία και μόνο, το μέρος που έγεινε το σαμποτάζ είναι του Μανουσου το γεφύρι στη Χώρα.
οσον αφορά την Τιμή που αποδίδουν οι Τριφύλιοι στον Άγιο Χαράλαμπο είναι πολύ παλεότερη απο αυτό το περιστατικό. Ο άγιος είχε σώσει την περιοχή απο πανούκλα πολλές φορές, έτσι οι κάτοικοι τον τιμούσαν ιδιαίτερα για το λόγο αυτό σε όλα τα χωριά μας είχαν φτιάξει εικόνα του αγίου και έκαναν λιτανεία αυτή τη μέρα. αν ρωτήσετε τους παλαιότερους ίσως να το θυμούνται. Ο προηγούμενος Μητροπολίτης αποφάσησε να τιμάτε ο Άγιος μόνο στα Φιλιατρά για λογαριασμό όλης της Τριφυλίας λόγω αυτού του περιστατικού με τους Γερμανούς. το μόνο μέρος που κράτησε αυτή τη λιτανεία είναι οι Γαργαλιάνοι. χρονια πολλά στους Φιλιατρινούς και σε όλους τους Τριφύλιους λοιπόν
Δημοσίευση σχολίου