7 Απριλίου 2009

Ημερίδα για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Κορινθιακής σταφίδας












Μια σημαντική ημερίδα για την κορινθιακή σταφίδα διοργάνωσε η ΣΚΟΣ το Σάββατο 4 Απριλίου στην Αρχαία Ολυμπία, μέσα από την οποία έγινε σφαιρική προσέγγιση του προϊόντος, ως προς τον ρόλο του, την διατροφική του αξία, το παρόν και το μέλλον του. Eνα μέλλον μέσα από προβολή και εμπορία του από την Συνεταιριστική Κορινθιακής Σταφίδας η οποία και κάνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Οι εισηγήσεις ξεκίνησαν με την ιστορικό του πολιτιστικού ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς Ελένη Μπενέκη η οποία αναφέρθηκε στην μελέτη και προβολή των τεχνοοικονομικών όψεων της νεοελληνικής κοινωνίας και την έρευνα του Πολιτιστικού Ιδρύματος του ομίλου Πειραιώς για την κορινθιακή σταφίδα. Για το ρόλο του προϊόντος στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδος την περίοδο 1830-1950 μίλησε ο ιστορικός οικονομολόγος Αλέξης Φραγκιάδης, τονίζοντας ότι με την απελευθέρωση του ελληνικού κράτους οι αγροτικές οικογένειες, από την ανάγκη εξεύρεσης κεφαλαίων, ειδικεύονται στην παραγωγή σταφίδας. Η εξειδίκευση αυτή οδήγησε στην δημιουργία ενός φυσικού μονοπωλίου και κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα η παραγωγή αυξάνεται ώστε το 1893 αποτελεί το 50% των εξαγωγών. Το πλεονέκτημα ήταν ότι τα 10 στρέμματα σταφίδας είχαν ίση πρόσοδο με 40 στρέμματα δημητριακών την στιγμή που μια οικογένεια μπορούσε να καλλιεργήσει περίπου 15 στρέμματα μόνη της. Τα συναλλαγματικά έσοδα από την σταφίδα επέτρεψαν στην Ελλάδα να εισάγει σιτάρι και να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο. Το 1893 υπήρξε η μεγάλη κρίση με την μείωση της ζήτησης καθώς ανέκαμψε η γαλλική αμπελουργία ενώ με την ανάπτυξη των ατμόπλοιων και των ψυγείων πλέον μπορούσαν να μεταφερθούν και να καταναλωθούν και άλλα φρούτα. Ετσι η σταφίδα έχασε την μοναδικότητα που είχε. Το μέγεθος του προβλήματος ήταν τέτοιο που προκάλεσε και εξεγέρσεις στην δυτική Πελοπόννησο. Η πιο ουσιαστική παρέμβαση που έγινε, τόνισε, ήταν η δημιουργία της «Προνομιούχου εταιρείας προς προστασία της παραγωγής και εμπορίου σταφίδας» και στην συνέχεια η δημιουργία του ΑΣΟ. Για την διατροφική αξία της και την θέση της στην μεσογειακή διατροφή μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών Βάιος Καραθάνος σημειώνοντας ότι στα θετικά της κορινθιακής σταφίδας είναι ότι δεν χρησιμοποιείται κανένα πρόσθετο πριν την κατανάλωση, πλένεται με καθαρό νερό και η χρήση φυτοφαρμάκων είναι ελεγχόμενη. Χαρακτηρίζεται για την αντιοξιδωτική της δράση η οποία παραμένει σταθερή ακόμη και μετά το ψήσιμο. Ενα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι καταναλώνεται με τον φλοιό της. Στην συνέχεια ο οικονομολόγος, γενικός διευθυντής της ΣΚΟΣ ΑΣΕ Γεράσιμος Χαλκιάς αναφέρθηκε στην κορινθιακή σταφίδα τού σήμερα και τις προοπτικές της ξεκινώντας όμως από τα βάθη της ιστορίας όπου υπάρχουν αναφορές σε αυτήν. Σταφίδα, τόνισε, είναι ιστορία, πολιτισμός αλλά και κοινωνικοί αγώνες. ''Σήμερα είναι η αγωνία για το αύριο και ο μόχθος. Στόχος μας είναι να δώσουμε στον παραγωγό ένα μόνιμο έσοδο από την σταφίδα. Το 2008 η ΣΚΟΣ πραγματοποίησε έναν από τους κυριότερους σκοπούς της παρεμβαίνοντας στην τιμή δίνοντας 1,02 ευρώ το κιλό, υπερδιπλάσια από το 2006. Πήραμε 14,162.684 κιλά σταφίδα και δόθηκαν στους παραγωγούς 14,445,938 ευρώ, έτσι πετύχαμε να τους διασφαλίσουμε το εισόδημα και αυτό επιδιώκουμε και για το μέλλον''. Στόχος, συνέχισε, είναι να προσδώσουν υπεραξία στο προϊόν που θα καταλήξει στην συνέχεια στον παραγωγό. Αναφέρθηκε ακόμη στην μελέτη που ανατέθηκε για την αγορά και τον σχεδιασμό σχετικά με τη δημιουργία σημείων πώλησης της σταφίδας. Ο προγραμματισμός είναι να γίνουν καταστημάτα που θα απευθύνονται στην μέση και ανώτερη τάξη με προϊόντα σταφίδας αλλά και άλλα είδη που σχετίζονται με αυτή. Ο δρ. Νομικής, καθηγητής του Α.Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου Παναγιώτης Νικολόπουλος αναφέρθηκε στα συστήματα αντιμετώπισης που υπάρχουν σε χώρες της Ευρώπης και κυρίως στην Γαλλία, τα οποία λείπουν από την χώρα μας, επικεντρώνοντας στην δράση συνεταιριστικών συστημάτων. Ο νομικός, λέκτορας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Δημοσθένης Κασαβέτης μίλησε για την παγκοσμιοποίηση και την συνεταιριστική επιχειρηματικότητα εστιάζοντας στα θετικά που μπορεί να έχει μια τέτοια συνεταιριστική δράση. Ανέφερε μάλιστα την ΣΚΟΣ τονίζοντας ότι σε μια περίοδο που σε όλα τα προϊόντα έπεφταν οι τιμές, στην σταφίδα ανέβηκε. Την ημερίδα, μετά από μικρή παρέμβαση-χαιρετισμό του εμπόρου κ. Κ. Παπαδημητρίου, έκλεισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΚΟΣ Αθανάσιος Σωτηρόπουλος τονίζοντας ότι την τύχη της σταφίδας πρέπει να την πάρουμε στα χέρια μας. Χωρίς το εργαλείο που λέγεται ΣΚΟΣ δεν θα υπήρχε αυτή η τιμή, πρόσθεσε, και ευχήθηκε κλείνοντας ότι πάνω από όλα χρειάζεται να υπάρχει ένα υγιές εμπόριο.

Πηγή: εφημερίδα Ελευθερία