
''Το πρόβλημα των παραγωγών είναι ότι δεν έχουμε οργάνωση στην πώληση'', δηλώνει ο Γιώργος Καλιάνης, εκπρόσωπος των παραγωγών Αυλώνος, προσθέτοντας ότι, ''οι καλλιεργητές πρέπει να ανοίξουν τα μάτια τους και να κοιτάξουν πέρα από το χωράφι. Πρέπει να καλλιεργούν με βάση του τι μπορούν να πουλήσουν και όχι να καλλιεργούν για να καλλιεργούν. Δεν υπάρχει προγραμματισμός. Χρειάζεται μια καλύτερη οργάνωση, είτε μέσα από τη μορφή Ομάδας Παραγωγών, είτε οι παραγωγοί από μόνοι τους, να ψάχνουν τι ζητάει η αγορά. Αυτό είναι δύσκολο να το κάνουν μεμονωμένα οι μικροί παραγωγοί και χρειάζονται βοήθεια. Ο παραγωγός επειδή καλλιεργεί πέντε μήνες και κάνει συγκομιδή σε μια μέρα έχει άγχος, γιατί αυτή η μέρα είναι σαν να είσαι στο χρηματιστήριο και δεν ξέρεις που θα σε οδηγήσει. Μέσα σε μια μέρα μπορείς να χάσεις τον κόπο μιας ολόκληρης χρονιάς. Επειδή υπάρχει βιασύνη από την πλευρά του παραγωγού, μερικές φορές γίνονται βεβιασμένες κινήσεις και βγαίνουν στην αγορά καρπούζια που δεν είναι ώριμα. Τότε μειώνεται η ζήτηση και «κάθεται» η αγορά. Τι να την κάνεις την πρωιμότερη ποικιλία, αν δεν μπορεί να πουληθεί. Μπορεί η πρωιμότητα να «πιάνει» τιμή, αλλά το θέμα είναι να βγάζει ο παραγωγός καλά ποιοτικά καρπούζια, να είναι ώριμα και γλυκά, ώστε να κερδίζει τον καταναλωτή. Εάν ο καταναλωτής ζητάει καρπούζι Galaxy, πρέπει ο παραγωγός να καλλιεργεί αυτή την ποικιλία. Εγώ τώρα καλλιεργώ καρπούζια μίνι (1,5 - 4 κιλά), τα οποία τα συσκευάζω μόνος μου. Εκεί που πέρσι για τα μεγάλα καρπούζια δίνανε 18 λεπτά στο χωράφι, εγώ στη Λαχαναγορά πούλαγα τα μίνι με 70 λεπτά συσκευασμένα και επώνυμα. Στην περιοχή μου μπορεί να έχουμε το πιο πρώιμο καρπούζι, αλλά δεν υπάρχουν συσκευαστήρια. Γι αυτό οι καταναλωτές στην Αθήνα δεν γνωρίζουν το καρπούζι της Τριφυλίας, αλλά της Αμαλιάδας, αφού εκεί πηγαίνουν οι έμποροι το δικό μας καρπούζι και το συσκευάζουν. Το καρπούζι της περιοχής μας πρέπει να αποκτήσει όνομα και για αυτό κάνουμε μια προσπάθεια με την Γιορτή του Καρπουζιού. Πρέπει, όμως, οι ίδιοι οι παραγωγοί της περιοχής να ενδιαφερθούν για τη δουλειά τους, να κάνουνε συνεργασίες, να φτιάξουν συσκευαστήρια, για να μπορέσει να αποκτήσει το καρπούζι που παράγουν όνομα''.
Πηγή: Agreco
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου