30 Ιανουαρίου 2012

Στη νέα συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας ο δρόμος της Βάλτας

Συνεδριάζει την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου και ώρα 18:30 το Δημοτικό Συμβούλιο στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στην Κυπαρισσία με τα εξής θέματα:
1. Κατάρτιση Κανονισμού Λειτουργίας Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών Δήμου Τριφυλίας.
2. Συγκρότηση Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών Δήμου Τριφυλίας.
3. Προσδιορισμός των ορίων του προϋφισταμένου του έτους 1923 οικισμού κάτω Κοπανακίου, της κοινότητας Κοπανακίου, της Δ.Ε. Αετού του Δήμου Τριφυλίας, σύμφωνα με το Π.Δ. της 24-04-1985, ΦΕΚ 181/Δ/03-05-85 (Έγκριση της αριθ. 87/2011 απόφασης Επιτροπής Ποιότητας Ζωής).
4. Αίτηση Αδαμόπουλου Κίμωνα του Θεοδώρου για διαγραφή τελών σύνδεσης αποχέτευσης Δ.Κ. Φιλιατρών.
5. Αίτηση Αλεξανδρόπουλου Χαραλάμπους του Νικολάου για διαγραφή τελών ύδρευσης Δ.Κ. Φιλιατρών.
6. Αίτηση του Καραμίχαλου Σωτηρίου του Παν/τη για διαγραφή ποσού 35,25 ευρώ από Βεβαιωτ. Κατάλογο ΤΑΠ Τ.Κ. Σπηλιάς, έτους 2010, λόγω λάθους στη χρέωση καθώς και επιστροφή 259,80 ευρώ από λάθη στη χρέωση ΤΑΠ (για το ίδιο ακίνητο), παρελθόντων ετών 2007, 2008, 2009).
7. Τροποποίηση της αριθ. 252/2011 απόφασης Δ.Σ. σχετικά με την κατανομή του ποσού επιχορήγησης για κάλυψη δράσεων πολιτικής προστασίας – πυροπροστασίας.
8. Ανάκληση της αριθ. 383/2011 απόφαση Δ.Σ. και έγκριση της αρ. 14/2011 απόφασης Συμβουλίου Τ.Κ. Αετού.
9. Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής του έργου «Τσιμεντόστρωση Δημοτικών οδών», τέως Δήμου Κυπαρισσίας.
10. Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής του έργου «Κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης Ε.Ο. Κυπαρισσίας - Αρμενιών Δ.Τριφυλίας».
11. Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής του έργου «Κατασκευή τεχνικών στην Άνω Πόλη».
12. Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής του έργου «Αποκατάσταση μονάδας βιολογικού καθαρισμού Δήμου Φιλιατρών».
13. Διαγραφή ποσού 65,50 ευρώ του Γιάνναρη Σωτήριου από το χρηματικό κατάλογο Κ.Ο.Κ. έτους 2004.
14. Διαγραφή των τόκων από οφειλή παράβασης ΚΟΚ του Λαμπρόπουλου Αντωνίου, λόγω θανάτου.
15. Διαγραφή παράβασης – κλήσης ποσού 80,00 ευρώ της εταιρίας GMAC LEASEBV από το χρηματικό κατάλογο κατάλογο.
16. Διαγραφή ποσού 34,50 ευρώ από οφειλή παράβασης Κ.Ο.Κ. της εταιρείας «Auto team Ανώνυμη Εμπορική», έτους 2005.
17. Αίτηση Καλογερόπουλου Αγαθοκλή του Δημητρίου για διαγραφή ποσού 1.174,20 ευρώ από πρόστιμα Κ.Ο.Κ. λόγω απορίας.
18. Έγκριση της αριθ. 34/2011 απόφαση Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Γαργαλιάνων, για δωρεάν παραχώρηση καθισμάτων στο Μορφωτικό Σύλλογο Γυναικών Γαργαλιάνων.
19. Έγκριση της αριθ. 7/2011 απόφ. Τ.Κ. Μουζακίου σχετικά με μεταφορά του Αγροτικού Ιατρείου.
20. Αίτηση Γεωργιάδη Χριστίνας του Παν/τη για διαγραφή οφειλής τελών κατάληψης πεζοδρομίου, ετών 2008 και 2009, λόγω οικονομικής αδυναμίας.
21. Λήψη απόφασης περί υποβολής πρότασης ένταξης στο ΠΕΠ Πελοποννήσου – ΕΣΠΑ του έργου «Βελτίωση οδού Γαργαλιάνων – Βάλτας» και έγκριση τεχνικής μελέτης και τευχών δημοπράτησης και χορήγηση σχετικής εξουσιοδότησης στο Δήμαρχο.
22. Δακοκτονία Δήμου Τριφυλίας έτους 2012.
23. Χορήγηση παράτασης του έργου «Φυτεύσεις & διαμόρφωση κηπαρίων σχολείων Φιλιατρών».
24. Χορήγηση παράτασης του έργου «Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Κυπαρισσίας».
25. Αποδοχή ποσού 11.830,65 ευρώ για την κάλυψη της δαπάνης των φωτοτυπιών των σχολικών βιβλίων.
26. Παράταση χρόνου ολοκλήρωσης του έργου «Υπηρεσίες Υποστήριξης για την επικαιροποίηση της Διαχειριστικής Επάρκειας τύπου α΄ και β΄ του Δήμου Τριφυλίας».
27. Έγκριση της αριθ.2/2011 απόφασης της ΚΕΠΑΠΠΕΔΗΤ περί πρόσληψης Κοινωνικού Λειτουργού για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».
28. Έγκριση της αριθ.3/2011 απόφασης της ΚΕΠΑΠΠΕΔΗΤ περί πρόσληψης 2 καλλιτεχνών για το Εικαστικό Εργαστήρι & 3 μουσικών για το Ωδείο.
29. Αντικατάσταση τακτικού μέλους του Δ.Σ. της ΚΕΠΑΠΠΕΔΗΤ.
30. Παραχώρηση θέσεων εμποροπανήγυρης «Αγ. Χαραλάμπους», Δ.Κ. Φιλιατρών.

25 Ιανουαρίου 2012

Ελαιόλαδο: από 2 μέχρι 2,10 ευρώ στη Μάνη, πώληση και με 1,90!

Μεταξύ 2 και 2,10 ευρώ το κιλό κυμαίνεται αυτές τις μέρες η τιμή του ελαιολάδου στην περιοχή της μεσσηνιακής Μάνης, ωστόσο υπήρξε και πώληση ακόμη και με 1,90! Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νεοχωρίου Λεύκτρου, Παρασκευάς Τζανετέας, λέει: «Εμείς τυποποιούμε το λάδι μας. Προσπαθούμε όσο περισσότερο γίνεται να φεύγει τυποποιημένο από εμάς. Θέλουμε να αποφύγουμε την Ιταλία, όμως, σε κάποιες περιπτώσεις που πουλήσαμε χύμα, η τιμή ήταν 2,10, ακόμη και 2 ευρώ το κιλό. Μέχρι και με 1,90 πουλήθηκε κάποια στιγμή λάδι». Το τυποποιημένο ελαιόλαδο του Συνεταιρισμού Νεοχωρίου εξάγεται, κυρίως, σε Γερμανία και Αυστρία. «Δεν είναι τεράστια η αγορά μας, αλλά έχουμε κάνει σημαντικά βήματα και η πορεία είναι ανοδική» σημειώνει ο πρόεδρος. Όσο για τις παραγγελίες από το εξωτερικό τώρα με την κρίση: «Φέτος, βλέπω το εξής: ενώ ο πελάτης έπαιρνε τρεις παλέτες, φέτος παίρνει δύο. Μειώνει λίγο την παραγγελία του, αλλά ευελπιστούμε ότι θα μας παραγγείλει και δεύτερη φορά. Όπως οι Έλληνες, και οι ξένοι είναι λίγο συγκρατημένοι στις αγορές τους». Σύμφωνα με τον κ. Τζανετέα, αυτή την εποχή όσοι ελαιοπαραγωγοί πουλάνε χύμα, το κάνουν για να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες, όπως μεροκάματα εργατών και λιπάσματα. Δίνουν ένα μέρος της παραγωγής τους με αυτό τον τρόπο, γιατί έχουν άμεση ανάγκη τα χρήματα, αλλά το υπόλοιπο το φυλάνε, για να το πουλήσουν αργότερα, ελπίζοντας ότι η τιμή θα ανέβει. Δηλαδή, μιλάμε για μετά το Πάσχα προς καλοκαίρι. «Κι εγώ αυτή την ενημέρωση έχω, ότι μάλλον θα ανέβει η τιμή, αν και ο συνεταιρισμός μας δεν έχει τώρα λάδι να δώσει χύμα, αυτό που έχουμε θα πάει σε πελάτες μας τυποποιημένο. Πάντως, αυτό που κάνει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, δίνοντας 2,20 το κιλό, είναι πολύ καλό. Όμως, όταν κάποιος έχει άμεση ανάγκη τα χρήματα, είναι δύσκολο να περιμένει να πληρωθεί με τρίμηνη επιταγή». Σχετικά με την ποιότητα και την απόδοση φέτος στην περιοχή της Μάνης, ο κ. Τζανετέας αναφέρει: «Η απόδοση είναι καλή. Όταν ξεκινήσαμε ήταν 6 προς 1, αλλά τώρα έχουμε φτάσει 3,5 κιλά ελιές - 1 κιλό λάδι. Την απώλεια που είχαμε από τον αέρα, που τις έριξε, την κερδίζουμε τώρα σε απόδοση. Και η ποιότητα είναι καλή, φέτος μάλιστα το λάδι μας έχει περισσότερα αρώματα» παρατηρεί ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού. Επισημαίνει δε ότι η ελαιοσυγκομιδή στη Μάνη, λόγω των δύσβατων εδαφών της, είναι πολύ δύσκολη εργασία. «Τα έξοδα της ελαιοκαλλιέργειας βγαίνουν με μεγάλο κόπο στη Μάνη, που τα μέρη είναι δύσκολα και οι ελιές θέλουν αγώνα για να μαζευτούν».
Εν τω μεταξύ, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας συνεχίζει τη συγκέντρωση ελαιολάδου σε τιμή μεγαλύτερη από την τρέχουσα της αγοράς. Όπως σημείωσε ο αν. γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Νίκος Σαρδέλης, η τιμή αυτή τη στιγμή είναι 2,20 ευρώ το κιλό με επιταγή τριών μηνών. Πρόσθεσε ότι υπάρχει ανταπόκριση από παραγωγούς, οι οποίοι δίνουν το λάδι τους στην Ένωση, αφού η τιμή έξω είναι 2 ευρώ ή ακόμη και μικρότερη. Και ο κ. Σαρδέλης προβλέπει αύξηση της τιμής ελαιολάδου προσεχώς, επειδή μεγάλες ποσότητες έχουν ήδη φύγει στην Ιταλία, οπότε αναμένεται να υπάρξει έλλειψη και, κατά συνέπεια, άνοδος της τιμής. Ωστόσο, όπως τόνισε, το πρόβλημα της χαμηλής τιμής του ελαιολάδου, μελλοντικά δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί, εάν δεν αυξηθεί η τυποποίηση στην Ελλάδα και εάν οι ξένοι που αγοράζουν χύμα από την Ελλάδα, για να τυποποιήσουν, δεν αναγράφουν στις συσκευασίες από πού προέρχεται το λάδι με πλήρη στοιχεία.

Πηγή: Θάρρος

Δήμος Τριφυλίας: ''στον αέρα'' η μπαλοποίηση, αλλά υπάρχει λύση...

Κρίσιμοι και καθοριστικοί είναι οι μήνες μέχρι τον Ιούνιο για το φλέγον πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών. Καταληκτική ημερομηνία για το κλείσιμο των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ, όπως «βάφτισαν» τους σκουπιδότοπους), αλλά και την αποκατάστασή τους, είναι η 30ή Ιουνίου. Η χώρα μας όφειλε, από προηγούμενα χρόνια, να έχει επιλύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, από πέρυσι το καλοκαίρι να έχει κλείσει όλες τις ανεξέλεγκτες χωματερές και μέχρι τα τέλη του προσεχούς Ιουνίου να τις έχει αποκαταστήσει. Από 1η Ιουλίου, όποιος Δήμος δεν έχει συμμορφωθεί με τις κοινοτικές οδηγίες, θα υποστεί τις συνέπειες των προστίμων, που ανά ΧΑΔΑ αγγίζουν περίπου τα 35.000 ευρώ ημερησίως! Αυτό σημαίνει πως, αν οι Δήμοι δε βάλουν «λουκέτο» στους σκουπιδότοπους και δεν τους αποκαταστήσουν κιόλας μέχρι τέλη Ιουνίου, από αρχές Ιουλίου «αναγκαστικά», υπό το βάρος των εξοντωτικών προστίμων, θα βάλουν «λουκέτο»! Δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια της κατάστασης στην οποία, όπως φαίνεται, οδηγούμαστε, χωρίς να γίνεται κάτι από την πλευρά των Δήμων και της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ, μπας και αποφύγουμε τον όλεθρο της καταστροφής. Με το σχέδιο νόμου «Ποινική προστασία του περιβάλλοντος – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99/ΕΚ - Πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ - Ρύθμιση θεμάτων υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής», του Υ.Π.Ε.Κ.Α., που κατατέθηκε στη Βουλή στις 12 Ιανουαρίου, ενσωματώνονται στην ελληνική νομοθεσία δύο ευρωπαϊκές οδηγίες για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος και τη διαμόρφωση πλαισίου διαχείρισης των αποβλήτων. Παράλληλα, προβλέπονται ποινικές κυρώσεις, ακόμη και πολυετούς κάθειρξης, για τους υπεύθυνους. Μετά την ψήφισή του, οι Δήμοι θα υποστούν τις συνέπειες των προστίμων που επιβάλλει η Ε.Ε., με παρακράτηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων στο ύψος που θα ανέρχονται τα πρόστιμα, καθώς και των προστίμων που θα εισπράττει το ίδιο το κράτος, με το 40% αυτών να περιέρχεται στο Δημόσιο και το 60% στο Πράσινο Ταμείο! Δηλαδή, αν δεν κλείσουν και δεν αποκατασταθούν οι χωματερές μέχρι τα τέλη Ιουνίου, τα πρόστιμα στους Δήμους θα είναι διπλά!
Στην Τριφυλία, το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και των πολλών, ακόμη, ενεργών ΧΑΔΑ είναι υπαρκτό, σοβαρό και μεγάλο. Εδώ και χρόνια έχουν γίνει συζητήσεις επί συζητήσεων, συσκέψεις, ενημερωτικές εκδηλώσεις, επαφές, ξανά συσκέψεις και συζητήσεις, αλλά, δυστυχώς, με ευθύνη και των προηγούμενων δημοτικών διοικήσεων και των παλινωδιών προηγούμενων περιφερειαρχών και, βεβαίως, των κυβερνήσεων, όχι μόνο δε βρέθηκε λύση, αλλά, αντίθετα, το πρόβλημα έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Σε πέντε μήνες (τόσος είναι ο χρόνος που απομένει), αν η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας δε βρει λύση, δεν κλείσει και δεν αποκαταστήσει τους σκουπιδότοπους, τα πρόστιμα ανά ΧΑΔΑ ημερησίως θα έχουν ως συνέπεια το «λουκέτο» στο Δήμο και τις υπηρεσίες του! Βεβαίως, το πρόβλημα δεν το προκάλεσε η σημερινή Δημοτική Αρχή. Ωστόσο, παρά τις εξαγγελίες και τις δηλώσεις του δημάρχου Κώστα Κόλλια για την απόφασή του να διαχειριστεί και να λύσει το πρόβλημα, 13 ολόκληρους μήνες στο Δήμο Τριφυλίας, όπως εκτιμάται, δεν έγινε κάτι ουσιαστικό. Ενδεικτική δε, είναι και η καθυστέρηση για τη συγκρότηση 7μελούς Ομάδας Εργασίας δημοτικών συμβούλων για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ενώ η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, έστω και στο πάρα πέντε, ελήφθη στις 19 Δεκεμβρίου 2011, ο ορισμός των μελών από το δήμαρχο έγινε στις 9 Ιανουαρίου 2012. Κοινοποιήθηκε στα μέλη λίγες μέρες αργότερα, ενώ την Τετάρτη επισκέφθηκαν τον μπαλοποιητή στον Πύργο Ηλείας. Αξίζει δε να σημειωθεί πως ο μπαλοποιητής που συζητείται να εγκατασταθεί στην Τριφυλία δεν είναι ίδιος με αυτόν του Πύργου. Ίδιος είναι ο μπαλοποιητής στα Δίδυμα Ερμιονίδας Αργολίδας, λίγα χιλιόμετρα από το Κρανίδι. Για την εγκατάσταση μπαλοποιητή στην Τριφυλία οι δημοτικές διοικήσεις των πρώην Δήμων της περιοχής, όπως αποδεικνύεται, δεν έδειξαν την απαιτούμενη θέρμη και αποφασιστικότητα στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος, προφανώς, όπως εκτιμάται, επειδή φοβήθηκαν το λεγόμενο πολιτικό κόστος ή, ακόμη χειρότερα, και από αδιαφορία. Συζητήσεις, συσκέψεις και συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων έγιναν μεν, όμως αποτέλεσμα υπό το μηδέν! Για τη Διαχειριστική Ενότητα της περιοχής, οι Δήμοι Φιλιατρών και Γαργαλιάνων ανέλαβαν την υποχρέωση να βρουν χώρο εγκατάστασης του μπαλοποιητή και οι Δήμοι Κυπαρισσίας και Αυλώνας χώρο για την εναπόθεση των μπαλοποιημένων σκουπιδιών. Αυτά από το 2007 – 2008! Οι τότε δήμαρχοι Φιλιατρών και Γαργαλιάνων έκαναν συζητήσεις για να βρουν χώρο εγκατάστασης του μπαλοποιητή. Μεταξύ άλλων, εξετάστηκαν οι χώροι των υπαρχόντων σκουπιδότοπων των Δήμων τους, χώρος στο «Καστράκι», που συνάντησε δικαιολογημένες αντιδράσεις κατοίκων της Βάλτας, χώρος στην περιοχή «Δίδυμα» ή «Αγία Παρασκευή» με νέες αντιδράσεις, χώρος μεταξύ Μουζακίου – Χριστιανούπολης, με κάπως λιγότερες, ίσως λόγω άγνοιας, αντιδράσεις. Στην 7η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατρών, στις 26 Απριλίου 2010, συζητήθηκε το θέμα (21ο) της εγκατάστασης μπαλοποιητή και, μάλιστα, για συγκεκριμένο «ακίνητο 10 στρεμμάτων στα όρια των δήμων Φιλιατρών – Γαργαλιάνων, μισό μισό, όπως γράφει και η σχετική απόφαση, εφ’ όσο κριθεί η καταλληλότητά του (περιβαλλοντικές μελέτες, αρχαιολογία, δασαρχείο). 45.000 ευρώ + 5.000 ευρώ έξοδα μισά μισά από την Περιφέρεια. Εγκρίνει την αγορά. Ιδιοκτησίας Γ. Κόντου. ΟΜΟΦΩΝΑ». Από την πλευρά του, το Δημοτικό Συμβούλιο Κυπαρισσίας, με την υπ’ αριθμ. 374/2008 απόφασή του στις 15 Δεκεμβρίου 2008, αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη θέση «Αλιμάκι», του υπάρχοντος ΧΑΔΑ, για την προσωρινή εναπόθεση των μπαλοποιημένων απορριμμάτων, με καταληκτική, μάλιστα, ημερομηνία της προσωρινής εναπόθεσης την 31η Δεκεμβρίου 2010!
Πολλές φορές ο δήμαρχος Τριφυλίας σε σχετικές δηλώσεις έχει αναφερθεί σε αυτές τις αποφάσεις, με βάση τις οποίες, έστω και τώρα, η συσταθείσα Ομάδα Εργασίας ψάχνει να βρει λύση και να καταθέσει πρόταση – εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όμως, από τη μία, στην περιοχή των Φιλιατρών, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, καθώς και σύλλογοι και πολίτες, αντιδρούν, τονίζοντας πως η απόφαση του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου δεν τους δεσμεύει. Σημειώνουν δε, πως ακόμα και στην ίδια την απόφαση γίνεται αναφορά στην καταλληλότητα του συγκεκριμένου χώρου για την εγκατάσταση του μπαλοποιητή, κάτι που επιστημονικά δεν έχει κριθεί και πιστοποιηθεί από ανεξάρτητο φορέα. Από την άλλη, στην Κυπαρισσία, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, καθώς και πολίτες, αντιδρούν στο ενδεχόμενο εναπόθεσης των μπαλοποιημένων σκουπιδιών στο «Αλιμάκι», τονίζοντας πως η κατά πλειοψηφία απόφαση του Δ.Σ. Κυπαρισσίας ελήφθη το 2008, με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2010, ημερομηνία που έχει παρέλθει και, άρα, η απόφαση δεν μπορεί να είναι «σε ισχύ»!
Με λίγα λόγια, η μπαλοποίηση στην Τριφυλία είναι «στον αέρα»! Μπροστά σε αυτό το διαφαινόμενο, ως έχει σήμερα, αδιέξοδο της διαχείρισης των απορριμμάτων, υπάρχει λύση; Υπάρχει! Το δρόμο της επίλυσης του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων ανοίγει η πρωτοβουλία σύστασης Δικτύου Δήμων την οποία ανέλαβε ο δήμαρχος Ευρώτα Γιάννης Γρυπιώτης. Σκοπός είναι η προώθηση λύσεων για μηδενικά απόβλητα στον τομέα Διαχείρισης των απορριμμάτων, σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου. Διαλογή στην Πηγή – Ανακύκλωση – Κομποστοποίηση – Τελική Διαχείριση και Αξιοποίηση Υπολείμματος είναι ο Οδικός Χάρτης της αναληφθείσας πρωτοβουλίας. Έχοντας υπόψη ότι «τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα» και ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο, τίθενται οι εξής στόχοι: 1) Λύση με μηδενικά απόβλητα μέχρι τις 31/6/2012. 2) Κλείσιμο και αποκατάσταση όλων των ΧΑΔΑ. 3) Εφαρμογή Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων για Διαλογή στην Πηγή-Ανακύκλωση –Κομποστοποίηση του οργανικού κλάσματος. 4) Διαχείριση υπολείμματος, σύμφωνα με το σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου. 5) Δημιουργία διαβαθμικού συνδέσμου α΄ και β΄ βαθμού για την αρμοδιότητα του ΦΟΔΣΑ. 6) Εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας. 7) Αναθεώρηση ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου, με βάση τα νέα δεδομένα. Το ξεκίνημα της συνεργασίας των Δήμων για την από κοινού αντιμετώπιση και επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, μπορεί πολύ εύκολα να γίνει με άμεση επικοινωνία του δημάρχου Τριφυλίας με το δήμαρχο Ευρώτα! Ένα τηλεφώνημα, για αρχή, δεν κοστίζει, ενώ οι συνέπειες του προβλήματος των ανεξέλεγκτων σκουπιδότοπων (και) στην Τριφυλία είναι τραγικές για το περιβάλλον και τους πολίτες, και θα είναι οδυνηρές και ολέθριες για τον ίδιο το Δήμο με το «λουκέτο» που έρχεται!

Βιολογική καλλιέργεια: μέσα ελιά, αμπέλι εκτός σύκα, σταφίδα, εσπεριδοειδή

Έξω από το νέο 5ετές πρόγραμμα Βιολογικής Καλλιέργειας θα μείνουν τα σύκα, η σταφίδα, τα εσπεριδοειδή και άλλα αγροτικά προϊόντα, καθώς ο συνολικός προϋπολογισμός για ενισχύσεις είναι μειωμένος κατά πολύ σε σχέση με το παρελθόν. Αρκεί να σκεφτεί κανείς, ότι κατά το προηγούμενο πρόγραμμα μόνο για τη Μεσσηνία σε 5 χρόνια διατέθηκαν 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τώρα ο προϋπολογισμός της 5ετίας είναι 40 εκατομμύρια ευρώ για όλη την Ελλάδα. «Πριν ήταν 10 εκατομμύρια μόνο για το δικό μας νομό και τώρα είναι 40 εκατομμύρια και για τους 52 νομούς της χώρας» μας λέει ο γεωπόνος Άρις Παπανικολάου, υπεύθυνος για τη Βιολογική Γεωργία στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι, λόγω του μικρού προϋπολογισμού, θα γίνει επιλογή των ενδιαφερομένων. Ενώ την προηγούμενη φορά είχαν γίνει δεκτές όλες οι αιτήσεις που πληρούσαν τα κριτήρια, τώρα θα υπάρξει περαιτέρω αξιολόγηση. «Παλιά είχαμε εντάξει, μαζί με την Τριφυλία, περίπου 850 με 900 άτομα. Στη Διεύθυνση εδώ της Καλαμάτας, όσοι έκαναν αίτηση, μπήκαν. Τώρα, όμως, η επιλογή θα γίνει με μόρια και θα μπουν αυτοί που θα έχουν τα περισσότερα. Αφού τελειώσουμε εμείς την αξιολόγηση, θα ακολουθήσει η επιλογή από το Υπουργείο». Η περίοδος υποβολής αιτήσεων έχει ξεκινήσει και η προθεσμία είναι μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου. Ουσιαστικό χαρακτηρίζει ο κ. Παπανικολάου και το γεγονός ότι δικαίωμα αίτησης έχουν μόνο εκείνοι των οποίων το συνολικό εισόδημα προέρχεται τουλάχιστον κατά 35% από τη γεωργία. «Που σημαίνει ότι οι μη αγρότες αποκλείονται». Όσο για το εάν αναμένεται να υπάρξει ενδιαφέρον, προσθέτει: «Επειδή το πρόγραμμα αυτό είναι ανοιχτό, δηλαδή σου λέει ότι μπορείς να κάνεις αίτηση, χωρίς να έχεις καμία πιστοποίηση (θα την κάνεις αφού σε επιλέξουν), θα υπάρξει ενδιαφέρον. Γιατί αυτός που θα κάνει την αίτηση, δεν έχει να χάσει τίποτα. Αιτήσεις θα κάνουν πολλοί από αυτούς που πληρούν το κριτήριο εισοδήματος, αλλά στην πορεία θα επιλέξουν λίγους». Και στις τιμές ενίσχυσης υπάρχουν μειώσεις. Στην ελαιοποιήσιμη ελιά, για τους παλιούς που θα συνεχίσουν, από 72 ευρώ το στρέμμα θα πάει 41,50. Επίσης 41,50 θα είναι και η τιμή για την ελιά Καλαμών από 90 που ήταν πριν. Για τους νέους που θα μπουν τώρα, η τιμή στην ελιά (λαδιού και βρώσιμη) θα είναι 75,6. Στο αμπέλι (οινοποιήσιμο) η τιμή παραμένει 90 ευρώ για παλιούς και νέους, ενώ στο καλαμπόκι είναι 60. Εκτός από τις συκιές, τη σταφίδα και τα εσπεριδοειδή, έξω από το πρόγραμμα μένουν και τα οπορωφόρα, όπως επίσης οι συγκαλλιέργειες (εάν δηλαδή σε ένα τεμάχιο υπάρχουν ελιές μαζί με συκιές για παράδειγμα). Τέλος, όσοι είχαν εγκαταλείψει το προηγούμενο πρόγραμμα χωρίς να ολοκληρώσουν, μπορούν να κάνουν αίτηση για το καινούργιο και, εάν ενταχθούν, θα πάρουν τις τιμές των νέων.

Πηγή: Θάρρος

23 Ιανουαρίου 2012

Συγκέντρωση προεδρείων Συλλόγων Δήμου Τριφυλίας

Συγκέντρωση των προεδρείων των Συλλόγων του Δήμου Τριφυλίας που δραστηριοποιούνται στην Αττική πραγματοποιεί η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ - ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ την Τρίτη 24-1-2012 στο Ξενοδοχείο STANLEY, πλατεία Καραΐσκάκη, METRO στάση Μεταξουργείο). Στη συγκέντρωση θα γίνει Συζήτηση - ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων με το Δήμαρχο Τριφυλίας Κωνσταντίνο Κόλλια.

22 Ιανουαρίου 2012

Δρόμος Γαργαλιάνοι - Ρωμανού: καλό... 2014!

Σημαντικό οδικό έργο της Μεσσηνίας αποτελεί ο νέος δρόμος Γαργαλιάνοι - Ρωμανού, που ενώ έπρεπε να έχει τελειώσει το 2008, είναι αβέβαιο αν θα ολοκληρωθεί το 2014! Ο δρόμος αυτός που ήταν το μεγαλύτερο έργο οδοποιίας του νομού που χρηματοδοτήθηκε από το Γ ΚΠΣ, με προϋπολογισμό κοντά στα 13 εκ. ευρώ (με τις απαλλοτριώσεις πήγε στα 18 εκ.), έχει σταματήσει και ετοιμάζεται η επαναδημοπράτησή του για να ολοκληρωθεί. Η εργολαβία υλοποίησης του έργου έχει διαλυθεί, αποτελεί οριστικά παρελθόν και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου προχωρούν σε εκκαθάριση του τοπίου, για να δημοπρατήσουν τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου. Ο εργολάβος που έκανε αίτηση διάλυσης κι έγινε αποδεκτή, έχει ζητήσει πάνω από 10 εκ. ευρώ. Για να πάρει τα χρήματα, όσα δικαιούται τελικά να πάρει, θα προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια. Κι εκτιμάται ότι όλη αυτή η διαδικασία, η δικαστική διεκδίκηση, δε θα επηρεάσει τη συνέχιση του έργου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας δεν μπορούσαν στηριζόμενες στη νομοθεσία να απορρίψουν την αίτηση και να ζητήσουν τη συνέχιση της υφιστάμενης εργολαβίας, που ήταν η πιο συμφέρουσα λύση, προκειμένου να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα το πολύπαθο έργο. Αυτή την περίοδο η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας έχει σκύψει στο έργο, με σκοπό να καταγράψει ακριβώς τι εργασίες απομένουν, να δρομολογήσει την πληρωμή των απαλλοτριώσεων που παρέμεναν μέχρι πρόσφατα σε εκκρεμότητα, ελπίδα αποτελεί το ΕΣΠΑ, γιατί το κράτος δεν έχει χρήματα, να αλλάξει τιμές και να εγκρίνει νέους περιβαλλοντικούς όρους. Διαδικασίες χρονοβόρες για τις οποίες κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα τελειώσουν. Εκφράζεται η ελπίδα, πάντως, το έργο να επαναδημοπρατηθεί μέσα στο 2012, για να τελειώσει το 2014. Κι αυτό γιατί η νέα εργολαβία έχει σημαντικό αντικείμενο να υλοποιήσει, όπως δείχνει η σημερινή εικόνα τού υπό κατασκευή δρόμου.

Πηγή: Ελευθερία

Τα νέα δημοτικά τέλη του Δήμου Τριφυλίας

Η απόφαση με τα νέα δημοτικά τέλη του Δήμου Τριφυλίας που πήρε πρόσφατα κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο, δημοσιεύτηκε στη ''Διαύγεια''. Έτσι αναλυτικά τα δημοτικά τέλη ανά τετραγωνικό μέτρο για τις οικίες και τα καταστήματα αντίστοιχα διαμορφώνονται ως εξής:
Στη ΔΕ Κυπαρισσίας, για τη Δ.Κ. Κυπαρισσίας 1,66 και 2,65 Τ.Κ. Αρμενιών 1,24 και 1,24, Τ.Κ. Βρυσών 1,00 και 1, Τ.Κ. Μουριάτάδας 1 και 1,05, Τ.Κ. Μύρου 1,29 και 1,29, Τ.Κ. Ξηροκάμπου 1 και 1,05, Τ.Κ. Περδικονερίου 1 και 1,05, Τ.Κ. Ραχών 1,10 και 1,15 , Τ.Κ. Σπηλιάς 1,29 και 1,34 , Τ.Κ. Στασιού 1 και 1,05 , Τ.Κ. Φαρακλάδας 1,29 και 1,34.
Στη ΔΕ Φιλιατρών, για την Δ.Κ. Φιλιατρών 1,38 και 2,24 ,Τ.Κ. Εξοχικού 0,80 και 1,02, Τ.Κ. Πλάτης 0,80 και 0,87, Τ.Κ. Χαλαζονίου 0,80 και 1,02 ,Τ.Κ. Χριστιανουπόλεως 0,80 και 1,02.
Στη ΔΕ Γαργαλιάνων, για την Δ.Κ. Γαργαλιάνων 1,43 και 2,25 ,Τ.Κ. Βάλτας 0,95, Τ.Κ. Λεύκης 0,95 και 1,10, Τ.Κ. Μαραθοπόλεως 1,30 και 2,10 , Τ.Κ. Μουζακίου 0,95 και 1,10, Τ.Κ. Πύργου 1,10 και 1,25, Τ.Κ. Φλόκας 0,95 και 1,10.
Στη ΔΕ Αυλώνα, για την Τ.Κ. Αυλώνα 1,10 και 1,30, Τ.Κ. Σιδηροκάστρου 1,10 και 1,40, Τ.Κ. Αγαλιανής 1,10 και 1,20, Τ.Κ. Βανάδας 1,10 και 1,20, Τ.Κ. Ελαίας 1,39 και 1,81, Τ.Κ. Καλίτσαινας 1,00 και 1,10 Τ.Κ. Καλού Νερού 1,39 και 1,81, Τ.Κ. Καρυών 1,10 και 1,20, Τ.Κ. Πλατανίων 1,10 και 1,50, Τ.Κ. Προδρόμου 1 και 1,10.
Στη ΔΕ Αετού, για την Τ.Κ. Αετού 1,10 και 2,00 ,Τ.Κ. Κοπανακίου 1,20 και 2,00, Τ.Κ. Αγριλιάς 1,00 και 1,20 ,Τ.Κ. Αρτικίου 1,00 και 1,20 ,Τ.Κ. Γλυκορριζίου 1,05 και 1,20, Τ.Κ. Καμαρίου 1,00 και 1,10, Τ.Κ. Κεφαλόβρυσης 1,00 και 1,20, Τ.Κ. Κρυονερίου 1,00 και 1,10, Τ.Κ. Μοναστηρίου 1,00 και 1,10, Τ.Κ. Πολυθέας 1,00 και 1,10, Τ.Κ. Σιτοχωρίου 1,00 και 1,10.
Στη ΔΕ Τριπύλης για όλες τις τοπικές κοινότητες διαμορφώνονται σε 0,71 για τις οικίες και 0,76 για τα καταστήματα.

Πηγή: Ελευθερία

21 Ιανουαρίου 2012

Βιολογική γεωργία: νέα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Ανακοινώνεται ότι δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την δράση 1.1 «Βιολογική Γεωργία» του Μέτρου 2.1.4 «Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις». Δικαιούχοι του μέτρου μπορούν να κριθούν οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο αγροτών ως επαγγελματίες αγρότες, κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης που λαμβάνουν από την αγροτική δραστηριότητα το 35% τουλάχιστον του συνολικού ετήσιου εισοδήματος εάν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα ή το 50% εάν πρόκειται για νομικά πρόσωπα. Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων ξεκινά στις 16/01/2012 και ολοκληρώνεται στις 29/02/2012. Η κατάθεση των αιτήσεων θα γίνεται στις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων ή στις κατά τόπους Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) ή στα κατά τόπους Κέντρα Ελέγχου και Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού & Ελέγχου Λιπασμάτων (ΚΕΠΠΥΕΛ). Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου (τηλ. 2710226967) και στις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.

20 Ιανουαρίου 2012

Πρόστιμο 40.000 ευρώ στο Δήμο Τριφυλίας

Πρόστιμο 40.000 ευρώ στο Δήμο Τριφυλίας επέβαλε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, για τη λειτουργία του ΧΑΔΑ (Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) στη θέση "Μαυρηλίμνη" στην Πλάτη. Με την ίδια απόφαση ζητεί την παύση λειτουργίας και την άμεση αποκατάσταση του συγκεκριμένου ΧΑΔΑ από το Δήμο Τριφυλίας. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται έκθεση που συντάχθηκε ύστερα από αυτοψία του ΚΕΠΠΕ Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας στις 12 Ιουλίου του 2011 και εισήγηση του ιδίου κλιμακίου στις 23 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: eleftheria-online

18 Ιανουαρίου 2012

Ο Αντιπεριφερειάρχης στην Τριφυλία... και ο δρόμος της Βάλτας

Χθες Τρίτη 17-01-2012 ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς προέβη σε αυτοψία στο αλιευτικό καταφύγιο Μαραθουπόλεως, το οποίο υπέστη καταστροφές από την κακοκαιρία. Παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Τριφυλίας Κων/νος Κόλλιας, ο Αντιδήμαρχος Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, σύμβουλοι της Τ.Κ. Μαραθουπόλεως, υπηρεσιακοί παράγοντες τόσο της Π.Ε. Μεσσηνίας όσο και του Δήμου Τριφυλίας, καθώς και εκπρόσωποι αλιέων. Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκαν ζημιές στον προσήνεμο μώλο, η είσοδος του αλιευτικού καταφυγίου έχει σχεδόν αποκλεισθεί από τη μετατόπιση βράχων, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη η πρόσδεση και προστασία των αλιευτικών σκαφών. Ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι για την αποκατάσταση των ζημιών θα κινηθούν οι διαδικασίες του κατεπείγοντος, σύμφωνα με το Ν. 3013/2002.
Στη συνέχεια, ελέγχθηκε το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της περιοχής Τριφυλίας και συγκεκριμένα, η 15η εθνική οδός Φιλιατρών – Μαραθούπολης και ο επαρχιακός δρόμος Χώρας – Γαργαλιάνων. Τέλος, μαζί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες τέθηκε θέμα ένταξης της βελτίωσης του δρόμου Γαργαλιάνοι – Βάλτα στο πρόγραμμα επενδύσεων 2012.

17 Ιανουαρίου 2012

Δήμος Τριφυλίας: υπό διάλυση οι κοινωνικές δομές του Δήμου

Υπό πλήρη και απόλυτη «διάλυση» (τείνουν να) τελούν οι κοινωνικές δομές του Δήμου Τριφυλίας. Θλιβερή αυτή η διαπίστωση της χαώδους κατάστασης που επικρατεί και ακόμη τραγικότερη η πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες! Και μπορεί μεν η εύκολη επίκληση και ο ισχυρισμός των οδυνηρών συνεπειών της γενικευμένης οικονομικής και πολιτικής κρίσης να είναι, ως ένα βαθμό, μια δικαιολογία για τους αρμόδιους και υπεύθυνους παράγοντες του Δήμου Τριφυλίας, ωστόσο, από την άλλη, οι πολίτες θεωρούν πως ευθύνες έχει και ο Δήμος που ασκεί τη διοίκηση, εποπτεία και διαχείριση κοινωνικών δομών και των οικονομικών τους. Διανύουμε τον Ιανουάριο του 2012 και όμως, μέσα στο καταχείμωνο, με τις χαμηλές θερμοκρασίες, το τσουχτερό κρύο, την παγωνιά και την υγρασία, υπάρχουν δομές, όπως παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και σχολεία, που δεν έχουν καθόλου θέρμανση. Υπάρχουν παιδικοί σταθμοί, όπως της Κυπαρισσίας και των Φιλιατρών, που δεν έχουν πετρέλαιο για να ζεσταθούν από το κρύο τα μικρά παιδάκια, 3 – 4 ετών. Υπάρχουν σχολεία που, ελλείψει πετρελαίου θέρμανσης ή λόγω περιορισμένης χρήσης των συστημάτων θέρμανσης εξαιτίας των ελαχίστων ποσοτήτων πετρελαίου που έχουν στις δεξαμενές τους, οι μαθήτριες, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ξεπαγιάζουν. Αξίζει να θυμίσουμε πως, ενώ αυτά συνέβαιναν και δυστυχώς συνεχίζουν να συμβαίνουν, δυσάρεστη έκπληξη αποτέλεσε η στάση, συμπεριφορά και πρόταση του δημάρχου Τριφυλίας Κώστα Κόλλια, που ψηφίστηκε από τους δημοτικούς συμβούλους του, απέναντι στους 91 συμβασιούχους μερικής απασχόλησης. Είπε «όχι» στην επανασύναψη των συμβάσεών τους μέχρι συμπληρώσεως 18 μηνών απασχόλησης. «Όχι», δηλαδή, στην επανασύναψη των συμβάσεων με τους 91 ανθρώπους που προσέφεραν κοινωνικές υπηρεσίες σε σχολεία, στο ΚΑΠΗ Φιλιατρών κ.α., σε έχοντες ανάγκη δημότες, και οι οποίοι απολύθηκαν άδικα, αναίτια και πρόωρα, πριν από τη συμπλήρωση 18 μηνών απασχόλησης. Υπάρχει το ΚΑΠΗ Φιλιατρών, το οποίο λειτουργεί εδώ και 7 περίπου μήνες με τη μία και μοναδική μόνιμη υπάλληλό του. Ουσιαστικά «υπολειτουργεί», με συνέπεια να μην επιτελεί το ρόλο του και την αποστολή του, που είναι η πολυποίκιλη κοινωνική προσφορά με παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών, όπως η ιατροκοινωνική προστασία στα ηλικιωμένα άτομα, η παροχή συμβουλών, η διαφώτιση και η συνεργασία για τα προβλήματα και τις ανάγκες τους και, βεβαίως, η έρευνα θεμάτων σχετικών με τους ηλικιωμένους, η υλοποίηση προγραμμάτων και δραστηριοτήτων κ.ά. Στον Παιδικό Σταθμό Κυπαρισσίας υπάρχουν, επίσης, προβλήματα με την έλλειψη προϊόντων για τη σίτιση των μικρών παιδιών. Στον, δε, Παιδικό Σταθμό των Φιλιατρών, τις τελευταίες μέρες, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, καθώς δεν έχουν ούτε τρόφιμα για τη σίτιση των μικρών παιδιών. Οι προμηθευτές σταμάτησαν τις προμήθειες επειδή ο Δήμος Τριφυλίας τούς χρωστά εδώ και ένα χρόνο. Ευτυχώς (!) που ακόμη δεν έχουν τελειώσει όλα τα αποθέματα και τους παρέχεται έστω και υποτυπώδες πρωινό. Οι πολίτες της Τριφυλίας, οι ηλικιωμένοι και έχοντες ανάγκη κοινωνικών υπηρεσιών στα Φιλιατρά και ιδίως οι γονείς των μικρών παιδιών που πηγαίνουν στους παιδικούς σταθμούς και τα δημοτικά σχολεία, είναι αγανακτισμένοι από τις συνθήκες που επικρατούν στις κοινωνικές δομές του Δήμου. Προβληματίζονται και απορούν με την «απαθή και αδρανή», όπως κρίνουν, στάση του Δήμου και εκφράζουν την αγωνία τους για το πού, τελικά, θα οδηγηθεί αυτή η κατάσταση, διαβλέποντας ακόμη δυσμενέστερες εξελίξεις και συνθήκες, αν τάχιστα δεν αλλάξει νοοτροπία, στάση, συμπεριφορά και πολιτική ο Δήμος. Όσο για το ΚΑΠΗ Φιλιατρών, άνθρωποι που μας μετέφεραν τα προβλήματα, αναρωτιούνται αν ο δήμαρχος και η διοίκηση του Δήμου, του νεοσύστατου Φορέα Κοινωνικής Προστασίας και του ΚΑΠΗ, είναι ικανοποιημένοι με τη λειτουργία του απλά και μόνο ως «καφενείου ηλικιωμένων» και ως «διοργανωτή εκδρομών», κι αν αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης και λειτουργίας του. Αν όχι, τι ακριβώς έχουν κάνει έναν ολόκληρο χρόνο για να επιτελέσει το σκοπό και το ρόλο του. Για τα προβλήματα σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία, ρωτούν αν στα πρώην νομικά πρόσωπα και τις σχολικές επιτροπές, οι πρώην Δήμοι το 2010 και ο Δήμος Τριφυλίας το 2011, έχουν δώσει τις επιχορηγήσεις που όφειλαν για τη λειτουργία τους.

Πηγή: Θάρρος

Φιλιατρά: χασισάκι σε... σπιρτόκουτα!

Σε χώρο διακίνησης ναρκωτικών είχε μετατραπεί από τρεις αλλοδαπούς το Αγροτικό Ινστιτούτο Φιλιατρών όπου διέμεναν μαζί με άλλους, οι οποίοι και συνελήφθησαν να έχουν στην κατοχή τους 7 σπιρτόκουτα με 35,4 γραμμάρια χασίς το οποίο πουλούσαν στην περιοχή, όπως και το χρηματικό ποσό των 1.055 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιατρών σε συνεργασία με την ειδική επιχειρησιακή ομάδα που έχει συσταθεί στην Τριφυλία, αξιοποιώντας κατάλληλα τις πληροφορίες που είχαν, σημείωσαν μια ακόμη επιτυχία, στην πολύ θετική παρουσία που έχουν στην περιοχή. Οι αστυνομικοί έχοντας την πληροφορία ότι 3 αλλοδαποί που διέμεναν στο Ινστιτούτο διακινούσαν ναρκωτικά -και πιο συγκεκριμένα ινδική κάνναβη- το βράδυ του Σαββάτου δεκαπέντε λεπτά πριν τις 8 έκαναν έφοδο στο συγκεκριμένο χώρο και μετά από έρευνα συνέλαβαν έναν 28χρονο Αλγερινό στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν δύο σπιρτόκουτα με 10 γραμμάρια χασίς, 685 ευρώ μετρητά, μια απόδειξη 900 ευρώ από εταιρεία μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό και ένα κινητό τηλέφωνο. Επίσης συνελήφθη ένας 21χρονος Μαροκινός στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν 370 ευρώ και ένας 39χρονος Παλαιστίνιος στην κατοχή του οποίου βρέθηκε ένα κινητό. Σε έρευνα που έγινε στο χώρο που έμεναν, σε ειδική κρύπτη πάνω από την ψευδοροφή του κτηρίου βρέθηκαν 5 ακόμη σπιρτόκουτα με 25,4 γραμμάρια ινδική κάνναβης. Τα τρία αυτά άτομα εκτιμάται ότι είχαν συστήσει -τουλάχιστον εδώ και δύο μήνες- εγκληματική οργάνωση και δράση τους ήταν η εμπορία κάνναβης. Μάλιστα εκτιμάται ότι η ποσότητα που κατασχέθηκε ήταν ένα μέρος της μεγαλύτερης ποσότητας που είχαν προμηθευτεί και διακινούσαν. Από τους τρεις συλληφθέντες ο πρώτος είχε ξανασυλληφθεί στο Διδυμότειχο το Μάρτιο του 2011 και του είχε δοθεί τρίμηνη προθεσμία να εγκαταλείψει τη χώρα. Το απόγευμα της Κυριακής με τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την εμπορία ναρκωτικών, παράβασης του νόμου κατά των ναρκωτικών και του νόμου περί αλλοδαπών, οδηγήθηκαν ενώπιον της ανακρίτριας Κυπαρισσίας από την οποία ζήτησαν και πήραν 48ωρη προθεσμία για να απολογηθούν. Ετσι σήμερα εκ νέου θα οδηγηθούν ενώπιον των δικαστικών αρχών με την προανάκριση να συνεχίζεται από το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατρών.

Πηγή: Ελευθερία

Φοβερό video...

16 Ιανουαρίου 2012

14χρονος έπεσε από τρακτέρ - έκκληση για αίμα!

Ένα 14χρονο αγόρι τραυματίστηκε σοβαρά προχθές το απόγευμα στο Χαρακοπιό, όταν έπεσε από τρακτέρ το οποίο βρισκόταν σε κίνηση και παρασύρθηκε από το ελαιοραβδιστικό μηχάνημα που το ρυμουλκούσε το τρακτέρ. Το άτυχο παιδί αρχικά νοσηλεύτηκε στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ, στην Αθήνα. Το ατύχημα συνέβη στην είσοδο του Χαρακοπιού από την πλευρά της Κορώνης, ενώ ο 14χρονος επέστρεφε στο σπίτι μετά το λιομάζωμα, με το τρακτέρ που οδηγούσε ο 40χρονος πατέρας του. Για άγνωστο λόγο, το παιδί έπεσε από το όχημα και κατά την πτώση του παρασύρθηκε από το ρυμουλκούμενο μηχάνημα. Ο πατέρας του μετέφερε το παιδί με αυτοκίνητο στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου νοσηλεύτηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας μέχρι να αποφασιστεί η μεταφορά του στο Παναρκαδικό.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΙΜΑ
Ο 15χρονος Ελευθεράκης Παναγιώτης πρόκειται να υποβληθεί σε σοβαρή επέμβαση στο Νοσοκομείο ΚΑΤ της Αθήνας. Παρακαλούνται όσοι μπορούν να δώσουν αίμα στα Κέντρα Αιμοδοσίας του Νομού μας (Νοσοσκομείο Καλαμάτας και Νοσοκομείο Κυπαρισσίας) στο όνομα:
ΕΛΕΥΘΕΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΤ

15 Ιανουαρίου 2012

Χειμωνιάτικο τοπίο στο Φαράγγι Κόκκινα Πατερά

























Δύο συγχωριανοί μας, ο Βαγγέλης και ο Φώτης, κατάφεραν να κατέβουν και να διασχίσουν το φαράγγι.
Τους ευχαριστούμε για την παραχώρηση των φωτογραφιών τους.

14 Ιανουαρίου 2012

Η βλακεία πάει σύννεφο... διαβάστε για τα Φιλιατρά στην Φρικηπαίδεια!














κλίκ στην εικόνα...

Ως το τέλος Ιανουαρίου οι αιτήσεις ενίσχυσης βιολογικής γεωργίας

Παράταση ως τις 30 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε, για την υποβολή αιτήσεων για την ενίσχυση εκείνων που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Βιολογική Γεωργία». Διευκρινίζεται ότι δικαιούχοι με δικαίωμα παράτασης είναι όσοι:
- υπέγραψαν σύμβαση στο Μέτρο 1.1 της Βιολογικής Γεωργίας μέχρι και την 31-12-2006
- είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων(ΜΑΑΕ)
- κατέχουν νόμιμα αγροτεμάχια με ελάχιστη έκταση 1 στρέμμα, στα οποία δεν έχει λήξει η περίοδος δέσμευσης και τηρούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις μέχρι και την ημερομηνία δημοσιοποίησης της παρούσας Πρόσκλησης (ημερομ. Ανάρτησης της στο Διαύγεια: 18/11/11). Το ελάχιστο μέγεθος της υπό ένταξη εκμετάλευσης ανέρχεται σε 3 στρέμματα.
- διαθέτουν Σύμβαση με εγκεκριμένο Οργανισμό Ελέγχου & Πιστοποίησης για τα βιολογικά αγροτεμάχια τους, η οποία να καλύπτει τη νέα διετή περίοδο δέσμευσης τους
- να διαθέτουν Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης 2011 στην οποία να είναι δηλωμένα τα παραπάνω αγροτεμάχια
- δεν έχουν ενταχθεί οι ίδιοι ή οι σύζυγοι αυτών στο καθεστώς της Πρόωρης Συνταξιοδότησης
Σημειώνεται ότι εναλλακτικά οι παραγωγοί που διαθέτουν αγροτεμάχια στα οποία έχει λήξει η περίοδος δέσμευσης μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ενίσχυσης στο πλαίσιο της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για Νέες Εντάξεις δικαιούχων Πενταετούς Διάρκειας και μόνο για αυτά τα αγροτεμάχια.

Γαργαλιάνοι: ληστές ξέχασαν... τις αποσκευές τους!

Στα πόδια το έβαλαν Ρουμάνοι πριν από λίγες μέρες στο ΚΤΕΛ Γαργαλιάνων, όταν πλησίασαν αστυνομικοί του τοπικού Τμήματος προκειμένου να τους κάνουν έλεγχο. Πίσω τους όμως άφησαν δύο σάκους, οι οποίοι όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια ήταν γεμάτοι με κλοπιμαία. Πιο συγκεκριμένα, όπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί μέσα στους σάκους υπήρχαν αγροτικά εργαλεία και μηχανές αγροτικών εξαρτημάτων. Τα κλοπιμαία μεταφέρθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Γαργαλιάνων το οποίο και ερευνά την υπόθεση.
Όσοι έχουν χάσει αγροτικά εξαρτήματα, μπορούν να περάσουν από το Τμήμα μήπως και βρουν κάτι από τα απολεσθέντα τους.

Πηγή: Ελευθερία

13 Ιανουαρίου 2012

Προβλήματα από τον παγετό στην Τριφυλία

Σε επιφυλακή είναι ο αγροτικός κόσμος της Τριφυλίας τις τελευταίες μέρες λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών οι οποίες μέχρι τώρα τουλάχιστον ήταν οριακά πάνω από το μηδέν, ενώ σε κάποιες περιοχές το άγγιξαν. Η χαμηλότερη θερμοκρασία τις μέρες αυτές έχει καταγραφεί στην περιοχή της Ελαίας, που έφτασε τους μηδέν βαθμούς Κελσίου, ενώ μόλις ένα βαθμό είχαν περιοχές όπως ο Μάραθος, ο Λαγκόυβαρδος και ελαφρώς πιο πάνω η περιοχή της Τερψιθέας. Σε πρώτη φάση δεν φαίνεται να έχουν προκληθεί ζημιές στις υπαίθριες καλλιέργειες που υπάρχουν αυτήν την εποχή όπως είναι τα φυλλώδη λαχανικά. Η ανησυχία όμως πηγάζει από τις παρατεταμένες χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών, αλλά και από το γεγονός ότι την περίοδο αυτή ξεκινούν οι νέες καλλιέργειες στις θερμοκηπιακές μονάδες. Πάντως οι παραγωγοί περιμένουν να περάσουν μερικές μέρες ώστε να δουν αν έχουν υπάρξει επιπτώσεις στις καλλιέργειές τους.

Πηγή: Ελευθερία

Συζήτηση για την κρίση σήμερα στην Κυπαρισσία

Σε λειτουργία το Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών

Μια ακόμη υπηρεσία για την εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων, έθεσε σε λειτουργία το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αφορά στη λειτουργία Κέντρου Εξυπηρέτησης Αγροτών στον τηλεφωνικό αριθμό 1540. Το 1540 αποτελεί ένα σύστημα εξυπηρέτησης, το οποίο είναι διασυνδεδεμένο με όλα τα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου και προσφέρει αυτοματοποιημένες απαντήσεις, χωρίς τη μεσολάβηση υπαλλήλου. Οι αγρότες, μέσω του 1540 θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ενιαίας ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ και δήλωση καλλιέργειας εκτροφής ΕΛΓΑ χωρίς μεταβολή στοιχείων, να ενημερώνονται για τις πρόσφατες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης, τα ελληνικά τρόφιμα αλλά και όλες τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες του υπουργείου. Στο προσεχές διάστημα σχεδιάζεται να λειτουργήσουν τρεις ακόμη ψηφιακές υπηρεσίες που θα αφορούν στο «Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων Εφοδίων και Εισροών», στην «Παρακολούθηση Διάθεσης Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων» αλλά και στα «Ζώα Συντροφιάς». Μεταξύ των ψηφιακών υπηρεσιών που σήμερα λειτουργούν στον διαδικτυακό τόπο του υπουργείου είναι τα «Ελληνικά Τρόφιμα», όπου παραγωγοί και έμποροι μπορούν να παρουσιάζουν τα προϊόντα τους και τα «Γεωργοπεριβαλλοντικά Μέτρα». Με την υπηρεσία «Γεωργοπεριβαλλοντικά Μέτρα» δίνεται η δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο αγρότη καθώς και στον γεωπόνο σύμβουλό του, με απλές διαδικασίες να ενημερώνεται άμεσα για την κατάσταση της αίτησης πληρωμής του (κατάσταση αίτησης - διεκπεραίωση, ύψος ενίσχυσης, ημερομηνία πίστωσης τραπεζικού λογαριασμού κλπ. ή απόρριψη με αναφορά και αιτιολόγηση των κυρώσεων της).

Κοπή πίτας της Ομοσπονδίας Συλλόγων - Συνδέσμων Τριφυλίας

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ -ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ την Τετάρτη 25-1-2012 και ώρα 18.30 στο ξενοδοχείο STANLEY στην πλατεία Καραϊσκάκη (METRO σταση Μεταξουργείο). Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης το Διοικητικό Συμβούλιο όπως κάθε χρόνο συνηθίζει να τιμά Τριφύλιους που έχουν βοηθήσει τη περιοχή μας η έχουν προσφέρει στις τέχνες,το πολιτισμό και τα γράμματα. Ετσι φέτος θα τιμήσει τους συμπατρτιώτες μας:
ΧΡΗΣΤΟ Κ. ΡΕΠΠΑ, συγγραφέα - εκδότη περιοδικών: ''Μεσσηνιακά Χρονικά'' & ''Μεσσηνιακό Ημερολόγιο'' και τον ΘΕΟΔΩΡΟ ΜΑΡΑΓΚΟ, σεναριογράφο - σκηνοθέτη.
Η εκδήλωση γίνεται με την ευγενική χορηγία του Μεσιτικού Γραφείου ΤΡΙΦΥΛΙΑΚΗ.

12 Ιανουαρίου 2012

ΕΛΓΑ: υποβολή αιτήσεων για οικονομικες ενισχύσεις 2009

Ο ΕΛ.Γ.Α καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν αιτήσεις, με συνημμένα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, από Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012 έως και Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012, για το σύνολο των γεωργοκτηνοτροφικών τους δραστηριοτήτων που ζημιώθηκαν από θεομηνίες (πλημμύρες, κατολισθήσεις) και δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ανεμοθύελλες, υπερβολικές βροχοπτώσεις, υψηλές θερμοκρασίες) κατά τη χρονική περίοδο Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2009, εκτός των τομέων της αλιείας και της ιχθυοκαλλιέργειας. Για πληροφορίες ή διευκρινήσεις μπορείτε να στείλετε μήνυμα στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις m.loukidou@elga.gr και hph41@elga.gr ή να απευθυνθείτε τηλεφωνικώς στο Υποκ/μα ΕΛ.Γ.Α της περιοχής σας.

Γαργαλιάνοι: δράση πολιτών κατά της εγκληματικότητας

Με πρωτοβουλία ενεργών πολιτών, αναλαμβάνουν δράση κατά της εγκληματικότητας οι κάτοικοι των Γαργαλιάνων, αφού εδώ και καιρό στην περιοχή τους τα κρούσματα διαρρήξεων, κλοπών και ληστειών είναι σχεδόν καθημερινά. Προχθές το απόγευμα πραγματοποιήθηκε λαϊκή συνέλευση στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης, με τη συμμετοχή αρκετών κατοίκων, στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν τους τρόπους αντιμετώπισης της έξαρσης της εγκληματικότητας που παρουσιάζεται στους Γαργαλιάνους και την ουσιαστική συμβολή - συνδρομή των ίδιων των πολιτών για να επέλθει ξανά στην περιοχή η κοινωνική γαλήνη και να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας μεταξύ των κατοίκων. Μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα εγκληματικότητας, οι πολίτες είναι φοβισμένοι και ανήσυχοι, ενώ δεν αισθάνονται ασφαλείς ούτε και μέσα στα σπίτια τους, τα οποία νυχθημερόν έχουν κλειδαμπαρωμένα. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης εκφράστηκε και εκδηλώθηκε με τον πλέον μελανό τρόπο η κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι των Γαργαλιάνων, ιδίως δε οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, ενώ σχεδόν όλοι οι παριστάμενοι είχαν να διηγηθούν κάποιο περιστατικό που έχει συμβεί είτε στους ίδιους είτε στο οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον. Ιδιαίτερα έντονα τους προβληματίζει (και τους οργίζει) η μικρή αστυνομική δύναμη του Α.Τ. Γαργαλιάνων, που δεν επαρκεί για τη στοιχειώδη, έστω, αστυνόμευση της περιοχής, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των αστυνομικών υπαλλήλων. Αυτό κάνει τους πολίτες, για έναν επιπλέον λόγο, να θέλουν να βοηθήσουν στη φύλαξη και προστασία της περιοχής τους. Στη συζήτηση που έγινε κατά τη διάρκεια της συνέλευσης κατατέθηκαν αρκετές γνώμες, οι οποίες συνοψίστηκαν σε τέσσερις προτάσεις:
1) Να ανατεθεί η φύλαξη και προστασία των Γαργαλιάνων σε ιδιωτική εταιρεία φύλαξης (security),
2) Να διεκδικηθεί με παρεμβάσεις στους αρμοδίους η ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό του Α.Τ. Γαργαλιάνων,
3) Να οργανωθούν και συγκροτηθούν εθελοντικές ομάδες πολιτών και να ξεκινήσουν άμεσα περιπολίες τις βραδινές ώρες και
4) Να βρεθεί «φόρμουλα» για να γίνει άμεσα καταγραφή όλων των αλλοδαπών της περιοχής με δήλωση των στοιχείων τους και του τόπου διαμονής τους. Αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής, η οποία θα εξετάσει αυτές τις προτάσεις, καθώς και όποιες άλλες υπάρξουν, και προσεχώς θα γίνει και νέα συνέλευση, για να ενημερωθούν οι πολίτες και να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τις δράσεις που θα αναληφθούν.
Πάντως, όπως όλα δείχνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολίτες φέρονται αποφασισμένοι να συγκροτήσουν εθελοντικές ομάδες περιφρούρησης, ώστε άμεσα να ξεκινήσουν περιπολίες, ενώ παράλληλα θα διεκδικήσουν την ενίσχυση του Α.Τ. Γαργαλιάνων με ανθρώπινο δυναμικό και θα προσπαθήσουν να προβούν σε καταγραφή των αλλοδαπών.

Πηγή: Θάρρος

11 Ιανουαρίου 2012

Δήμος Τριφυλίας: ομάδα εργασίας για τη χωροθέτηση του μπαλοποιητή

Τη δημιουργία ομάδας συγκρότησης για την χωροθέτηση και λειτουργία του μπαλοποιητή και εναπόθεσης των μπαλών για την προσωρινή διαχείριση των απορριμάτων δημιούργησε ο Δήμος Τριφυλίας. Η ομάδα αποτελείται από τους:
1) Παναγιώτη Τσίγγανο, Αντιδήμαρχο, ως Συντονιστή
2) Αναστάσιο Πούλο, Αντιδήμαρχο
3) Ιωάννη Κατσούλα, Δημοτικό Σύμβουλο
4) Δημήτριο Μπασδάνη, Δημοτικό Σύμβουλο
5) Ιωάννη Κατσαργύρη, Δημοτικό Σύμβουλο
6) Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, Δημοτικό Σύμβουλο
7) Παναγιώτη Σταματελόπουλο, Δημοτικό Σύμβουλο
Στην ομάδα συμμετέχει και ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Φιλντίσης. Στις εργασίες της ομάδας μπορεί να παρίσταται και ο Δήμαρχος, οσάκις κρίνεται αναγκαία η παρουσία του. Για την τεχνική υποστήριξη της ομάδας εργασίας ορίζεται η Ευθυμία Γεωργίου, τοπογράφος μηχανικός, υπάλληλος της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Τριφυλίας και για τη Γραμματειακή υποστήριξη η Ασπασία Πανταζοπούλου υπάλληλος του Δήμου Τριφυλίας. Έργο της ομάδας εργασίας είναι η διαμόρφωση πρότασης – εισήγησης προς το Δημοτικό Συμβούλιο για τη χωροθέτηση λειτουργίας του «μπαλοποιητή» και εναπόθεσης των μπαλών κατά την περίοδο της προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου, στα πλαίσια του ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των αποφάσεων του ΥΟΣΔΑ Μεσσηνίας, συνεκτιμώντας και λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των τέως Δήμων Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας και Φιλιατρών καθώς και τις περιβαλλοντολογικές και οικονομικές επιπτώσεις. Για την διαμόρφωση της εισήγησης της, η ομάδα συνεργάζεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας Πελοποννήσου, της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, το Δασαρχείο Κυπαρισσίας και όποιον άλλο παράγοντα κρίνει σκόπιμο και συνδιαλέγεται με τους τοπικούς και κοινωνικούς φορείς του Δήμου. Η ομάδα εργασίας οφείλει να υποβάλλει την εισήγησή της το αργότερο μέχρι τέλους Φεβρουαρίου 2012.

8 Ιανουαρίου 2012

Φυτοφάρμακα και κάδμιο στα ποτάμια της Μεσσηνίας

Φυτοφάρμακο το οποίο έχει απαγορευτεί εδώ και χρόνια, αλλά και κάδμιο πάνω από το όριο, το σοβαρότερο για την ανθρώπινη υγεία βαρύ μέταλλο, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, σε ποτάμια της Μεσσηνίας, μετά από έρευνα του ΕΛΚΕΘΕ, με επιστημονικό υπεύθυνο το βιολόγο, Δρα Κωνσταντίνο Χ. Γκρίτζαλη. Τα στοιχεία παρουσίασε ο Μεσσήνιος ειδικός επιστήμονας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών σε ημερίδα που διοργάνωσε το Κέντρο την περασμένη Πέμπτη στην Καλαμάτα. Ο τίτλος του προγράμματος ήταν: «Τριετής παρακολούθηση της ποιότητας και εκτίμηση της οικολογικής κατάστασης των εξής ποταμών του Ν. Μεσσηνίας: Πάμισος, Άρις, Λυγδού, Έπης, Καριάς, Τζάνες - Πολυλίμνιου, Μαυροζούμενα, Δεσπότης, Μουρτιάς, Αρκαδικός, Νέδα και Βελίκας», ενώ η χρηματοδότηση έγινε από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και τους Δήμους Καλαμάτας, Μεσσήνης, Οιχαλίας και Τριφυλίας. Αξιοσημείωτο σύμφωνα με το 'Θάρρος' χαρακτήρισε ο κ. Γκρίτζαλης το γεγονός ότι στο πλαίσιο ανίχνευσης για 90 φυτοφάρμακα, εντοπίστηκε ουσία που έχει απαγορευθεί εδώ και χρόνια. Από συζήτηση που είχε ο ίδιος με συνάδελφό του στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, πρέπει να πρόκειται για υπολειμματική μορφή, γιατί βρέθηκε σε πολύ μικρή ποσότητα και μάλλον είχε παραμείνει στο έδαφος από χρήσεις προηγούμενων ετών. Ο ερευνητής έκανε λόγο για αυξημένες τιμές σε διάφορες ουσίες τον Ιούνιο που γίνεται μεγαλύτερη χρήση σε ζιζανιοκτόνα, μυκητοκτόνα, εντομοκτόνα κ.λπ. «Αυτό το βλέπουμε σε όλους τους σταθμούς, ακόμη και σε πολύ καθαρά νερά, όπου έχουμε πολύ ευαίσθητες δραστηριότητες, όπως το Σελλά στη Νέδα». Και πρόσθεσε: «Κάναμε έρευνα για βαρέα μέταλλα, και στο νερό και στο ίζημα, όπου εδώ το ενδιαφέρον είναι ότι το κάδμιο, το σοβαρότερο για την ανθρώπινη υγεία βαρύ μέταλλο, βρέθηκε παραπάνω από το όριο. Πιθανότατα να προέρχεται από λιπάσματα, αλλά αυτό θέλει διερεύνηση». Σε άλλες χημικές και φυσικοχημικές αναλύσεις παρατηρήθηκαν διάφορες αυξημένες τιμές, οι οποίες προκαλούνται είτε από την αλατότητα στο ποτάμι, είτε από τη διάθεση άλλων αποβλήτων. «Πολύ λίγοι σταθμοί θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν σε καλή κατάσταση, οι οποίοι είναι ορεινοί και δεν υπάρχουν εκεί παράνομες δραστηριότητες» παρατήρησε ο κ. Γκρίτζαλης, ενώ συμπλήρωσε ότι πάντα παίζει ρόλο η συγκυρία με τη διάθεση των ρύπων, τη γεωλογία της περιοχής, τις βροχοπτώσεις και άλλους παράγοντες. Επισήμανε, ακόμη, ότι ο Μεσσηνιακός κόλπος δέχεται επιβάρυνση και από τα μικρότερα ποτάμια του νομού, ωστόσο χαρακτήρισε τη Μεσσηνία ανοιχτό μουσείο φυσικής ιστορίας, λόγω της μεγάλης ποικιλομορφίας της.

Πηγή: radio936

Δείτε και παλαιότερη ανάρτηση για τα ποτάμια της Πελοποννήσου.

Τριφυλία: Γιορτές με ψωμί κι ελιά

Τοπίο για ονειροπόλους
Ο ελληνολάτρης Γάλλος δηµοσιογράφος Ρενέ Πιό (1878-1937) σηµείωνε καθ’ οδόν προς την Πύλο: «Ο δρόµος περνά κάτω από σκιερές ελιές και ευκαλύπτους, διασχίζειι πλούσιες καλλιέργειες. Αριστερά, η ωχρή ψηλή κορυφογραµµή των βουνών της Μεσσηνίας. ∆εξιά, κατά διαστήµατα, το βαθύ πράσινο του Ιονίου». Και όταν βρισκόταν στην περιοχή των Γαργαλιάνων, σκεφτόταν: «Το τοπίο είναι µεγαλειώδες,αξίζει να κτιστούν εδώ βίλες και ένα ξενοδοχείο για ονειροπόλους, φίλους της ηρεµίας και των µεγάλων οριζόντων».

Της γης το χρυσάφι
Οι γιορτές είναι συνυφασμένες με τον πλούτο - υλικό, πνευματικό, συναισθηματικό. Μόνο που αυτά τα Χριστούγεννα μας βρίσκουν να έχουμε αναθεωρήσει το τι σημαίνει πλούτος, αφού ολόκληρος ο πολιτισμός του νεοπλουτισμού σκορπίζεται σαν αέρας κοπανιστός. Οσο επώδυνο κι αν είναι αυτό, πίσω του υπάρχει μία μικρή ελπίδα, αρχέγονη και σίγουρη σαν μητρική αγκαλιά. Πάντα, κάθε αναγέννηση στο διάβα της Ιστορίας στηριζόταν στη στροφή προς τις πρωταρχικές αξίες: στις χρυσές ελιές και στα χρυσά στάχυα, στο λάδι και στο ψωμί. Αυτά ήταν τα βασικά συστατικά του πλούτου στη θρυλική Μεσόγειο και αποτελεί μυσταγωγία να περιδιαβάζεις τους τόπους που ζουν αυτά τα σύμβολα. Το λάδι ρέει, ζωντανό ακόμη και με όλες τις ευωδιές της γης, να ενωθεί με το καψαλισμένο ψωμί, έτσι απλά, και στο ελαιοτριβείο ακόμη. Μετά, στο σπίτι, θα ροδίσει τις λαλαγγίδες κι αυτές με τη σειρά τους θα ενωθούν με το πετιμέζι που γίνεται από το άλλο χρυσάφι της γης, το κρασί, το άλλο συστατικό της θάλασσάς μας, ή θα μπει στον χαλβά που ταιριάζει και με το πνεύμα των ημερών. Ακόμη και τα θαλασσόχορτα στις ταβέρνες του Μαράθου γίνονται λιχουδιές με μερικές σταγόνες αγουρέλαιο. Ολα αυτά τα ζεις και τα αισθάνεσαι στον μεγαλύτερο ελαιώνα της Ελλάδας, από την Κυπαρισσία μέχρι το ανάκτορο του βασιλιά Νέστορα κι ακόμη πιο πέρα, σε ένα πανέμορφο περιβάλλον, με ένα σωρό εκπλήξεις. Εκεί όπου τα κύματα του ελαιώνα συναντιούνται με τα κύματα του Ιονίου, προβάλλουν στην παραλία του Λαγκούβαρδου οι σέρφερ για να δημιουργήσουν μια απίθανη θερινή εικόνα μέσα στον χειμώνα. Ενα αρχέγονο παιχνίδι κι αυτό πάνω σε σύγχρονη σανίδα…

Λιοµαζώµατα σαν πανηγύρι
Σε όλο τον δρόµο, από τη στροφή στο Καλό Νερό, µοσχοβολούσε ελιά. ∆αφνολιά, θρουµπολιά, λευκολιά, µαυρολιά, πετρολιά, πικρολιά, αετονυχολιά, αρβανιτολιά, καρυδολιά, µηλιολιά, ψαρολιά…

Ο ήλιος περνούσε τα σταχτιά φύλλα καθώς χαµήλωνε προς το Ιόνιο και φώτιζε τα πρόσωπα των ανθρώπων που χτυπούσαν µε σύγχρονες ή παραδοσιακές «δέµπλες» τα κλαδιά για να πέσει ο καρπός. Λες και βγήκαν από πίνακα του Θεόφιλου Χατζηµιχαήλ. Τα λιόπανα έφταναν µέχρι τις ρόδες των διερχοµένων από την επαρχιακή οδό Κυπαρισσίας, Φιλιατρών, Γαργαλιάνων, αυτοκινήτων. Ετσι γινόταν πάντα εδώ αυτή την εποχή, από τότε που ο βασιλιάς Νέστορας είχε το παλάτι του πιο κάτω και οι άνθρωποί του σηµείωναν σε πινακίδες µε γραφή γραµµική Β' την παραγωγή λαδιού που αποθήκευαν στο µυκηναϊκό ανάκτορο. Σε αυτές τις πινακίδες του 13ου αιώνα π.Χ. το ελαιόδενδρο, το ελαιόλαδο και ο ελαιόκαρπος συµβολίζονται µε ιδεογράµµατα τα οποία µοιάζουν µε τη µορφή του δένδρου και του ανθού του. Είναι απόλαυση να παρακολουθείς τον οργασµό του µεγαλύτερου ελαιώνα της Ελλάδας. Τα σακιά µε τις ελιές απλωµένα στο χωράφι περιµένουν τα τρακτέρ για να µεταφερθούν. Φορτώνονται στην πλατφόρµα και από πάνω οι εργάτες και τα παιδιά. ∆εν θα πάνε όµως µακριά γιατί κάθε τόσο υπάρχει και ένα ελαιοτριβείο. Το µαρτυρούν τα ντανιασµένα σακιά που ξεκινούν ένα στενό παρακάτω και φτάνουν µέχρι την πόρτα του. Αυτό το αλισβερίσι µπορείς να το παρακολουθήσεις από την άκρη των Γαργαλιάνων, εκεί όπου σώζονται ακόµη µερικά όµορφα πέτρινα σπίτια. Μπροστά σου ο ελαιώνας που κατά τον Στρατή Μυριβήλη «αναδεύει αργά τ’ αργυρά του κύµατα» µέχρι τη Μαραθούπολη και τη νήσο Πρώτη απέναντι να τεµπελιάζει σαν τεράστιος κροκόδειλος στα νερά του Ιονίου. Κάτω από τα πόδια σου ένα ελαιοτριβείο είναι το κέντρο της δραστηριότητας και πιο κάτω άλλο ένα. «Τα πλήθια εντός του τρίζουν λιοτριβειά, τα στάµατα τρουλιάζουν, κυλάει στις σκάφες τ’ αγουρόλαδο» λέει ο Οµηρος στην «Οδύσσεια» σε απόδοση του Νίκου Καζαντζάκη. Τι έχει αλλάξει; Μόνο οι µηχανές. Η χρυσή κλωστή που γεµίζει τις σκάφες είναι ίδια. Και µετά «Ολη η Μεσόγειος µοιάζει να βγαίνει από τη γεύση την ξιδάτη των µαύρων ελιών» κατά τον Lawrence Durell.
Η θεία Ρήνα µας παραδίδει τη συνταγή που κληρονόµησε κι εκείνη από παλαιότερους: δύο - τρεις ηµέρες στο νερό για το πρώτο ξεπίκρισµα. Οµως, όπως λέει, το αλάτι είναι τελικά που τις ξεπικρίζει. Μετά, σε ένα δοχείο που κλείνει βάζουµε «έναν πάτο» ελιών, µια χούφτα αλάτι χοντρό, στρώση και αλάτι. Μισό κιλό αλάτι για πέντε κιλά ελιές. Τις αφήνουµε έτσι τέσσερις - πέντε ηµέρες. Μετά κοχλάζουµε νερό µε βάγια και δενδρολίβανο και αφού κρυώσει σκεπάζουµε τις ελιές και τις αφήνουµε ένα - δύο µήνες. Αν πριν να τις αλατίσουµε τις τρυπήσουµε µε πιρούνι και τις βάλουµε µία ηµέρα στο νερό, θα γίνουν γρηγορότερα. Σε κάθε περίπτωση τις δοκιµάζουµε για να δούµε αν γίνανε. Λίγες λίγες που βγάζουµε από το δοχείο τις βάζουµε στο ξίδι για δύο - τρεις ώρες και τις διατηρούµε στο λάδι και στη ρίγανη.

Λάδι από τα παλιά, πολύ παλιά χρόνια
Ατενίζοντας κανείς το τοπίο από το ανάκτορο του Νέστορα στην Πύλο αντικρίζει έναν απέραντο ελαιώνα που απλώνεται από τον λόφο ως τη θάλασσα. Το σκηνικό που βλέπουµε εµείς σήµερα δεν πρέπει να διαφέρει και πολύ από εκείνο που αντίκριζαν οι κάτοικοι και οι τεχνίτες του ανακτόρου όταν αυτό βρισκόταν σε ακµή. Ο ελαιώνας αυτός αποτελούσε για το ανάκτορο έναν πολύ σηµαντικό πόρο καθώς το εφοδίαζε µε τεράστιες ποσότητες λαδιού, το οποίο ήταν ιδιαίτερα σηµαντικό, όπως φαίνεται και από την αναφορά που γίνεται σε αυτό στις πινακίδες της Γραµµικής Β' που βρέθηκαν στο ανάκτορο. Ωστόσο το λάδι έχει να παρουσιάσει µια συνεχής παρουσία σε όλες τις χρονικές περιόδους αυτού του τόπου, όπου πάντα έπαιζε καταλυτικό ρόλο. Οι αρχές της ελαιοκαλλιέργειας τοποθετούνται την 3η χιλιετία π.Χ. και ίσως να προηγήθηκε στην Κρήτη και µετά να εξαπλώθηκε στην ηπειρωτική Ελλάδα. Πάντως οι πρώτες µαρτυρίες προέρχονται τόσο από την ηπειρωτική Ελλάδα όσο και από την Κρήτη και χρονολογούνται τον 13ο και τον 14ο αιώνα π.Χ. Οι µαρτυρίες αυτές είναι είτε ακέραιοι ελαιοπυρήνες ως υπολείµµατα τροφής είτε ποσότητες ελαιοκάρπου µέσα σε αγγεία. Στα ιστορικά χρόνια το ελαιόλαδο είχε πολλαπλές χρήσεις. Κατ’ αρχάς έπαιζε σηµαντικό ρόλο στη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων. Ωστόσο πρέπει να τονιστεί ότι αποτελούσε φαγητό των πλουσίων. Σύµφωνα µε µελέτες, ένας πλούσιος αρχαίος Έλληνας κατανάλωνε περίπου 24-35 κιλά λάδι τον χρόνο. Μια άλλη χρήση του αφορά το γεγονός ότι αποτελούσε µέσο καθαρισµού και καλλωπισµού τόσο των ρούχων όσο και των µαλλιών και του σώµατος. Έχουν σωθεί στα κείµενα πολλές συνταγές και υλικά αρωµατικού λαδιού. Ακόµη, στον ιπποκράτειο κώδικα συναντώνται πάνω από 60 φαρµακευτικές χρήσεις, κυρίως για παθήσεις του δέρµατος. Ένα σηµαντικό πρόβληµα των αρχαίων αφορούσε τον φωτισµό κατά τη διάρκεια της νύχτας καθώς τότε δεν υπήρχαν ούτε λάµπες πετρελαίου ούτε ηλεκτρικό ρεύµα. Ο φωτισµός γινόταν µε λυχνάρια τα οποία έκαιγαν λάδι. Εκτός από τις χρήσεις στην καθηµερινή ζωή των αρχαίων Ελλήνων, το λάδι είχε αποκτήσει και συµβολική αξία, ιδιαίτερα στις διάφορες εκδηλώσεις της θρησκείας. Το λάδι αλλά και οι καρποί της ελιάς χρησιµοποιούνταν ως αναίµακτη θυσία και ως προσφορά απαρχών (δηλαδή, των πρώτων καρπών κάθε περιόδου) προς τους θεούς. Ακόµη το λάδι χρησιµοποιούνταν στην περιποίηση αγαλµάτων και ιερών αντικειµένων. Τέλος, υπάρχει στενή σύνδεση ανάµεσα στο λάδι και στις αθλητικές δραστηριότητες. Η σχέση αυτή ξεκινά µε τη συνήθεια που είχαν οι αθλητές να αλείφονται για λόγους υγιεινής µε λάδι πριν από την άσκηση στα γυµνάσια. Η σχέση αυτή ήταν ακόµη στενότερη στην Αθήνα καθώς στους αθλητικούς αγώνες των Παναθηναίων το έπαθλο ήταν αµφορείς γεµάτοι µε λάδι. Αυτό το λάδι δεν καταναλωνόταν ολόκληρο από τους νικητές. Αυτοί διοχέτευαν το µεγαλύτερο µέρος του και είχαν πολλά κέρδη. Εποµένως, βλέπουµε ότι το λάδι για τον αρχαίο κόσµο έπαιζε σηµαντικό ρόλο και στην οικονοµία. ∆ιά µέσου των ρωµαϊκών χρόνων η παράδοση του λαδιού συνεχίστηκε και έφτασε το λάδι να παίζει καθοριστικό ρόλο και στα βυζαντινά χρόνια. Εκτός από αγαθό για τη διατροφή, το λάδι είχε συµβολική χρήση στη θρησκεία, δηλαδή στον χριστιανισµό. Η σχέση αυτή αποτελεί κατάλοιπο της τελετουργι κής σηµασίας που είχε το λάδι στην αρχαία Ελλάδα. Στον χριστιανισµό το λάδι αποτελούσε ιερό σύµβολο του κύκλου της ζωής και χρησιµοποιούνταν σε όλες τις σηµαντικές στιγµές και τελετουργίες της ζωής (στη βάπτιση το µωρό αλείφεται µε λάδι, στον γάµο, στον θάνατο µε το Αγιο Μύρο). Ακόµη συνδέεται µε το µυστήριο του χρίσµατος και του ευχελαίου, ενώ αρωµατικό λάδι χρησιµοποιούνταν για να θεραπευτούν αρρώστιες που δεν µπορούσαν να θεραπεύσουν οι γιατροί. Επίσης, το λάδι από το καντήλι της εκκλησίας θεωρούνταν από τους πιστούς θεραπευτικό και φυλαχτό. Βέβαια, όλα αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν σωθεί διά µέσου των αιώνων και αποτελούν χαρακτηριστικά του χριστιανισµού ακόµη και σήµερα. Τέλος, το αρωµατικό λάδι στο Βυζάντιο αποτελούσε είδος πολυτελείας και στελνόταν συχνά ως δώρο.
(ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ)

Φιγούρες στα κύµατα του Λαγκούβαρδου
Τα δρομάκια που ξεφεύγουν από τον παραλιακό δρόμο που πάει από τα Φιλιατρά στον Μάραθο βγάζουν συχνά σε… εκπλήξεις. Και αυτή η έκπληξη βρίσκεται μετά το παραλιακό χωριό της Αγίας Κυριακής, λίγο μετά το γεφυράκι του Λαγκούβαρδου, ένα χιλιόμετρο πριν από τον Μάραθο. Στρίψαμε προς την παραλία του Λαγκούβαρδου για να δούμε τα θεόρατα κύματα και τα είδαμε στολισμένα με σέρφερ στις κορυφές τους. Η εικόνα έμοιαζε με παγωτό μέσα στον χειμώνα. Αυτοί οι απίθανοι αναβάτες των κυμάτων τολμούσαν φοβερά σλάλομ στη ράχη των μεγάλων κυμάτων. Και τα κύματα εδώ είναι πραγματικά μεγάλα και επικίνδυνα λόγω των ρευμάτων. Τα γαλαζοπράσινα κύματα υποσκέλιζαν την ξανθιά αμμουδιά και έφθαναν σχεδόν ως τα σταχτοπράσινα «κύματα» του ελαιώνα. Ξέραμε ότι αυτή η παραλία είναι από τις λίγες στην Ελλάδα, ίσως και η μοναδική, που μπορεί να φιλοξενήσει σέρφερ, αλλά δεν περιμέναμε να τους δούμε πιστούς στο ραντεβού τους Δεκέμβριο μήνα.

Καψάλα µε αγουρόλαδο
«∆ώσε µια καψάλα στον µικρό» είχα ακούσει να λένε, άγρια χαράµατα, στο λιοτρίβι του χωριού. Ο µικρός ήµουν εγώ, έξι-επτά χρόνων, που είχα συνοδεύσει τον παππού για να βγάλουµε το λάδι. Συµµετείχα σε µια ιεροτελεστία, όπως µου έρχεται πια στο µυαλό εκείνη η σκηνή. Τότε στα παιδικά µου µάτια φαινόταν εξόχως αξιοπερίεργο – άλλωστε τότε ανακάλυπτα γεγονότα και καταστάσεις – και µου εντυπώθηκε ανεξίτηλα στη µνήµη. Γύρω από µια φωτιά, που δεν µπορώ να προσδιορίσω τώρα την πηγή της, ήταν συγκεντρωµένοι οι καλλιεργητές και οι εργάτες. Οι κουβέντες ήταν χαµηλόφωνες και ακολουθούνταν από την ερώτηση «πόσο σου πήγε εσένα το τσουβάλι;». Το µυαλό µου όµως είχε φύγει αλλού... Γευόµουν την «καψάλα» που είχα στα χέρια µου. Θεσπέσια! Η αίσθηση του ζυµωµένου ψωµιού, µαλακού και καρβουνιασµένου σε ορισµένα σηµεία, λουσµένου στο φρέσκο αγουρόλαδο µε ακολουθεί ακόµη. Επάνω στη φέτα µυρωδάτη ρίγανη. Άλλοι τη συνόδευαν µε αλάτι και ψωµί. Θαλπωρή δίπλα σε µια ζεστή εστία, δίπλα σε πρόσωπα του µόχθου που απολάµβαναν τον καρπό τους. ∆ίπλα σε αγαπηµένα πρόσωπα που µου έµαθαν να αγαπώ τα γεννήµατα της φύσης. Στη γλώσσα είχε µείνει η ιδιαίτερη γεύση του άγουρου λαδιού, τραχιά µα αναζωογονητική. Πώς ταίριαζε µε το ζεστό ζυµωτό! Μερικά χρόνια αργότερα δοκίµασα άλλη µια «καψάλα» κατακαλόκαιρο. Η τριµµένη ντοµάτα την έκανε δροσερή, αλλά το λάδι, ώριµο πια, δεν είχε εκείνη την ξεχωριστή γεύση. Τα χρόνια πέρασαν και βρέθηκα µε µια δέµπλα στο χέρι να χτυπάω κλάρες, να µαζεύω πανιά και να σακιάζω τον καρπό. Από το πρωί ως το απόγευµα στο χωράφι, δουλειά κοπιαστική. Και ήρθε η στιγµή να ξαναπάω στο λιοτρίβι να βγει το λάδι από τις ελιές που µάζεψαν τα γεµάτα κάλους χέρια µου. Άστραψε στο µυαλό µου η γεύση της καψάλας, που έγινε ακόµη ωραιότερη καθώς συνοδευόταν από µια γλυκιά κούραση. Το προσφάι είναι νοστιµότερο σαν το τρως όταν ξαποσταίνεις. Μοιάζουν µε αµβροσία µια ντοµάτα στα τέσσερα, ένα µεγάλο κοµµάτι τυρί φέτα, ψωµί και ελιές, κατάχαµα πάνω σ’ ένα πανί στη µέση του ελαιώνα. Μαύρες, χαρακωµένες ή όχι, βουτηγµένες σε ξίδι και λάδι. Τις βάζαµε σε δοχεία µε νερό και χοντρό αλάτι. (Στην περιοχή της Πύλου άλλοι τις περνούν µερικά χέρια νερό και µετά στο αλάτι. Όπως αρέσει στον καθένα πάντως...) Ο πατέρας µου µού είπε ότι δεν υπάρχει συνταγή, µόνο γεύση. ∆οκιµάζεις να δεις πόσο θα ξεπικρίσουν ενώ µένουν και σφιχτές. Και µετά ξίδι και ακολούθως λάδι. Ο πλούτος της µεσσηνιακής γης. Ένα προϊόν γνωστό στην περιοχή της Πύλου εδώ και σχεδόν 3.500 χρόνια. (ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ)

Οι ζεστές γωνιές του ελαιώνα
Ο Μάραθος, επίνειο κάποτε των Γαργαλιάνων για την εξαγωγή του λαδιού, των ελιών και της σταφίδας, απλώνεται στην ακρογιαλιά, απέναντι από τη νήσο Πρώτη, που του κλείνει τον ορίζοντα. Καθώς στο µικρό λιµάνι αράζουν τα ψαροκάικα, εδώ λειτουργούν οι πιο καλές ταβέρνες για θαλασσινά στην περιοχή. Η πιο παλιά και η πιο γνωστή απ’ όλες είναι του Αργύρη Θαλασσινού που τώρα λειτουργεί και εξελίσσει ο γιος του Νίκος, µε µια φιλοσοφία που στηρίζεται στα προϊόντα της θάλασσας και της γης της Τριφυλίας. Πάντα, τα αυθεντικά προϊόντα είναι και τα πιο απλά, και από τα πρώτα που έρχονται στο τραπέζι που στρώνει ο Νίκος είναι τα θαλασσόχορτα µε λάδι και ξίδι. Τα µαζεύουν στην ακρογιαλιά όταν έχει µπουνάτσα και τραβιούνται τα νερά. Τα έµαθε στον Αργύρη ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, ο δηµιουργός των εµβληµατικών για την περιοχή ξενοδοχείων της «Costa Navarino» που αυτή την εποχή κάνουν τις ετήσιες διακοπές τους. Τα θαλασσόχορτα ακολουθούν στο τραπέζι απέναντι στη νήσο Πρώτη ο ξιδάτος γαύρος, η χαρακτηριστική σαλάτα του Αργύρη µε τα παντζάρια, τις βραστές πατάτες, τα αρµυρά ψαράκια, τα µελιτζανάκια τουρσί, τα φρέσκα καλαµαράκια τηγανισµένα στο ελαιόλαδο µαζί µε µια µαλαγουζιά του Παναγιωτόπουλου από τα αµπέλια του Πύργου, πίσω από τους Γαργαλιάνους, και στο τέλος η θρυλική πια σούπα από µεγάλο πετρόψαρο, ροφό ή στείρα. Από τον Μάραθο ο δρόµος φεύγει παραλιακά προς την Πύλο. ∆εξιά, διάφοροι δρόµοι διακλαδώνονται ανάµεσα στα ελαιόδεντρα προς τις παραλίες του ελαιώνα, έναν καλοκαιρινό παράδεισο στα νερά του Ιονίου. Πολλά σπίτια χτίζονται µέσα στον ελαιώνα, κι ανάµεσά τους και ένα κατάλυµα που αναπαραγάγει πιστά το πνεύµα του. Το «Messinian Horizons» δηµιούργησε ένα παιδί της περιοχής, ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος, ο οποίος λειτουργούσε ήδη µε µεγάλη επιτυχία το εστιατόριο «Αµβροσία» στη Σαντορίνη. Πέντε κουκλίστικες, καλόγουστες, πέτρινες βίλες χτίστηκαν µέσα στο λιοστάσι στην περιοχή Μπάρλα, µέσα στη βαθυπράσινη θάλασσα των ελιών. Είναι ένα «µπουτίκ» ξενοδοχείο όπου τα πάντα έχουν τοποθετηθεί µε µεράκι. Κάτω υπάρχουν δύο υπνοδωµάτια και το µπάνιο, ενώ πάνω βρίσκονται η πλήρως εξοπλισµένη κουζίνα και το καθιστικό µε το τζάκι, µαζί µε έναν βοηθητικό χώρο µε πλυντήριο, σιδερώστρα και τουαλέτα. Έξω ανοίγονται δύο µεγάλες βεράντες προς Βορρά και Νότο. Μέσα, τα ξύλα της ελιάς καίγονται στο τζάκι δηµιουργώντας µια πολύ ζεστή ατµόσφαιρα που σε αιχµαλωτίζει στο σπίτι – ειδικά αν έξω πέφτει βροχή –, τα λαµπιόνια στο παράθυρο αναβοσβήνουν και τα µελοµακάρονα και οι κουραµπιέδες από το ζαχαροπλαστείο του Μαράθου ευωδιάζουν πάνω στο τραπέζι του σαλονιού, και σ’ εκείνο της κουζίνας βαζάκια µε προϊόντα του Ντερέσκου, ελιές Καλαµών ξιδάτες, πάστα µαύρης ελιάς και πράσινης µε αρωµατικά βότανα. Τέτοιες µικρές µονάδες τυποποίησης τοπικών προϊόντων έχουν αρχίσει να εµφανίζονται µε ενθουσιασµό. Στο τραπέζι της θείας Βασιλικής είδαµε ξίδι βαλσάµικο από σταφύλι, πετιµέζι από σταφύλι και αρωµατικά φυτά που παράγει η Σοφία Λίτσα. Αµπέλια υπάρχουν πολλά στην περιοχή και οινοπαραγωγοί και καλά κρασιά, όπως η «Φτελιά» (καπερνέ) του Τσόλη.
Στους Γαργαλιάνους υπάρχουν ήδη αρκετές οµάδες παραγωγών που αγωνίζονται να κάνουν το λάδι που παράγουν ακόµη πιο εξαιρετικό. Ο κλασικός αγροτικός συνεταιρισµός τυποποιεί στο τεράστιο ελαιοτριβείο του σε µικρότερες συσκευασίες το λάδι «Πιθάρι» που παράγει µε τις συµβατικές µεθόδους. Άλλες οµάδες παραγωγών, όπως η «Νέα Εποχή», ακολουθούν ένα σύστηµα ολοκληρωµένης διαχείρισης µε τη µικρότερη δυνατή επιβάρυνση στο περιβάλλον και στο λάδι. Το «Εραγον» ελέγχεται και πιστοποιείται όταν παραχθεί και βραβεύεται, αφού έχει λάβει µέρος σε τέσσερις πανελλήνιους διαγωνισµούς και έχει πάρει τρία χρυσά βραβεία και ένα ασηµένιο. Οι ίδιοι παραγωγοί διαθέτουν σταφίδα, µέλι, κρασί, πετιµέζι και σαπούνι από ελαιόλαδο. Ο συνεταιρισµός «Ελαιώνας» ακολουθεί επίσης σύστηµα ολοκληρωµένης διαχείρισης και παράγει πιστοποιηµένα προϊόντα, όπως το έξτρα παρθένο λάδι «Βάτσικο», το οποίο έχει βραβευθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το ψωµί της κυρα - Ρωξάνης
Το ταίρι του λαδιού είναι το ψωμί και η κυρα - Ρωξάνη συνέχισε να ζυμώνει και στην Αθήνα τα ψωμιά της την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όπως έκανε και στους Γαργαλιάνους. Τα έψηνε στην «αστική» κουζίνα της, αλλά η συνταγή της είχε το άρωμα περασμένων καιρών. Το νερό που χρησιμοποιούσε για το ζύμωμα το έβραζε βάζοντας μέσα πορτοκαλόφλουδες, γλυκάνισο, 2-3 φύλλα δάφνης και αλάτι. Κοσκίνιζε το αλεύρι και κρατούσε λίγο. Στο πολύ έβαζε το προζύμι (το έλιωνε για να πάει σε όλο το αλεύρι), λίγη μαγιά και τρία ποτήρια νερό. Αρχιζε να ζυμώνει το μείγμα προσθέτοντας νερό και όταν έπινε το νερό, λίγο λάδι και μετά λίγο γλυκάνισο. Απλωνε ελάχιστο λάδι και σουσάμι στο ταψί και άρχιζε να διαμορφώνει το ψωμί, το οποίο «κεντούσε» με το ψαλίδι, το «έκοβε» στην άκρη με μαχαίρι και στη μέση με ένα ποτήρι. Το διακοσμούσε με καρύδια και το άλειφε με αβγό. Ετσι έβαζε δυο-δυο τα ψωμιά στον προθερμασμένο φούρνο. Η ζύμη που έμενε γινόταν τηγανοψώματα, μικρά ψωμάκια τηγανισμένα σε ελαιόλαδο, τα οποία περιέχυναν μετά με πετιμέζι, μέλι ή τα πασπάλιζαν με ζάχαρη.

Οι λαλαγγίδες της νονάς Ακριβής
Ένα από τα ειδυλλιακά δροµάκια που τρέχουν προς τη θάλασσα πηγαίνει στο σπίτι του Ηρακλή στην άκρη του λιοχώραφου. Στον τοίχο κρέµεται ένα κλαδί ελιάς φορτωµένο καρπό. Είναι το έθιµο, οι ραβδιστές κόβουν και φέρνουν στον ιδιοκτήτη το πιο πλούσιο κλαδί, για να έχει και του χρόνου καλή παραγωγή. Τόσους αιώνες µέσα στη ζωή του τόπου η ελιά, έχουν καθιερωθεί πολλά έθιµα και συνήθειες γύρω από αυτήν. Η νονά Ακριβή θυµάται ότι έκαναν πάντα αυτή την εποχή λαλαγγίδες (τηγανίτες) και χαλβά. ∆εν έχασε καιρό, άνοιξε το τετράδιό της µε τις συνταγές και πήγε στην κουζίνα. Για τις λαλαγγίδες έβαλε σε ένα πιάτο πέντε κουταλιές της σούπας αλεύρι, ένα «σκάρτο» κουταλάκι του γλυκού αλάτι και µισό σόδα και τα ζύµωσε µε κρύο νερό µέχρι να γίνουν παχύρρευστος χυλός. Μετά άφηνε µε κουτάλι του γλυκού κουταλιές χυλού στο καυτό ελαιόλαδο (πριν αρχίσει να βγάζει καπνό). Γύριζε τις λαλαγγίδες και από την άλλη µεριά και µετά τις έβγαζε στο πιάτο για να βάλει και την επόµενη τηγανιά. Στο πιατάκι του καθενός από εµάς έβαλε µετά πετιµέζι στο οποίο βουτούσαµε τις λαλαγγίδες πριν τις φάµε. Για τον χαλβά δένει πριν το σιρόπι µε τρία ποτήρια ζάχαρη, τέσσερα νερό και ένα ξύλο κανέλας. Αυτά τα βάζει στη φωτιά µέχρι να πάρουν 3-4 χόχλους και να δέσουν. Στην κατσαρόλα βάζει ένα ποτήρι (παρά δύο δάκτυλα) ελαιόλαδο και αφού κάψει καλά ρίχνει σιγά σιγά µισό κιλό σιµιγδάλι που ανακατεύει µε ξύλινο κουτάλι σε χαµηλή φωτιά για να καβουρντιστεί. Καθώς η κατσαρόλα είναι πάνω στη φωτιά, ρίχνει το σιρόπι σιγά σιγά ανακατεύοντας καλά. Οταν το πιει καλά, κατεβάζει την κατσαρόλα και τη σκεπάζει µε πετσέτα για πέντε λεπτά. Το µείγµα το απλώνει στο ταψί και το πιέζει για να πάρει τη φόρµα του. Το πασπαλίζει µε «ξασπρισµένα» αµύγδαλα ψιλοκοµµένα.

ΤΟ ΒΗΜΑ (ΕΝΘΕΤΟ ΤΑΞΙΔΙΑ)
ΚΕΙΜΕΝΟ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

Εξερευνώντας τις σπηλιές τις Βάλτας...

Λίγο έξω από το χωριό, ακολουθώντας τον δρόμο που οδηγεί στον κεντρικό Γαργαλιάνων - Φιλιατρών, βρίσκονται οι σπηλιές της Βάλτας. Πρόκειται για πάνω από 12 σπήλαια διαφόρων μεγεθών, τα περισσότερα από τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν από βοσκούς του χωριού ως στάνες, εξ ου και τα ονόματά τους (σπηλιά του μπάρμπα Μήτσου, Νίκου κτλ). Η πρόσβαση σε αυτές είναι αρκετά εύκολη αφού βρίσκονται παράλληλα με τον δρόμο (δείτε τις κόκκινες κουκκίδες στον χάρτη). Η πιο εντυπωσιακή από αυτές είναι η ''Νεροσπηλιά'' που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον λόφο του Αη Γιώργη, λόγω του μεγέθους της αλλά και του σταλακτίτη στο κέντρο της από τον οποίο ακόμα και σήμερα τρέχει νερό, αλλά και η σπηλιά με τις 2 εισόδους που βρίσκεται κάτω ακριβώς από τον δρόμο. Δύο από αυτές τις σπηλιές ακόμα χρησιμοποιούνται από βοσκούς τις περιοχής για να σταβλίζουν τα ζώα τους.
Οι φωτογραφίες είναι ενδεικτικές.

Άλλο ένα μνημείο της φύσης που παραμένει άγνωστο και ανεκμετάλλευτο...