31 Ιουλίου 2010

Πρόγραμμα Leader: ''Η ζωή στο μεσσηνιακό ελαιώνα''

Εγκρίθηκε και ξεκινάει η υλοποίηση του προγράμματος Leader στη Μεσσηνία, με τίτλο ''Η ζωή στο μεσσηνιακό ελαιώνα''. Η συνολική χρηματοδότηση είναι 11 εκ. ευρώ, από τα οποία τα 7,2 εκ. είναι η δημόσια δαπάνη, τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ελληνικού κράτους. Το Leader θα εφαρμοστεί σε 14 δήμους του νομού και 91 δημοτικά διαμερίσματα του νομού, παραλιακά και πεδινά.
Συγκεκριμένα καλύπτει τους Δήμους Αίπειας, Αριος, Αρφαρών (Πλατύ, Πήδημα), Γαργαλιάνων, Θουρίας (Ανθεια, Αιθαία, Θουρία, Μικρομάνη), Καλαμάτας (Αντικάλαμος, Ασπρόχωμα, Σπερχογεία), Κορώνης, Κυπαρισσίας (Αρμενιοί, Ράχες, Σπηλιά, Φαρακλάδα), Μεθώνης, Μεσσήνης, Νέστορος, Πεταλιδίου (Αχλαδοχώρι, Δάρα, Καρποφόρα, Πεταλίδι), Πύλου, Φιλιατρών.
Φορέας υλοποίησης του προγράμματος θα είναι η Αναπτυξιακή Μεσσηνίας. Το πρόγραμμα παρουσίασαν χθες στη Νομαρχία ο νομάρχης Δημήτρης Δράκος και ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Χρίστος Ριζάς. Ο κ. Δράκος μίλησε για πρόγραμμα ενίσχυσης της αγροτικής οικονομίας, παράλληλης στήριξης του αγροτικού εισοδήματος. Είπε ότι αγρότες και φορείς πρέπει να είναι έτοιμοι για την υποβολή προτάσεων και ανέφερε πως θα είναι αντικειμενική η διαδικασία και κανείς δεν πρόκειται να αδικηθεί. Ο κ. Ριζάς χαρακτήρισε καινοτομία του προγράμματος την προσέγγιση από κάτω προς τα πάνω, πως γεννιέται από τους ίδιους ανθρώπους που θα κάνουν τις επενδύσεις. Επεσήμανε ότι η πρόταση της Μεσσηνίας αξιολογήθηκε ως 6η κατά σειρά μέσα από 43 προτάσεις και θα εφαρμοστεί σε δημοτικά διαμερίσματα κάτω των 5.000 κατοίκων. Σημείωσε πως με 1,1 εκ. ευρώ από τα 11 εκ. του προγράμματος θα ζήσει, θα επιβιώσει η Αναπτυξιακή.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Στα πλαίσια του προγράμματος Leader στο νομό θα συγχρηματοδοτηθούν:
1) Στήριξη πολύ μικρών επιχειρήσεων μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων. Τεμαχισμός - τυποποίηση κρέατος, τυροκομεία, τυποποίηση ελαιολάδου, οινοποιεία, αρωματικά φυτά. Προϋπολογισμός επενδυτικής πρότασης έως 500.000 ευρώ με επιδότηση 50%.
2) Ενίσχυση πολύ μικρών επιχειρήσεων που υλοποιούνται από γεωργούς με σκοπό τη διαφοροποίηση προς μη γεωργικές δραστηριότητες. Επισκέψιμα αγροκτήματα, τουριστικά καταλύματα, χώροι εστίασης, μονάδες οικοτεχνίας, βιοτεχνίας. Προϋπολογισμός από 300.000 έως 600.000 ευρώ, με επιδότηση 60% εντός του 2010 και 50% μετά την 1/1/2011.
3) Ενίσχυση πολύ μικρών επιχειρήσεων που υλοποιούνται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που δεν είναι γεωργοί. Βιοτεχνίες, παντοπωλεία, ζαχαροπλαστική, ζυμαρικά, δικτύωση επιχειρήσεων (ανάδειξη και προώθηση τοπικών προϊόντων). Προϋπολογισμός μέχρι 300.000 ευρώ και επιδότηση 60% εντός του 2010 και 50% μετά την 1/1/2011.
4) Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων. Σήμανση μνημείων και συγκριτικά πλεονεκτήματα περιοχών για ΟΤΑ, τουριστικά καταλύματα, χώροι εστίασης. Προϋπολογισμός έως 600.000 ευρώ για υποδομές διανυκτέρευσης, 300.000 ευρώ για τις υπόλοιπες δράσεις και 100.000 ευρώ για την προβολή και προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των περιοχών. Η επιδότηση για τις παρεμβάσεις δημόσιου
χαρακτήρα ανέρχεται από 70% έως 100%. Για τις ιδιωτικές στο 60% εντός του 2010 και στο 50% μετά την 1/1/2011.
5) Βασικές υπηρεσίες για την οικονομία και τον αγροτικό πληθυσμό. Μικρά έργα υποδομής αγροτικών περιοχών, χώροι πολιτιστικών δραστηριοτήτων, πολιτιστικές εκδηλώσεις. Προϋπολογισμός από 30.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ και επιδότηση από 75% μέχρι 100%.
6) Ανακαίνιση και ανάπτυξη χωριών. Ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων, αποκατάσταση κτηρίων για κοινωφελή χρήση, όψεις κτισμάτων. Προϋπολογισμός από 40.000 έως 500.000 ευρώ και επιδότηση από 60% έως 100%.
7) Διατήρηση και αναβάθμιση της αγροτικής κληρονομιάς. Βελτίωση και σήμανση μονοπατιών, νερόμυλοι, αλευρόμυλοι, ελαιοτριβεία, λαογραφικά μουσεία, εκθετήρια. Προϋπολογισμός έως 300.000 και επιδότηση από 75% έως 100%. Προτεραιότητα θα δοθεί σε περιοχές ''Natura''.

30 Ιουλίου 2010

Σχετικά με το κλείσιμο του σούπερ μάρκετ της ΕΑΣ στους Γαργαλιάνους

Το Δ.Σ. της Ε.Α.Σ. Μεσσηνίας στην συνεδρίαση της 14/7/2010 αποφάσισε να κλείσει το σούπερ μάρκετ των Γαργαλιάνων και να απολύσει το μόνιμο (3 άτομα) και έκτακτο προσωπικό (10 άτομα). Είναι λυπηρό το γεγονός αυτό καθ‘ εαυτό διότι κλείνει μια συνεταιριστική δραστηριότητα με αρνητικά αποτελέσματα για την τοπική κοινωνία και για τους εργαζόμενους (οι περισσότεροι των οποίων αμείβονται με 500,00 ευρώ το μήνα). Σε δηλώσεις του ο γενικός διευθυντής σε τοπική εφημερίδα είπε ότι έγιναν “επανειλημμένες προσπάθειες τόνωσης της δραστηριότητας“. Μπορεί να μας πει συγκεκριμένα τι πρότεινε, τι έγινε ή τι δεν έγινε; Αλήθεια πότε επισκέφτηκε το σούπερ μάρκετ για να γνωρίσει τους εργαζόμενους, να τους ακούσει, να διαπιστώσει τα προβλήματα και να εισηγηθεί στο Δ.Σ. για την αντιστροφή του κλίματος, εάν τέτοιο κλίμα υπήρχε; Oχι μόνο αυτό δεν έγινε αλλά, από ό,τι μάθαμε, και οι προτάσεις που είχε κάνει ο διευθυντής του υποκαταστήματος Γαργαλιάνων ποτέ δεν έφθασαν στο Δ.Σ. και φυσικά δεν εισακούστηκαν. Η ζημιά του υποκαταστήματος Γαργαλιάνων για το 2009 ήταν 179.000,00 ευρώ, και εάν πιστωνόταν το όφελος από την πώληση σταφίδας αναλογικά στο υποκατάστημα για την ποσότητα που συγκέντρωσε τότε θα ήταν περίπου 120.000,00 ευρώ. Και για να έχουμε μέτρο σύγκρισης την ίδια περίοδο η ζημιά του κεντρικού καταστήματος (Καλαμάτα - Θουρία) του οποίου έχει και την άμεση επίβλεψη ο κύριος γενικός είναι πάνω από 1.000.000,00 ευρώ. Τα ακαθάριστα έσοδα του υποκαταστήματος Γαργαλιάνων το 2009 ήταν μειωμένα κατά 77.000,00 ευρώ σε σχέση με το 2008 όταν στο κεντρικό ήταν μειωμένα κατά 3.090.000,00 ευρώ την αντίστοιχη περίοδο. Αρα ποιος τροφοδοτεί τις ζημιές και πού είναι το οικονομικό πρόβλημα; Μήπως δεν ήταν μόνο οικονομικοί οι λόγοι για την απόφαση να κλείσει το σούπερ μάρκετ; Πριν από 8 περίπου χρόνια έκλεισε το σούπερ μάρκετ της Ενωσης στην Καλαμάτα, επί προεδρίας του κυρίου Παναγιώτη Αλευρά, όμως κανένας εργαζόμενος δεν έχασε την θέση του είτε ήταν μόνιμος υπάλληλος είτε εργάτης. Τώρα βλέπουμε να απολύονται και μόνιμοι και 4ωρης απασχόλησης, ακόμη και έγκυες γυναίκες ελαφρά τη καρδία. Και σημειωτέον ενώ από τον Μάρτιο είχαν δρομολογηθεί αυτές οι εξελίξεις πριν δύο περίπου μήνες έγινε πρόσληψη στην Κυπαρισσία και πριν ένα μήνα στην Θουρία. Γιατί άραγε δεν απορροφούσαν από τους εργαζόμενους του σούπερ μάρκετ για τις θέσεις αυτές; Τα άτομα που προσλήφθηκαν για τις θέσεις αυτές είχαν περισσότερα προσόντα από τους απολυθέντες που είχαν και χρόνια προϋπηρεσία στην Ενωση; Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας και την ορθή πληροφόρηση.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων
στο Δ.Σ. της Ε.Α.Σ. Μεσσηνίας
Νικόλαος Σαρδέλης

29 Ιουλίου 2010

Οινογνωσία στο Παζάρι Αντικών στην Ανω Πόλη Κυπαρισσίας

28 Ιουλίου 2010

Απάντηση κατοίκου στον κο Δήμαρχο Γαργαλιάνων

Κύριε Δήμαρχε Γαργαλιάνων,

'Εχοντας υπογράψει και εγώ τη σχετική διαμαρτυρία θα ήθελα να σας απαντήσω τα εξής:
1. Χαίρομαι που επιτέλους αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας αλλά το αποτέλεσμα μετράει. Και το αποτέλεσμα είναι πως δεν φτιάχνεται ο δρόμος... ο οποίος αν δεν γίνει τώρα δεν θα γίνει ποτέ...
2. Οταν δηλώνετε στον τοπικό Τύπο ότι το έργο θα γίνει κανονικά και την ίδια στιγμή δίνετε εντολή να κλείσουν οι λακκούβες τότε ψεύδεστε...
3. Ο εργολάβος για να παρατήσει τόσο εύκολα το έργο κάτι περισσότερο θα ξέρει... Μήπως
ότι δεν θα πληρωθεί ποτέ;
4. Αν δεν υπάρχει ευθύνη του νομάρχη για το συγκεκριμένο έργο τότε ''μαζέψτε'' τους δημοτικούς συμβούλους σας που υποστηρίζουν το αντίθετο... Πάντως ευθύνη δική του υπάρχει σίγουρα για τον δρόμο Βάλτας - Φιλιατρών.
5. Πότε εννοείτε ακριβώς πως θα γίνει επαναδημοπράτηση; Οταν δεν θα υπάρχει πια Νομαρχία Μεσσηνίας και Δήμος Γαργαλιάνων και ούτε εσείς πλέον θα είστε δήμαρχος;

Ηλίας Π. Γκόνης

Η επιστολή αυτή δημοσιεύεται και στην εφημερίδα Ελευθερία της 28ης Ιουλίου 2010

Η γιορτή μαγειρικής της Βάλτας στην εφημερίδα Ελευθερία




















Τους ευχαριστούμε πολύ για την δημοσίευση.

Παζάρι αντικών και φέτος στην Κυπαρισσία

Ενημερωτική ημερίδα Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων

Ο Αγροτικός σύλλογος Γαργαλιάνων καλεί τους αγρότες του νομού Μεσσηνίας στην ενημερωτική ημερίδα που διοργανώνει την Πέμπτη 29-07-10 και ώρα 21.00, στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων, για τα αναπτυξιακά προγράμματα στον αγροτικό χώρο:
- ΕΣΠΑ Αναπτυξιακός (αγροτουρισμός, θερμοκήπια, σχέδια βελτίωσης), ομιλητής κος Ξηροβάσιλας Παναγιώτης και συνεργάτες.
- Φωτοβολταικά συστήματα, ομιλητής κα Μπάρκα Στέλλα

27 Ιουλίου 2010

Η απάντηση του Δημάρχου Γαργαλιάνων στις καταγγελίες των κατοίκων της Βάλτας

Σχετικά με τις καταγγελίες κατοίκων του Τ.Δ. Βάλτας, για την καθυστέρηση του έργου: Δρόμος Γαργαλιάνοι - Βάλτα, που δημοσιεύθηκαν σε ανακοίνωση στην εφημερίδα "Ελευθερία" την 25-7-2010, είμαι υποχρεωμένος να δηλώσω τα εξής:

1. Αναγνωρίζω και αναλαμβάνω την ευθύνη που έχω, ως δήμαρχος Γαργαλιάνων, για την καθυστέρηση των απαλλοτριώσεων. Για την καθυστέρηση αυτή, που είναι ο μόνος λόγος καθυστέρησης του έργου, υπάρχουν και εκτός δήμου ευθύνες, είμαι όμως υποχρεωμένος για το θέμα αυτό, να αναλάβω όλη την ευθύνη.
2. Είναι εντελώς αβάσιμη η έκφραση ότι «ψεύδομαι», διότι είναι γνωστό και το αποδεικνύουν και τα γεγονότα, ότι το έργο δημοπρατήθηκε από τη Ν.Α. Μεσσηνίας, χρηματοδοτείται εξ ημισείας από την Ν.Α. Μεσσηνίας και από το Δήμο Γαργαλιάνων και έχουν ήδη εξασφαλισθεί οι χρηματοδοτήσεις για την εκτέλεσή του.
3. Υπάρχει η καθυστέρηση της φάσης της απαλλοτρίωσης και πάνω σ' αυτήν την καθυστέρηση στηρίχθηκε ο ανάδοχος εργολάβος, προκειμένου να παραιτηθεί από την εκτέλεση του έργου. Εάν είχαμε την κατανόηση του αναδόχου για την καθυστέρηση, το έργο ήδη θα εκτελείτο.
4. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη του κ. νομάρχη και της Ν.Α. Μεσσηνίας για την απαλλοτρίωση, δέχθηκε να χρηματοδοτήσει το έργο σε ποσοστό 50%, δείχνοντας έμπρακτα τόσο το προσωπικό ενδιαφέρον του, όσο και της Ν.Α. Μεσσηνίας για το Τ.Δ. Βάλτας, δηλώνω δε κατηγορηματικά ότι δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για την καθυστέρηση του έργου και είναι παντελώς άδικο να του αποδίδονται ευθύνες. Οφείλουμε στον κ. νομάρχη μόνο ευχαριστήρια και όχι κατηγορίες.
5. Η φάση των απαλλοτριώσεων συνεχίζεται ομαλά, σύντομα θα ολοκληρωθεί και (εάν ο ανάδοχος εργολάβος εμμείνει τελικά στην παραίτησή του), το έργο άμεσα θα επαναδημοπρατηθεί.

Ο δήμαρχος Γαργαλιάνων
Σταύρος Π. Καλοφωλιάς

Τα 7 βήματα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από αγρότες

Τα 7 βασικά βήματα που πρέπει να κάνουν όσοι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εγκαθιστώντας στα χωράφια τους φωτοβολταϊκά συστήματα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, ισχύος μέχρι 100 kW, καθορίστηκαν με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Σύμφωνα με την εν λόγω εγκύκλιο, τα βήματα που απαιτούνται είναι:
Βήμα 1ο:
Υποβολή αιτήματος στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) για έκδοση προσωρινής (αφορά αποκλειστικά το έτος 2010) βεβαίωσης ότι ο αιτών είναι επαγγελματίας αγρότης, σύμφωνα με τη διαδικασία και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που προβλέπονται στην 249448 "Διαδικασίες ορισμού των επαγγελματιών αγροτών για την υποβολή αιτήσεων για επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)" (ΦΕΚ Β΄ 1049) απόφαση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Βήμα 2ο:
Υποβολή αιτήματος στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας (ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ.) για τη χορήγηση βεβαίωσης απαλλαγής ή όχι από Ε.Π.Ο. με απαιτούμενα δικαιολογητικά:
1. Υπεύθυνη δήλωση του αιτούντα και του μελετητή, για την απαλλαγή από την υποχρέωση έκδοσης απόφασης Ε.Π.Ο., σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 13 του άρθρου 8 του ν.3468/2006, όπως αντικαταστάθηκε από την παρ. 2 του άρθρου 3 του ν.3851/2010.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι, το περιεχόμενο της υπεύθυνης δήλωσης δεν είναι αληθές, πέραν των προβλεπόμενων συνεπειών εκ του λόγου αυτού, επιβάλλονται και οι προβλεπόμενες από το άρθρο 22 του ν.3468/2006 κυρώσεις, καθώς και άλλες τυχόν προβλεπόμενες κυρώσεις στις σχετικές κείμενες διατάξεις.
2. Απόσπασμα Πινακίδας Γ.Υ.Σ. κλίμακας 1:5.000 με προσαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα, όπου φαίνονται η θέση εγκατάστασης του σχετικού εξοπλισμού με γεωγραφικές συντεταγμένες στο ελληνικό σύστημα αναφοράς ΕΓΣΑ87, στο οποίο θα αποτυπώνονται και οι σταθμοί της ίδιας τεχνολογίας, για τους οποίους έχει εκδοθεί άδεια παραγωγής ή απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Ε.Π.Ο.) ή προσφορά σύνδεσης σε ακτίνα 150μ. από τις γωνίες του γηπέδου εγκατάστασης του αιτούμενου σταθμού.
Βήμα 3ο (εξέλιξη παράλληλα με διαδικασία βήματος 2):
Υποβολή φακέλου αιτήματος στον Διαχειριστή Δικτύου (αρμόδια τοπική υπηρεσία της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού - Δ.Ε.Η.) για έκδοση Προσφοράς Σύνδεσης, με βάση το σχετικό έντυπο αίτησης της Δ.Ε.Η. και τα εξής δικαιολογητικά:
1. Αίτημα για έκδοση Προσφοράς Σύνδεσης.
2. Η ως άνω προσωρινή βεβαίωση του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι ο αιτών είναι επαγγελματίας αγρότης.
3. Τεχνική περιγραφή της εγκατάστασης (όμοια με βήμα 2).
4. Απόσπασμα Πινακίδας Γ.Υ.Σ. κλίμακας 1:5.000 με προσαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα (όμοια με βήμα 2).
5. Απόδειξη της κυριότητας επί της έκτασης (γίνεται δεκτό και συμβολαιογραφικό προσύμφωνο μεταβίβασης κυριότητας στον αιτούντα) και, σε περίπτωση συνιδιοκτησίας, συναίνεση των συνιδιοκτητών για τη χρήση του εδάφους προκειμένου για την εγκατάσταση σταθμού ηλεκτροπαραγωγής από Α.Π.Ε.
6. Υπεύθυνη δήλωση του αιτούντα και του μελετητή (όμοια με βήμα 2).
7. Ακριβές αντίγραφο αποδεικτικού υποβολής του αιτήματος προς τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας (ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ.) για τη χορήγηση βεβαίωσης απαλλαγής από Ε.Π.Ο. Διευκρινίζεται ότι, στην περίπτωση μη απαλλαγής από την υποχρέωση έκδοσης απόφασης Ε.Π.Ο., αρκεί στο στάδιο αυτό να υποβληθεί ακριβές αντίγραφο του διαβιβαστικού υποβολής της Μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων (Μ.Π.Ε.) στην αρμόδια περιβαλλοντική αρχή. Επίσης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 6β του άρθρου 15 του ν.3851/2010, τα νέα αιτήματα που υποβάλλονται από επαγγελματίες αγρότες στην ιδιοκτησία τους, εξετάζονται κατά προτεραιότητα σε σχέση με τα υπόλοιπα νέα αιτήματα, όπως αυτά ορίζονται στην παράγραφο 6 του άρθρου 15 του ν.3851/2010 -δηλαδή αυτά για τα οποία δεν είχε υποβληθεί αίτημα χορήγησης άδειας παραγωγής ή απόφασης εξαίρεσης στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) πριν την ισχύ του ν.3851/2010- μέχρι την έκδοση της απόφασης του Υπουργού Π.Ε.Κ.Α. που προβλέπεται στην περίπτωση β΄ της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 3468/2006 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 του ν.3851/2010 και μετά την πάροδο τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση του νόμου 3851/2010 εφόσον δεν έχει εκδοθεί η ανωτέρω απόφαση Υ.Π.Ε.Κ.Α. Μετά την έκδοση της τελευταίας αυτής απόφασης του Υ.Π.Ε.Κ.Α. εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα σε αυτή.
Η προτεραιότητα των κατ' επάγγελμα αγροτών στην εξέταση των υποβαλλόμενων αιτημάτων κατοχυρώνεται με τον αριθμό πρωτοκόλλου της ΔΕΗ.
Για την έκδοση δεσμευτικής προσφοράς σύνδεσης απαιτείται η προσκόμιση στη ΔΕΗ της βεβαίωσης απαλλαγής από Ε.Π.Ο., ή σε περίπτωση μη έκδοσης της εν λόγω βεβαίωσης, αποδεικτικό έλευσης εικοσαημέρου από την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος για την έκδοση της βεβαίωσης (βλ. δικαιολογητικό νο 7) και σε περίπτωση μη απαλλαγής από Ε.Π.Ο. προσκόμιση της απόφασης Ε.Π.Ο. του σταθμού.
Βήμα 4ο:
Υποβολή στη διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και σε εφαρμογή του ν.3852/2010 "Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης" (ΦΕΚ Α΄ 87) (ισχύς από 1.1.2011) σε
αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των Περιφερειακών του Υπηρεσιών, όπως αυτές θα οριστούν σχετικά:
(α) αιτήματος για τον χαρακτηρισμό του γηπέδου στο οποίο θα εγκατασταθεί ο σταθμός και, εφόσον χαρακτηρισθεί ως γη υψηλής παραγωγικότητας (Γ.Υ.Π.),
(β) αιτήματος για τη χορήγηση άδειας για το επιτρεπτό της εγκατάστασης σταθμού ηλεκτροπαραγωγής από Α.Π.Ε. σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, με δικαιολογητικά:
1. Αίτηση προς τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για τον χαρακτηρισμό της έκτασης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην απόφαση της παρ. 1 του άρθρου 56 του ν.2637/1998 (ΦΕΚ Α' 200), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 37 του άρθρου 24 του ν.2945/2001 (ΦΕΚ Α΄ 223) των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Υ.Π.Α.Τ.) και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Υ.Π.Ε.Κ.Α.) και στην περίπτωση χαρακτηρισμού της έκτασης ως Γ.Υ.Π., αίτηση για τη χορήγηση από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της άδειας για το επιτρεπτό επέμβασης σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας για την εγκατάσταση σταθμού ηλεκτροπαραγωγής από Α.Π.Ε., σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 6 του άρθρου 56 του ν.2637/1998 (ΦΕΚ Α' 200), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 37 του άρθρου 24 του ν.2945/2001 (ΦΕΚ Α΄ 223) και την παρ. 7 του άρθρου 9 του ν.3851/2010 (ΦΕΚ Α΄ 85).
Διευκρινίζεται ότι, σε περίπτωση κτήσης της βεβαίωσης χαρακτηρισμού της γης από τον ενδιαφερόμενο, αρκεί η υποβολή της στην αρμόδια Υπηρεσία.
2. Απόσπασμα Πινακίδας Γ.Υ.Σ. κλίμακας 1:5.000 με προσαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα (ίδιο με βήμα 2).
3. Εφόσον το ακίνητο στο οποίο πρόκειται να εγκατασταθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός έχει χαρακτηριστεί ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, υπεύθυνη δήλωση του αιτούντα και του μελετητή, στην οποία θα δηλώνεται ότι, η έκταση:
α. δεν βρίσκεται στα διοικητικά όρια του νομού Αττικής,
β. δεν έχει χαρακτηριστεί ως αγροτική Γ.Υ.Π. μέσω εγκεκριμένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) ή Σχεδίου Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) του ν.2508/1997 (ΦΕΚ Α΄ 124), ή Σχεδίου Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.) του άρθρου 29 του ν.1337/1983 (ΦΕΚ Α΄ 33) ή εφόσον αυτό συμβαίνει, ότι τα ανωτέρω σχέδια επιτρέπουν την εγκατάσταση.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι, το περιεχόμενο της υπεύθυνης δήλωσης δεν είναι αληθές, πέραν των προβλεπόμενων συνεπειών εκ του λόγου αυτού, επιβάλλονται και τυχόν άλλες προβλεπόμενες κυρώσεις σε σχετικές κείμενες διατάξεις.
Βήμα 5ο:
Αίτημα στην αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία για Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας με απαιτούμενα δικαιολογητικά:
1. Αίτημα για έκδοση Έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής Κλίμακας.
2. Τεχνική περιγραφή της εγκατάστασης (ίδια με βήμα 2).
3. Απόσπασμα Πινακίδας Γ.Υ.Σ. κλίμακας 1:5.000 με προσαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα (ίδιο με βήμα 2).
4. Υπεύθυνη δήλωση του αιτούντα και του μελετητή, στην οποία θα δηλώνεται ότι, ο αιτούμενος σταθμός δεν χωροθετείται σε δάσος ή σε δασική έκταση, σε ρέμα, στον αιγιαλό ή την παραλία, σε καθορισμένο αρχαιολογικό χώρο ή σε περιοχή απολύτου προστασίας της φύσης.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι, το περιεχόμενο της υπεύθυνης δήλωσης δεν είναι αληθές, πέραν των προβλεπόμενων συνεπειών εκ του λόγου αυτού, επιβάλλονται και τυχόν άλλες προβλεπόμενες κυρώσεις σε σχετικές κείμενες διατάξεις.
5. Αποδεικτικό κατάθεσης της ως άνω υπεύθυνης δήλωσης καθώς και του ως άνω αποσπάσματος πινακίδας ΓΥΣ κλίμακας 1:5.000 με το προσαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα, στο οικείο δασαρχείο ή σε κατά περίπτωση άλλη αρμόδια υπηρεσία, καθώς και στην αυτοτελή υπηρεσία Υ.Π.Ε.Κ.Α.
6. Έγκριση της Επιτροπής Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠ.Α.Ε.), στην περίπτωση που ζητηθεί από την Πολεοδομική Υπηρεσία, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
7. Βεβαίωση χαρακτηρισμού της έκτασης ή μη ως Γ.Υ.Π. (από βήμα 4).
8. Άδεια για το επιτρεπτό της εγκατάστασης σταθμού ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας από την οικεία Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης (από βήμα 4).
Βήμα 6ο:
Αίτημα για Σύμβαση Σύνδεσης στον Διαχειριστή του Δικτύου (Δ.Ε.Η.), η οποία απαιτεί την καταβολή εγγυητικής επιστολής, όπως θα οριστεί με απόφαση Υ.Π.Ε.Κ.Α., με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που ορίζονται από τη Δ.Ε.Η.
Βήμα 7ο:
Αίτημα για Σύμβαση Αγοραπωλησίας στον Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε. ή τον Διαχειριστή μη Διασυνδεδεμένων Νήσων με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που ορίζονται από τον Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε. ή τον Διαχειριστή μη Διασυνδεδεμένων Νήσων.

Το πανηγύρι για την εορτή του Αγίου Παντελεήμονα στην Βάλτα

Σήμερα Τρίτη 27 Ιουλίου η Βάλτα γιορτάζει τον πολιούχο της Άγιο Παντελεήμονα, με πρωινή λειτουργία στην εκκλησία του χωριού.

Το βράδυ στις
9:30 θα ακολουθήσει λαϊκό πανηγύρι, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βάλτας, στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου του χωριού, με την ορχήστρα του Γιάννη Καλογερόπουλου.

Χρόνια Πολλά σε όλους και καλή διασκέδαση.

Video από την 1η γιορτή μαγειρικής στην Βάλτα

26 Ιουλίου 2010

Με μεγαλή επιτυχία η 1η γιορτή μαγειρικής στην Βάλτα

Με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση αρκετού κόσμου έγινε χτες Κυριακή 25 Ιουλίου η 1η γιορτή μαγειρικής με σταφίδα και ελαιόλαδο, στην οποία οι γυναίκες του χωριού παρουσίασαν διάφορα φαγητά και γλυκά που είχαν μαγειρέψει. Η παρουσίαση έγινε σε μπουφέ στην πλατεία του χωριού και ο κόσμος που παρευρέθηκε μπόρεσε να γευτεί παραδοσιακά φαγητά που είχαν ως βάση τους το ελαιόλαδο και την κορινθιακή σταφίδα, τα οποία έγιναν ανάρπαστα.
Προσκεκλημένος στην γιορτή ήταν ο γε
ωπόνος κος Αντ. Παρασκευόπουλος ο οποίος έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση για το ελαιόλαδο τα προβλήματα και τις προοπτικές του. Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η κα Αντωνία Μπούζα, πρόεδρος της ΝΕΤΠ (Νομαρχιακής Επιτροπή Τουριστικής Προβολής).
Στη συνέχεια ακολούθησε τ
ο χορευτικό του Μορφωτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων με παραδοσιακούς χορούς.
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στις γυναίκες του χωριού που διοργάνωσαν την όλη εκδήλωση καθώς και σε αυτές που έβαλαν όλο τους το μεράκι και δημιούργησαν τα υπέροχα φαγητά.
Αδημονούμε για την 2η γιορτή το επόμενο καλοκαίρι.

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!


Μάλλον μας θεωρούν ιθαγενείς... και μας προσφέρουν χάντρες!








Ως χάντρες για τους ιθαγενείς μπορούν να χαρακτηρισθούν τα μπαλώματα που γίνονται αυτή τη στιγμή στο χωριό, από συνεργεία του δήμου Γαργαλιάνων, καθώς μετά τις άσχημες εξελίξεις στο θέμα του δρόμου, ο Δήμος κλείνει λακκούβες τόσο στον δρόμο Βάλτας - Γαργαλιάνων όσο και στον δρόμο Βάλτας - Φιλιατρών. Και αυτό όχι μόνο για να ηρεμήσουν τους αγανακτισμένους Βαλταίους, αλλά περισσότερο για να εξυπηρετήσουν τοπικό ιδιόκτητη λατομείου και να διευκολύνουν την διέλευση των φορτηγών αμμοχάλικου, με προορισμό το Φιλιατρινό φράγμα... Έτσι οποιαδήποτε πρόχειρη παρέμβαση γίνεται δεν πρόκειται να κρατήσει πολύ γιατί οι δρόμοι θα διαλυθούν εντελώς από τα διερχόμενα φορτηγά...
Και μετά θέλουν να μας πείσουν, πως μετά τις τόσες κωλυσιεργίες, δεν φταίει ο Δήμος για το ναυάγιο του έργου, αλλά η Νομαρχία, τη στιγμή που ακόμα και τώρα ο Δήμαρχος δηλώνει πως: ''αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επίσημα κάποιο αίτημα από τον εργολάβο προς την Νομαρχία που είναι και φορείς υλοποίησης του έργου, από ό,τι έχω πληροφορηθεί. Αν συμβεί αυτό θα προχωρήσουμε κατά πάσα πιθανότητα στον επόμενο μειοδότη του έργου ο οποίος είναι κοντά στην έκπτωση που είχε δοθεί''.
Τότε γιατί σπαταλάτε την πολύτιμη πίσσα κλείνοντας λακκούβες αφού δεν υπάρχει πρόβλημα Κύριοι;

ΑΙΔΩΣ! ΦΤΑΝΕΙ ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ!

Κύριοι είστε ψεύτες και αναξιόπιστοι!

Οργή και αγανάκτηση στην Βάλτα μετά τις τελευταίες εξελίξεις για το θέμα του δρόμου Βάλτας - Γαργαλιάνων, καθώς και της άσχημης κατάστασης του δρόμου Βάλτας - Φιλιατρών. Οι κάτοικοι του χωριού προχώρησαν σε ενυπόγραφη διαμαρτυρία η οποία δημοσιεύθηκε και στον τοπικό τύπο. Η διαμαρτυρία αναφέρει:

Κύριε Δράκο, νομάρχη Μεσσηνίας και κύριε Καλοφωλιά, δήμαρχε Γαργαλιάνων,
Οι Κάτοικοι του Δ.Δ. Βάλτας Γαργαλιάνων σας αποκαλούν ψεύτες και αναξιόπιστους για τις ανεκπλήρωτες μέχρι σήμερον αλλεπάλληλες υποσχέσεις, για το δήμαρχο Γαργαλιάνων από το 2002 και για τον κύριο νομάρχη από το 2008, που ανέλαβε την πρωτοβουλία με οικονομική συμμέτοχη και του Δήμου Γαργαλιάνων για την ανακατασκευή και συντήρηση του επικοινωνιακού δρόμου Βάλτας- Γαργαλιάνων, που βρίσκεται σε αθλία και επικίνδυνη οδική βατότητα. Για τον κύριο νομάρχη για τη
δηλωθείσα δέσμευσή του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ελευθερία» και διαβάσαμε, παρευρισκόμενος στη συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατρών,την ρίψη τάπητα ασφάλτου εις το τμήμα της οδού επικοινωνίας Φιλιατρά - Χριστιάνοι με παρακαμπτήριο προς Βάλτα (για το τμήμα της παρακαμπτηρίου προς Βάλτα που βρίσκεται σε αθλία επικίνδυνη οδική βατότητα).
Ακολουθούν υπογραφές:

Σωτήριος Α. Φράγκος,
Ηλίας Α. Φράγκος,
Γεώργιος Γιαννίμπας,
Κων/νος Λιακάκης,
Παρασκευή Κόντου,
Κων/νος Ανδρινόπουλος,
Αγγελής Γεωργ. Αντωνόπουλος,
Ελένη Γιαννακοπούλου,
Γεώργιος Πετρούλιας,
Δημήτρης Γιαννήμπας,
Χρήστος Πανταζής,
Αγγελής Πανταζής,
Αγγελής Αντωνόπουλος,
Ηλίας Γκόνης,
Ρήγας Γκόνης,
Κυριάκος Λίτσας,
Αντώνιος Μπίμπας,
Χαράλαμπος Πανταζής,
Δήμητρα Μπίμπα,
Ιωάννης Τζόρβας,
Περικλής Δαϊδινήδης,
Παναγιώτης Μπάρκας,
Δημήτρης Αντωνόπουλος,
Γεώργιος Γκόνης,
Γεώργιος Λιακάκης,
Ευστάθιος Γεωργ. Σοκορέλης,
Γεώργιος Αρμούτης,
Κώστας Αρμούτης,
Διονύσιος Αντωνόπουλος,
Ιωσήφ Μπάρκας,
Βασίλειος Γκόνης,
Αγγελής Αναστασόπουλος,
Ευάγγελος Πανταζής,
Αγγελος Μπαρμπαγιαννόπουλος,
Παντελής Λιακοσταύρος,
Πέτρος Πετρόπουλος,
Φώτης Λιακοσταύρος,
Σταύρος Καυκής,
Νικόλαος Γκόνης,
Χρήστος Παρίσος,
Δημήτριος Γιαννήμπας,
Παναγιώτης Κόντος,
Σία Κόντου,
Αντώνης Αντωνόπουλος,
Ηλίας Αναστασόπουλος,
Ευάγγελος Βενετσανάκος,
Γιάννης Βενετσανάκος,
Γιώργιος Φράγκος,
Παναγιώτης Ηλ. Γκόνης
Ηλίας Π. Γκόνης
Θεόδωρος Π. Γκόνης
Σωτήριος Γεωργ. Φράγκος.

Συγχαρητήρια Κύριοι! Καταφέρατε ένα ολόκληρο χωριό να σας βρίζει εν χορώ!

Τον χάσαμε τον δρόμο πατριώτες...

Στον «αέρα» βρίσκεται η κατασκευή του δρόμου Γαργαλιάνοι - Βάλτα, αφού ο ανάδοχος του έργου είναι έτοιμος να αποχωρήσει καθώς έχει περάσει η προθεσμία του συμβατικού χρόνου μέσα στον οποίο θα έπρεπε να είχε μπει και να ξεκινήσει τις εργασίες. Το γεγονός αυτό όχι μόνο έχει αναστατώσει τους κατοίκους του χωριού αλλά τους έχει εξαγριώσει κιόλας, αφού ενώ ακούν για δρόμο εδώ και πολύ καιρό, βλέπουν τα προβλήματα και τα εμπόδια να παρουσιάζονται το ένα μετά το άλλο και να μην προχωρά τίποτα. Η μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη του έργου οφείλεται στο θέμα εξασφάλισης των πόρων καταβολής των αποζημιώσεων, αφού η αρχική πηγή χρηματοδότησης που ήταν το πρόγραμμα ''Θησέας'' «πάγωσε» ενώ πέρασε και αρκετό χρονικό διάστημα μέχρι να βρεθεί δεύτερη εναλλακτική λύση η οποία είναι με πληρωμή από μέρος του δανείου που θα πάρει ο δήμος για την συμμετοχή του στο έργο αυτό. Εργο που γίνεται με συγχρηματοδότηση από τη Νομαρχία η οποία είναι και φορέας υλοποίησής του. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του πρόεδρου του δημοτικού διαμερίσματος Βάλτας Χαράλαμπου Πανταζή, ο οποίος μας τόνισε: «Αυτό που μάθαμε είναι ότι ο ανάδοχος εργολάβος εγκατέλειψε το έργο καθώς πέρασε ο χρόνος μέσα στον οποίο έπρεπε να έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση και να ξεκινήσει τις εργασίες. Στο χωριό, όπως είναι φυσικό, υπάρχει μεγάλη αναστάτωση και το κλίμα θα έλεγα είναι εχθρικό για κάποιους. Μας έλεγαν ότι το μόνο κώλυμα ήταν ότι δεν είχαν υπογράψει οι κάτοικοι για τις απαλλοτριώσεις. Ομως αφού υπέγραψαν οι κάτοικοι άρχισαν να ακούγονται και να ψιθυρίζονται διάφορα. Στις 22 του μηνός σε επικοινωνία που είχα με τον εργολάβο μου είπε ότι θα εγκαταλείψει το έργο. Αυτό που έχω να παρατηρήσω είναι ότι ενώ αυτό το ζήτημα προέκυψε χθες, όλως περιέργως σήμερα ήρθαν να μπαλώσουν κάποιες λακκούβες στο δρόμο».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Γαργαλιάνων Σταύρος Καλοφωλιάς ερωτηθείς για το ζήτημα που έχει προκύψει μας τόνισε: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επίσημα κάποιο αίτημα από τον εργολάβο προς την Νομαρχία που είναι και φορείς υλοποίησης του έργου, από ό,τι έχω πληροφορηθεί. Αν συμβεί αυτό θα προχωρήσουμε κατά πάσα πιθανότητα στον επόμενο μειοδότη του έργου ο οποίος είναι κοντά στην έκπτωση που είχε δοθεί».

Πηγή: εφημερίδα Ελευθερία

25 Ιουλίου 2010

Οι εκδηλώσεις για την εορτή του Αγίου Παντελεήμονα στην Βάλτα

Αύριο Δευτέρα 26 Ιουλίου, ανήμερα της εορτής της Αγίας Παρασκευής, θα γίνει λειτουργία στο ομώνυμο εξωκλήσι που βρίσκεται πριν από την Βάλτα στη θέση Δίδυμα. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα ακολουθήσει εσπερινός στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα και περιφορά της εικόνας στους δρόμους του χωριού.
Την
Τρίτη 27 Ιουλίου η Βάλτα πανηγυρίζει τον πολιούχο της Άγιο Παντελεήμονα, με πρωινή λειτουργία στην εκκλησία του χωριού. Το βράδυ στις 9:30 θα ακολουθήσει λαϊκό πανηγύρι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βάλτας στο σχολείο του χωριού με την ορχήστρα του Γιάννη Καλογερόπουλου.

23 Ιουλίου 2010

Γιορτή μαγειρικής με βάση τη σταφίδα και το ελαιόλαδο

Την Κυριακή 25 Ιουλίου στις 8:30μμ θα διεξαχθεί η γιορτή μαγειρικής με βάση τη σταφίδα και το ελαιόλαδο, όπου οι γυναίκες του χωριού - και όσοι άνδρες επιθυμούν - θα παρουσιάσουν διάφορα φαγητά και γλυκά που θα έχουν μαγειρέψει. Η παρουσίαση θα γίνει σε έναν μπουφέ στην πλατεία του χωριού, όπου ο κόσμος θα μπορεί να τα γευτεί. Προσκεκλημένος στην γιορτή θα είναι ένας επαγγελματίας μάγειρας ο οποίος θα δοκιμάσει και θα βραβεύσει τα καλύτερα φαγητά και γλυκά. Στη συνέχεια στις 10:30μμ θα ακολουθήσει το χορευτικό του Μορφωτικού Συλλόγου Γαργαλιανων με παραδοσιακούς χορούς.

22 Ιουλίου 2010

20 Ιουλίου: Πανηγύρι στη Βεριστιά











Τελικά, για να γίνει πανηγύρι στη Μεσσηνία με τον παραδοσιακό τρόπο, πρέπει οι κάτοικοι του χωριού να ...μηδενιστούν! Κάτι τέτοιο γράφαμε πέρυσι στην περιγραφή του πανηγυριού της Ποταμιάς, το ίδιο ισχύει και τώρα για το πανηγύρι της γειτονικής Βεριστιάς!
Η Βεριστιά σαν χωριό δεν υφίσταται πλέον. Εκείνο που έχει απομείνει πίσω από τις καταπράσινες πλαγιές της Αγυιάς, σε ένα πανέμορφο τοπίο, είναι τα ερείπια των πέτρινων σπιτιών που δείχνουν πως εδώ κάποτε: έζησαν, μεγάλωσαν και πέθαναν άνθρωποι με όνειρα και ελπίδες όπως όλοι μας.
Δραστήριοι όμως άνθρωποι οι απανταχού Βερισταίοι (και είναι πολλοί) με την εθελοντική τους δουλειά μέσω του πολιτιστικού τους συλλόγου κάνουν κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου, του προφήτου Ηλία, το πανηγύρι τους και μάλιστα με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο των παππούδων τους. Στην ανακαινισμένη εκκλησία τ' Αη Γιώργη κάνουν αποβραδίς τη λειτουργία του Εσπερινού και ανήμερα το πρωί πάνε λίγο πιο πάνω στο επίσης ανακαινισμένο εκκλησάκι του Προφήτου Ηλία και κάνουν την πανηγυρική λειτουργία της ημέρας. Την παραμονή λοιπόν μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα ευλογούνται οι προσφερθέντες άρτοι, διαβάζονται οι ευχές περί υγείας και όλοι ανηφορίζουν στον τόπο του πανηγυριού. Σε ένα πανέμορφο μέρος δίπλα στις βρύσες με το κρυσταλλένιο νερό και κάτω από τα δροσερά δέντρα, βράζουν τα καζάνια με την πατροπαράδοτη γίδα που θα προσφερθεί τις μικρές ώρες για να μαλακώσει το στομάχι.
Οι γίδες αποτελούν προσφορά των τοπικών κτηνοτρόφων και του Συλλόγου. Τα καζάνια έχουν στηθεί από πολύ νωρίς, σχεδόν από το μεσημέρι. Πρώτα όμως θα προσφερθεί η επίσης πατροπαράδοτη Γουρνοπούλα που παρουσιάζει μια καταπληκτική διαχρονικότητα και δεν λείπει από κανένα πανηγύρι, παραδοσιακό ή μη, της Μεσσηνίας. Αυτή φυσικά "επί ζυγίω" και πληρωμή για τις ανάγκες του Συλλόγου όπως και τα ποτά, και όχι δωρεάν όπως η γίδα!
Και με το φαγοπότι αφού ρεύσει άφθονος ο οίνος και η μπύρα αρχίζει και το γλέντι. Φέτος ήταν η ορχήστρα Καραβοκύρη συμπληρωμένη από κλαρίνο και δημώδη τραγουδιστή από την περιοχή της Ζούρτσας. Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται και το πρωί μετά τη θεία λειτουργία.
Του χρόνου μην ξεχάσετε να το επισκεφθείτε! Αξίζει τον κόπο.

Πηγή: pyrgostrifylias

21 Ιουλίου 2010

Που είναι ο εργολάβος... ΟΕΟ;

Στις 8 Ιουλίου 2010 ο δήμαρχος Γαργαλιάνων Σταύρος Καλοφωλιάς διαβεβαίωσε τους παρόδιους ιδιοκτήτες ότι τα χρήματα που δικαιούνται για τις απαλλοτριώσεις, είναι εξασφαλισμένα και πως: «Πλέον δίνεται το "πράσινο φως" στον εργολάβο να ξεκινήσει τις εργασίες για την κατασκευή του δρόμου». Ο κ. Καλοφωλιάς παρατήρησε ότι ο εργολάβος, όπως τον ενημέρωσε, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχει μεταφέρει τα μηχανήματα στην περιοχή, για να ξεκινήσει τις εργασίες....
Από τότε κανένα νεότερο, ενώ στη Βάλτα έφτασαν πληροφορίες πως ο εργολάβος δεν δέχεται να αναλάβει το έργο! Κύριε Δήμαρχε που κολλήσαμε πάλι; Αν και τώρα δεν ξεκινήσει ο δρόμος επίκειται ΠΟΛΕΜΟΣ...

Γαργαλιάνοι: Η Λουκία Πρεβεζάνου νέα πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου - Παραιτήθηκε και ο Γιάννης Καλκαβούρας

Η Λουκία Πρεβεζάνου εξελέγη ομόφωνα νέα πρόεδρος στο Δημοτικό Συμβούλιο Γαργαλιάνων, στη συνεδρίαση του Σώματος που έγινε την Δευτέρα το βράδυ, μετά από αρκετό χρονικό διάστημα, στο οποίο υπήρξαν αρκετές παραιτήσεις δημοτικών συμβούλων τόσο της αντιπολίτευσης όσο και της συμπολίτευσης, λόγω του σχεδίου ''Καλλικράτης''. Επίσης στην ίδια συνεδρίαση εκλέχτηκε ομόφωνα και αντιπρόεδρος του Σώματος ο Ανδρέας Ζόμπολος. Αν και την θέση αυτή προβλέπεται να καταλαμβάνει δημοτικός σύμβουλος από την αντιπολίτευση, καθώς δεν υπήρχε κανείς στην συνεδρίαση, τελικά προτάθηκε και εξελέγη σύμβουλος της πλειοψηφίας. Αξίζει δε να σημειώσουμε ότι μετά τις παραιτήσεις αρκετών δημοτικών συμβούλων και την άρνηση αρκετών επιλαχόντων να καταλάβουν τη θέση του συμβούλου μετά και την οριστική παραίτηση του Γιάννη Καλκαβούρα στη συνεδρίαση της
Δευτέρας, η πλευρά της αντιπολίτευσης εκπροσωπείται από ένα μόνο δημοτικό σύμβουλο, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο συνολικά έχει 14 συμβούλους από 17 που κανονικά προβλέπεται, καθώς, αν και εξαντλήθηκε ο κατάλογος των επιλαχόντων από αντιπολίτευση και συμπολίτευση, δεν κατέστη δυνατό να καλυφθούν όλες οι θέσεις που έμειναν κενές μετά τις παραιτήσεις που προηγήθηκαν.

Πηγή: εφημερίδα Ελευθερία

ΜΠΑΧΑΛΟ!!!

Δημοτικό Συμβούλιο Γαργαλιάνων: Επεισοδιακή συνεδρίαση λόγω... βιντεοσκόπησης

Επεισοδιακή ήταν η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γαργαλιάνων την Δευτέρα το βράδυ, καθώς κλήθηκε η Αστυνομία - χωρίς ωστόσο να χρειαστεί να επέμβει. Αφορμή ήταν τα σχόλια αλλά και η βιντεοσκόπηση της συνεδρίασης από τον πολίτη Φώτη Παναγιωτακόπουλο, ο οποίος με την στάση του προκάλεσε την οργή αρκετών δημοτικών συμβούλων, αναγκάζοντας μάλιστα το δημοτικό σύμβουλο Ευστάθιο Σοκορέλη, που έκανε χρέη προέδρου, να διακόψει επανειλημμένως τη συνεδρίαση και τελικά να καλέσει την Αστυνομία. Οπως μας επισήμανε ο κ. Σοκορέλης, ο κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου απαγορεύει την ηχογράφηση και χρήση οπτικοακουστικών μέσων από άτομα που δεν είναι δημοσιογράφοι. Μάλιστα επεσήμανε ότι πέρα από τον κανονισμό, το ζήτημα τέθηκε και ως θέμα και στο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από παράπονα που εξέφρασαν δημοτικοί σύμβουλοι και ομόφωνα το Σώμα πήρε απόφαση να μην επιτρέψει τη βιντεοσκόπηση και τη λήψη φωτογραφιών. Μάλιστα επισήμανε ότι υπήρξε και σχολιασμός απ΄ το συγκεκριμένο πολίτη σε ό,τι έλεγε ο κάθε σύμβουλος. Ετσι, αφού η συνεδρίαση διεκόπη για αρκετές φορές και δεν μπορούσε να συνεχιστεί, αναγκάστηκαν να φωνάξουν την Αστυνομία, η οποία όμως δεν χρειάστηκε να επέμβει αφού εν τω μεταξύ είχε φύγει ο συγκεκριμένος πολίτης. Ετσι η συνεδρίαση συνεχίστηκε κανονικά ενώ με το πέρας της, όπως επισήμανε ο κ. Σοκορέλης πήγε στο αστυνομικό τμήμα και δήλωσε το όλο συμβάν και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατά τη διεξαγωγή της συνεδρίασης.

Πηγή: εφημερίδα Ελευθερία

Προς... Σκουπιδότοπο Δήμου Γαργαλιάνων!

Σαν να μην πέρασε μια μέρα από την τοποθέτηση των νέων πινακίδων οδικής κυκλοφορίας που έκαναν τη ζωή μας άνω κάτω, με κόστος 180.000 ευρώ, ξεπετάχτηκαν από το πουθενά νέες πινακίδες που οδηγούν τους επισκέπτες και τουρίστες «Προς σκουπιδότοπο Δήμου Γαργαλιάνων». Στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας η Δημοτική Αρχή έχει τοποθετήσει πινακίδες που οδηγούν τους τουρίστες στα διάφορα αξιοθέατα της πόλης τους, όπως θέατρα, τουριστικοί ξενώνες, κολυμβητήρια, πάρκα, κέντρα αθλητισμού , ιαματικά λουτρά, καθαρές παραλίες και ότι άλλο καλό έχει να διαφημίσει ο κάθε Δήμος. Εδώ στους Γαργαλιάνους, μετά από 8 χρόνια δημαρχοντίας Καλοφωλιά, οι πινακίδες που τοποθέτησε ο δήμαρχος, οδηγούν σε ένα και μοναδικό μέρος: τον σκουπιδότοπο Γαργαλιάνων. Ότι έχει ο καθένας διαφημίζει... Πουθενά στον κόσμο, σε καμιά πόλη δεν πληροφορούν με τόσες πινακίδες για το που βρίσκεται ο σκουπιδότοπος της πόλης... Εμείς όμως κατορθώσαμε, μετά από τη σκληρή δουλειά του απερχόμενου Δημάρχου να οδηγούμε τους επισκέπτες μας σε ένα και μοναδικό αξιοθέατο, την παράνομη χωματερή μας... Ρωτήσαμε και μάθαμε ότι ο κ. Καλοφωλιάς δεν έβαλε τις πινακίδες αυτές για τους τουρίστες αλλά για τους οδηγούς των απορριμματοφόρων που φέρνουν τα σκουπίδια τους στους Γαργαλιάνους... Μάλιστα κύριοι, ο κ. Καλοφωλιάς αποφάσισε από μόνος του, χωρίς να ρωτήσει κανέναν, χωρίς να υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, (που δεν έχει συγκροτηθεί πλήρως, διότι παραιτήθηκαν 9 από τους 17 συμβούλους και συνεχίζεται, ακόμη, η αντικατάστασή τους με τους αναπληρωματικούς). Έτσι λοιπόν, ο κ. Καλοφωλιάς αποφάσισε, μόνος του, να μας φέρει τα σκουπίδια της Καλαμάτας.... Είναι απίστευτα αυτά που συμβαίνουν στους Γαργαλιάνους... Εμείς καθόμαστε ανέμελοι στην πλατεία και ο απερχόμενος Δήμαρχος συνεχίζει την απαξίωση της πόλης μας με όποιον τρόπο μπορεί. Απαιτούμε να σταματήσει άμεσα αυτή η «αυθαιρεσία» του κ. Καλοφωλιά. Την Πέμπτη 15-7-10 στις 5 μ.μ. τρία απορριμματοφόρα του Δήμου Καλαμάτας άδειασαν τα σκουπίδια τους στη δική μας παράνομη χωματερή. Ποιος του έδωσε το δικαίωμα να μετατρέψει τη πόλη μας σε σκουπιδοφάγο του Δήμου Καλαμάτας; Το παραδέχτηκε δημόσια στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο και ήταν υπερήφανος για το κατόρθωμα του... Από όλους τους Δήμους Μεσσηνίας μόνο δύο πήραν τα σκουπίδια της Καλαμάτας... οι Γαργαλιάνοι και η Οιχαλία. Οι εναπομείναντες δημοτικοί σύμβουλοι, πώς είναι δυνατόν να δέχονται τέτοιες προσβολές; Παρεμπιπτόντως ακόμα μια ταλαιπωρία που δοκιμάζει καθημερινά τις αντοχές μας είναι η ίδια η παραμονή του κυρίου δημάρχου στον θώκο του, αφήνοντάς μας άναυδους. «Πότε θα κρατήσει τον λόγο που μας έδωσε ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ο απερχόμενος Δήμαρχος ότι θα παραιτηθεί αν χάσουμε την έδρα του Δήμου;» Κύριοι της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής Γαργαλιάνων, αφουγκραστείτε τα αισθήματα του κόσμου και παραιτηθείτε αμέσως. Το μόνο που σας ζητάμε είναι να κρατήσετε τον λόγο που μας δώσατε στο κέντρο της πλατείας και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σας χειροκρότησαν κ. Καλοφωλιά τότε για την «παλικαριά σας» όχι όλοι ...όσοι δεν σας ήξεραν φυσικά. Γιατί άραγε τόσο δέσιμο με την καρέκλα; Σας αξίζει πάντως ένα «βραβείο» για την ικανότητά σας να κοροϊδεύετε χωρίς ντροπή τόσες χιλιάδες κόσμο για τόσα πολλά χρόνια. Ποιος επιτέλους θα νοιαστεί για αυτόν τον τόπο; Πότε θα πιούμε καθαρό νερό; Εμείς, οι πολίτες των Γαργαλιάνων, είναι καιρός να γίνουμε ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ για το καλό της πόλης που γεννηθήκαμε. Κανένας ξένος δεν θα μας βοηθήσει. Ας πάρουμε τις τύχες της πόλης μας στα δικά μας χέρια και να μην περιμένουμε "σωτήρες" από την Κυπαρισσία. Έχουμε κάποια εμπειρία ετών, μέχρι τις μέρες μας με τον Καλλικράτη... Για το καλό του νέου Δήμου Τριφυλίας είναι επιτακτική η στενή και ισότιμη συνεργασία όλων των πόλεων της Τριφυλίας. Στους Γαργαλιανιώτες αξίζει ένα καλύτερο μέλλον και όλοι μαζί, ενωμένοι, μπορούμε να το κερδίσουμε.

Φώτης Παναγιωτακόπουλος
Πρόεδρος Περιβαλλοντικού - Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων

Τόσα χρόνια μια ταμπέλα ΠΡΟΣ ΒΑΛΤΑ δεν αξιώθηκαν να βάλουν...

Καταγραφή μονοπατιών της Μεσσηνίας

Στην καταγραφή όλων των μονοπατιών της Μεσσηνίας θα προχωρήσει η Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, μετά από αίτημα του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου για σύνταξη εργασίας μέσω της οποίας θα αποτυπωθούν όλα τα μονοπάτια της περιοχής. Ο κ. Ριζάς σημείωσε ότι αντίστοιχο έργο έχει υλοποιηθεί στους Δήμους Ιθώμης, Χιλιοχωρίων και Πύλου. Ο προϋπολογισμός είναι 45.000 ευρώ και σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο θα γίνει καταγραφή όλων των μονοπατιών, ενώ θα επισημανθούν οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την αξιοποίησή τους.

Αυτή είναι μια ευκαιρία και για την Βάλτα καθώς στην ευρύτερη περιοχή του χωριού υπάρχουν μονοπάτια σε τουλάχιστον 2 σημεία, για καταγραφή και μελλοντική αξιοποίηση, το μονοπάτι στο Δάσος της Ευαγγελίστριας καθώς και τα μονοπάτια στο Φαράγγι Κόκκινα Πατερά.

20 Ιουλίου 2010

21/7 Συγκέντρωση αγροτών στη Χώρα Τριφυλίας

Συγκέντρωση αγροτικής διαμαρτυρίας οργανώνει η Αναπτυξιακή Κίνηση Δήμου Νέστορος αύριο στις 8.30 το βράδυ στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ''Rex'' της Χώρας. Η Κίνηση, της οποίας επικεφαλής είναι ο δήμαρχος Τάσος Τσορώνης, διεκδικεί:
- Την καταβολή των αποζημιώσεων των ελαιοπαραγωγών που υπέστησαν ζημιές στην παραγωγή από τον ολικό παγετό της 18ης και 19ης Φεβρουαρίου 2008, που κινδυνεύουν να χαθούν παρά τους αγώνες που έχουν δοθεί.
- Την συνέχιση της καταβολής των επιδοτήσεων στις αγροτικές καλλιέργειες χωρίς περικοπές και χωρίς αναστολές, αντίθετα με αυτό που εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ποινές στις
χώρες με χρέος και έλλειμμα πέραν των όσων επιτρέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.
'Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στη συγκέντρωση έχουν προσκληθεί και θα μιλήσουν εκπρόσωποι από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μεσσηνίας, ο νομαρχιακός σύμβουλος Θανάσης Πετράκος, εκπρόσωπος του Α.Σ. ''Νηλέας'' κ.ά.

Πηγή: εφημερίδα Ελευθερία

18 Ιουλίου 2010

Γαργαλιάνοι: λουκέτο στο σούπερ μάρκετ της ΕΑΣ Μεσσηνίας

Να κλείσει το σούπερ μάρκετ της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών στους Γαργαλιάνους αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΣ Μεσσηνίας. Για την απόφαση αυτή ο πρόεδρος της Ένωσης Βασίλης Κοζομπόλης, σημείωσε: «Το κατάστημα δεν είναι βιώσιμο και τα τελευταία χρόνια μας φέρνει ζημιές και πολλά ελλείμματα, κυρίως από την αδιαφορία των εργαζομένων. Είναι κρίμα, γιατί τις 200.000 ευρώ που μας έβαλε μέσα πέρυσι, θα μπορούσαμε να τις έχουμε δώσει στους ελαιοπαραγωγούς, με μία εκκαθάριση 10 λεπτά στο κιλό το λάδι. Δε μπορεί μία δραστηριότητα, που είναι και εκτός των κυρίων καθηκόντων της Ένωσης, όπως ένα σούπερ μάρκετ, να λειτουργεί εις βάρος της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων». Ο πρόεδρος της ΕΑΣ είπε ότι οι 13 εργαζόμενοι του σούπερ μάρκετ (3 μόνιμοι και 10 με 4ωρη απασχόληση) θα αποζημιωθούν όπως προβλέπει ο νόμος, ενώ πρόσθεσε: «Προσπαθούσαμε από το 2005 να τους κάνουμε να δείξουν ενδιαφέρον, λέγοντάς τους ότι αν έκλεινε το κατάστημα θα έχαναν τη δουλειά τους. Εκείνοι όμως θεωρούσαν ότι και να κλείσει η δραστηριότητα αυτή, η Ένωση θα υπάρχει. Δε μπορεί να επιβαρύνονται οι ελαιοπαραγωγοί και οι σταφιδοπαραγωγοί για την κάλυψη μιας τέτοιας δραστηριότητας όταν αυτή από μόνη της δεν είναι βιώσιμη».

Πηγή: εφημερίδα Θάρρος

Δηλαδή για το κλείσιμο του καταστήματος ευθύνονται μόνο οι εργαζόμενοι? ποιές ήταν οι ενέργειες της διοίκησης ώστε να αποτρέψουν το κλείσιμο και να διορθώσουν την κατάσταση? όταν ένας εργαζόμενος δεν δουλεύει τον απολύεις... δεν τους απολύεις όλους... Το γεγονός ότι πλέον στους Γαργαλιάνους υπάρχουν 6! super market και μάλιστα όλα αλυσίδων, με τον ανταγωνισμό να είναι μεγάλος, καθώς και ότι το συγκεκριμένο κατάστημα ήταν το ποιο ακριβό απ' όλα, προφανώς δεν μετράει...

14 Ιουλίου 2010

Πολιτιστικές εκδηλώσεις 2010 στην Βάλτα

Πλούσιο θα είναι το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα γίνουν αυτό το καλοκαίρι στο χωριό.

Η αρχή θα γίνει την Κυριακή 25 Ιουλίου στις 8:30μμ με τη γιορτή μαγειρικής, όπου οι γυναίκες του χωριού - και όσοι άνδρες επιθυμούν - θα παρουσιάσουν διάφορα φαγητά και γλυκά που θα έχουν μαγειρέψει, με βάση τη σταφίδα και το ελαιόλαδο. Η παρουσίαση θα γίνει σε έναν μπουφέ στην πλατεία του χωριού, όπου ο κόσμος θα μπορεί να τα γευτεί. Προσκεκλημένος στην γιορτή θα είναι ένας επαγγελματίας μάγειρας ο οποίος θα δοκιμάσει και θα βραβεύσει τα καλύτερα φαγητά και γλυκά.
Στη συνέχεια στις
10:30μμ θα ακολουθήσει το χορευτικό του Μορφωτικού Συλλόγου Γαργαλιανων με παραδοσιακούς χορούς.

Την Δευτέρα 26 Ιουλίου, ανήμερα της εορτής της Αγίας Παρασκευής, θα γίνει λειτουργία στο ομώνυμο εξωκλήσι που βρίσκεται πριν από την Βάλτα στη θέση Δίδυμα. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα ακολουθήσει εσπερινός στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα και περιφορά της εικόνας στους δρόμους του χωριού.

Την
Τρίτη 27 Ιουλίου η Βάλτα πανηγυρίζει τον πολιούχο της Άγιο Παντελεήμονα, με πρωινή λειτουργία στην εκκλησία του χωριού. Το βράδυ στις 9:30 θα ακολουθήσει λαϊκό πανηγύρι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βάλτας στο σχολείο του χωριού με την ορχήστρα του Γιάννη Καλογερόπουλου.

Και φέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ο Πολιτιστικός σύλλογος Βάλτας θα διοργανώσει
μεγάλο λαϊκό πανηγύρι στο δάσος της Ευαγγελίστριας, το βράδυ της παραμονής 22 Αυγούστου, αμέσως μετά το τέλος του εσπερινού που θα αρχίσει στις 7:00μμ, με τη συμμετοχή της ορχήστρας του Γιάννη Καλογερόπουλου. Θα σερβίρεται κρύα μπύρα και η παραδοσιακή ''γουρνοπούλα'' σε ένα περιβάλλον μοναδικής ομορφιάς που αξίζει να επισκεφθείτε.
Πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης εδώ

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ...

Εράνια 2010: το πλήρες πρόγραμμα

5 Ιουλίου έως και 20 Αυγούστου:
Έκθεση Λαογραφικής – λαϊκής τέχνης, προϊόντων Τοπικών και Σπιτικών Γεύσεων στον συνεταιρισμό «Φιλιατρινούλα» έναντι Δημαρχείου από την Ένωση Φιλιατρινών Γυναικών και Α.Μ.Κ.Ε. «Φιλιατρινούλα». Ώρες λειτουργίας: Ώρες καταστημάτων.
15 Ιουλίου
Έναρξη τουρνουά ποδοσφαίρου στις Αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγρίλη. Ώρα έναρξης: 6:00μ.μ. (Δήμος Φιλιατρών)
17 Ιουλίου

Μουσική βραδιά στον Άγιο Φανούριο της Μώραινας. Ώρα: 9:30 μ.μ. (Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μώραινας – Δήμος Φιλιατρών)
19 Ιουλίου
Θεατρική παράσταση « Ο κήπος με τις έντεκα γάτες» του Luciano Moratti. Πάρκο Βλαχέρνας Ώρα 9:00 μ. μ. (Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων Γ’ Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών – ΚΕΠΕΨΟ Ν. Μεσσηνίας – Δήμος Φιλιατρών) ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
20 Ιουλίου
Παράσταση Θεάτρου Σκιών «Στα ίχνη των σκιών» με το έργο «Ο καραγκιόζης Οικολόγος» Ώρα 9μ.μ Κεντρική Πλατεία Φιλιατρών (Δήμος Φιλιατρών)
21 και 22 Ιουλίου
Διήμερο Ζωγραφικής στην πλατεία του Δημαρχείου. Ώρα 8μ.μ. έως 11μ.μ (Ένωση Φιλιατρινών Γυναικών – ΑΜΚΕ «Η Φιλιατρινούλα»)
22 Ιουλίου
Θεατρική παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» σατυρική κωμωδία του Μπόστ από το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας. Ωρα 9:30μ.μ. Γήπεδο Γυμνασίου Φιλιατρών ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
(ΤΕΔΚ – Δήμος Φιλιατρών)
23 Ιουλίου
Μουσική βραδιά στο Κατσίμπαλι – Δ. Δ. Εξοχικού. (Δήμος Φιλιατρών)
24 Ιουλίου
2η Ιππική παρουσίαση από τον Ιππικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Τέλος Άγρας». Ώρα 6:00 – 8:00 μ. μ. Κεντρική Πλατεία Φιλιατρών. (Δήμος Φιλιατρών)
25 και 26 Ιουλίου
Πανηγύρι στο Κατσίμπαλι – Δ. Δ. Εξοχικού.
27 Ιουλίου
«Ελάτε να παίξουμε» στην κεντρική Πλατεία Φιλιατρών με ξυλοπόδαρους, φουσκωτές φιγούρες, μαγικούς καθρέφτες, Θεατρικά δρώμενα και παιδότοπους για τους μικρούς μας φίλους. Ώρα 8:00 π.μ. (Δήμος Φιλιατρών)
28 Ιουλίου
Κατασκευές στην Άμμο. Ώρα 5:00 μ. μ. στην Αγία Κυριακή. (Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων Γ’ Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών – Δήμος Φιλιατρών)
28, 29 και 30 Ιουλίου
Αγώνες Σκάκι στο πάρκο της Βλαχέρνας. Ώρα 6:00 – 9:00 μ.μ. (Σκακιστικός Όμιλος Φιλιατρών)
29 Ιουλίου
Συναυλία με το συγκρότημα Matisse και τις μελωδίες του. Ώρα 10:00 μ. μ. Κεντρική Πλατεία Φιλιατρών (Δήμος Φιλιατρών)
30 Ιουλίου
Συνεστίαση του Συλλόγου Αγίας Κυριακής στο εξοχικό κέντρο «Τα πέριξ». Ώρα 9:30 μ.μ.
(Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίας Κυριακής)
31 Ιουλίου
Μουσική Βραδιά αφιέρωμα στον Δημήτρη Περδικόπουλο και στο ρεμπέτικο τραγούδι από τον Κώστα Τσιατά και την ρεμπέτικη κομπανία του. Ώρα 9:30 μ. μ. (Δήμος Φιλιατρών)
1 Αυγούστου
α) Αγώνες κολύμβησης & καταδύσεων στην Αγία Κυριακή. ώρα 6:00 μ. μ. (Δήμος Φιλιατρών)
β) Αλώνισμα με συμμετοχή αλόγων – Αναβίωση παραδοσιακής γειτονιάς.
Αναφορά από τον λογοτέχνη κ. Κ. Καπελούζο. Ώρα 7:00 Γήπεδο Γυμνασίου
(Ένωση Φιλιατρινών γυναικών – ΑΜΚΕ «Φιλιατρινούλα» - Ιππικός όμιλος Γαργαλιάνων – Δήμος Φιλιατρών)
2 Αυγούστου
Θεατρική παιδική παράσταση «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη απο το 1ο Νηπιαγωγείο Φιλιατρών. Ώρα 8:30 μ.μ. Πάρκο Βλαχέρνας ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ (Δήμος Φιλιατρών)
3 Αυγούστου
Έναρξη αγώνων Beach Volley στον Αγρίλη Φιλιατρών. Ώρα 6:00 μ. μ. (Δήμος Φιλιατρών)
4 Αυγούστου
Παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό Λαογραφικό όμιλο « Ο ΦΙΛΕΡΗΣ» του Δήμου Μεσσάτιδας Αχαΐας και το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών. Ώρα 9:30 μ. μ. Κεντρική Πλατεία Φιλιατρών. (Δήμος Φιλιατρών)
4 έως και 8 Αυγούστου
Έκθεση παλιάς σχολικής φωτογραφίας και παραδοσιακών παιχνιδιών από τον σύλλογο «Ο Μαυροπίνακας» στο πρώην 4ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών. (Σύλλογος «Ο Μαυροπίνακας» - Δήμος Φιλιατρών)
5 και 6 Αυγούστου
Πανηγύρι στο Χαλαζώνι
7 Αυγούστου
Βραδιά φιλοξενίας στο πάρκο της Βλαχέρνας. Ώρα 10:00 μ . μ. (Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών – Δήμος Φιλιατρών)
8 Αυγούστου
α) Θεατρική παράσταση «Το παιχνίδι της μοναξιάς» του Ουίλιαμ Γκίμπσον με τον Δάνη Κατρανίδη και την Χρύσα Παπά. Ώρα 9:30 μ. μ. Γήπεδο Γυμνασίου ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕ ΕΙΣΗΤΗΡΙΟ
β) Χοροεσπερίδα του Συλλόγου Ο.Φ.Α. στον Αγρίλη. Ώρα 9:30 μ. μ. (Όμιλος Φίλων Αγρίλη)
γ) Αγώνας Δρόμου με εκκίνηση από τους Αγίους Αποστόλους Φιλιατρών και τερματισμό στην Αγία Κυριακή. Ώρα 7:00 μ. μ. (Δήμος Φιλιατρών)
9 Αυγούστου
α) Θεατρική παράσταση «Με δύναμη από την Κηφησιά». Κωμωδία των Κεχαϊδη – Χαβιαρά από το Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο. Ώρα 9:30 μ. μ. Γήπεδο Γυμνασίου. (Δήμος Φιλιατρών)
β) Μουσική βραδιά στο Χαλαζώνι. (Δήμος Φιλιατρών)
10 Αυγούστου
Αφιέρωμα στον αείμνηστο Λυκειάρχη Κανελλόπουλο Θεόδωρο. Ώρα 9:30 μ. μ. Πάρκο της Βλαχέρνας. (Δήμος Φιλιατρών)
11 Αυγούστου
α) Αθλητικές δραστηριότητες στο Στόμιο. - Beach Party. (Α.Π.Σ. "Η ΕΡΑΝΗ")
β) Μουσική Βραδιά στην Χριστιανούπολη. (Δήμος Φιλιατρών)
12 Αυγούστου
Συναυλία – Λαϊκό πρόγραμμα από τον Κώστα Μακεδόνα και τους συνεργάτες τους, διάρκειας 2.30 ωρών. Ώρα 9:30 μ. μ. Πάρκο Βλαχέρνας ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ. (Δήμος Φιλιατρών)
13 Αυγούστου
Μουσική βραδιά στην Πλάτη. (Δήμος Φιλιατρών)
14 και 15 Αυγούστου
Πανηγύρι στον Αγρίλη
15 Αυγούστου
Θρησκευτική Πανήγυρις στην Μάλη με παραδοσιακή ποιοτική μουσική. (Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Μάλης – Δήμος Φιλιατρών)
16 Αυγούστου
«Τραγούδια με και χωρίς λόγια» Συναυλία του συνόλου «Ερατώ». Συνθέσεις για φωνή, κλαρινέτο, και πιάνο των Χατζηδάκι, Κουρουπού, Κηπουργού, Κωνσταντινίδη, Μεντή, κ.α. Ώρα 9:30 μ. μ. Πάρκο Βλαχέρνας ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ. (Δήμος Φιλιατρών)
18 Αυγούστου
«Σαν παλίο Cinema» Τραγούδια του Ελληνικού κινηματογράφου με την ορχήστρα του Γιάννη Καλογερόπουλου. Τραγουδούν η Μαρία Κανελλοπούλου, η Άννα – Μαρία Κάλφα και ο Γιάννης Καλογερόπουλος. Ώρα 9:30 μ. μ. Κεντρική Πλατεία Φιλιατρών. (Δήμος Φιλιατρών)
21 Αυγούστου
α) Αυγουστιάτικο φεγγάρι στην Αγία Κυριακή. Βαρκαρόλες – βεγγαλικά και συναυλία με τους Χρήστο Δάντη Γιώργο Παπαδόπουλο και Μπέττυ Μακρή. LIVE πρόγραμμα με ένα ποτό και τιμή εισόδου 20 Ευρώ. Ώρα 10:00 μ. μ. (Ένωση Φιλιατρινών γυναικών – ΑΜΚΕ «Φιλιατρινούλα»)
β) Συνεστίαση του συλλόγου Απανταχού Πλατιανών «Η Καναλουπού» στο Δημοτικό Διαμέρισμα Πλάτης. Ώρα 9:30 μ. μ. (Σύλλογος των Απανταχού Πλατιανών)

Πηγή: filiatranews

Αγαπήνεια 2010 με διαμαρτυρίες...

Στους Γαργαλιάνους τιμήθηκε προχθές ο Τέλλος Άγρας χωρίς την λαμπρότητα και το φαγοπότι των περασμένων χρόνων αφού ο Δήμος είναι πανί με πανί... Παρευρέθηκαν ο Μητροπολίτης Τριφυλίας & Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος, ο Nομάρχης Μεσσηνίας κ. Δράκος και από τους βουλευτές Μεσσηνίας διακρίναμε μόνο τον κ. Λαμπρόπουλο... Γιατί άραγε δεν φάνηκαν οι υπόλοιποι; Δεν ήταν σωστό να μας ξεχάσουν τόσο γρήγορα μόνο και μόνο επειδή μας έκαναν χωριό... Πάντως ο κόσμος τους περίμενε... με ανοιχτές τις ....... αγκάλες.
Αναρτήθηκαν και κάτι πανό που εξέφραζαν τον πόνο και τον θυμό των Γαργαλιανιωτών! Θυμό στο Δήμαρχο που τους "πούλησε" όχι φυσικά στους βουλευτές μας. Αυτοί την δουλειά τους έκαναν πάντα για το καλό της Κυπαρισσίας. Δεκαετίες ολόκληρες μας κοροϊδεύουν. Εμείς άραγε πότε θα ξυπνήσουμε; Τώρα είναι η μοναδική ευκαιρία μας, που αν την χάσουμε χαθήκαμε. Συνεργασία με τους Φιλιατρινούς για την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του νέου δήμου Τριφυλίας. Αν αποτύχουμε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας και θα φταίμε, όπως πάντα, εμείς και όχι οι βουλευτές. Ας ξυπνήσουμε επιτέλους!
Ο κ. Καλοφωλιάς σαν βρεγμένη γάτα είπε κάτι ασυναρτησίες και περιφρονήθηκε φανερά από τους πολίτες. Ενώ μιλούσε με φανερό τρακ ο κόσμος αναρωτιότανε: καλά αυτός δεν δεσμεύτηκε δημόσια πριν δυο μήνες εδώ στην ίδια πλατεία αλλά και στο ψήφισμα της 30/4/10 ότι θα παραιτηθεί αν χάσουμε την έδρα του Δήμου; Γιατί παίζει ακόμα τον Δήμαρχο; Μας θυμίζει τον αρχιαποστάτη του 1967 Μητσοτάκη που έψαχνε για αποστάτες για να παραμείνει στην εξουσία. Σιγά-σιγά προσπαθεί να ξαναφτιάξει Δ.Σ. με όποιον τρόπο μπορεί (ψάχνοντας στους χαμένους των τελευταίων εκλογών) για να συνεχίσει το έργο του, που βασίζεται μόνο στην αδιαφάνεια τα ψέματα και την εξαπάτηση των δημοτικών συμβούλων (Α.Δ.Σ.159/2-7-07). Στην δήλωση/παραίτηση της γράφει η πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. Γαργαλιάνων κ. Μάρθα Μιχαλοπούλου: "Πόσο αξιόπιστοι και υπεύθυνοι είμαστε αν αθετήσουμε το λόγο και τις δεσμεύσεις μας απέναντι στο λαό των Γαργαλιάνων; Με ποιο αίσθημα ευθύνης δεσμευτήκατε μέσα από το λόγο σας στην πλατεία των Γαργαλιάνων στις 9/5/10 και στο ψήφισμα της 30/4/10 γραπτώς για την παραίτηση σας μαζί με τις δικές μας"; Το μόνο που καταφέρατε τα τελευταία 8 χρόνια κ. Καλοφωλιά είναι να γίνετε ο νεκροθάφτης του Δήμου Γαργαλιάνων. Ένας αλαζόνας δικτατορίσκος που συχνά υποτιμούσε και απαξίωνε όχι μόνο τους συμβούλους της αντιπολίτευσης αλλά ακόμα και τους δικούς του συνεργάτες... Του αξίζει πάντως ένα "βραβείο" (θα πρέπει να βρούμε ένα...) για την ικανότητα του να κοροϊδεύει χωρίς ντροπή τόσες χιλιάδες κόσμο για τόσα πολλά χρόνια. Ο αρχι-αποστάτης θα έλθει σίγουρα δεύτερος στο διαγωνισμό για το "βραβείο" αυτό...
Δεν έχει απομείνει άλλο κακό να κάνετε στους Γαργαλιανιώτες κ. Καλοφωλιά. Τα κάνατε όλα... Γιατί λοιπόν δεν κρατάτε τον λόγο σας, αυτόν που μας δώσατε στην πλατεία και σας χειροκρότησαν οι πολίτες; (όχι όλοι, όσοι δεν σας ήξεραν φυσικά). Κρατήστε για μια και τελευταία φορά τον λόγο σας και παραιτηθείτε. Άραγε τι νά 'ναι αυτές οι τόσο σπουδαίες δουλειές που είναι αδύνατον να τις κάνει οποιοσδήποτε άλλος κάτσει στην καρέκλα του Δημάρχου μέχρι το τέλος του χρόνου; Άραγε τι;
Θερμά συγχαρητήρια σε όποιον ή όποιους είχαν την ιδέα να αναρτήσουν τα πανό στο μπαλκόνι του σπιτιού δίπλα από το άγαλμα του Τέλλου Άγρα. Θα απορούσαν οι ξένοι προσκεκλημένοι (μα είναι δυνατόν ο κ. Καλοφωλιάς...) Οι ντόπιοι δεν απορούσαν διότι απλούστατα ξέρουν τώρα πια τι σημαίνει Καλοφωλιάς. Η παραμονή του στη καρέκλα του Δημάρχου Γαργαλιάνων τους τελευταίους μήνες της ζωής του Δήμου μας είναι ντροπή για τους Γαργαλιανιώτες. Ας κρατήσει τον λόγο του για πρώτη και τελευταία φορά. Να παραιτηθεί αμέσως. Γιατί τόσο δέσιμο με την καρέκλα;

Αναγνώστης Φιλιατρά News

13 Ιουλίου 2010

Γαργαλιάνοι: τιμήθηκε ο ήρωας Τέλλος Άγρας

Με λαμπρότητα τίμησαν την Κυριακή στους Γαργαλιάνους την ηρωική θυσία του Γαργαλιανιώτη Μακεδονομάχου Σαράντη Αγαπηνού, που είναι γνωστός με το πολεμικό του ψευδώνυμο ως Τέλλος Άγρας και μαζί με τον Αντώνη Μίγγα δολοφονήθηκαν δι’ απαγχονισμού από κομιτατζήδες Βούλγαρους στις 7 Ιουνίου 1907. Στη μνήμη των ηρώων, για τα 103 χρόνια από τη θυσία τους, το απόγευμα της Κυριακής, μπροστά από το Άγαλμα του Τέλλου Άγρα, στο Πάρκο των Γαργαλιάνων, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από το Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στην πλατεία με προσφώνηση του δημάρχου Γαργαλιάνων Σταύρου Καλοφωλιά, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη ζωή του Τέλλου Άγρα, το πάθος του και τον αγώνα του για Ελευθερία και Ανεξαρτησία της Μακεδονίας, τονίζοντας ότι τα μηνύματα της ηρωικής θυσίας του Τέλλου Άγρα όπως και του Αντώνη Μίγγα μάς εμπνέουν… Χαιρετισμούς απηύθυναν και οι επίσημοι προσκεκλημένοι, οι οποίοι και αναφέρθηκαν στην ηρωική θυσία του Τέλλου Άγρα. Μάλιστα, ο δήμαρχος Κρύας Βρύσης ανέφερε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για πρόταση αδελφοποίησης με το Δήμο Γαργαλιάνων, κάτι που, όπως είπε ο δήμαρχος Γαργαλιάνων, θα συζητηθεί και, βεβαίως, θα αποφασιστεί να γίνει στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο Γαργαλιάνων τις επόμενες μέρες. Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς από χορευτικά τμήματα του Μορφωτικού Συλλόγου.

Πηγή: εφημερίδα Θάρρος

Με καπέλο 45% το λάδι στα σουπερμάρκετ

Εως και 45% φθηνότερα θα μπορούσαν να αγοράζουν οι Ελληνες καταναλωτές το ελαιόλαδο, ποσόν που πηγαίνει κατευθείαν στις τσέπες των ιδιοκτητών των σουπερμάρκετ. Από τα 2,30 ευρώ το κιλό που πουλάει ο παραγωγός, η τιμή στο ράφι των πολυεθνικών κολοσσών ανεβαίνει μέχρι και στα 5,20 ευρώ το λίτρο (0,917 του κιλού), αυξάνοντας τα κέρδη των επιχειρηματιών κατακόρυφα και αφήνοντας ψίχουλα στους αγρότες και άδειες τσέπες στους καταναλωτές. Σύμφωνα με ντοκουμέντα που έχει στη διάθεσή της η «Ε», σε δύο αλυσίδες σουπερμάρκετ, η τιμή του ελαιολάδου αυξάνεται στη μία περίπτωση κατά 35,25% και στη δεύτερη 43,76% σε σχέση με την τιμή του προμηθευτή. Πρόκειται για δύο ετήσιες συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι μεγαλύτερες αλυσίδες της χώρας με εταιρείες ελαιολάδου. Οπως φαίνεται από το «πλαίσιο συνεργασίας», μόνο και μόνο για να παραχωρηθεί χώρος στα ράφια για τα συγκεκριμένα προϊόντα, το σουπερμάρκετ ζητεί 17,50% έως 18,1% επί του τζίρου, ενώ για πρόσθετη προβολή από 9,5% έως 11,26%. Και η τιμή ανεβαίνει περισσότερο διότι προστίθεται το κόστος των logistics (μεταφορά, αποθήκευση κ.λπ.), καθώς και ποσοστό 2% για τα νέα υποκαταστήματα της πολυεθνικής. Κάτι σαν προκαταβολικό χαράτσι για τα μαγαζιά που πρόκειται να φτιαχτούν στο μέλλον...
Σύμφωνα δε με τις εταιρείες ελαιολάδου, οι προωθητικές ενέργειες που χρεώνουν τόσο ακριβά τα σουπερμάρκετ δεν πραγματοποιούνται σχεδόν ποτέ. «Οι απαιτήσεις τους είναι τεράστιες. Θέλουν μέχρι και 45% κέρδος για να μας βάλουν στα ράφια και χωρίς να υλοποιούν καμιά από τις δεσμεύσεις τους για προνομιακή μεταχείριση των προϊόντων μας» λέει στην «Ε» ο εμπορικός διευθυντής της «Ελαιουργικής», κ. Βαρθολομαίος Σειραδάκης. «Αν όντως θελήσουμε να κάνουμε κάτι πρόσθετο, το κάνουμε μόνοι μας με δικό μας κόστος». Οπως επισημαίνει, το μικτό κέρδος για την εταιρεία του (χωρίς μεταφορικά ή οποιαδήποτε δαπάνη προκύψει από επιστροφές ή καθυστερήσεις) δεν ξεπερνά το 7%».
Για το θέμα είναι ενημερωμένος από τους εκπροσώπους των εταιρειών ελαιολάδου και ο γ.γ. Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός, ο οποίος επισήμανε ότι οι συμφωνίες αυτές είναι καταχρηστικές και ότι ήδη είναι σε εξέλιξη διαβούλευση για το θέμα. «Αυτή η πρακτική με τις προωθητικές ενέργειες πρέπει να περιοριστεί, όχι μόνο για να πέσουν οι τιμές αλλά και για να μη δίνεται η ευκαιρία σε κάποιους να παραπλανούν τους καταναλωτές. Μέχρι 25% κέρδος στο σουπερμάρκετ ενδεχομένως να είναι μέσα στα όρια. Από κει και πέρα όμως το 30-40% συνιστά κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης του λιανέμπορου έναντι του προμηθευτή».
Η... ανηφορική διαδρομή της τιμής του ελαιολάδου από το μάζεμα της ελιάς μέχρι το καλάθι της νοικοκυράς έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Η τιμή λοιπόν ξεκινά από τον παραγωγό στα 2,3 ευρώ το κιλό. Με 10% επιβαρύνεται από το ελαιοτριβείο και με άλλο τόσο από την ένωση ή τον ιδιώτη που θα κάνει το φιλτράρισμα και τη συσκευασία. Το υπόλοιπο ποσόν, που μάλιστα αντιστοιχεί σε λίτρο και όχι σε κιλό, είναι καθαρό κέρδος της όποιας αλυσίδας το πουλάει.
Η «Ε» απευθύνθηκε σε διαφορες αλυσίδες σουπερμάρκετ στην προσπάθεια αιτιολόγησης της τόσο μεγάλης διαφοράς από τον παραγωγό στο ράφι. Η μοναδική και λακωνικότατη απάντηση ανήκει στην υπεύθυνη Τύπου των Carrefour, κ. Μοτσάκου: «Για τις τιμές υπάρχει το Παρατηρητήριο που τις ελέγχει. Δεν έχω να κάνω κανένα άλλο σχόλιο».
Ενα από τα βασικά είδη διατροφής, που μάλιστα είναι και το βασικό εγχώριο προϊόν, φτάνει στα σπίτια μας υπερτιμολογημένο και σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat («Ε» 29/6) 20% ακριβότερο από το μέσο κοινοτικό όρο. Πρόκειται για τον 7ο υψηλότερο δείκτη στην Ε.Ε., αφήνοντας πίσω τις υπόλοιπες βασικές χώρες παραγωγής ελαιολάδου όπως την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο. Ακόμα και χώρες όπως η Γαλλία, η Αυστρία, η Φινλανδία και όλες οι ανατολικές χώρες έχουν φτηνότερο ελαιόλαδο από την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, παρόμοια είναι η κατάσταση σε άλλα βασικά προϊόντα διατροφής, όπως το ψωμί το οποίο αγοράζουμε ακριβότερο κατά 17% σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Την πώληση του ελαιολάδου από τους ίδιους τους παραγωγούς, σε ακίνητα που παραμένουν επί χρόνια αναξιοποίητα προτείνει ως λύση ο πρόεδρος της «Ελαιουργικής» Νίκος Βαλής. «Οι συνεταιρισμοί έχουν σχεδόν σε κάθε πόλη κτίσματα, τα οποία θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε και να δημιουργήσουμε μαγαζιά τύπου "cash and carry" όπου το λάδι θα πωλείται πολύ φθηνότερα και δεν θα υπάρχουν παράλογα καπέλα για τους καταναλωτές».

Πηγή: εφημερίδα Ελευθεροτυπία

Cinema κάτω απο τα άστρα και φέτος στα Φιλιατρά

Ξεκινά την Παρασκευή 16 Ιουλίου τις προβολές του ο Δημοτικός κινηματογράφος Φιλιατρών με την κινηματογραφική λέσχη στο Αίθριο του Δημαρχείου της πόλης μας όπως κάθε καλοκαίρι κάτω από τ' άστρα.
Το πρόγραμμα προβολών που θα πραγματοποιηθούν υπόσχεται να σας κάνει να περάσετε νύχτες διασκέδασης καθώς η πλειοψηφία των προβολών είναι κωμωδίες.
Στον καιρό της οικονομικής κρίσης το cinema υπόσχεται φθηνή διαδσκέδαση για όλους.
Οι προβολές των ταινιών θα γίνονται κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα στις 21:45 ΑΚΡΙΒΩΣ.

Ακολουθεί το πρόγραμμα των προβολών.

Από Παρασκευή 16 έως και Δευτέρα 19 Ιουλίου
Το νησί των Καταραμένων (THE SHUTTER ISLAND) του Μάρτιν Σκορτσέζε.
Από Παρασκευή 23 έως και 16 Ιουλίου
SOUL KITCHEN του Φατίχ Ακίν
Από 30 Ιουλίου έως και 2 Αυγούστου
H ΝΗΣΟΣ (Ελληνικό) του Χρήστου Δήμα
Από 6 έως και 9 Αυγούστου
ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ (Ελληνικό) του Παντελή Βούλγαρη.
Από 13 έως και 16 Αυγούστου
ΑΟΡΑΤΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ (THE GHOST WRITER) του Ρομάν Πολάνσκι
Από 20 έως και 23 Αυγούστου
ΥΠΟΨΙΑ (CHLOE) του Ατόμ Εγκογιάν
Από 27 εως και 30 Αυγούστου
ΕΝΝΕΑ (ΝΙΝΕ) του Ρομπ Μάρσαλ
Από 3 έως και 6 Σεπτεμβρίου
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΠΑΡΕΕΣ (KNIGHT & DAY) του Τζέιμς Μάνγκολντ

Πηγή: filiatranews