Οδυνηρές είναι οι συνέπειες από τα κάθε είδους και λογής «χαράτσια» για την τοπική αγορά και οικονομία της Τριφυλίας. Τους τελευταίους, δε, μήνες η αύξηση των «λουκέτων» σε καταστήματα και επιχειρήσεις είναι ραγδαία. Η οικονομική κρίση και τα μέτρα που έχουν επιβληθεί, με πρόσφατο το χαράτσι στη ΔΕΗ, όχι μόνο λύγισαν, αλλά «γονάτισαν» καταστήματα και επιχειρήσεις. Οι επαγγελματίες, έμποροι και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες (και ως φυσικά πρόσωπα), αδυνατούν να ανταπεξέλθουν ακόμη και στα λειτουργικά τους έξοδα και τις διαρκώς αυξανόμενες υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα είτε να κλείνουν τα καταστήματά τους με «διακοπή», είτε να αναστέλλουν τη λειτουργία τους, είτε να τα θέτουν σε αδράνεια. Κίνηση στην αγορά δεν υπάρχει. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των επαγγελματιών που έχουν ρίξει τις τιμές, ο κόσμος αδυνατεί να αγοράσει και απλώς περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα για τη διατροφή και την υγιεινή του. Το δε μέλλον, αν συνεχιστεί η υπάρχουσα κατάσταση, διαγράφεται δυσοίωνο. Με μελανά χρώματα περιέγραψαν την κατάσταση που βιώνουν οι επαγγελματίες της Τριφυλίας οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων Γαργαλιάνων, Φιλιατρών και Κυπαρισσίας.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, Φώτης Παναγιωτόπουλος, παρατήρησε: «Ο κόσμος δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα με τα νέα μέτρα και τα χαράτσια. Αυτή, δε, την εποχή, επειδή είμαστε αγροτική περιοχή, ο κόσμος ασχολείται με τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου και προβαίνει σχεδόν αποκλειστικά στην αγορά τροφίμων και ειδών άμεσης ανάγκης. Βέβαια, με όλα τα νέα μέτρα έχει πέσει πολύ η κίνηση στα καταστήματα που έχουν δεύτερης ανάγκης προϊόντα και είδη και η ζήτηση έχει μειωθεί. Ουσιαστικά, όλοι κοιτάζουν να εξασφαλίσουν τα άκρως απαραίτητα για την επιβίωσή τους. Η αγορά στενάζει και από τον προηγούμενο μήνα είχαμε τα πρώτα δείγματα της επιδείνωσης αυτής στο εμπόριο. Θεωρώ πως το πρόβλημα έχει δύο συνισταμένες. Την οικονομική, από την έλλειψη χρημάτων, και την ψυχολογική. Ακόμη και όσοι καταναλωτές διαθέτουν κάποια χρήματα φοβούνται να τα διαθέσουν για «δευτερεύοντα» πράγματα. Η μόνη ελπίδα μας είναι ότι στην περιοχή μας δίνονται επιδοτήσεις αυτή την εποχή. Ευελπιστούμε, μετά τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου, αν και το λάδι έχει καλή τιμή, να μπορέσει ο κόσμος κάπως να κυκλοφορήσει και να αγοράσει είδη ένδυσης και υπόδησης. Ο κίνδυνος να κλείσουν καταστήματα και επιχειρήσεις στην περιοχή μας είναι ορατός και μεταξύ μας που κουβεντιάζουμε οι συνάδελφοι, υπάρχουν αρκετοί που έχουν αναφέρει πως, αν μέχρι τις γιορτές η κίνηση δεν είναι η αναμενόμενη, θα οδηγηθούν σε κλείσιμο των καταστημάτων τους».
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών, Νίκος Φάμπας, τόνισε: «Τα λουκέτα έχουν διάφορα μεγέθη. Στην περιοχή μας έχουν λίγο μεγάλο μέγεθος. Τον τελευταίο χρόνο οδηγούνται σε λουκέτο καταστήματα και στην περιοχή μας και πολλοί συνάδελφοι το σκέφτονται αν θα μπορέσουν να κρατηθούν. Η γνωστή, πολύ δύσκολη και δυσάρεστη, κατάσταση συνεχίζεται. Αυτοί οι τύποι που κάνουν τα κουμάντα θέλουν να κερδίζουν κι εμείς δεν μπορούμε να κάτι περισσότερο. Ο κόσμος αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις τις καθημερινές του. Ακούω πολλές διαμαρτυρίες για την κατάσταση από πολίτες, δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν, πώς να αγοράσουν κάτι; Δεν έχουν να πληρώσουν τα χαράτσια, τα έκτακτα μέτρα. Τι να κάνουν αυτοί και τι να κάνει και ο εμπορικός κόσμος; Όπως έμαθα, παρά την απόφαση του δικαστηρίου στην Καλαμάτα για το χαράτσι της ΔΕΗ, δεν πρόκειται να το γλιτώσουμε. Για του χρόνου, λένε, θα κάνουν μάλλον δόσεις. Εκείνο που βλέπω είναι ότι θέλει πολλή προσπάθεια η κατάσταση και ο τρόπος ζωής μας. Δε γίνεται, δυστυχώς, αλλιώς, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε και να κινούμαστε διαφορετικά, να αλλάξουμε. Είναι πολύ δύσκολα. Ας μην τα βλέπουμε, όμως, τόσο «μαύρα». Πάμε σε άλλον τρόπο ζωής, λιγότερο σπάταλο. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Εκεί μας έφτασαν. Οι έμποροι, με τις πολλές υποχρεώσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, για να σταθούμε πρέπει να προσέξουμε και την ποιότητα και την τιμή και να σεβόμαστε τον πελάτη, ο οποίος το ψάχνει πολύ, αφού δεν έχει την οικονομική δυνατότητα που είχε πριν. Πρέπει να είμαστε κοντά στον πολίτη, τον πελάτη».
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, σχολίασε πως «η αγορά δεν κινείται. Έχει γονατίσει. Ο κόσμος δεν ξέρει πού να σταθεί και από πού να κρατηθεί. Τα μέτρα, το χαράτσι της ΔΕΗ, οι περικοπές που γίνονται σε μισθούς και συντάξεις, από τα αναδρομικά που ζητάει το κράτος… ο κόσμος δεν έχει χρήματα για αγορές, δεν έχει οικονομικές δυνατότητες. Η αγορά είναι αυτή που παίρνει όλους τους κραδασμούς πάνω της και υφίσταται τις συνέπειες όλων αυτών. Ο κόσμος δεν κινείται, δεν αγοράζει, γιατί δεν μπορεί, δεν αντέχει η τσέπη του, αφού οι υποχρεώσεις του έχουν φτάσει στα ύψη, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν και τις αντοχές του, όπως βλέπουμε. Πώς να μπει ο κόσμος σε ένα μαγαζί όταν δεν έχει χρήματα; Αλλά κι αν έχει, έστω και λίγα, ψυχολογικά δεν του πάει να αγοράσει κάτι, εκτός από είδη που έχει ανάγκη για την οικογένειά του, τρόφιμα για παράδειγμα. Ας ελπίσουμε κάτι να γίνει με τη νέα πολιτική κατάσταση στη χώρα, γιατί αλλιώς ή αν γίνονταν εκλογές, όπως είναι η χώρα, θα έρχονταν πολύ χειρότερα. Ακόμη και πριν από λίγες μέρες έκλεισε κατάστημα στην πόλη και υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες που προβληματίζονται για το μέλλον των επιχειρήσεών τους. Τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά, τα λειτουργικά έξοδα αυξάνονται, τα τέλη και οι φόροι αυξάνονται, δεν αντέχει ο εμπορικός κόσμος».
Πηγή: Θάρρος
Ποια είναι τα δικαιολογητικά για δωρεές και γονικές παροχές
Πριν από 1 ώρα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου