Υψηλής αξίας τρόφιμο αποτελεί η κορινθιακή σταφίδα, με πολλαπλές ωφέλειες για τον οργανισμό, από αντικαρκινική δράση και οφέλη για το καρδιαγγειακό σύστημα μέχρι αντιμικροβιακή ικανότητα και αντιαλλεργικές ιδιότητες. Τις καίριες αυτές επισημάνσεις έκανε ο Βάιος Καραθάνος, αναπληρωτής καθηγητής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, σε ημερίδα που διοργάνωσε για την κορινθιακή σταφίδα η Συνεταιριστική Κορινθιακής Σταφίδας (ΣΚΟΣ), στην Αρχαία Ολυμπία, στις 4 Απριλίου. Η ΣΚΟΣ έχει αντιληφθεί ότι προκειμένου να αυξηθεί η διείσδυση της κορινθιακής σταφίδας στην αγορά, ενός τροφίμου που παράγουν αλλά καταναλώνουν λίγο οι Έλληνες, πρέπει να καταδειχθούν οι ευεργετικές επιδράσεις της στην υγεία του ανθρώπου. Για το λόγο αυτό έχει ήδη αναθέσει ερευνητικό πρόγραμμα στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, που θα συνεργασθεί με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, διάρκειας 3 ετών και ύψους 210.000 ευρώ. Στη συγκεκριμένη ημερίδα, ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Καραθάνος επεσήμανε πως οι τελευταίες διατροφικές συστάσεις προτείνουν την κατανάλωση ποικιλίας «διαθρεπτικών» τροφίμων (nutritious foods), τα οποία στο πλαίσιο της συνιστώμενης θερμιδικής πρόσληψης παρέχουν μία ποικιλία θρεπτικών και ευεργετικών για την ανθρώπινη υγεία συστατικών. Η σταφίδα και πολλά από τα φρούτα ανήκουν στην κατηγορία των διαθρεπτικών αλλά και των τροφίμων με λειτουργικά συστατικά. Μπορεί να καταναλωθεί ως ένα θρεπτικό τρόφιμο, είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες, υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες και άλλα μικροθρεπτικά συστατικα. Η κορινθιακή σταφίδα είναι πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών / πολυφαινολικών συστατικών (φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες, προανθοκυανιδίνες, προκυανιδίνες, ρεσβερατρόλη), έχει πολύ υψηλό αντιοξειδωτικό περιεχόμενο, υψηλότερο από τη Σουλτανίνα, η οποία, επίσης, θεωρείται άριστο προϊόν. Συμπερασματικά έχει πολύ μεγάλα περιθώρια αύξησης της καταναλισκόμενης ποσότητας όλων των τύπων σταφίδας λόγω των πλεονεκτημάτων τους έναντι άλλων γλυκαντικών ουσιών, πτωχών σε διατροφικό περιεχόμενο, υπερτερεί σε αρκετά συστατικά και ειδικά στο αντιοξειδωτικό της περιεχόμενο έναντι άλλων τύπων σταφίδας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα υγιεινό σνακ που μπορεί να υποκαταστήσει ένα τουλάχιστον από τα ισοδύναμα φρούτων που πρέπει να καταναλίσκονται καθημερινά από όλους μας, καταναλώνοντας 2 κουταλιές της σούπας σταφίδα/ημέρα καλύπτουμε το 1/3 των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού μας σε φροούτα.
Πηγή: εφημερίδα Θάρρος
4 Μαΐου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου